Papanasi fierti cu branza de vaci si pesmet rumenit in unt, serviti cu smantana si zahar pudra vanilat. Cum se prepara papanasii fragezi si aerati? Papanasii ii fac de cand ma stiu. Imi punea bunica un bol in fata si ingredientele si eu stateam in genunchi la masa de bucatarie, luam bolul in brate si invarteam cu o lingura (mare cat mine) in el si eram fericita ca fac papanasi. Noi le spuneam „gomboti cu branza” fiind traducere din limba maghiara „túrógombóc„.
Papanasi fierti cu branza de vaci si pesmet intalnim si in bucataria maghiara (túrógombóc) dar sunt raspanditi si in Austria (Topfenknödel) si Germania (Quarkklösse sau Quarkknödel), dar si in tarile fostei monarhii austro-ungare. Exista si varianta umpluta cu fructe, alaturi de gombotii obisnuiti cu aluat cu cartofi (galuste cu prune, caise etc.).
La noi, cand spui „papanasi” te gandesti la acestia, nu la cei prajiti (reteta aici) – pe care i-am descoperit in anii ’80 mergand la schi la Vatra Dornei. De fapt aceia, papanasii prajiti, i-am denumit mereu „papanasi de Vatra Dornei” si ii prepar dupa reteta primita chiar de la lacto-barul de acolo (cu drojdie).
Recent am publicat si reteta traditionala de papanasi prajiti (cu praf de copt), serviti cu smantana si dulceata – o gasiti aici.
Si ma mai leaga o poveste de acesti papanasi fierti. Nu am avut pofte in sarcina, dar am fost „sensibila” la papanasi fierti cu branza de vaci si pesmet. Tot timpul imi statea gandul la ei.
Observatie: conteaza foarte mult calitatea branzei de vaci! Ar fi bine sa fie una mai grasa si sa fie bine scursa de zer. Daca este slaba si apoasa ea va cere mult mai mult gris iar papanasii vor deveni „mingi de tenis”.
Puteti sa va preparati acasa branza de vaci dupa aceasta reteta veche, fara adaosuri.
- 400 g branza de vaci grasa, bine scursa de zer
- 160 g gris
- 15 g zahar pudra
- zahar vanilat
- 2 oua
- coaja de lamaie
- un praf de sare
- 80 g pesmet
- 5 g zahar tos
- 20 g unt
- smantana
- zahar tos sau pudra + zahar vanilat sau miez de pastaie de vanilie
PREPARAREA ALUATULUI PENTRU PAPANASI FIERTI CU BRANZA DE VACI
Se amesteca branza cu zaharul si cu sarea, se adauga ouale, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie si grisul. Se face un aluat omogen care se lasa la odihnit macar 20-30 de minute (ca sa se umfle grisul si sa absoarba umiditatea din branza si oua).
Cu mana uda si cu ajutorul unei lingurite se formeaza bilute egale. Din aceasta cantitate ies aproximativ 20 de bucati. Se lasa un pic la odihnit pe o tava, pana punem apa la fiert si pregatim pesmetul.
PREPARARE PESMET PRAJIT PENTRU PAPANASI FIERTI CU BRANZA DE VACI
Pentru pesmetul rumenit se topeste unt intr-o tigaie antiaderenta.
Se adauga apoi pesmetul. Si se amesteca din cand in cand, la foc nu prea mare pentru ca se arde repede. Cand pesmetul s-a rumenit se adauga si zaharul si se amesteca bine. Dupa 2-3 minute se trage de pe foc.
FIERBERE PAPANASI FIERTI CU BRANZA DE VACI
Intre timp punem apa la fiert cu 1-2 lingurite de sare. Ne asiguram ca apa sa fiarba cand incepem sa adaugam papanasii unul cate unul. Papanasii se vor duce la fundul oalei si apoi, treptat, cum apa va incepe sa fiarba, vor urca la suprafata. Nu se prea amesteca in oala, mai mult putem face niste curenti in apa cu o paleta, fara sa atingem insa papanasii. Orata urcati la suprafata, la focul mic si cu capacul pus pe intredeschis ii mai lasam cateva minute sa fiarba (3-4). Atentie: daca inchideti oala complet cu capac apa va da in foc deoarece se formeaza spume!
Cu ajutorul unei spumiere se scot papanasii si se pun direct in tigaia cu pesmet fierbinte. Se scutura usor tigaia, astfel incat papanasii cu branza sa se rostogoleasca prin pesmet si sa se imbrace cu el.
SERVIRE PAPANASI FIERTI CU BRANZA DE VACI SI PESMET
Acesti papanasi fierti cu branza de vaci si pesmet sunt fantastici!
Se servesc cu smantana amestecata cu vanilie sau sahar vanilat si cu zahar pudra sau tos. Eu am folosit smantana si zahar tos.
Interiorul acestor papanasi fierti cu branza de vaci este cremos si se taie extrem de usor cu furculita. Nu sunt mingi de cauciuc :). Aroma lor este de coaja de lamaie si vanilie iar crusta de pesmet prajit in unt si zaharul vanilat de deasupra completeaza foarte bine acest fel.
Retetele sunt deosebite! Un schimb de experienta in limita timpului, poate fi posibila. Sanatate!
Ne bucuram ca-ti plac retetele noastre! La ce schimb de experienta te-ai gandit?
Acestia sunt papanasii stiuti de mine si facuti de bunica mea, copil fiind. De aceea nu intelegem de ce toata lumea spune papanasi la cei prajiti in ulei…Ce bine imi pare ca am gasit aceasta reteta!!!
Exact! Si pentru noi acestia sunt papanasi iar cei prajiti – un fel de gogosi cu branza.
[…] deoarece exista multe variante de a pregati cu ea un desert delicios de casa: papanasi prajiti sau fierti, placinta cu branza, prajitura, cheesecake, dar si dospituri […]
[…] de galuste cu prune, cirese, caise sau alte fructe preparate din aluat cu branza de vaci (ca de papanasi). Sunt foarte gustoase si […]
[…] reteta clasica – pufosi, prajiti. La noi in familie cand spuneam papanasi, ne refeream clar la cei fierti in apa, din compozitie de branza de vaci si gris, aromati cu coaja de lamaie si vanilie. Cand am fost la […]
[…] cu branza si cu fructe (tunel cu visine, tarte gen „Streuselkuchen”) sau papanasii fierti sau prajiti sau orice alta […]
Buna! Felicitari pentru munca pe care o faci! astazi am incercat pentru prima data reteta ta de papanasi fierti si p[entru prima data nu mi-au iesit , vorba ta, mingi de ping-pong! Au iesit asa de pufoase si de gustoase, toata familia a fost incantata. Greseala pe care o faceam pana acum era ca faceam aluatul cu faina. Respectand descrierile tale pas cu pas nu are cum sa nu iasa 😉 As fi atasat si poze dar s-au mancat 🙂 crec ca la reusita a contribuit si faptul ca branza era f bine scursa si nu era acra. Multumesc ca m-ai facut sa ma simt „gospodina”!
iti multumim pentru feedback si ne bucuram ca ti-a reusit reteta noastra 🙂 Te mai asteptam!
[…] Am avut aproape o jumatate de kg de branza de vaci si eram pregatita sa fac papanasi fierti (reteta aici). […]
[…] rumenit se face ca si la gombotii cu prune (galustele cu prune) sau ca la papanasii fierti. In acest caz va fi sarat […]
Executat. Nota 10
Multumim 🙂
Cei mai buni papanasi fierti!!!
Sunt fabulosi, cel mai bun desert ! eu am invatat de la mama, si cand am br. de vaci, fac papanasi cu mult pesmet si un strop de scortisoara. . din acelasi aluat poti face si cativa prajiti, gen chiftelute mici, si date cu zahar, un deliciu ! BRAVO !
Multumim 🙂
[…] poate fi rumenit in unt si presarat peste galuste/gomboti cu prune, papanasi fierti, la taitei cu […]
[…] Am vazut ca lumea numeste in ziua de azi „papanasi” un fel de doughnuts prajiti si „papanasi fierti” sunt cei pe care-i stiu dintotdeauna. Prima oara am mancat papanasi prajiti (le zic asa pentru ca […]
[…] acesta face parte din bucataria ardeleneasca si banateana. Il folosim la papanasii cu branza de vaci si la gombotii cu prune (galuste cu prune). Pana fierb taiteii putem pregati pesmetul. Incingem […]
Hei ce bine ca v-am descoperit. Aveam si eu bunica in Arad si imi facea. Nici nu mai stiam cum se fac.
Am o intrebare..in LIDLse gaseste la galetuța de 1 kg branza de vaci..se pot face papanasi cu ea ..daca da ce se adauga sau scoate in plus de la reteta de baza ?
E moale si apoasa cea la galetusa. Tot in Lidl gasesti branza de vaci pe rafturile-frigider, ambalata in rotocoale de 275 g. Ai grija ca este cu eticheta rosie (OK!!), albastra (mai slaba) sau cu arome de verdeata (Verde parca). Pe cea cu grasime multa sa o alegi. http://offers.kd2.org/pics/94/54/9454954b0d44359910286a3d2cdd1e4489534145.jpg
Multumesc mult….maine voi face si eu…:))
Eu o tin la scurs peste noapte in saculet dublu de tifon! Raman cca 600g,dar e de calitate!
Foarte buni. Desi am avut branza aceea la galetuta de la Lidl si mi-am dat seama ca nu e asa cum ar trebui, am incercat aceasta reteta. Am pus insa putin mai mult gris, deoarece branza era moale.
Am o intebare insa: la zahar scrie ca trebuie 15 grame. Ajunge???
Oricum, au fost tare buni.
[…] este urmata direct de un desert simplu de casa cum ar fi placintele cu mere, clatite cu dulceata, papanasi fierti cu branza de vaci sau gogosi pudrate cu […]
[…] de unt in tigaie si sa rumeniti pesmetul de paine la foc mic in el. Totul este explicat pas cu pas si in cadrul retetei de papanasi fierti. Apoi se aseaza nudli in tigaia cu pesmet si se scutura bine ca sa se tavaleasca pe toate partile. […]
Am testat reteta de papanasi fierti cu branza de vaci si pesmet, dar din pacate, nu sunt multumita de ceea ce-a iesit. Cred ca ar trebui mai putin gris, nu 160 de grame la 400 gr branza,Au iesit tari, iar cand s-au racit …au devenit si mai tari.
Poate din cauza branzei de vaci au iesit tari sau pentru ca nu au fiert destul sau au fost modelati prea mare. Reteta o folosesc de peste 30 de ani si a fost si testata de mii de cititori. Cauta o branza de vaci mai grasa care sa nu se intareasca la fiert.
grozave toate retetele voastre,unele sunt exact cum le fac si eu,nu stiu daca o sa va mai „urmaresc” ,pt ca ma ingras cu fiecare reteta !!!!!!
glumesc , normal ca sunt cu ochii pe voi la tot ce gatiti !!!!! va pup cu drag
Si noi te pupam si te mai asteptam!!
[…] ca puteti alege si reteta de papanasi prajiti sau pe cea de papanasi fierti (cu branza de vaca si gris). Ambele reusesc grozav si au fost testate de multi […]
[…] insa adeseori facea si cate un pic de branza. Cu branza asta de vaci ne facea clatite cladite, papanasi fierti sau, pur si simplu pentru cina, un körözött […]
[…] Reteta lor o gasiti aici, asa cum am preluat-o de la strabunicile noastre. Papanasii au fost mereu unul dintre deserturile preferate ale copilariei noastre 🙂 […]
Se poate inlocui grisul cu altceva?
Din pacate nu prea ai cu ce… daca pui faina iti ies foarte tari, daca pui pesmet risti sa ti se sparga papanasii la fiert.
Dar faina de migdale sau cous cous macinat fin? Stiu ca suna oribil, doar intreb :). Scuze ca insist.
Nu ai gris? Nu inteleg de ce vrei sa-l inlocuiesti…. e vorba de intoleranta la gluten? Chiar nu ai cu ce sa-l inlocuiesti pentru ca e nevoie de acele granule care sa se umfle la fiert si sa faca papanasii pufosi. In extremis as zice sa pui malai de porumb dar nu garantez ca-ti ies cum trebuie.
Un pic din amandoua :)… Locuiesc in SUA si nu-mi place ce gasesc in magazin la „cream of wheat”, plus ca nu-mi face bine glutenul si incerc sa-l evit.
Acum inteleg de ce este potrivit grisul; voi incerca cu malai, sa vad ce iese. Multumesc de rabdare.
Minunate retetele, pozele si povestile voastre!
grits cred ca-i zice la gris
Grits, polenta sunt amandoua produse pe baza de malai, mai fine sau nu, instant sau clasice. Cream of wheat este grisul, de as gasi macar organic sau 100% natural poate as incerca dar nu am vazut. Multumesc din nou.
In UK grisul se numeste Semolina. L-am folosit si au iesit foarte buni. Iti recomand sa cauti un magazin polonez, sunt foarte multe in US si au gris exact ca cel romanesc. Daca ai inlocuit grisul cu malai sa ne spui si noua cum a iesit, suntem tare curiosi! Success!
Primii papanași (de orice fel) gătiți de mîna mea. Mulțumesc mult pentru rețetă, foarte gustoși au ieșit!
Cea mai bună reteta de papanași. Am văzut pe google rețete de tot râsul. Mă bucur că păstrați tradițiile transilvănene. Felicitări.
[…] și ca brânză dulce de vaci. Din ea se fac papanași prăjiți (rețeta aici) sau fierți (rețeta aici). Ea trebuie să fie grasă, densă, bine scursă de zer și n-ar strica să o cumpărați din […]
Se poate inlocui brinza de vaci cu ricotta? In US este greu de gasit brinza de vaci traditionala. Multumesc.
Nu, nu se poate. Ricotta este altceva iar papanasii se vor dezintegra la fiert. https://savoriurbane.com/cum-se-face-urda-de-casa-branza-ricotta/
Eu am incercat cu ricotta pentru ca nu aveam altceva in casa si au iesit foarte buni 🙂
[…] Sau papanașii cu brânză de vaci (noi le spunem gomboți cu brânză) – rețeta aici. […]
[…] Aluatul cu branza dulce de vaci este similar cu cel al papanasilor fierti – reteta aici. […]
Foarte buna reteta, papanasii se fac foarte simplu.
[…] După un asemenea fel consistent bunica ne făcea clătite, gogoși, plăcințele cu mere sau papanași și eram sătui până peste […]
[…] echivalentul brânzei de vaci și că NU o poate înlocui pe aceasta în rețetele de papanași (fierți sau prăjiți), brânzoaice sau poale-n brâu și nici la pasca coaptă (cu sau fără aluat). De […]
Absolut fantastici! Nu te poti opri din mâncat! Multumim pentru rețetă!😍🤗
Delicioși și ușor de preparat,fac acești papanași de câțiva ani. Gustul copilăriei !
Sunt deliciosi si foarte buni,copii mei i-au mancat ptr prima oara si ii adora 😍 multumim ptr reteta 👍