Clatite cu mere rase – reteta bunicii mele. Placintele cu mere rase in aluat de clatite care amintesc de serile de toamna petrecute la bunici. Zaharul pudra vanilat si aromele de scortisoara si de coaja de lamaie intregesc aceste desert extrem de rapid, simplu si ieftin.
„Almás palacsinta” (placintele cu mere), cum le spunea bunica acestor clatite cu mere, erau desertul serilor de toamna si iarna. Eu amestecam aluatul, ea radea merele. Si in 10 minute deja mirosea bine in casa.
Aici gasiti reteta de clatite simple pe care le puteti umple cu gem, branza sau alte umpluturi.
Daca tineti post atunci puteti face aluatul de la clatitele de post – vezi aici.
Mai avem si reteta de Mere in halat (sau in pijama) – vezi aici. Este vorba despre rondele fine de mar trecute prin acelasi aluat si apoi prajite.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 20 de clatite cu mere (placintele).
- 4 oua
- 250 g faina
- un praf de sare
- vanilie
- scortisoara
- 250 ml lapte
- 750 g mere
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru decor
Mod de preparare clatite cu mere rase – reteta bunicii de placintele cu mere
Ce mere folosim pentru aceste clatite?
Pentru aceste placintele cu mere cele mai bune sunt merele dulci acrisoare. Merele nu trebuie sa fie foarte zemoase. Se spala merele bine de tot si se sterg. Noi le radem cu coaja cu tot pentru ca ne place gustul cojii de mar, dar daca nu va place sau coaja este prea groasa, puteti sa le curatati. Eu am ras 6 mere si am obtinut 750 g de mar ras.
Pregatire aluat pentru clatite cu mere
Aluatul se pregateste ca si aluatul de clatite simple. Se amesteca cele 4 oua cu un praf de sare, cu vanilia, coaja de lamaie si cu laptele, se adauga si faina si se omogenizeaza cu mixerul sau cu un tel. Amestecam pana nu mai avem cocoloase.
Merele rase le strangem in pumn cat sa iasa un pic zeama si se adauga la compozitia de clatite. Cat de bun e sucul de mere ramas!
Aveam in totdeauna paharelul meu si adunam suculetul cu aroma de scortisoara si coaja de lamaie. Acum baietelul meu este abonat la sucul de mar proaspat stors. Cu ajutorul unei linguri de lemn amestecam si merele in compozitie. Nu se pune zahar deloc!
Prajire placintele cu mere rase
Intr-o tigaie, de preferinta antiaderenta, se pune un pic de ulei (circa 2 linguri) si se incinge. Cu ajutorul unui polonic mic se pune compozitia in gramajoare si se netezeste, astfel incat sa obtinem placintele cat palma. Dupa ce s-au rumenit, cu ajutorul unei palete se intorc si pe partea cealalta.
Dupa ce s-au prajit si pe verso se scot pe servetele absorbante apoi se muta pe un platou si se presara din belsug cu zahar pudra vanilat amestecat cu scortisoara.
Avand in vedere ca in compozitie nu s-a pus zahar deloc, se pudreaza cu un strat destul de generos. Clatitele cu mere se cladesc unele peste altele, astfel incat zaharul sa le inveleasca pe ambele parti.
Servire Clatite cu mere – reteta bunicii
Clatitele cu mere se servesc caldute, pudrate dupa cum am aratat cu zahar cu scortisoara. Sunt bune insa si reci si chiar si a doua zi.
O variatiune a acestei retete ar fi bananele prajite in aluat de clatite si servite cu sos de miere cu lamaie – vezi aici.
Va recomand si reteta clatitelor spumoase facute doar cu albusuri – ce pot fi umplute atat cu cascaval, sunca, ciuperci sau carne cat si cu umpluturi dulci.
Sau pe cea a tortului imperial de clatite – vezi aici.
De cand nu ati mai mancat aceste clatite cu mere? Sa incercati reteta de placintele cu mere si va veti simti din nou copil 🙂
De când aștept rețetă aceasta
imi plac foarte mult. Sii eu am reteta de la bunica doar ca reteta mea e fara lapte. Voi incerca si reteta ta cat mai curand.
Felicitari pentru ceeace faceti!
Am incercat multe dintre retete si nu am fost dezamagita.
Multumesc !
Iti multumim pentru cuivntele frumoase si te mai asteptam! 🙂
Eu fac mereu cu banane dar voi încerca și cu mere.Mulțumim.
Avem si reteta cu banane http://savoriurbane.com/banane-prajite-cu-sos-de-miere-si-lamaie/
Multumesc pentru reteta! N-am mai mancat de cand eram coipl. Uitasem de ele. Cu ocazia asta mi-am amintit si de clatitele cu flori de salcam. La fel de bune. . .
Felicitari pentru tot ce faceti!
Bunica le spunea „papanasi”. In afara de mere, ii facea cu branza proaspata sau cu dovlecei. Frumoase amintiri! Multumim pentru retele voastre!
Si evaluarea…super!
Am facut in seara asta. Delicioase. Dar am gresit facand doar jumatate de compozitie?
Hai ca asta se remediaza usor. Mai faci azi o tura 🙂
Daca nu as fi mâncat si eu cand eram copil , tot facute de bunica, as fi zis ca sunt cele mai mari porcării..Nu, nu e vina ta ci a merelor folosite… Eu locuiesc intr-o tara unde nu cunosc limba deci nu stiu ce soi de mere am cumpărat insa arata la fel ca cele din imaginea pusa de tine.Culmea ca atunci cand am gustat chiar erau dulci -acrisoare… Dar in compozitia asta nu au nici un gust !
Asa ca dragi cititori, mare atentie la ce mere folositi!
Asa a! Conteaza si soiul merelor. Data viitoare poate nimeresti unele mai bune 🙂
Eu nu am mincat niciodata, deci nu stiu cum trebuie sa arate produsul finit. Am incercat sa le fac si am esuat. Cred ca le-am facut mult prea groase (imi era frica sa nu se dezintegreze); nu s-au gatit la mijloc. Si in nici un caz nu se pliau, ca in poza :(. De mirosit miroseau f frumos, dar tot le-am aruncat. Deci, pentru cel mai incepator bucatar: cit de groase trebuie facute ca sa se prajeasca cum trebuie?
Tu cand spui „groase” te referi la grosimea placintelelor turnate in tigaie, nu? Ele ar trebui sa aiba cam o,5 cm grosime. Consistenta aluatului trebuie sa fie identica cu a noastra din moment ce respecti cantitatile din reteta.
Multumesc pentru raspuns! Da, cred ca ale mele erau cel putin duble ca grosime. Cind le-am pus in tigaie pareau ca se dezintegreaza si mi-a fost frica ca nu pot sa le intorc. Erau mai degraba de grosimea la pancakes (cum fac americanii). Unele din retete nu imi ies corect cred si din cauza fainii care mi se pare diferita pe meleagurile americane fata de a noastra. ?Data viitoare le masor cu rigla!
Le-ai făcut din nou? Eu le fac des și nu am probleme și tot pe meleaguri americane sunt. Poate alta făina?
[…] sa simplific cat mai mult procedeul si sa ma bucur de un pranz gustos. Ideea mi-a venit de la clatitele (placintelele) cu mere rase – pe care le stim cu totii din copilarie. In locul merelor am folosit dovlecei. Simplu! Un […]
[…] obicei ea este urmata direct de un desert simplu de casa cum ar fi placintele cu mere, clatite cu dulceata, papanasi fierti cu branza de vaci sau gogosi pudrate cu […]
[…] satioasa este deseori urmata in meniu doar de un desert usor: un compot, un orez cu lapte, clatite, clatite cu mere (placintele cu mere). Toata lumea va fi satula si […]
Imi amintesc vag de gustul acestor clatite, chiar vreau sa le fac din nou
noi le spunem in familie MERE IN CAPOT…..
Noi le zicem „mere in halat” celor care sunt taiate rondele si apoi prajite in aluat de clatite.
[…] Sau clătite cu mere rase (plăcințele) – un alt dulce simplu și rapid din copilărie – rețeta aici. […]
..in banat se numesc „apfel im schlafrock”….
[…] într-o singură farfurie). După un asemenea fel consistent bunica ne făcea clătite, gogoși, plăcințele cu mere sau papanași și eram sătui până peste […]
Doamne, ce amintiri mi-au starnit aceasta reteta! Multumesc mult! Abia astept sa le fac!