Friptură de porc felii cu legume și cârnați la cuptor – ceafă la tavă – foarte fragedă! Ceafă de porc la cuptor pe pat de legume cu cartofi, usturoi, ceapă, ardei, morcovi. Carne de porc feliată coaptă la tavă. Rețete de friptură. Rețete cu ceafă de porc. Rețete cu carne felii.
Cum se face friptura de porc fragedă și suculentă dar și rumenă și apetisantă? Întrebarea aceasta ne-a fost pusă de mulți cititori și sper că am reușit să oferim răsunsul în multele rețete de fripturi pe care le-am publicat.
În general noi facem friptură la cuptor din carne de porc în bucăți mari (de 1,5-3 kg) deoarece aceasta rămâne suculentă și fragedă și după coacere. Aici vedeți cum facem pulpa de porc la tavă – rețeta aici.
Sau ceafă de porc la cuptor – rețeta aici.
Multă lume este obișnuită cu fripturile la tavă făcute din felii. De ce? Nu știu! Cred că unii au impresia că doar așa carnea „se pătrunde”. Ei uită faptul că expunând astfel fibrele musculare acestea se vor și usca excesiv în timpul coacerii iar rezultatul va fi, de multe ori, o friptură seacă și anostă. O altă greșeală este și scufundarea acestor biete felii de carne într-o mare de lichide (apă, vin etc) care nu apucă să scadă în timpul coacerii și care duc, cel mai adesea, la o fiertură gri-cenușie foarte neapetisantă, de-a dreptul dubioasă. Acestea sunt „fripturile tip submarin”.
Ceafa feliată la 2 cm grosime este perfectă pentru a fi prăjită în tigaie sau pe grătar – vezi aici. De ce să o chinui în cuptor?
Și totuși, dacă respectăm niște tehnici simple de gătire ale cărnii putem obține și o friptură de porc felii la cuptor care să fie gustoasă, fragedă dar care să și arate grozav de bine!
O friptură care se poate mânca doar cu furculița! Carnea este moale și se topește în gură. Toate acestea se obțin prin MARINARE și gătire lentă la cuptor.
Bun. Haideți să vă arăt cum am făcut această minunată friptură de porc felii cu legume și cârnați la cuptor. Din cantitățile de mai jos ies cca. 6 porții bune de ceafă la tavă cu garnitură generoasă de legume coapte: cartofi, ceapă, usturoi, morcovi și ardei. Nu e obligatoriu să puneți cârnați dar aroma de fum a acestora contribuie și ea la gustul final al preparatului. Ceafa poate fi înlocuită cu spată de porc cu ceva grăsime. Această rețetă NU se face cu pulpă slabă de porc sau cu cotlet dezosat și degresat.
Am pomenit de marinare mai sus: da, carnea aceasta trebuie marinată măcar 24 de ore la frigider (cel mai bine 48 de ore).
- 1 kg ceafă de porc sau spată (să aibă ceva grăsime, exclus pulpă slabă)
- 500 g cârnați afumați proaspeți
- sare, piper
- chimen, boia dulce, usturoi granulat (fulgi uscați de usturoi zdrobiți)
- opțional: cimbru uscat
- 2 linguri de ulei
- 350 g cartofi
- 350 g morcovi
- 350 g ceapă
- 2-3 căpățâni de usturoi
- 3-4 ardei grași sau kapia
- 3 linguri de ulei
- sare, chimen
- opțional: 200 ml vin alb sec
Cum se face rețeta de Friptură de porc felii cu legume și cârnați la cuptor – ceafă la tavă – foarte fragedă?
Ce carne folosim pentru o friptură de porc felii? Cum marinăm carnea?
Am ales o ceafă de porc pe care am tăiat-o în felii groase de 3 cm. Nu le-am bătut! Am asezonat feliile pe ambele părți cu sare, piper măcinat, chimen, boia dulce și usturoi granulat. Boiaua dulce (paprika) pe lângă gust plăcut și aromă va conferi și o culoare superbă tuturor fripturilor! În Ardeal folosim mult chimen la carnea de porc dar în alte zone este preferat cimbrul uscat – fiecare pune după propriul gust.
Am picurat feliile de carne cu 2 linguri de ulei și le-am masat bine. Apoi le-am pus într-o cutie de plastic și le-am dat la frigider pentru 24 de ore (cel mai bine le lăsați 2 zile).
Am scos carnea din frigider cu 3-4 ore înainte de a o pune la copt. Are nevoie de timp ca să se încălzească lent și să ajungă la temperatura camerei. Șocul termic contractă brusc fibrele musculare și întăresc carnurile – deci nu aruncăm cărnuri reci în tigaie sau în cuptorul încins.
Cum se face „patul de legume” pentru friptura de porc felii la tavă?
Tare le mai place românilor să numească „pat” stratul de legume pe care se coace carnea 🙂 Pardon, pe care „se odihnește” carnea. Partea faină e că acest postament de legume previne lipirea cărnii de fundul tăvii și o ține la înălțime față de lichidul din tavă. De aceea multe tăvi speciale pentru friptură sunt prevăzute cu un grilaj care ține carnea la 1-2 cm de fundul lor. În plus, facem și o garnitură gustoasă care se coace deodată cu friptura fără să mai murdărim alte vase.
Am ales o tavă largă și adâncă. Am făcut un mix din cartofi, morcovi, ceapă, usturoi și ardei – cartofii tăiați în cuburi mari, ceapa în jumătăți sau sferturi, morcovii în rondele mai grosuțe, ardeii în fâșii iar usturoiul desfăcut în căței (decojiți).
Am sărat lejer aceste legume crude, le-am stropit cu 2-3 linguri de ulei și le-am presărat cu chimen. Morcovii merg tare bine cu usturoi și chimen! Am amestecat totul bine de tot cu mâinile ca să se ungă bine fiecare bucățică.
Deasupra legumelor am pus feliile de carne respective ceafa marinată. NU am pus deloc lichid în tavă! Legumele vor lăsa ele înșile multă apă în timpul coacerii.
Coacere friptură de porc felii cu legume – la cuptor – câte minute și la ce temperatură?
Am preîncins cuptorul la 170 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Am tras o folie de aluminiu peste tava cu friptură și am introdus-o în cuptor. Prima etapă a durat 1 oră și 30 de minute. Am scos tava ca să verific stadiul de coacere: legumele au lăsat apă și totul s-a gătit în abur…. până acum. Adică s-a înăbușit.
Am așezat în tavă și cârnații – eu am avut niște Käsekrainer foarte fain – cârnați vienezi cu cașcaval (vezi aici cum se fac acasă). Deoarece urmează o oră de rumenire a fripturii am pus 200 ml de apă fierbinte în tavă. Cine dorește poate înlocui apa cu vin alb sec – mie nu-mi place vinul în această combinație. Nu am mai acoperit-o cu folie!
Am dat tava iar la cuptor și am mai copt friptura 30 de minute la 170 C și ultimele 20-30 de minute la 200 C. Mamă ce bine miroase în bucătărie!! A usturoi copt, a friptură rumenă și a cârnați. Toate legumele s-au rumenit ușor, cartofii și ardeii s-au copt fain, ceapa și usturoiul s-au caramelizat. Yummy!
Servire friptură de porc – ceafă felii la tavă cu cârnați și legume coapte
Am mutat o parte din friptură și garnitură pe un platou de servire.
Cât de bine arată friptura, cârnații dar și legumele coapte!
Iată și garnitura de legume coapte – de vis!
Ceapa coaptă și usturoiul caramelizat.
Și cârnații rumeni care pocnesc în dinți.
O masă pe cinste! Cum v-am spus și în introducere, chiar nu ai nevoie de cuțit deoarece carnea este moale și suculentă și se poate mânca doar cu furculița!
Merg bine niște murături faine lângă această friptură țărănească de porc cu cârnați și legume coapte! Sau o salată verde și un mujdei de usturoi (vezi aici vreo 5 rețete de mujdei).
Această friptură de porc felii cu legume și cârnați este delicioasă și rece, a doua zi. Asta dacă mai rămâne…
Dacă totuși doriți să folosiți o carne mai slabă (de exemplu pulpă de porc) atunci puteți urma această rețetă de friptură țărănească cu untură, ceapă și usturoi – vezi aici.
Iar dacă aveți un cotlet dezosat întreg atunci vă recomand una alt tratament pentru a obține o friptură fragedă – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de friptură de porc felii cu legume și cărnați la cuptor 🙂 Să încercați și voi să preparați așa ceafa la tavă ca aceasta să devină fragedă și gustoasă și să și arate grozav de bine!
Dimineața, la cafea, citesc rețetele primite primite prin notificare. În această dimineață, m-ați făcut să râd cu lacrimi de „friptura submarină”, pe care, recunosc, o folosesc și eu! Mulțumesc pentru această rețetă, am de gând să o folosesc în curând, la o aniversare. Întrebarea mea ar fi, pot să o pregătesc cu o zi înainte ( mă refer la faza de cuptor) și a doua zi să o încălzesc? Dacă da, la ce temperatura și cât timp, ca să nu o usuc?
Nu! Fripturile reincalzite isi schimba complet gustul! Fa cumva sa prepari friptura chiar in ziua Z si chiar daca nu o aduci fierbinte pe masa (ci doar calduta) experienta va fi alta!
Am înțeles… E mai problematic, voi mirosi inevitabil a mâncare, dar mă gândesc eu, cum aș putea face. Mulțumesc.
Bună dimineața. O întrebare. Când îndepărtăm folia și punem tava din nou la cuptor, temperaturile date mai sunt cu ventilație? Mulțumesc.
Da, noi folosim ventilatia la 99% din retete – avem doar cateva (eclere, paine) unde specificam clar ca se opreste aceasta functie. In mod special ai nevoie de ventilatie cand vrei sa rumenesti friptura.
Mulțumesc!
Am făcut de două ori rețeta. Prima dată crusta de la carne a fost prea tare, dar miezul fraged. A doua oară am lăsat doar zece minute cât să prindă culoare frumoasă. Oare să o pun pe o treaptă mai jos? Am pus-o în treimea superioara până acum.
Eu pun cam totul pe sina de jos, nici macar pe cea din mijloc.
Am înțeles! Oricum, mi a ieșit foarte bună, musafirii în extaz, până și mătușile au cerut rețetă! Mă bucur tare ca v-am descoperit! Duminică frumoasă!
[…] Din ceafa de porc taiata felii se poate face o friptura delicioasa cu legume si carnati (la cuptor) – vezi aici. […]