Coaste de porc marinate – la cuptor sau gratar cu sos BBQ (barbecue style). Scaricica marinata sau coaste cu sos foarte fragede si rumene, lipicioase si gustoase de-ti lingi degetele. Ce mix de condimente se potriveste pentru a marina carnea pentru gratar?
Nu e usor sa prepari aceste coaste de porc marinate (spare ribs) astfel incat sa devina fragede si totusi sa fie rumene si lipicioase. De multe ori carnea ramane tare si/sau se usuca excesiv. Carnea marinata devine mult mai frageda si, dupa gatire, ajunge sa pice singura de pe os. Am povestit despre avantajele marinarii carnii aici si aici.
Ca sa stiti de la inceput despre ce povestesc aici, iata cum arata aceste coaste in sectiune: roz si suculente – desi au fost gatite peste 2 ore. Niste spare ribs grozave! Coaste cu sos foarte fragede și gustoase.
Zilele trecute am publicat o reteta simpla de mix natural de condimente de casa (dry rub), atat de util peste vara, in sezonul gratarelor in aer liber. O gasiti aici.
Am folosit acest mix si in cazul acestor coaste de porc. Marinarea uscata este foarte eficienta, in urma ei carnea devenind foarte frageda si aromata. Exista si avantajul congelarii acestor coaste gata condimentate. Ele pot fi portionate, vidate si congelate.
Dupa marinare puteti gati aceste coaste de porc la cuptor sau la gratar electric sau cu carbuni, in aer liber. Va voi explica mai jos cum se procedeaza in ambele variante. Pentru aceasta etapa am folosit un sos BBQ (barbecue) de casa – reteta aici.
Va recomand si o reteta faina de scarita de porc la cuptor (marinata cu iaurt si usturoi) – vezi aici.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 4-6 portii de coaste de porc marinate cu sos BBQ.
- 1,5-2 kg coaste de porc, scaricica cu mai multa carne
- mix natural de condimente uscate
- sare
- sos BBQ (barbecue) de casa
- putin ulei
Cum se face reteta de coaste de porc marinate – la cuptor sau gratar cu sos BBQ?
Am cumparat 4 „claviaturi” de coaste faine si carnoase (peste 3,5 kg). Jumatate din ele le-am congelat dupa condimentare.
In primul rand le-am indepartat pielita albicioasa care acopera coastele, tragand usor cu cutitul de un capat. Aceasta nu se gateste bine, ramane tare si, in plus, se si strange la prajit sau copt. Am procedat exact cum aratam aici, in reteta de scaricica de porc glazurata.
Cum se marineaza coastele de porc BBQ style?
Am sarat mai intai bine fiecare fasie de coaste pe ambele parti deoarece in mixul de condimente nu am pus sare cu nemiluita. Apoi le-am presarat din abundenta cu condimentele uscate si am asezat totul intr-o tava incapatoare. Daca nu aveti loc este mai bine sa le bagati intr-o punga rezistenta.
Am invelit totul cu un sac de plastic si am dat tava cu coaste la frigider pentru 24 de ore. Puteti sa lasati coastele la marinat si 3 zile la rece. In acest rastimp carnea se impregneaza cu arome si incepe sa se fragezeasca. Veti vedea ca stratul de condimente se umezeste de la sucurile carnii.
Dupa faza aceasta de marinare eu am taiat fiecare sir de coaste in 2, obtinand 8 bucati. Pe 4 dintre ele le-am vidat in pungi speciale si le-am congelat pentru o data viitoare.
Pe celelalte 4 le-am gatit imediat. Mi-am pregatit sosul BBQ (barbecue) de casa – reteta aici. La o adica puteti folosi si unul din comert. Important este sa aiba boia afumata (smoked paprika) care sa-i confere aroma de fum de gratar.
Mai intai am sters cu servete de hartie stratul de condimente de la suprafata carnii. Condimentele si-au facut treaba deja. Apoi am pensulat coastele cu sos barbecue atat pe fata cat si pe verso.
Cum se coc coastele de porc la cuptor cu sos barbecue?
Am ales o tava incapatoare in care sa-mi incapa un gratar special pentru fripturi. Puteti folosi si un grilaj pentru prajituri.
Am turnat 2 cani de apa in tava si am acoperit totul cu folie de aluminiu. Am preincins cuptorul la 170 C (treapta medie la cele cu gaz) si am dat tava cu coaste de porc la copt pentru 2 ore. La jumatatea timpului am intors coastele ca sa gateasca uniform.
Dupa scurgerea acestui timp am indepartat folia de aluminiu si am marit temperatura la 220 C. Am completat din nou apa din tava ca sa nu se arda sucurile scurse din carne.
Am uns din nou coastele cu sos barbecue pe ambele parti si le-am rumenit cate 15 minute pe fiecare parte (fara folie de aluminiu). Acum se formeaza glazura lipicioasa coastelor.
Tot in aceste ultime 30 de minute am pus in tava si cativa carnati vienezi cu cascaval (Käsekrainer – reteta de casa aici). Fiica mea e inebunita dupa ei. Pasul acesta este optional.
Asa arata aceste minunate coaste de porc marinate si gatite la cuptor. O nebunie! Au o aroma fantastica.
Cum se prajesc coastele de porc la gratar in aer liber?
Daca doriti sa prajiti aceste coaste de porc la gratar cu carbuni sau cu gaz (in aer liber) va trebui sa aveti un jar potolit, abia mocnit. Aveti nevoie de o tava de aluminiu unifolosibila in care sa asezati bucatile de carne si de folie de aluminiu cu care sa acoperiti totul. Tavita cu coaste se pune pe gratar si se „uita” acolo vreo 2 ore bune, la foc mic. Ele se vor inabusi in suc propriu si se vor fragezi.
Daca aveti gratar „smecher” cu capac, unde puteti controla caldura astfel incat ea sa fie indirecta (trageti jarul intr-o parte si asezati coastele pe partea de gratar care nu are jar dedesubt), puteti aseza coastele direct pe gratar, fara tavita. Aveti grija sa nu le parliti!
Dupa scurgerea acestui timp se scot coastele din tava (sucurile se arunca) si se ung cu sos BBQ. Coastele de porc se rumenesc cateva minute la foc mediu pe gratarul incins, avand grija sa nu se arda si sa se intoarca des pe ambele parti.
In ambele cazuri veti obtine niste coaste de porc fragede si suculente, cu o crusta rumena si lipicioasa.
Eu le-am prezentat alaturi de o salata de cartofi cu ridichi si ceapa verde, cu o vinegreta simpla compusa din apa, otet, sare si zahar (exact ca si cea de la salata de castraveti – reteta aici).
In locul sosul BBQ puteti alege un Buffalo hot sauce – vezi aici cum se face. Eu l-am folosit la niste aripioare picante (Buffalo Wings) si a fost pur si simplu delicios!
Sincer, langa aceste coaste de porc marinate merge bine o felie de paine de casa.
Carnea e moale, oasele ies singure din ea. Totul e condimentat exact cum trebuie. Cele mai faine coaste cu sos BBQ făcute acasă!
Coastele de porc merg bine si cu cartofi copti sau salate mixte de sezon. Puteti face repede si un sos tzatziki cu iaurt si usturoi sau unul cu ardei copti si usturoi (mai ales ca puteti coace ardeii chiar pe gratar).
Nu va puteti imagine cat de gustoasa este aceasta scaricica marinata! Este clar ca se mananca cu mana 🙂
Va recomand si o alta reteta de coaste la cuptor cu cartofi, usturoi și ceapă caramelizată – rețeta aici.
Aici gasiti si o reteta grozava de mici de casa – mititei pufosi si aromati.
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de scaricica sau coaste de porc marinate – la cuptor sau la gratar cu sos BBQ! Veti ramane uimiti de cat de fragede si gustoase sunt.
Buna Oana, care este modul mai indicat, la cuptor sau la gratar ? Ma refer la gust.
Eu zic sa le incerci intai la cuptor si data viitoare sa le faci la grill. Sunt gustoase in ambele feluri.
super
deliciooos, am incercat
Nu ne mai saturam de ele, super bune
[…] facute in casa – un mic din condimente naturale. Cu el am facut niste coaste grozave – reteta aici. De data aceasta am mers pe gustul natural al carnii de […]
[…] amatori de coaste de porc marinate va recomand si reteta clasica in stil barbecue (BBQ) – o gasiti aici. O sa va lingeti pe […]
[…] Aici gasiti si reteta coastelor de porc BBQ style – delicioase! […]
[…] Vezi aici un dry rub pentru coaste de porc lipicioase si fragede. […]
Spune-mi te rog ce insesmna mix de condimente, care sunt mai exact si.in ce cantitate, ca vreau sa marinez uscat cum zici tu dar nu stiu care sunt si ce cantitate sa folosesc, sosul tau bbq deja il am e delicios. Ms.
Despre acest mix de condimente e vorba, cupa cum spunem si in reteta: https://savoriurbane.com/condiment-de-casa-pentru-gratare-reteta-de-bbq-dry-rub/
[…] Aici vedeti niste coaste marinate cu sos BBQ (barbecue) de casa – vezi reteta. […]
[…] Ca să rămân în stilul american vă recomand niște coaste de porc glazurate cu sos BBQ – rețeta aici. […]
Au dispărut în 5 min de pe masa de Crăciun! Delicioase!
[…] Aici vedeti cum am facut niste coaste de porc in stil american cu sos barbecue BBQ – reteta aici. […]
Iti multumesc mult pentru aceasta reteta,,,am pregatit azi costitele pentru prima data..Au iesit superbe..am cu ce impresiona urmatorii ospeti 😀
[…] multor feluri de mâncare garnisite cu acest sos Buffalo: de la aripi și pulpe de pui până la coaste de porc sau vită. La baza rețetei autentice stă sosul picant Frank’s Red Hot (din ardei iuți […]
Daca nu am o astfel de tava cu grilaj,cum pot face in tava obisnuita? Adaug apa, ceva? Multumesc!
Pai le pui in tava si adaugi cele 2 cani de apa din reteta. As sugera sa improvizezi un postament din morcovi intregi decojiti (se vor manca si ei!) sau din 2-3 linguri de lemn cu coada lunga puse in tavă (așezi coastele peste ele).
Am făcut aceste coaste care sunt excepționale. Va mulțumim pentru rețetele voastre care nu dau greș!. Voi încerca și burta de porc marinata în lapte. Mulțumim fetelor!
[…] Cu acest mix natural de condimente am făcut altă dată niște spare ribs grozave – coaste cu sos BBQ de casă – rețeta aici. […]
[…] făcuți cum trebuie nu sunt deloc nocivi), hotdogs, diversele specialități la grătar (de ex. BBQ ribs) sau Buffalo Chicken Wings cu al lor sos iute. Lista e mult mai lungă dar nu am să o continui […]
Buna ziua,
Ce program se folosește pentru cuptorul electric? Am și program de grill însă nu am folosit-o niciodată (in carte ar spune ca se folosește Temp maxim de 280 grade pentru acest program). Mulțumesc!
[…] Piesele de carne din stânga au intrat la pasteta rustică din meniu iar din coaste am făcut niște minunate spare ribs cu sos barbecue – rețeta aici. […]
[…] portocale. Am făcut mai demult și coaste de porc glazurate cu sos barbecue (BBQ) de casă – rețeta aici. Dar parcă acestea, cu arome asiatice, sunt și mai […]
Buna ziua! Nemaipomenita reteta, le.am facut mai demult la cuptor electric acasa, saptamana trecuta le-a venit randul sa le fac la gratar cu carbuni la curte. au iesit dementiale, putin cam arse pentru ca nu am stiut sa lucram foarte bine cu jarul. Acum vreau sa le incerc din nou si intrebarea este: le pot face ca in reteta dvs de Scaricica de porc glazurata – la gratar sau la cuptor, adica sa le tin mai intai in cuptorul electric la 80 – 90 grade si apoi sa le fac pe gratar de carbuni? Si daca este ok, cat sa le tin pe gratar? Multumesc anticipat pentru raspuns si pentru toate retetele bine explicate si documentate!
Urmați rețeta de mai sus până înainte de faza cu rumenirea la 200 C. În loc să rumeniți coastele la cuptor, mergeți cu ele la grătar.
Mulțumesc mult pentru răspuns! Acum pregătesc condimentele, am în lucru pasca și cozonacul sv! Sărbători fericite , multă sănătate și liniște!