Pâine albă simplă și pufoasă coaptă în formă de cozonac (tip „cărămidă” sau toast)

31

Pâine albă simplă și pufoasă coaptă în formă de cozonac (tip „cărămidă” sau toast) savori urbane

Pâine albă simplă și pufoasă coaptă în formă de cozonac (tip „cărămidă” sau toast). Rețeta de pâine pentru începători. Cum se face pâine de casă? Pâine cu miez moale și coajă subțire, crocantă, perfectă pentru sandvișuri reci sau calde. O franzelă paralelipipedică (tip cărămidă sau pâine toast) care se feliază ușor în felii egale, frumoase.

Noi, aici, în zona Aradului, am fost răsfățați cu pâini bune de casă. Cine nu cunoaște renumita „Pită de Pecica”? Câți oameni în trecere prin Ardeal și Banat nu cumpără câte o pită faină cu cartofi? Sunt pâini exceptionale! Iată aici rețeta pâinii cu cartofi.

felii de paine cu cartofi facuta in casa savori urbane (1)

Pe langă acestea, de mică am fost învățată cu cozonacii, colacii și pâinile făcute de străbunica. Ștacheta era foarte sus! Străbunica și bunica nu cumpărau pâine sau cozonaci de la cooperativă sau de la brutărie. Era rușinos sa nu știi sau să nu vrei să faci în casă asemenea bunătăți. Sincer, nici de la cofetarie nu se cumpărau prăjituri deoarece aveam zilnic ceva dulce făcut în casă. Nu se făceau zilnic prăjituri sau torturi dar un orez sau un gris cu lapte, un lapte de pasăre, o tavă de buhte cu gem, o budincă de tăieței cu brânză dulce sau niște cornuri pufoase cu nucă sau mac erau mereu pe listă. Plus ca cele de la cofetarie nu se ridicau la nivelul preparatelor făcute în casă. Nu avea sens să le cumperi daca erai gospodar și priceput.

Celor care nu au au drojdie le oferim rețeta de pâine cu maia naturală – vezi aici.

reteta paine simpla cu maia fara drojdie savori urbane

Sau rețeta de pâine cu praf de copt sau bicarbonat – irish soda bread – vezi aici.

Pâine fără drojdie și fără dospire - rețeta rapidă de irish soda bread savori urbane

Sau lipiile fără drojdie (turte necrescute) coapte la tigaie – vezi aici.

cum se coc lipiile umflate la tigaie (2)

Mai există varianta tradițională de pâine cu maia (fără drojdie). Cum se face maiaua naturală vedeți aici.

Cum se face maia naturală pentru pâine fără drojdie - rețeta de sourdough starter savori urbane

La cererea fanilor am facut mai demult o pâine la mașina de făcut pâine (vezi aici). În paralel, cu doar 10 minute de muncă în plus și folosind același aluat, am făcut și această pâine albă simplă și pufoasă. O franzelă coaptă în formă de cozonac sau chec, extrem de simplu de preparat și accesibilă tuturor. Arată mult mai bine decât cea făcută la mașină (din fundal). Practic este o pâine toast de casă, fără aditivi, amelioratori etc. Este o rețetă simplă de pâine pentru începători.

paine la masina versus paine toast coapta in cuptor

Aici le vedeți pe ambele în secțiune. Cea din dreapta este această pâine albă simplă coaptă în formă de cozonac, la cuptor. Are coajă mai rumenă și mai subțire iar miezul este complet diferit (nu este sfărâmicios ci pufos și elastic).

Cred că știti deja că avem foarte multe rețete de pâine, toate excepționale și tare iubite de cititori. Unele sunt mai laborioase, altele mai simple. Aceasta este cea mai simplă variantă posibilă pentru a obține o pâine decentă. Și la această pâine simplă am făcut un minim de shaping (modelare) care este strict necesar pentru orice pâine. Nu săriți peste această etapă.

preparare reteta paine simpla facuta acasa

Din cantitățile de mai jos rezultă o pâine albă simplă coaptă într-o tavă de cozonac/chec de 30 x 10 cm și înaltă de 7 cm.

5.0 from 14 reviews
Pâine albă simplă și pufoasă coaptă în formă de cozonac (tip „cărămidă” sau toast)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 pâine albă simplă
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 650 g făină tip 650
 • 350 g apă călduță
 • 17 g drojdie proaspată sau 5 g drojdie uscată
 • 13 g sare (2% din catitatea de făină)
 • 10 g zahăr
 • 20 ml ulei pentru uns masa de lucru

 

Cum se face o pâine albă simplă și pufoasă coaptă în formă de cozonac (tip „cărămidă” sau toast)?

Cum se pregătește aluatul pentru pâine de casă?

Pentru aluat am pregătit ingredientele. Într-un castron mai mic am amestecat apa călduță cu zahărul și cu drojdia și le-am lăsat 5 minute. In bolul robotului am pus făina și sarea. Am trunat peste ele mixul de drojdie. Uleiul îl vom folosi mai târziu la uns masa de lucru, nu în aluat.

Am frământat repede (la robot) un aluat compact (cca. 5 minute cu cârligul special pentru aluat sau 10 minute cu mâna). L-am lăsat la dospit timp de 20-30 de minute acoperit cu folie de plastic.

Dupa trecerea celor 20 de minute am scos aluatul pe masa de lucru și i-am aplicat manevrele brutărești de „stretch and fold” (întindere și pliere). Am apucat delicat marginile aluatului cu mâna dreaptă și le-am culcat peste mijlocul aluatului, apoi acelasi lucru și cu mana stanga. Am repetat această operațiune pe masa de lucru de 6 ori. Aducem marginile din stânga și dreapta peste partea din mijloc.

Am format o sferă de aluat pe care am așezat-o într-un bol suficient de încăpător. Am acoperit bolul cu o folie alimentară și l-am lăsat la dospit o ora sau până se dublează. Aluatul a crescut frumos.

Cum se dă formă unei pâini tip franzelă coaptă în formă?

Acum vine etapa de „shaping” – modelare, formare a pâinii. Am răsturnat aluatul pe o tavă stropită cu ulei și l-am întins cu palmele unse în forma unui dreptunghi.

I-am împăturit lateralele peste partea din mijloc.

Apoi am împăturit partea din stânga și din dreapta peste mijloc și am întors aluatul cu îmbinarea în jos. L-am lăsat la dospit încă 10 minute, acoperit cu o folie alimentară.

Am întins din nou foaia astfel încât lățimea ei să corespunda cu lungimea formei de cozonac sau chec.

Am rulat aluatul foarte foarte strâns. Nu se lasă bucle lejere ci se apasă bine de tot când îl rulăm. Strâns de tot!

Am lipit cu grijă marginea liberă (cusătura). Am așezat pâinea cu lipitura în jos, spre tavă.

cum se impatura si ruleaza aluatul pentru franzela sau paine (5)

Am tăiat o hârtie de copt potrivită dimensiunilor formei de cozonac și am așezat pâinea pe ea. Va fi mult mai ușor de așezat în formă.

Cu ajutorul hârtiei am mutat pâinea în forma de cozonac sau chec.

Am lăsat pâinea la dospit încă 20 de minute sau până crește vizibil, acoperind lejer forma cu folie de plastic. Nu se lasă liberă pentru că se usucă.

Cum se coace o pâine albă simplă de casă? Câte minute și la câte grade?

Intre timp incingem cuptorul la 240°C  (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta maximă la cele cu gaz. În caz că nu știti la ce temperatură se coace pâinea de casa aflați acum că aceasta se coace la temperatura maximă pe care o poate realiza cuptorul! Oricum, peste 200-220 C!

Cu ce ungem pâinea pentru a avea o coajă lucioasă? Cu nimic!!! Pâinea nu se unge niciodată cu ou! La acele temperaturi ridicate acesta se va arde instantaneu. Nici eu nu am uns pâinea cu nimic.

Important! Pe fundul cuptorului am așezat o tavă cu apă fierbinte (circa 500-600 ml de apă) care va genera aburii necesari creșterii spectaculoase (în prima fază). Aburii împiedică formarea prematură a cojii și permit creșterea aluatului în prima fază de copt (îl mențin umed).

Când apa din tăviță a început să clocotească am introdus această pâine albă simplă în cuptorul preincins la 240° C  și am închis rapid ușa cuptorului. Am pus-o pe șina cea mai de jos (nu la mijloc). Am copt pâinea 10 minute la 240° C, apoi am redus temperatura la 220° C și am copt-o alte 15 minute. Am redus temperatura la 190° C și am mai lăsat pâinea la copt pentru 15 minute. Dacă vi se pare că se rumenește prea tare o puteți acoperi cu o coală de hârtie de copt dar doar în ultimele 15 minute de coacere! Nu deschideți cuptorul înainte! Apa din tăviță se va evapora așa că nu trebuie să o scoateți în timpul coacerii.

Gata! Priviți ce fain arată această pâine albă simplă de casă! Cât de bine miroase în bucătărie!

Mi-am pregătit o ceașcă cu apă rece și o pensulă lată și moale. Imediat ce am scos pâinea din cuptor am pensulat-o cu apă rece. Acest procedeu se numește „spălarea pâinii” și se face doar în primele secunde după ce pâinea a ieșit din cuptor. Picăturile de apă vor sfârâi și se vor evapora iar coaja va fi și mai lucioasă și mai faină!

Am scos imediat pâinea din formă, i-am îndepărtat hârtia de copt și am răsturnat-o pe un grătar de bucătărie. Am lăsat-o la racorit cca. 1 oră pe grilaj. Pâinea NU se înfofolește în cârpe sau pungi deoarece transpiră și coaja ei devine cauciucată!

Nu recomand să tăiați pâinea caldă. Cu atât mai puțin sa o rupeți. Îi distrugeți toată textura miezului.

Servire pâine albă simplă și pufoasă coaptă în formă de cozonac (tip toast)

Iată ce faină e această pâine albă simplă! Are o coajă subțire, lucioasă și crocantă cu o culoare fabuloasă. O „cărămidă” rumenă și apetisantă 🙂

cum se face paine simpla de casa in forma

Pâinile se taie cu cuțitul special cu lamă zimțată. Ce fain se aude când feliezi pâinea tip cărămidă! Se pot tăia felii subțiri de sub 1 cm grosime și nimic nu se sfărâmă. Nu face „rumeguș” ca alte pâini. Miezul este moale, elastic, pufos iar gustul pâinii este grozav! Această pâine se păstrează bine 3-4 zile dacă este învelită în șetrgare groase de in, cânepă sau bumbac. Dacă se usucă poate fi prăjită la toaster sau folosită la sandvișuri calde la grill sau sandwich maker.

reteta simpla de paine de casa in forma de chec sau cozonac

Deja aveți noțiuni de bază despre cum se face pâinea de casă așa că, data viitoare, vă recomand să încercați și varianta coaptă liber, pe tava cuptorului sau pe piatră specială – vezi aici.

paine de casa coapta pe piatra reteta savori urbane

Dacă preferați varianta „safe” de coacere în formă vă recomand și pâinea moale cu lapte și unt – extra pufoasă – vezi aici.

paine pufoasa de casa in forma de chec

Pe cea cu făină integrală și lapte bătut, foarte sănătoasă și gustoasă – vezi aici.

Pâine din făină integrală cu lapte bătut sau iaurt - foarte pufoasă și moale reteta savori urbane

Sau pâinea fragedă cu iaurt coaptă tot în formă de chec sau cozonac – vezi aici.

Paine de casa pufoasa cu iaurt -reteta de franzela moale savori urbane

Să încercati si voi această pâine albă simplă coaptă în formă de cozonac sau chec sau pâine tip cărămidă!

Aici găsiți mai multe rețete de pâine, cornuri, baghete, chifle etc.

Painici simple reteta de chifle de casa savori urbane

 

31 COMENTARII

 1. Fac paine in cuptorul aragazului de multa vreme! Sa tot fie vre-o 40 de ani.Inainte de 90 fiindca painea era rea.Apoi ,dupa,fiindca mi-a placut! Nu fac pe timpul verii dar iarna imi da o stare de bine,de confort,de bucurie ca pot oferii familiei ceva de cand lumea si totusi unic si special.Nu folosesc masina de facut painea! E uitata undeva ,intr-o cutie,in pivnita casei! Imi place sa pregatesc maiaua,sa framant si sa intorc aluatul si asta imi aduce in minte zilele in care ,copil fiind,tineam cu toata forta mea de copila firava de cele doua „coarne” din unul dintre capetele moldei in care,mama mea framanta aluat pentru 5-6 paini odata! Era o munca repetitiva,incepea,metodic framantatul dintr-un capat in timp ce ,cineva,turna cu grija apa calduta peste mainile stranse pumn ale mamei.Mi se parea ca e o munca grea dar foarte importanta si complicata si nu pricepeam pana cand trebuie turnata apa si care e regula! Vorbele mamei-pui apa atat cat cere faina le-am descalcit mai tarziu cand am inceput eu sa fac paine,sa experimentez adaugand nuca ori alte seminte ori ierburi intr-o vreme cand nimenea nu facea asa.Acum,in bucatarie am pregatit maiaua pentru painea ungureasca.Asa ceva nu am mai facut si nerabdarea imi da tarcoale fiindca e doar primul pas-am amestecat faina 550g cu 550 mil.apa!Da,experimentez si ma bucur ca la varsta mea(aceea la care ne este interzis spre binele nostru sa iesim din casa) mai pot inca invata ceva! Experimentati! Si sa stiti ca facutul painii e cel mai minunat experiment!

 2. La mine s a cam ars coaja .cuptorul meu coace mai repede un pic cred si apa nu s a evaporat! Poate ca am pus o in ceva mai ingust?! Dar in ansamblu a iesit buna.ce fac daca cuptorul coace mai repede? Reduc timpul coacerii cu cate 5 min in fiecare repriza? Sau temperatura? Va multumesc!

  • Nu știu ce înseamnă „coace mai repede” – adică ai temperatură mai mare? Testează-ți cuptorul cu un termometru special. Nu mi-ai zis ce cuptor ai: electric, pe gaz?

 3. Buna ziua! Am facut ˝PÂINE ALBĂ SIMPLĂ ȘI PUFOASĂ COAPTĂ ÎN FORMĂ DE COZONAC (TIP „CĂRĂMIDĂ” SAU TOAST)˝, a iesit foarte buna! Acum as vrea sa incerc acest tip de paine cu maia (in loc de drojdie)… aveti cumva o reteta sigura? (Dar cu maia + faina alba + tarate de grau?) Multumesc!

 4. Nu am mai făcut pâine niciodată!Dar azi m-am hotărât şi am zis ce o fi o fi!A ieşit minunat,textura exact ca în poze,pufoasă,moale cu coajă crocantă şi subțire,exact cum ne place.
  Mulțumesc pt rețetă.Mi-a fost cam frică mereu să mă apuc să fac pâine,până am dat de rețeta asta,este simplă şi produsul final e delicios.

 5. Este prima oara cand fac paine fara aparat si a iesit neasteptat de bine. Daca urmaresti intructiunile care sunt foarte explicite cu siguranta iti va iesi perfect.
  V-as pune si poze dar nu stiu cum 😊

 6. Acum doua zile am incercat aceasta reteta, iar rezultatul a fost minunat ! Painea a iesit foarte pufoasa si buna, s-a terminat imediat ! 🙂 va multumesc pentru reteta, e de mare succes in casa noastra :*

 7. Buna ziua !
  Aveti niste retete grozave, asa pe gustul familei mele ! Mereu incerc, cu ce am, cate ceva….
  Am o intrebare referitoare la facutul painii.
  Am 2 cuptoare: unul pe gaz, clasic si unul electric. Amandoua au tavite joase iar daca pun apa in ele, se evapora repede, inainte de-a se coace paine ( caramida ). Mai completez cu apa, sau nu ?
  Multumesc frumos.

 8. Mi se pare cea mai practica forma, cea de paine toast.
  Am tot experimentat si cu faina tip 650 si 000,in funcție de ce am in casa..uneori chiar le combin.
  Am cuptor electric, in primele 10 minute pun tava la mijloc (nivel 3) si sub apa, apoi scot repede apa si mut painea jos de tot (nivel 1). Am făcut si cum scrie in reteta, dar nu mi se pare o diferență.
  Întotdeauna imi iese perfect painea!
  Multumesc! Chiar dacă uneori nu respect întru totul retetele de pe site, totusi site-ul dumneavoastră este o sursa de inspirație 😘

 9. Buna ziua,va rog frumos sa mi spuneti de ce aceasta paine se coace cu ventilatie ,iar painea simpla nu.Sper ca nu este o greseala,tocmai am pus painea la 240 grade cu ventilatie.Ventilatia se lasa pana la final ,sau se opreste intre timp.Va multumesc!

 10. Bună ziua! Fac pâinea de casa tip cărămidă foarte des pentru copilași, întrebarea este:mi se pare gumoasa, asa trebuie sa fie? Mulțumesc frumos!

 11. Excelente retete, prezentate cu multa pasiune si rabdare! Am o mare nelamurire: eu folosesc faina de casa, macinata la moara. Care sunt conditiile optime de pastrare pentru aceasta faina pe care o cumpar la sac? Eu o tin intr-un butoi de plastic de 80 l cu capac, dar nu e inchis ermetic. Multumesc anticipat.

  • e o problema cu făinurile „de la moară” pentru că adesea sunt umede și slabe (nu au gluten suficient). Făina se ține în ladă de lemn și se cerne (vântură) periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.