Paine de casa neframantata reteta rapida. Zisa si „painea lenesului”, aceasta paine fara framantare este coapta in oala cu capac. Painea este pufoasa, cu coaja crocanta si rumena. Se amesteca ingredientele 30 de secunde cu o lingura de lemn si gata. NU trebuie lasata la dospit peste noapte ci doar 2 ore si jumatate!
Aceasta paine de casa neframantata este o reteta experimentala care mi-a reusit grozav! Mi-am dorit o paine foarte rapida si care sa nu dea multa bataie de cap cu framantarea, dar care sa fie buna, cu miez moale si elastic si cu coaja crocanta.
Am mai facut paine fara framantare dar cu maia tinuta peste noapte si cu mai putina drojdie.
Despre utilitatea sau inutilitatea unui aparat de facut paine am scris in detaliu aici.
Daca doriti sa faceti o paine rapida FARA DROJDIE atunci gasiti aici reteta de paine cu bicarbonat sau praf de copt.
Deoarece nu-mi place sa las un aluat cu drojdie la dospit peste noapte (sau 12 ore, cum se indica in majoritatea retetelor) am incercat aceasta versiune. Drojdia care sta atat de mult lasa un iz pronuntat de ferment in aluat, iz care se simte si dupa coacere. Se pare ca am reusit sa scap de acest neajuns! Reteta mea este mai accesibila si mai simpla si, dupa gusturile mele, mult mai buna.
Hmm… la noi ii spune „painea lenesului”. I-as spune mai degraba painea gospodinei ocupate dar pricepute. Iata cum se taie aceasta paine! Ce sunet fain are coaja!
Despre painea neframantata
Am folosit o hidratare de 70% (adica 700 ml apa la 1000 g faina) si am adaugat si 50 g ulei pentru a obtine o compozitie moale. La aceasta reteta cele mai importante manevre sunt cele de impaturire si modelare ( stretch & fold si shaping). Aluatul este moale si nu are tinuta. Daca nu impaturiti de doua ori (asa cum explicam mai jos) painea nu va iesi frumoasa. Aceste manevre de brutarie (intindere + pliere si darea unei forme) sunt menite sa consolideze reteaua de gluten din aluat, retea care confera tinuta painii si textura miezului.
Nu fiti zgarciti cu sarea! Painea fara sare nu este gustoasa. Formula brutarilor este de 2% sare fata de cantitatea de faina – in cazul nostru 2% din 1 kg adica 20 g.
Din aceste cantitati (1 kg de faina) iese o paine „lenesa” de cca. 1,6 kg.
- 1 kg faina 000
- 700 ml apa
- 20 g zahar
- 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
- 20 g sare
- 50 g ulei
- faina pentru masa de lucru
Cum se face paine de casa neframantata reteta rapida?
Simplu!!! Intr-un bol se pune apa calduta, zaharul si drojdia. Peste ele se adauga uleiul, apoi toata faina. Am folosit o faina 000 pe care o gasiti usor in orice supermarket. Se presara si sarea. Se amesteca cu lingura de lemn 20-30 de secunde fara a ne chinui sa omogenizam perfect totul.
Prima dospire – 1 ora
Se acopera vasul cu o punga de plastic si se lasa la dospit o ora. A crescut mult de tot.
Se ia din nou lingura de lemn si se amesteca 20-30 de secunde. Observati ca aluatul deja se leaga, se comporta cu totul altfel. S-a format reteaua de gluten, drojdia si-a facut si ea treaba.
A doua dospire – 30 min
Aluatul arata ca un aluat framantat bine de tot. Se acopera vasul cu o punga si se mai lasa la dospit 30 de minute. A crescut din nou foarte frumos.
Cum se da forma unei paini de casa?
Aluatul de paine se rastoarna pe masa de lucru usor infainata.
Se aplatizeaza aluatul cu mana si se impatura in 3 pe lat, apoi inca in 3 pe lung, exact ca in poza. Se lasa 10 minute la odihna (destindere), acoperit cu o carpa de bucatarie. Acest procedeu se numeste stretch and fold (intinde si pliaza). Dupa acest rastimp se intinde din nou, se impatura iar in 3 si se ruleaza foarte stramt (ca un cilindru), dand forma painii (shaping). Se simte deja la mana ca aluatul a devenit mai ferm si mai elastic. Din doar 2 seturi de impaturiri!
A treia dospire – 1 ora
Cilindrul de aluat se presara din abundenta cu faina si se cresteaza cu un cutit foarte bine ascutit (eu folosesc bisturiu chirurgical de la farmacie sau lame de ras clasice). Aceasta paine neframantata se acopera cu carpa de bucatarie si se lasa pe masa la dospit inca o ora.
Coacere paine de casa neframantata reteta rapida
Asa arata painea crestata dupa ultima dospire. Intre timp incingem cuptorul la 240° C cu caldura sus+jos+ventilatie (maximum si la cuptoarele pe gaz). In cuptor vom pune la incins si un vas termorezistent cu capac de minim 6l. Vasul poate fi o cratita (clasica sau de fonta) care sa aiba capac potrivit.
Cand cuptorul este suficient de incins (impreuna cu oala cu capac), cu o miscare rapida deschidem cuptorul, tragem afara gratarul cu tot cu oala incinsa (lucram cu manusi de bucatarie sau carpe groase), ridicam capacul si „aruncam” painea in oala. Imediat reasezam capacul peste oala si impingem oala rapid in cuptor. Inchidem usa cuptorului, reducem temperatura la 230 C si setam cronometrul la 30 de minute.
Trebuie sa va miscati foarte repede pentru ca daca temperatura in cuptor scade, riscati sa mancati o paine cu coaja tare si uscata. Painea neframantata se coace 30 de minute cu capac la 230° C. Dupa acest rastimp ridicam capacul de pe oala si mai coacem painea alte 15 minute la 200 C. In total am copt aceasta paine neframantata timp de 45 de minute.
Ce facem cu painea dupa ce o scoatem din cuptor?
Painea noastra este gata. Este rumena si crescuta. Cum verificam daca painea s-a copt? Imediat scoatem painea din oala pe un grilaj de bucatarie. Se apuca painea cu un stergar gros (sau cu manusi de bucatarie) si se ciocaneste pe fund. Daca suna „a gol” este coapta. Nu se verifica in nici un caz cu scobitoarea. Painea se lasa la racit in mod natural pe un grilaj. Asteptarea este grea…
E frumoasa aceasta paine neframantata si miroase foarte bine. De abia dupa racirea completa (care dureaza peste o ora) painea de casa poate fi feliata.
Dupa ce s-a racit se poate taia. Iata cat de faina e aceasta paine de casa neframantata! Painea este pufoasa in interior, coaja este grozava!
Merita sa incercati si voi aceasta paine de casa neframantata reteta rapida! Veti fi incantati de ea!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de paine, chifle si cornuri de casa
Aveti vreo discutie despre vase pe blog? De mult am in gand sa iau un vas de vreo 6-7 litri, de fonta pentru a coace paine. Am copt in vas de sticla, ceva mai mare, a iesit foarte bine, dar e greu cu sticla. Mi-ar placea o recomandare pentru un vas fain pentru asa ceva. Si va multumesc din nou pentru calitatea retetelor 🙂
La noi nu se prea gasesc vase atat de mari. La IKEA este unul fain de 5 L (eu il am pe bleumarine) http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/50232842/
Unele fete au copt painea ungureasca in vase romane din ceramica.
Deci aceasta paine incape in acest vas de 5 l ? Pentru ca am si eu unul la fel pe bej.
Curând o voi încerca și eu
E cea mai buna pâine pe care am facut-o în casa
Merge si in vas de yenna cu capac? Multumesc
Da merge, sa fie vas Jena, temorezistent pana peste 240°.
O paine usoara si foarte gustoasa. Am facut ieri aceasta paine si o voi mai face. Multumesc pt retete!
Am încercat rețetă deși nu am crezut că va ieși ceva. Nu mi-am imaginat că poți obține așa o minunăție cu atât de puțin efort
Vezi ce simplu e daca ai o reteta bine explicata? Cum sa nu-ti reuseasca? 🙂
E cea mai buna paine pe care am facut-o! Multumesc pentru retete!!!!! Orice am pofta caut pe savoriurbane. Daca nu e aici caut in alta parte:))
Minunata
Eu am o nedumerire in ceea ce priveste crestarea painii , care se face aici la a treia dospire, cu o ora inainte de-a fi introdusa in cuptor, pe cand la celelalte paini se face exact inainte de-a fi introduse in cuptor.. Care e explicatia?
In cazul acestei paini, aluatul este foarte moale. In momentul in care il prinzi in maini si-l ridici ca sa-l pui in oala incinsa apare riscul ca aceste crestaturi sa le lipeasca la loc (daca sunt facute chiar atunci). Painea fiind crestata in avans, aceste fante se mai zvanta putin si nu se mai sunt lipicioase.
Este pentru prima data cand imi iese o paine atat de buna pufoasă si gustoasa! O reteta extrem de ușoară ! Va mulțumesc!
Cea mai vuna, cea mai usoara!
Va multumesc inca o data pentru reteta! Nota 1000000!!
Este prima data cand imi iese o pâine atat de buna, pufoasa si gustoasa! Este o reteta foarte usoara si bine explicita ! Va mulțumesc!
cea mai buna piane 🙂 atat de usor de facut si pufoasa ! E un vis, eu cu al meu barbat am reusit in 24 de ore sa o terminam :)))))
Multumim pentru retete! Intrebare: mai trebuie pensulata cu apa rece?
Multumesc anticipat,
Nu mai trebuie pentru ca e presarata cu faina.
O minunăție! A ieșit foarte pufoasa la interior și coaja subțirele fundul vasului . Pentru ca eu nu am avut vas mare, am făcut jumătate de rețeta și am copt-o in vas yena de 2,5 l . Chiar și așa cu jumătate de rețeta pentru ca vasul a fost mic , a crescut foarte tare in primele 10 minute in cuptor ridicând capacul vasului, și am fost nevoită sa-l îndepărteze. Drept urmare, am obținut o coaja mai taricuta, dar ni de speriat. De menționat ca am aplicat tehnica se coacere de la pâinea tradiționala ungureasca.
Concluzia : merita din plin cele 5 steluțe 🙂
Clar o voi repeta și sunt convinsă ca va ieși și mai bine dacă as folosi in vas mai mare pentru copt
Minunata, coaja rumena, miezul pufos. A ajuns preferata mea, dintre toate.
am facut-o si eu aseara…de mult vroiam sa incerc sa fac o paine in casa si in sfarsit mi-am facut curaj :D…eu am pus ulei de masline in compozitie si am copt-o in vas de lut…a iesit demential de delicioasa…nici nu am asteptat sa se raceasca ca am mancat aproape jumate din ea….data viitoare voi presara si o mana de seminte 🙂
Fain 🙂
Vasul de lut presupun ca e cel roman. Ati impregnat cu apa inainte? Ati preincalzit?
O paine absolut minunata,cu miezul pufos si f comod de facut mai ales pentru noi (mamele )care avem pitici si nu avem timp sa stam sa framantam pe ea,intre timpurile de dospire eu am pregatit si cina si mai vad si un serial ??,mulțumim grup pentru reteta ?
Ne bucuram ca ti-a placut reteta si te mai asteptam pe la noi 🙂
Prima paine mi-a iesit exact ca in poza si fff delicioasa!
Excelenta! Am facut-o simpla, cu masline, cu faina 650 sau cu faina de secara. A iesit minunata de fiecare data.
Am incercat aceasta reteta pentru prima oara si a iesit minunat!O recomand cu drag chiar si incepatoarelor?Sa aveti curaj si pofta?
Am facut o super pâine si eu la bucatarie am puţină experienţăta spre deloc. Reteta super bine explicatăa nu ai cum sa dai greşs
[…] de paine de casa. Ne-a placut foarte mult si de aceea am repetat acum experienta folosind aluatul painii neframantate. Painea am servit-o cu o ciorba de fasole boabe, preparata pe zeama in care a fiert ciolanul afumat […]
O miinunatie….nota 1000000 ?.o intrebare , cum sa procedez ca imi iasa crusta mai moale ? Multumesc anticipat de raspuns
La painea asta nu poti controla crusta pentru ca e coapta sub capac. La painile clasice te ajuta tavita cu apa fierbinte care genereaza aburi. Aburii sunt cei care permit cresterea painii in prima faza a coacerii si previn uscarea ei.
Am facut-o si eu in sfarsit. O reusita! Reteta e bine explicata, ca de altfel toate retetele de aici. Multumesc mult!
Foarte buna ,facuta de mai multe ori….
Foarte buna painea! Credeți sa se poate face și cu faina integrala?
Mulțumesc frumos
Da, insa va trebui sa pui mai mult lichid. Recomand sa faci un mix 50/50 de faina alba si integrala. Painea din faina integrala are o cu totul alta consistenta. Uite aici un exemplu: http://savoriurbane.com/paine-cu-faina-integrala/
Pur si simplu m-am „îndrăgostit” de reteta asta! Iasa super buna si frageda! Nota 10++++
[…] casa chiar atunci. La fel si cornurile, chiflele, sau pogacelele si saratelele. Paine cu cartofi, paine neframantata, paine multicereale sau celebra paine […]
Alta paine nu indraznesc sa fac 🙂 Mi-a iesit din prima, am facut-o de nu stiu cate ori si intotdeauna e la fel. Felicitari Oana pt idee si iti multumesc pt toate secretele pe care le impartasesti din suflet cu noi,,,.daca caut vreo reteta, scriu titlul si savori urbane. Aveti de toate…:) Asa un site nu am gasit nicaieri. Va felicit si va binecuvantez ! Nu numai o data, mereu…:) Multumesc !!!!!!!!
Felicitari Oana pentru rețetă , pentru modul descrierii , pentru poze. Am făcut-o de Paști 2017 și mi-a ieșit perfect. Crescută, gustoasă, rumenită. Am fost lăudată de toți. De ani de zile am încercat rețete de pâine dar nici una nu este așa e bună ca asta. Am folosit făină de cozonac ..nu mai aveam în casă din cea 000. Iar la copt am pus o oală de inox de 6 litri luată din mall de anul trecut și un capac de email de la altă oală, care s-a potrivit. Am fost total impresionată de această păine. Mulțumesc!
O reteta minunataa. Multumesc tare mult. Sotul este foarte incantat ❤
Ne bucuram ca ti-a placut si te mai asteptam pe la noi 🙂
[…] doar doua retete de paine de mare succes: painea ungureasca si pe cea neframantata. La fiecare dintre aceste retete gasiti sute de poze trimise de cititorii care le-au testat. […]
Un gust magnific, multumesc pentru reteta!
Sper sa nu te superi, am modificat putin reteta, dar asa se intampla cand esti inventiv!, am inlocuit 100 gr. faina cu 100 gr. tarate si la 1/3 din compozitie (inainte de ultima dospire) am adaugat cativa fulgi de ceapa…yamy, yamyy
Foarte bine ai facut! Painea cu fulgi de ceapa e tare buna 🙂
Delicioasa si usor de preparat
Fac aceasta paine de doua ori pe saptamana.
Ptr a pastra painea mai mult timp aveti o singura varianta,nu consumati paine doua zile ……sau mai multe zile.
Cum pot pastrat painea proaspata mai multe zile? 😊
Invelita in stergare de panza.
Cea mai buna paine! O fac zilnic pt familia mea!
As incerca-o in doua tavi mari de cozonac.Credeti ca voi avea rezultate?Nu am oala asa mare cu capac.
Si cu ce le acoperi? Nu ai doua oale mari care sa se potriveasca una peste alta? Adica sa faci capac din oala a doua?
Ce am cu capac are fundul gros.Am facut paine ungureasca in ea si baza nu s-a copt.Dar fac o cantitate mai mica intr-un vas yena cu capac.Multumesc.
Pai aici incingi oala goala inainte de a pune painea! Asa ca te ajuta fundul gros.
Buna ziua. De când am văzut pâinea doar la ea ma gândesc. Eu am vas roman si vas din acela de lut. Cum procedez, ca știu ca vasul roman trebuie introdus in cuptorul rece. I-l introduc pana la 240 si apoi puncpainea? Rezista la temperatura asta? Cu cel de lut nu știu cum trebuie sa fac( nu l-am folosit) Neaparat vreau sa o fac. Arată demențial.o zi buna
Buna. Nu e cam mare cantitatea de drojdie? Pe alte site uri am vazut doar 10 gr de drojdie la aceeasi cantitate de faina. Va multumesc.
Poate era vorba de 10 g drojdie uscata…
O reteta excelenta .Am pregatit-o cu mult drag in acest sfirsit de saptamina si pacat ca nu putem posta si mirosul imbietor al painii calde .CINCI STELE
Super
Sunt la a treia sau a patra tura de facut paine neframantata. La inceput mi-a fost putin greu cu aluatul din cauza hidratarii de 70%, dar ne-am obisnuit ba chiar am adaugat si seminta. Ca sa nu va mai spun ca sotul nu vrea alta paine decat paine neframantata, chiar am cumparat si oala de fonta 5.7L sa ne asiguram ca iasa si mai buna.
Painea ii ffoarte usor de facut si super gustoasa. Multumim de reteta!
Cu drag 🙂
Cea mai buna pâine fără frământare si cele mai bine explicații. Cred că am încercat vreo 10 rețete până acum. Aceasta este fantastica
Superba mi-a iesit painea! Sunteti minunate!
faina paine! eu nu am inteles cand se fac aceste impaturiri; intre a 2-a si a 3-a dospire, sau la urma? sau dupa fiecare dospire. Multumesc anticipat. Sunt abonata, si urmaresc retetele cu mare interes.
Se face exact cum scrie in reteta: intre a 2-si a 3-a dospire.
mersi
am incercat si eu reteta asta. Cum fac sa trimit foto?
Multumesc…foarte faina reteta
Super!! Poti posta poza pe Facebook in Grupul Savori Urbane – https://www.facebook.com/groups/savoriurbane/ sau sa ne-o trimiti pe email la [email protected]
Buna, am incercat si eu reteta azi a iesit o paine f buna, dar din pacate nu stiu din ce cauza coaja nu a ramas crocanta s-a inmuiat cand s-a racit . oare de ce? tin sa mentionez ca nu am invelit-o, am pus-o pe un gratar si am lasat-o asa sa se raceasca.
multumesc
De la umiditatea din casa, din atmosfera. Alta explicatie nu este…
[…] Painea alba sau integrala facuta la masina are coaja groasa, uscata si miez sfaramicios. Este si foarta urata, fara luciu si forma apetisanta. De ce sa stric ingredientele pe asa ceva cand, cu minimum de efort, pot face asa ceva? Vezi reteta de paine neframantata (zisa si painea lenesului). […]
Vreau sa incerc si eu aceasta reteta. Nu stiu ce functie sa setez la cuptor: sus si jos, cu sau fara ventilatie? In general, nu stiu cand e utila ventilatia sau nu, cand e suficienta caldura de jos sau trebuie si sus.
Noi in aproape toate retetele folosim functia ventilatie si caldura sus+jos. Intr-adevar, la unele retete de paine specificam ca oprim ventialtia in prima etapa de coacere (cu aburi) insa aici este vorba de copt in oala cu capac, deci nu are relevanta. In etapa de rumenire pornim ventilatia la toate painile. Asa ca poti seta de la inceput sus + jos + ventilatie la 240 C pentru aceasta reteta.
Buna ! Vreau sa incerc si eu painea aceasta si am o nelamurire : daca fac jumatate din cantitate timpul de coacere e acelasi ?
Am incercat sa fac painea pufoasa in tava de cozonac si am ijumatatit cantitatile dar timpul de coacere nu l-am modificat si a iesit coaja mai groasa si foarte tare . Nu as vrea sa repet greseala !
Da, noi suntem doar 2 persoane in casa si atunci mereu fac doar jumatate de portie – chiar si asa, mi se pare destul de mare 🙂 Dar am urmat fix aceiasi pasi din reteta ca si cum as face portie intreaga, inclusiv timpul de coacere – 30 min cu capac, apoi 15 fara capac. Spor la gatit! 🙂
Bună Oana,am o întrebare, la ultima dospite de o ora,după ce creste painea și o las sub prosop o ora,se lățește foarte mult? Așa trebuie?în reteta am văzut ca are o forma ca înainte de dospire…sau după ce a dospit ultima data o mai împătur iar?eu o adun de pe masa și o pun în oala,creste frumos și iasă foarte buna …dar mă întrebăm dacă așa trebuie sa se lateasca😊
Pai se lateste! Dar, ca sa-ti fie mai simplu cu mutatul ei in oala incinsa, poti aseza painea pe o hartie de copt (inainte de ultima dospire). Nu o pune in oala pentru ca oala trebuie incinsa goala la cuptor!
Buna ziua
Am făcut și eu aceasta pâine, este foarte gustoasă și sunt extrem de mulțumită de rețetă.
Am aceeași problema cu …. latitul ei la ultima dospire. A depășit și hârtia de copt 🤭.
Am adunat-o așa cum am putut și efectiv am „aruncat-o” in oala.
Cu toate astea a ieșit o pâine delicioasa..(puțin cam șifonată)..pentru masa de Paste. O minunăție….
Oare nu fac bine partea in care trebuie sa rulez strâns sa fac acel cilindru🙄. Multumesc
Mulțumesc pentru minunata rețetă!azi am făcut-o pentru prima dată ,cu siguranță o sa o mai repet !
Cu mare drag!
Astăzi am făcut și eu, urmează coacerea dar nu știu cum să procedez… cuptorul meu arde rău la talpa..toate prăjiturile/cornuri/sfinți le fac la treapta 1, prima treaptă de căldură la cuptor, altfel se ard….daca pun la treapta 3, treapta cu maxim de căldură, oare nu se face scrum?
Daca cuptorul tau arde trebuie sa asezi niste tigle pe fundul lui. Painea se coace doar la temperatura maxima!
Având în vedere ca am un bebe după al cărui somn ma mulez în bucătărie, stric pâinea dacă prima dospire durează aprox 2,5 h? După prima dospire pe care as face-o mai lunga, as respecta reteta.
Mut-o la racoare si poti prelungi dospirea
O minunatie de piine, dupa multe retete m-am ghidat si rezultatul era: piine cu coaja tare, probabil, pentru a fi sigura ca iese coapta, timpul de coacere era mai mare decit cel recomandat. Ei, experimentind te inveti. Ieri am copt din jumatate de cantitate dar, am pus 400g FAINA ALBA si 100 g FAINA de SECARA, iar ulei am uitat sa pun si la ultima pliere am uns miinile cu ulei si am turnat un strop si pe aluat, rezultat excelent si coaja de asemenea. Multumim si tine-o tot asa.👍👍👍☺
Ieri am dus jumatate din piine nepotelelor mele si azi am facut din nou dar, cf. retetei tale, doar din faina alba, am prins curaj de ieri. Minunat. Cind scot piinea este crocanta, cind se raceste nu mai este chiar asa crocanta si cu toate astea este ff buna. Bravo!
Sunt o fana declarata a tuturor rețetelor voastre, îndeosebi a celor de pâine. O întrebare: am putea folosi faine 650?
Am văzut ca la majoritatea recomandați pe cea 650, asa ca m-am aprovizionat serios 😂. Mersi mult!
De cînd fac această pîine, nu mai cumpărăm alta , ca nu ne mai place ! Mulțumesc pt. minunată reteta !
Cu mare drag 🙂
Foarte bună pâinea. Am avut ceva probleme cu aliatul fiind moale dar pâinea a iesit delicioasă. Aveți multe retete pe care le fac cu drag. Vă doresc sanatate si ne auzim la următoarea rundă de gătit. Cu stimă și respect Al dvs Ion Solomon
Da, aluatul este moale si nu trebuie sa mai pui faina. De aceea iese painea atat de pufoasa si nu indesata. Ne bucuram ca gatesti dupa retetele noastre si te mai asteptam la noi 🙂
Dacă folosesc făina 000 am continuare problema aluatului destul de greu de manevrat. Folosesc acum mai mult făina tip 650 și aliatul este mai usor de lucrat dar pâinea mai densa dar la fel de gustoasă. Fac această pâine din două în două zile (500 g făina). Trebuie să iau o oală de fontă cu cap să înlocuiesc actuala oală de tablă . Să auzim de bine
Mulțumesc pt rețetă. Prima mea pâine a ieșit delicioasa. As pune și o poza, dar nu vad cum😁
Am incercat si eu reteta ieri si din pacate parca nu s-a copt pina la sfirsit. Oare care e cauza, atasez si pozele.
Nu toate cuptoarele coc la fel… probabil ca mai trebuia lăsata la copt alte 5-10 minute.
Bună dimineața! Am făcut această paune si a iesit super, sunt foarte încântată, o rețetă făină tare. Mai am in plan si altele vazute pe aici 🙂. Am o intrebare, pâinea a facut multe firimituri din prima si nu arata asa ca in imagine, cu multe gaurele. Nu e cleioasa, s-a copt. Care e treaba/secretul cu firimiturile?🙂 Multumesc!
Asta tine de calitatea fainii, de puterea ei de a dezvolta o retea de gluten fara a fi framantata. Daca o framantai putin reuseai si cu faina mai slaba.
La multi ani!
O intrebare, daca scurtez timpul de dospire si framant aluatul cu robotul, va iesi aceasta paine?
Mentionez ca am incercat reteta si a fost magnifica.
Acum sunt pregatita pt a doua tura.
Intreb, deoarece timpul de dospire este cam mult pt mine…
Multumesc anticipat!
Fa asa ca nu se modifica mare lucru.
La multi ani! Am si eu o intrebare: nu e prea multa drojdie proaspata 50 g la 1 kg faina? Intreb pt. ca la reteta de paine framantata pe care o fac de ceva ani pun 25 g la 2 kg faina si creste foarte mult. Stiu ca si mai multa drojdie pusa da un gust ciudat si miezul faramicios.
Astept raspunsul dvs.!
Multumesc anticipat!
Mai, si eu pun jumatate drojdie la alte paini dar asta e una „chinuita”, neframantata si iese mai bine asa. Te asigur ca miezul nu e sfaramicios si nici gust de drojdie nu are.
eu am pus decat 25 g de drojdie si mi-a iesit foarte bine. multumesc pt rezeta este
minunata
Buna! Am facut-o dupa reteta dvs.! Suuuuper paine! Multumesc pt raspuns si pt minunatele retete! 😘
Buna! Ar exista o reteta la fel de usoara ( fara framantare) si cu coacere in mod traditional? Nu am vas potrivit dar vreau sa coc azi paine…
Si fara framantare si fara copt in oala nu prea stiu sa fie. Nu ai nicio oala mare cu capac in casa? Nu e musai sa fie de fonta dar sa aiba capac. Aluat acesta nelucrat nu are tinuta necesara coacerii libere pe tava cuptorului – se va pleosti. Poti coacer o paine simpla in forma de cozonac daca urmezi aceasta reteta https://savoriurbane.com/paine-moale-de-casa-reteta-simpla/
Sunt fan paine de casa si as dori sa o fac …..Se poate coace si in multicooker,respectand toate etapele (preincalzirea vasului si toate cele)?
Pot sa impart faina, adica sa pun si secara in loc de 1 kg de faina alba? Sau e posibil sa nu-mi iasa?
Nu! Cu faina de secara se lucreaza complet diferit. Uite aici https://savoriurbane.com/paine-cu-secara-si-chimen/ si aici https://savoriurbane.com/paine-multicereale-de-casa-cu-seminte-de-in-si-dovleac/
intr-adevar cea mai gustoasa paine,dupa aceasta reteta am facut si eu pentru prima data paine,de la mine merita aceasta reteta nota 20,multumesc Oana!!!!!!!
As dori sa fac si eu paine in oala cu capac dar nu stiu de care oala sa-mi cumpar, in ideea ca n-as da mai mult de 150 de lei pe ea. Am vazut vase roman care au pret accesibil, ala e bun pt paine? Adica vreau sa stiu daca acel tip de vas rezista la temperatura la care se face painea, adica extrem de mare.
Da, merge in vas roman dar sa alegi unul maaare de peste 6 L si cu capac bombat ca sa nu se lipeasca painea de el la copt.
Multumesc foarte mult pentru raspuns
E cea mai buna pâine pe care am facut-o în casa.
Este prima data cand imi iese o pâine atat de buna, pufoasa si gustoasa! Este o reteta foarte usoara si bine explicita ! Va mulțumesc!
Buna seara!
Am nevoie de un sfat.
De ceva vreme fac paine fara framantare si iese foarte buna, ne place foarte mult, inclusiv copiilor, carora nu le placea painea pe care o faceam la masina de paine. Problema era ca nu ne ajungeau doua paini pe zi, avand o familie numeroasa si ne-am gandit sa luam un cuptor mai mare. Am cumparat un cuptor profesional mic de patiserie si m-am apucat cu elan de facut paine. Din pacate rezultatele nu sunt cele asteptate. Nu mai iese painea buna. Daca am dat la 240 de grade, cum dadeam la cuptorul meu obisnuit, iesea painea tuguiata, crestea ciudat, doar in mijloc se inalta mult si pe laterale ramanea mica. Daca am dat temperatura mai mica, nu mai iesea painea cu mot, in schimb ramanea indesata si era foarte sfaramicioasa. Ieri am facut iar paine la cuptorul vechi, am zis ca poate e ceva in neregula cu ultima faina pe care am cumparat-o, dar painea a iesit perfecta.
Ce parametri sa modific, astfel incat sa-mi iasa painea buna si la cuptorul mare?
Multumesc
De cand am descoperit reteta asta,nu am mai cumparat pâine din magazin. Multumesc
E normal sa fie coca asa moale? De abia am adunat-o de pe masa sa o pun in oala. Sunt curioasa sa vad ce strambatura imi iese. Cea ungureasca mi-a iesit perfecta.
Da, e un aluat moale. Poate ai avut o faina mai slaba acum. Sigur iti va reusi! vezi zecile de poze trimise de cititori la finalul retetei
Mulțumesc din suflet pentru reteta asta. E perfecta. Toate rețetele tale sunt explicate super bine .
Multumesc ,cea mai buna paine facuta ,ever !
Delicioasa!
Prima data cand fac paine si sunt f multumita de rezultat!
Nu am avut oala de 6 l, asa ca am folosit un vas de sticla termorezistenta de 3 l si am injumatatit cantitatile.
Foarte buna si usor de facut!
Multumesc 😊
Am încercat rețetă de câteva ori cu 2 tipuri de făină :000 și 650…iese mult mai buna cu 650!!Cu 000 iese coaja prea tare!
Am facut-o cu faina 650 si cu seminte.excelenta.si f usor de facut.
Deci….mi-a iesit o pâine ca a unui brutar expert!sotul meu cand a ajuns acasa si a vazut minunatia de paine pe masa facuta de mine nu m-ai contenea cu laudele…bine’nteles ca nu i-am spus secretul….de atunci o data pe luna fac paine…am facut si reteta de eclere….este wow!Multumesc scumpa doamna pentru ca ne impartasiti si noua retetele dvs minunate!
Puteam sa pun pariu pe orice,ca nu voi face o paine prea grozava, mai ales ca doar 750 gr de faina mai aveam in casa.
Dar am ramas fara cuvinte cand am vazut ce paine mare si frumoasa a crescut. Iti multumesc la infinit pentru reteta, care este extrem de simpla si perfect explicata. As fi pus o poza dar nu stiu cum si unde. 🤣🤗
N ebucuram ca ti-a placut reteta 🙂 Pofta sa aveti!
Excelenta! Coapta in Jena mai mica, am injumatatit cantitatile, a crescut superb, este excelenta!
Salutare, nu am oala fe fonta, o pot coace intr-una de lut? Cea pentru sarmale? 🙂
da.
Ok, pentru zăpăciții ca mine care se apuca la 10 noaptea să facă pâinea și apoi văd că scrie „NU trebuie lăsată la frigider peste noapte”… iese și lăsată la frigider peste noapte! A ieșit foarte buna :))
Mâine o execut din nou, conform rețetei de data asta.
Super rețeta! A devenit un obicei, să facem pâine in casă (dupa această rețetă).👌
Buna! Se poate inlocui drojdia cu bicarbonat de sodiu (avand in vedere ca nu se gaseste in magazine)? Daca da, in ce cantitate? Multumesc!
NU! Pentru așa ceva avem rețeta specială de pâine cu bicarbonat – uite aici https://savoriurbane.com/paine-fara-drojdie-si-fara-dospire-reteta-rapida-de-irish-soda-bread/
Am fost interesat de rețetă de când am primit-o, redirecționată de la cineva drag. Am făcut-o de curând respectând întocmai rețeta, dar amestecând 500 de grame de făină integrală cu 500 de grame făină albă. A ieșit perfectă, cu o textură impecabilă și un gust bun. Uitam să spun: nu am pus 50 de grame ci aprox. 20 de grame de drojdie proaspătă pe care le-am „topit” într-o lingură de zahăr brun. O rețetă foarte îndemânoasă, frumos explicată și ilustrată. Multumesc!
Un deliciu, foarte buna, si se mentine moale chiar si cateva zile ! O reteta de nota 10 !
Chiar a fost ușor de făcut, aveam emoții , dar a ieșit extraordinar ! Nu s-a rumenit prea bine , nu știu exact din ce cauza, dar nici nu am cel mai bun cuptor și am observat ca nu a stat perfect capacul pe oala din cauza ca am pus-o la copt cu hârtie de copt sub. O voi reface categoric , acum ca am văzut cât e de simplu
Imi spuneti, va rog frumos, dospirea finala pe masa de lucru, trebuie sa fie tot in preajma unei surse de caldura ? Masa mea de lucru e cam la 1-2 m de aragaz. Multumesc anticipat.
e ok la cativa m de aragaz sau cuptor
Prima mea paine …. a iesit minunata! Coaja crocanta…. ca pe vremuri cand ajungeam cu jumatate de paine acasa de la alimentara ca o mancam pe drum. 🤗
Am facut ieri reteta…a iesit o paine minunata. Am facut poze si le-am trimis prietenelor…mi-au cerut reteta. Asa ca le-am trimis sursa de inspiratie. Multumim pt retete. 😘
PS azi ii fac unei prietene care nu are vas.😀
Vreau sa incerc si eu reteta dar am o nedumerire in privinta uleiului, 50g sau 50ml? Multumesc.
Azi am incercat reteta. Este divina, ai mei nu au mai avut rabdare si au taiat-o cand inca era calduta. Imi aduce aminte de painea bunicii. Nu mai zic de mirosul de paine calda ce inunda toata casa.
Cea mai buna pâine care am mâncat-o. Sa fiți sănătoasă!!!
Am facut aceasta paine de mai multe ori. Este foarte gustoasa dar felul in care trebuie pusa la cuptor mi se pare extrem de complicat. Asa cum mentionati in comentariile precedente aluatul este foarte moale, si dupa a treia dospire, este extrem de greu sa-l iei sa-l arunci in oala fierbinte. Se lipeste de mâini, se lasă si painea nu isi pastraza forma. Poate imi explicati cum procedati, eu m-am enervat rau de cateva ori si poate nu procedez eu corect.
Făina ta este una slabă, umedă, fără gluten suficient. Ori o schimbi, oeri mai reduci din cantitatea de apă din rețetă (pune 600 în loc de 700 ml).
Azi am făcut rețeta a ieșit perfect,am urmat exact pașii din ea,a crescut ca nebuna dar a ieșit extraordinar,nu au ieșit prea bine tăieturile deasupra dar nu mai contează, gustul e foarte bun nu se simte nici un pic de drojdie,o să fac in continuare această rețetă mulțumesc Savori Urbane.
Este a doua oară când fac această pâine.
Prima dată am făcut-o la începutul pandemiei iar azi am făcut-o la… supărare. În ambele cazuri mi-a ieșit o pâine perfectă, coaptă în vas roman.
Este o pâine extraordinar de gustoasă, care nu face firimituri multe și care prima dată mi-a ajuns exact o săptămână.
Mulțumesc mult pentru rețetă stimată doamnă!
Buna, Oana!
Painea neframantata se poate coace si pe piatra de cuptor sau mai bine fara? In caz afirmativ, piatra se aseaza cat mai jos posibil in cuptor sau la mijloc? Timpul de coacere este acelasi?
Multumesc!
Am facut painea ieri, e super! Am folosit o oala ovala, asa ca suprafata painii s-a ‘zbarcit’ un pic cand am pus-o in vas. Ne place la toti, o s-o mai facem cu siguranta!
Am facut-o !
Am uimit pe toti cei ce au gustat.
A fost pentru prima data in viata cand am facut paine si a fost un mare succes.
Multumesc persoanei care a postat reteta.
Ne bucuram 🙂
A iesit super buna! Multumesc pentru reteta ❤
P.S. E cam prima painica pe care o fac 😊
Cu siguranta 5 stele ❤