Gogonele murate la borcan reteta pas cu pas. Muraturi de casa, naturale, fara conservanti. Gogonele in saramura cu putin otet, crocante si gustoase, puse la borcan, la putina sau la butoias. Cum se fac gogonelele murate?
In fiecare an pun muraturi de casa iar aceste gogonele murate sunt nelipsite. Reteta este una foarte simpla, bazata pe cea de castraveti murati in saramura – pe care o gasiti aici.
Mama m-a invatat sa fac aceste muraturi grozave, laudate de toata lumea – atat de musafirii mei cat si de cititorii care au incercat deja retetele. Gustul este unul echilibrat, potrivit de acru iar aromele sunt perfecte: de usturoi, cimbru si marar uscat.
Asa arata gogonele murate dupa aceasta reteta: sunt chiar cele din acest borcan. L-am desfacut in 1 decembrie 2017.
Muraturile in saramura sunt foarte sanatoase deoarece prin fermentatie naturala se dezvolta colonii de bacterii benefice care genereaza acid lactic. Se stie ca moarea (zeama de la muraturi) este plina de vitamine si de antioxidanti si este recomandata a fi consumata chiar si la pahar. Ce buna e moarea de varza din butoi… mmm 🙂
Din borcanele mele de muraturi nu lipsesc nici ardeii iuti, rondelele de morcov si fasiile de hrean. Hreanul este cel care pastreaza muraturile crocante, asa ca nu renuntati la el. Nimic nu e mai dezolant decat o gogonea moale si flescaita.. nu?
In plus fata de acestea, la reteta de gogonele murate pun si bucatele de radacina de telina (taiate in bastonase) precum si frunza de telina. Merge bine cu gogonelele si va asigur ca si telina murata se va manca cu mare pofta.
Saramura fiarta se prepara foarte usor din apa si sare speciala pentru muraturi. La fiecare 1 L de apa pun cate 20 g sare grunjoasa. Aduc totul la fierbere si las sa clocoteasca 5 minute. Vedeti mai jos cand si cum se pune saramura peste muraturi.
Va dau cantitatile pentru un borcan de 1,7 L in care mi-a intrat 1 kg de gogonele. Puteti pune gogonele murate si la putina sau la butoias de plastic. Multiplicati reteta in functie de nevoi.
Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!
- 1 kg de gogonele (rosii verzi)
- 3-4 fasii de hrean
- 1 ardei iute
- 6-7 catei de usturoi
- 10 rondele de morcov
- 10 bastonase de telina
- 2-3 bete uscate de marar
- 2-3 crengute de cimbru uscat
- 2 frunze de telina verde
- la fieare 1 L de apa cate 20 g sare speciala pentru muraturi
- 1 lingura de otet de masa simplu
Cum se fac gogonele murate la borcan reteta pas cu pas?
Am spalat gogonelele in mai multe randuri cu apa rece si apoi le-am scurs intr-o strecuratoare.
Mi-am pregatit restul ingredientelor: am curatat usturoiul, am decojit si feliat morcovul si telina radacina, am pregatit ardeii iuti, fasiile de radacina de hrean si betele de marar si cimbru uscat.
Morcovul si radacina de telina le-am feliat cu un cutit ondulat. Puteti sa le taiati si mai artistic, dupa imaginatie. Bastoanele de telina sunt cam cat degetul mic.
Imi place sa le pun pe toate pe o tava ca sa-mi fie usor cand fac mai multe borcane de muraturi.
Cum se aseaza gogonele in borcane?
Borcanele pentru muraturi trebuie sa fie curate, spalate si clatite bine. Nu uitati si de capace! Ele nu trebuie sterilizate ca la alte conserve.
Pe fundul borcanului am pus o coronita din marar si cimbru uscat, o fasie de hrean si 4-5 bucatele de telina si morcov.
De sus arata cam asa. Vedeti ca am taiat gogonelele mai mari in jumatati ca sa-mi incapa mai bine si sa nu ramana goluri in borcan. Unele dintre gogonele au tenta rosiatica pentru ca au inceput sa se coaca. Este important sa fie tari.
Am inceput sa indes bine de tot gogonele in borcan. Pe langa ele am mai pus si 4-5 catei de usturoi, 1-2 ardei iuti mici (sau 1 mai mare) precum si inca 2 fasii de hrean. Locurile libere le-am umplut cu bastonase de radacina de telina si rondele de morcov.
Deasupra am incheiat tot cu o coronita de marar uscat, cimbru si hrean la care am adaugat si o frunza de telina. Betele tari de marar au si rolul de a apasa si fixa gogonele din borcan.
Ce arome faine vor avea aceste gogonele murate!
Cum se face saramura pentru muraturi de casa?
Am pus la fiert apa cu sarea (cate 20 g – adica o lingura buna de sare la fiecar 1 L masurat de apa). Am lasat-o sa clocoteasca 5 minute si apoi am stins focul. Am lasat saramura la racorit 5 minute. Trebuie sa fie fierbinte dar nu clocotita. Daca vi se racoreste intre timp puteti sa o reincalziti.
Am asezat borcanul cu gogonele alaturi de alte muraturi pe o tava metalica, menita sa preia socul termic si sa disipeze caldura saramurii fierbinti. Astfel borcanele nu vor plezni.
Am inceput sa torn saramura treptat, cate 2 polonice per borcan. Am asteptat 1 minut si am revenit cu completarea, pana ce toate borcanele au fost pline ochi cu saramura.
NU aruncati saramura ramasa in oala pentru ca avem nevoie de ea a doua zi!
Intotdeauna las borcanele deschise 24 de ore, pe masa de bucatarie, acoperite partial cu capacele (intoarse pe dos). Procesul de fermentatie va incepe in acest rastimp iar la suprafata se va forma o spuma care nu trebuie indepartata.
De-abia a doua zi adaug cate 1 lingura de otet de masa in fiecare borcan (respectiv 2 linguri in borcanele de 3 L) si completez la nevoie cu saramura ramasa in oala, rece. Acum infiletez ermetic capacele si pot muta aceste gogonele murate in camara.
Observatie: in primele zile zeama se tulbura – semn ca incepe fermentatia. Dupa 2-3 saptamani moarea se va limpezi de la sine. Daca este cald in casa sau in camara, borcanele pot fasai (elimina gaze). Le puteti deschide si inchide la loc. Daca fac „floare” (mucegai) se poate fierbe o noua saramura care sa o inlocuiasca pe cea veche (o scurgeti pur si simplu si clatiti muraturile cu apa rece, le puneti inapoi in borcan si le acoperiti cu saramura noua).
Daca moarea (saramura fermentata) da semne de „balosire” trebuie sa vanturati (pritociti) aceste muraturi. Se deschid capacele, se scurge moarea intr-un castron si se toarna la loc. Acest proces oxigeneaza saramura. Daca puneti muraturi la butoias va trebui sa suflati aer cu ajutorul unui furtun – asa cum este descris in cadrul retetei de varza murata la butoi.
In 4-6 saptamani veti avea gogonele murate la borcan. Faine, crocante, acre exact cat trebuie si extrem de aromate.
Update 1 decembrie 2017
Am deschis chiar acest borcan cu gogonele si trebuie sa va spun ca sunt fabuloase!! Acre, crocante si aromate. Tare bune sunt si rondelele de morcovi murate, telina si, mai ales, cateii de usturoi si ardeiul iute. Toate iti crantane in dinti 🙂
Musai sa fac o fasole batuta (reteta aici) sau niste carnati fripti cu piure de cartofi (reteta aici). Sa tot mananci asa bunatati 🙂
Aici vedeti si restul muraturilor de care am povestit:
- pepeni in saramura cu gogonele, conopida si castraveti – reteta aici
- gogonele murate in saramura – reteta de fata
- conopida murata in saramura – reteta aici
- pepeni in otet cu castraveti, telina si morcov – reteta aici
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de gogonele murate la borcan in saramura! Veti fi incantati de ele 🙂
Tot cu gogonele fac si o salata de muraturi in sos cremos de mustar (cu gogosari, conopida, castraveti etc) – reteta aici. Sa o incercati neaparat!
Din gogonele se poate face si o dulceata excelenta cu vanilie si lamaie – reteta aici.
Aici gasiti mai multe retete de muraturi naturale de casa, fara conservanti
[…] gogonele murate in saramura – reteta aici […]
[…] gogonele murate in saramura – reteta aici […]
Foarte bune retetele de muraturi pe care le vad aici 😀 felicitari
[…] gogonele murate in saramura – reteta aici […]
Am pus conopidă la saramură dar problema e ca a scăzut un pic saramura ce pot face să acopăr conopidă cu saramură?
Am preparat , chiar astăzi, rețeta. Revin cu detalii.
Super 🙂
cum ne dam seama ca a aparut fenomenul de balosire
Multumesc
Cand zeama este mucoasa si prezinta insule „plutitoare”, nu doar tulbure. Tulbureala apare in mod normal si dispare dupa cateva saptamani.
As dori sa stiu de cite grade e otetul – 5, 6 sau 9
De 9 grade, otet simplu de masa.
Am pus 3 borcane asortate si 1 de castraveti de vara. Eu sint in Arizona si aici e vesnic vara si o caldura de pocnesti. Cel mai frig e in casa, vreo 22 de grade. As putea sa pun oricand, dar pun toamna ca asa se face. Va mai spun cum se mentin.
Cred ca ar trebui sa te rezumi la muraturile de vara (covasite) si sa le faci mereu. Si asortatele se pot pune pe sistemul „de vara” ca si castravetii. https://savoriurbane.com/castraveti-murati-de-vara-la-soare/
Multumesc pt reteta de gogonele. au iesit o nebunie, usor picante…. super. nu am mai facut conserve de peste 30 de ani. la nul dublez cantitatea ! !
Ma bucur ca ti-au reusit 🙂
[…] Am desfacut repede un borcan de gogonele murate si le-am pus si pe ele pe masa. Reteta lor o gasiti aici. […]
[…] Sa vedeti cum merg cu niste gogonele!! Reteta gogonelelor murate o gasiti aici. […]
Am pus anul trecut 2 butoiașe de gogonele cu această rețetă (mai puțin partea cu adăugare oțet). Adițional, am pus câțiva castraveți și niște pepenași amestecați pe acolo…
Un butoiaș a avut furtun de ventilare (ca la varză), celălalt nu. N-au fost diferențe. Menționez că le țin la beci.
Au ieșit delicioase, am mâncat tot de mult (n-am aruncat nimic), mă bucur că am salvat link-ul… până memorez rețeta 🙂
Ne bucuram ca ti-au reusit atat de bine si te mai asteptam pe la noi 🙂
Neaparat trebuie apa fiarta? Sau se poate pune si apa rece?
SI APA RECE.
Minunate! Exact ca ale mamei mele 🙂 Multumiri
Cu mare drag 🙂
Se poate inlocui mararul uscat cu marar proaspat?
Da, se poate insa cel verde este mult mai puternic asa ca ar fi bine sa pui mai putin.
Am pus gogonele după această rețetă si au fost delicioase, într-adevăr! Eu nu prea eram fan gogonele, dar de data asta n-am rezistat tentației. Le-am început cănd încă nici nu s-a limpezit moarea…Super, felicitări!
Am pus un borcan dupa reteta voastra si au iesit delicioase! Le-am terminat deja, sper sa mai gasesc gogonele prin piata sa mai pun 🙂
[…] desfăcut și un borcan de gogonele murate (rețeta aici). Știți cât sunt de […]
[…] Merge bine cu niste gogonele murate – reteta aici. […]
[…] Noi am mâncat tocănița cu pâine și un pic de smântână. Am scos și niște murături faine: gogoșari cu conopidă și gogonele în saramură (rețetele aici și aici). […]
Am pus si eu 2 borcane de gogonele astazi. Sper sa imi reuseasca! Doamne ajuta!
Retetele sunt simplu si foarte clar explicate; daca esti atenta, nu ai cum sa gresesti/ Multumim pt. informatii, sfaturi, idei.Multumim ca va impartasiti experienta.Cu toate ca am peste 60 de ani, nu mi-e rusine sa invat acum ceea ce nu am reusit in prima tinerete.(acum e a doua).
Va doresc putere de munca di voie buna!! eva p. deva
O intrebare, daca se poate. Ce ingredient da acreala muraturilor? M-as risca sa-i fac sotiei un borcan, doar ca ar prefera putin mai acru.
Multumesc pt reteta sper sa iasa buna.Eu sunt in Liverpool si nu am nici un magazin romanesc pe langa mn dar m-am descurcat cu cele de aici.Va anunt cum au iesit.Multumesc
[…] 5. Gogonele murate in saramura […]
Am o intrebare urgenta : am facut ieri aceasta reteta cu o mica diferenta , neavand hrean am pus seminte de mustar…
totul arata superb , are un miros acrisor-aromat dar inca nu face nici o spuma desi au trecut mai mult de 24 de ore.
Pot sa inchid borcanele ori astept pana se formeaza acea spuma ?
Va multumesc !
pune cate o lingura de otet in fiecare borcan si le poti inchide.
[…] e obișnuit doar cu gogonele murate (rețeta aici). Da, sunt foarte gustoase dar se mai pot face și alte feluri cu aceste roșii verzi. Americanii […]
Am făcut și au ieșit super bune! Merci pt rețeta!
Le am facut sunt ok la gust, dar le am pus in butoi de plastic de 20l si s au balit. Am scos saramura si am pus o la loc de vreo doua ori. O sa isi revina? Ce pot sa fac? Mentionez ca le tin afara.
Pot sa pun ghimbir in loc de hrean, ca asta am in casa? Multumesc.
NU!
Buna ziua! Am pus gogonele la borcan acum aprox o luna. Am desfacut un borcan si gogonelele sunt putin acidulate la gust.. pe langa asta, am observat ca in fiecare borcan este o depunere albicioasa. Oare inca nu sunt gata de consumat sau sunt toate compromise? Va multumesc!
Nu sunt compromise! A fost extremd e cald în toamna aceasta și toate murăturile puse timpuriu au luat-o razna și au supra-fermentat (dacă pot spune așa). Lăsați-le în pace încă o lună și veți vedea că „se liniștesc”. Depunerie de la fundul borcanului nu sunt importante. Să nu fie mucegai deasupra, aia contează!
Am pus doua borcane de gogonele si mi-a mai ramas niste hrean. De fiecare data il arunc si cumpar altul pentru urmatoarea tura de muraturi. In poza hreanul vostru arata de parca ar fi uscat. Este uscat sau numai mi s-a parut mie?
E uscat, deshidratat! Il poti folosi linistita.
Multumesc mult! 👍