Paine cu faina integrala

81

Paine cu faina integrala Savori Urbane (2)Paine cu faina integrala. Paine de casa moale, cu coaja crocanta, mai dietetica decat cea din faina alba. Faina integrala are indice glicemic mult mai scazut decat cea alba.

Am pregatit aceasta paine cu faina integrala de Pasti, special pentru tata care este diabetic si a renuntat de ceva vreme la painea alba.

Paine de casa din faina integrala Savori Urbane 1

Multa lume evita aceasta paine (ca si pe cea de secara) din cauza gustului de „carton” pe care o are adeseori. Exista o solutie simpla pentru a preveni aceasta: amestecarea fainii integrale (sau a celei de secara) cu apa si lasarea ei cateva ore – veti vedea mai jos. Acest procedeu transforma complet gustul painii integrale.

Din ingredientele de mai jos am obtinut o paine de cca. 1,3 kg.

5.0 from 37 reviews
Paine cu faina integrala
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 paine cu faina integrala
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 400 g faina integrala
  • 500 g faina alba 650
  • 650 ml apa
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 2 lingurite de sare
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata

 

Mod de preparare Paine cu faina integrala

Se amesteca cele 400 g de faina integrala cu 400 ml apa si se lasa intr-un vas acoperit 3-4 ore pe masa in bucatarie sau peste noapte in frigider. Dupa trecerea acestei perioade se face un amestec din drojdie, zahar si restul de apa calduta (250 ml). Se lasa 5 minute dupa care se adauga la aluatul cu faina integrala. Se amesteca bine si apoi se incorporeaza si faina alba si sarea, prin framantare. Aluatul nu trebuie framantat mult – 5 minute cu mana sau la robot. Se lasa la dospit pana se dubleaza, in jur de 30-40 de minute (in vas acoperit cu folie de plastic).

Modelare paine cu faina integrala

Pe o suprafata infainata se scoate aluatul si se intinde sub forma unui dreptunghi de circa 25×35 cm. Se aplatizeaza usurel, cu mana. Se impatura ca in poza si apoi se ruleaza aluatul cat de strans posibil, cu mainile infainate. Se lasa la dospit 10-15 minute pe masa, timp in care se incinge cuptorul la 230° C caldura sus+jos+ventilatie (treapta cea mai inalta atat la cuptoarele cu gaz cat si la cele electrice). Pe fundul cuptorului asezam si o tavita cu circa 500 ml apa fierbinte. Orice paine se coace cu tavita de apa pentru ca aburii generati mentin coaja elastica si ajuta la cresterea painii in timpul coptului.

Operatiunea de impaturire si rulare se mai repeta o data dupa cele 10-15 minute (shaping). In final se rotunjeste painea cu mainile pentru a avea forma de pituta frumoasa si se aseaza direct in tava, pe hartia de copt, cu „cusatura” dedesubt (adica cu imbinarea rezultata de la rulare). Se cresteaza cu un cutit foarte bine ascutit sau cu o lama chiar inainte de a fi bagata la copt.

Paine cu faina integrala (7)

Coacere paine de casa cu faina integrala

Dupa crestare nu se mai lasa la dospit ci se introduce direct in cuptorul preincins la 230° C (pe sina cea mai de jos). Painea nu se unge cu nimic si se coace la aceasta temperatura mare (ca orice paine) timp de 20 de minute. Dupa aceea se reduce temperatura la 180° C, se scoate tavita cu apa (daca nu s-a evaporat deja toata) si se coace painea pentru inca 30-35 de minute. Pentru a vedea daca e coapta: se ia painea cu manusi groase sau cu un stergar de bucatarie si se ciocaneste  la fund. Daca suna „a gol” inseamna ca e coapta. Painea (si nici un aluat dospit) nu se incearca cu scobitoarea – acest procedeu se aplica doar in cazul pandispanului sau al checului.

Iata painea minunata, scoasa din cuptor! Imediat am pensulat-o repede cu un pic apa rece, asa cum facea si bunica si strabunica. Procedeul acesta se numeste „spalarea painii” și se face în primele secunde dupa ce painea a iesit de la copt. Apa sfaraie la contactul cu caoaja fierbinte si se evapora imediat.

Painea fierbinte se lasa la racorit pe un grilaj, pana la racirea completa. Nu se inveleste in nimic si nu se pune in pungi de nici un fel. Dupa ce painea este rece complet, se poate inveli intr-un stergar de bumbac, in sau canepa.

Paine cu faina integrala Savori Urbane (3)Si daca nu sunteti atenti si pe faza, „mici soricei” vor da atacul la painea frumos rumenita si vor rontai coaja, inainte de a apuca sa facem pozele 😀 Fiul meu s-a apucat sa rupa bucatele din coaja crocanta…

Paine cu faina integrala Savori Urbane (1)Iata painea si in sectiune: moale si pufoasa, nesfaramicioasa, cu miez elastic si coaja subtire, rumena si crocanta. Sa va mai povestesc cat de buna e o felie de paine de casa cu unt?

Paine de casa din faina integrala Savori Urbane

Aici gasiti si reteta de paine alba fara framantare

paine fara framantare Savori Urbanesau pe cea a painii cu cartofi – delicioasa!

Paine cu cartofi reteta clasica de paine foarte pufoasa ca in ardeal savori urbane

Sa incercati cu incredere aceasta reteta de paine cu faina integrala! Este foarte gustoasa!

CITITORII NOSTRI AU INCERCAT RETETA!

Aici gasiti mai multe retete de panificatie: paine, cornuri, chifle, batoane cu mac etc.

Chifle-cu-lapte (16)

 

81 COMENTARII

  1. Ziua buna!Retetele voastre sunt minunate
    si deseori eu le folosesc. De data asta as vrea sa incerc painea cu faina
    integrala. Insa, am renuntat la a mai manca zahar. Va rog sa imi
    spuneti ce se intampla cu aluatul daca nu pun zahar in compozitie?
    Multumesc frumos!

  2. cum trebuie sa fie aluatul? Am pus mult mai mult de 500 g faina alba, aproape 800! Oare depinde de faina integrala? De iesit, a iesit super faina dar ma contrariaza cantitatea de faina alba…
    Multumesc

    • Cea alba a fost problema! Faina integrala absoarbe foarte mult lichid pe cand la cea alba sunt diferente imense, in functie de tip si de calitate. Fainurile slabe si umede (cum sunt unele venite in sac de la morile locale) sunt vai de ele si nu prea au capacitatea de absorbtie a apei cum ar trebui. Pentru paine trebuie sa cauti fainuri cu procent mare de proteine (gluten) intre 10-14 g/kg si sa studiezi etichetele acestora (tabelul cu compozitia). Faina alba tip 650 se gaseste in Lidl si se numeste ca atare. Aluatul de paine este in general unul moale, nu trebuie sa fie vartos. Eu zic sa cauti faina 650 in Lidl si sa repeti reteta exact cu ingredientele din ea.

  3. Aceasta paine are o aroma nemaipomenit de buna,miezul elastic si coaja crocanta. Il citez pe sotul meu : „Painea aceasta va avea o viata mult mai scurta decat celelate paini pe care le-ai facut” 🙂

  4. Buna seara, daca pun DOAR FAINA INTEGRALA e vreo problema ? am renuntat de tot la faina alba si nu as vrea sa combin fainurile ! cum procedez in cazul aceasta ? multumesc

  5. Tocmai am facut aceasta paine si atat mie cat si tatalui meu care este diabetic, ne-a placut tare mult, iar coaja e senzationala !
    Totusi, nu am inteles doua lucruri din reteta: cum se impatureste, prin urmare eu doar am rulat aluatul, si daca dupa cele 10-15 minute, adica atunci cand se intinde, impatureste si ruleaza din nou, mai sta 10-15 minute pe masa la dospit, sau merge direct in cuptor (eu am bagat direct la cuptor, deci a mea a stat doar 15 minute) ?
    Desi a iesit foarte buna si asa, poate e o diferenta daca as respecta intocmai reteta, asa ca te rog sa imi spui, sau si mai bine, daca ai posibilitatea, sa faci reteta video ? 🙂
    Multumesc ! E grozava !

    • Pai impaturi aluatul in 3: formezi un dreptunghi pe masa, il imparti imaginar in 3 si aduci marginile stanga si dreapta peste mijloc. Obtii un dreptunghi ingust pe care il rulezi strans incepand de la una din marginile scurte. Dupa a doua operatiune de rulare poti cresta si coace painea imediat.

  6. Buna,
    Sunt in Irlanda, inca in cautare de faina integrala macinata fin, am gasit doar macinata grosier, daca o cern raman tarate din belsug. Are ceva daca incerc cu scest tip de macinis? Nu as vrea sa stric painea. Multumesc.

  7. Bună ziua! În primul rând, vreau să vă felicit pentru ceea ce faceți! De când am descoperit site-ul, intru constant și am încredere în toate rețetele dumneavoastră. Așa că atunci când rezultatul nu este cel mai bun, știu că e vina mea și aș vrea să mă corectez. Am făcut această pâine și totul a mers foarte bine, doar că la copt s-a crăpat foarte tare. Ați putea, vă rog, să îmi spuneți care a fost greșeala? Vă mulțumesc!

  8. Da, am făcut asta. E posibil să se fi întâmplat din cauză că aluatul mai trebuia să crească înainte să îl bag în cuptor? După ce am frământat, l-am lăsat să crească cam 40 de minute, dar nu cred că își dublase volumul…

  9. Multumesc mut pt receta, este foarte gustoasa. Unica problema este ca nu inteleg ce se face cu restul apei, si daca lasam drojdia sa se ridica ciupercuta. Si nu inteleg cum se verifica corect daca este coapta, la mn cand am taiat painea fierbinte in jumatate parca era putin lipicioasa, este normal/trebuia sa m coaca?

    • Din cei 650 ml de apa vei pune 400 ml la primul amestec cu faina integrala si restul de apa se amesteca cu drojdia si cu zaharul, asa cum este explicat mai sus. Nu este nevoie sa lasi acest amestec la fermentat ci il framanti in aluatul de mai sus si adaugi si faina alba su sarea. Despre coacere: painea se verifica ciocanind-o la fund. Se apuca painea din cuptor cu manusa de bucatarie sau cu carpe groase si se ciocaneste la fund cu degetele. Daca suna infundat inseamna ca e cruda si mai trebuie coapta. Daca suna a gol inseamna ca e gata. Inca ceva: painea NU se taie fierbinte pentru ca devine clicoasa, cleioasa. Scrie si in reteta ca painea se lasa pana se racoreste complet (poate dura si 2 ore) si de-abia apoi se taie.

  10. Mai incerc inca o panica sa fac, poate imi reuseste. Ce facem daca painea nu si-a dublat volumul? Mai lasam sa creasca? Poate sa fie din cauza ca am uitat sa pun sarea dupa faina alba si am pus-o la sfarsit cand am framantat aluatul?

  11. In sfarsit mi-a reusit si mie sa coc o panica gustoasa. Mi-a iesit un miez moale, elastic si coaja foarte gustoasa. De la inceput nu crestea pentruca a fost problema mea, nu era suficient de caldut in casa +20. Dupa prima framantare am pus caldura si sa ridicat foarte bine.
    Eu paine nu prea mananc poate din cauza ca cea din comert nu-mi este pe plac, dar aceasta o manand dindragoste, pt ca este intr-adevar foarte gustoasa.
    Iti multumesc mult pt aceasta receta minunata si destul de simpla. Voi incerca si alte recete de paine.

  12. Am o intrebare, va rog: din acest aluat pot gace si chifle, adica sa modelez mai multe painici mici? sau sa o modelez in forma de franzela si sa o coc in tava de cozonac? Ati incercat si asa? Multumesc!

  13. Buna ziua,
    Am facut o traznaie : am pus 400 ml apa+400g faina integrala si am lasat vreo 5 ore la caldura, dar cand m-am apucat de amestecat am citit de cei 650 ml apa si am uitat ca am pus 400 ml cu faina integrala. Asa ca am amestecat drojdia si zaharul in 650 ml apa desi mi se parea prea multa apa. Bineinteles ca mi-a intrat mai multa faina alba. acum am lasat la dospit. Imi iese vreun rezultat sau mai adaug faina alba? (pana acum am pus vreo 800gr faina 000). Ajutati-ma, va rog, fiindca abia asteptam painica asta 🙂

  14. Buna
    Eu fac pâine din făina integrala in mașina de făcut pâine dar după coacere pâinea rămâne cu un miros de aluat, deși nu pare necoapta la atingere. Oare de ce?

    • Dupa ce reteta ai facut paine integrala la masina? Masina de paine e utila doar la framantat, pe post de malaxor… din pacate nu coace ca lumea. Obtii niste caramizi cu coaja groasa pe toate partile. Incearca reteta de mai sus si coace painea liber in tava, la cuptor.

    • Nu se prea fac paini doar din integrala. Poti mari proportia din reteta insa va trebui sa suplimentezi si apa deoarece faina integrala absoarbe mult mai multa decat cea alba.

  15. La ce temperatura trebuie sa fie apa cand amestecam faina integrala pe care o lasam peste noapte?
    Imi doresc tare mult sa incerc aceasta reteta de paine.
    Sincerely ,
    Melanie O’Bryan

  16. A ieșit incredibil de buna pâinea – sunt începătoare la copt pâinea dar asta a ieșit o opera de arta! Mulțumim de rețeta și îndrumare!

  17. Buna, multumesc pentru reteta 🙂 Cuptorul se pune la functia sus-jos-ventiatie? Sau aces mod de coacere se foloseste doar pentru painea coapta in oala? Multumesc.

  18. Cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata, si eu ziceam ca nu-mi place painea cu faina integrala! Minunata reteta! Desi faina 650 a fost cam proasta si cam umeda, iar aluatul a fost destul de lipicios, am copt-o in oala folosind tehnica de la painea ungureasca si a iesit extraordinara! Super reteta!

  19. Buna ziua. Am doua nelamuriri, va rog.
    1. Cuptorul trebuie pus pe functia caldura sus si jos + ventilatie?
    2. Tava cu paine se pune chiar pe raftul de deasupra tavii cu apa sau pe primul raft de sus?
    Multumesc anticipat!

  20. Buna dimineata☺.As dori sa fac din aceasta cantitate de aluat 3 painici.Habar nu am cu cat sa reduc timpul de coacere…Aveti vreo sugestie? Multumesc.

    • nu as recomanda sa faci 3 painici deoarece va fi mai mult coaja decat miez. daca totusi vrei asta atunci redu la 75% timpii de coacere (daca pui deodata toate 3 painicile la copt)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.