Coaste la cuptor cu cartofi, usturoi și ceapă caramelizată. Rețeta de coaste de porc la cuptor pe pat de cartofi aurii. Cum se fac coastele la tavă? Friptură de coaste fragede, frumos rumenite cu garnitură de legume coapte. Rețete cu coaste de porc.
Tare mi-a fost dor de niște coaste la cuptor și iată că m-am pus pe treabă. A ieșit o friptură grozavă! Coaste de porc (spare ribs) bine rumenite dar cu carne fragedă care aproape pică de pe os. Garnitura a fost și ea foarte faină: cartofi copți, sferturi de ceapă și căței de usturoi.
Am cumpărat niște coaste de porc foarte faine pe care le-am copt în tavă așezate pe un strat de cartofi, ceapă și usturoi. Ce gust fain au avut și legumele coapte! Nu de alta dar a picurat grăsimea din coaste peste ele și le-a dat o savoare deosebită. Puteți folosi și felii mai groase de piept de porc cu șoric.
De obicei fac scăriță (scăricică) de porc (bucată întreagă) pe care o marinez 1-2 zile înainte de gătire. De obicei folosesc o marinadă uscată (dry rub) compusă din mirodenii naturale mixate chiar de mine: sare, piper, zahăr brun, chimen, boia dulce, iute și afumată la care adaug tot felul de ierburi aromatice. Rețeta aici.
Cu acest mix natural de condimente am făcut altă dată niște spare ribs grozave – coaste cu sos BBQ de casă – rețeta aici.
De data asta am mers pe o versiune „minimalistă” și am condimentat coastele doar cu sare, piper și boia – ca pe orice friptură clasică în stil ardelenesc. Nu am uitat de chimen pe care l-am presărat din abundență peste stratul de legume! Chimenul are aromă grozavă dar este și un bun digestiv. Practic am adaptat rețeta clasică ungurească de „Ciolanul brutăresei” sau „Csülök pekne modra” înlocuind ciolanul cu coastele de porc. Rețeta este aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3-4 porții de coaste la cuptor cu cartofi, usturoi și ceapă.
- 1 - 1,2 kg coaste de porc sau scăricică (scăriță)
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- chimen
- opțional: măghiran uscat
- boia dulce sau mix cu iute și afumată
- 1 kg de cartofi cruzi
- 2-3 cepe
- 1 căpățână de usturoi
- 3 linguri de ulei
Cum se face rețeta de coaste la cuptor cu cartofi, usturoi și ceapă caramelizată?
Ingrediente pentru coaste de porc sau spare ribs la cuptor
Am avut niște bucăți de coastă de porc (spare ribs). În locul coastelor se pot folosi și felii mai groase de piept de porc cu șoric (din cel „dungat” de pe burta porcului).
În stânga lor vedeți și niște felii de ceafă pe care le-am folosit la altă rețetă: pörkölt unguresc.
Am îndepărtat membrana fibroasă de pe coaste și apoi le-am porționat. Le-am condimentat bine cu sare și piper negru proaspăt măcinat și le-am lăsat pe masa de bucătărie cam o oră.
Între timp m-am ocupat de legume: am curățat și spălat cartofii, ceapa și usturoiul. Am folosit ceapă roșie dar este bună și cea albă.
Preparare coaste de porc la cuptor pe pat de legume
Am încins cuptorul la 180 C (căldură sus + jos + ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz. Am ales o tavă largă și adâncă (a mea are cca. 35 x 30 cm și adâncime de vreo 7 cm) în care am pus coastele. Le-am presărat acum și cu boia dulce și le-am picurat cu o lingură de ulei. Am turnat o ceașcă de apă fierbinte în tavă având grijă să nu „spăl” condimentele de pe carne. Am tras o folie de aluminiu peste tavă și am dat-o la cuptor pentru 30 de minute.
Am scos tava din cuptor și am pus deoparte coastele. Pe fundul tăvii am aranjat stratul de legume: cartofii cruzi tăiați în bucăți măricele, ceapa în sferturi și cățeii de usturoi întregi. Am asezonat totul cu sare (1 linguriță rasă), boia dulce (1 linguriță rasă) și chimen (cca. o linguriță cu vârf). Am stropit legumele cu 2 linguri de ulei și am amestecat totul bine cu mâinile. Ungurii pun și puțin măghiran uscat la acest gen de friptură (majoran).
Deasupra acestui strat de legume (zis și „pat”) am aranjat coastele de porc. Am mai turnat o ceașcă de apă fierbinte în tavă și am acoperit totul cu folia de aluminiu.
Am introdus tava din nou în cuptor și am lăsat-o acolo pentru alte 60 de minute la 180 C. Așa arată după acest răstimp.
Am îndepărtat folia, am întors coastele și am trecut la etapa de rumenire: 30 de minute la 200 C (fără folie). Dacă este nevoie se mai pune 1/2 de ceașcă de apă fierbinte ca să nu se ardă sosul din tavă. Ce arome faine am în bucătărie! Miroase grozav de bine a friptură, a usturoi copt și a ceapă caramelizată. Gata!
Totul este rumenit și apetisant! Am făcut friptură… nu fiertură gri. Cartofii sunt copți și au margini aurii, ceapa s-a caramelizat pe alocuri iar cățeii de usturoi sunt confiați.
Servire coaste de porc la cuptor cu cartofi, usturoi și ceapă caramelizată
Aceste minunate coaste la cuptor se servesc fierbinți alături de legumele coapte-caramelizate din tavă.
Nici nu știi ce să guști mai întâi: un cartof copt, o coastă de porc, un cățel de usturoi confiat sau o felie de ceapă caramelizată? Sunt delicioase toate!
Carnea este fragedă și suculentă și se dezlipește ușor de pe os. Oricum, coastele se mănâncă cu mâna, fără fasoane.
Am avut un prânz fain, pe gustul întregii familii. Aceste coaste la cuptor pot fi însoțite de un sos tzatziki (rețeta aici) sau de un mujdei cremos (rețeta aici) precum și de o salată de varză (rețeta aici) sau de ardei copți (rețeta aici). Iarna merg bine cu murături de casă.
Cred că deja vă pregătiți să mergeți la magazin ca să cumpărați coaste 🙂 Nu-i așa?
Vă mai las o rețeta faină de scăricică marinată cu suc de mere și glazurată (bucată întreagă) – vezi aici.
Sau una de scăriță de porc marinată cu iaurt (extra fragedă!) și apoi coaptă încet la cuptor – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste coaste la cuptor și că le veți prepara în curând 🙂 Musai cu garnitură de cartofi copți, ceapă caramelizată și usturoi confiat!
Aici găsiți mai multe rețete cu carne de porc
[…] Coastele le-am făcut la cuptor cu cartofi, usturoi și ceapă caramelizată – rețeta aici. […]
[…] Va recomand si o reteta de coaste la cuptor cu cartofi, usturoi și ceapă caramelizată – rețeta aici. […]
Buna ziua! Ne-ati explicat foarte frumos cum sa preparam coastele de porc dar cum sa facem cu cele de vita? Nu prea au carne si grasime si orice reteta am incercat nu a iesit ceva gustos!
Cu vita trebuie prelungit timpul de gătire – uite aiici ca să-ți faci o idee https://savoriurbane.com/friptura-de-vitel-la-cuptor-sau-la-oala-sub-presiune-rumena-si-frageda/
Am facut reteta dv. si din nefericire mie mi-a iesit exact o fiertura gri.
La inceput am pus carnea 30 min cu foarte putina apa si aluminiu deasupra – mi-a iesit o balta.
Apoi am adaugat si legumele tot asa cu putina apa si dupa o ora aveam tocanita, nu friptura.
Daca punem apa in tava si mai acoperim si cu aluminiu, nu se creeaza prea mult condens?
Sunt curioasa cum dv. nu v-a lasat apa deloc, poate am facut ceva gresit si as vrea sa rectific pt viitor.
Multumesc,
Magda
Ar trebui testată temperatura reală a cuptorului cu un termometru special. Părerea mea este că nu încălzește cum trebuie.
Multumesc pentru toate retetele pe care le postati,am facut multe din ele si rezonez cu modul dvs de a gati carnea corect,iubesc sa gatesc si sa si mananc bineinteles😊,ma bucur cand alor mei le place ce gatesc si ling farfuriile,cel mai reusit blog de gatit ,mult succes in continuare si multumesc inca o data pentru toate retetele si munca depusa!
Astazi voi face coastele de porc cu ceapa caramelizata,cartofi si usturoi si sunt convinsa ca vor iesi ca la carte!