Reteta de puțișoare cu nuca sau pesmet – nudli, vuțărli

6

Reteta de puțisoare cu nuca sau pesmet - nudli, vuțărli savori urbane

Reteta de puțișoare cu nuca sau pesmet – nudli, vuțărli. Pe la Sibiu le zice vuțăle sau vuțărli (de la Wuzerl – lb. germana), la Arad le zice nudli. Practic sunt niste galuste alungite din aluat cu cartofi, fierte si apoi pudrate din abundenta cu zahar, nuca macinata sau cu pesmet prajit. Ele readuc in casele noastre amintirile din copilarie, din casa bunicilor nostri.

Ca le spunem puțe sau puțișoare, nudli sau vuțărli, este clar ca  vorbim despre aluatul cu cartofi fierti din care se fac si galustile cu prune (gombotii) – reteta aici. 

Galuste cu prune gomboti cu prune Savori Urbane (2)

Nemtii le zic Nudeln (Schupfnudeln) ceea ce se traduce prin „taietei”. Maghiarii au preluat denumirea de nudli (diminutiv) pe cand in zonele sasesti din Transilvania li se zice vuțărli (de la Wuzerl). Italienii au gnocchi, preparati in acelasi stil. Nemtii si italienii prajesc un pic aceste putisoare in tigaie, dupa ce le fierb. Ele pot fi servite si ca fel sarat cu ceapa calita, sunca, sare si piper sau cu branza rasa (parmezan).

Noua ne plac in toate felurile: cu mac, cu nuca sau cu pesmet. Reteta putelor cu mac o gasiti aici.

Pute cu mac din aluat cu cartofi fierti (de gomboti) savori urbane

Tatal meu mai mananca putisoare (nudli) cu nuca si miere sau cu mac si miere, ca asa ii facea lui bunica.

Din capul locului trebuie spus ca ori de cate ori avem de a face cu un aluat cu cartofi trebuie sa respectam niste reguli:

  • cartofii trebuie sa fie albi, fainosi
  • acestia se fierb in coaja (sau se coc in cuptor la 100°C pana ce devin moi). Daca ii decojiti inainte de fierbere cartofii vor absorbi multa apa.
  • cartofii nu se mixeaza, nu se dau cu blenderul ci se paseaza prin presa speciala sau se rad pe razatoarea cu ochiuri mici

Daca nu respectati aceste reguli aluatul va fi lipicios, cleios, veti avea nevoie de foarte multa faina pentru a putea sa-l prelucrati si implicit rezultatul va fi fie nefiert, fie cauciucat, gri si greoi, in loc sa avem un aluat lejer, molcut, neincarcat cu multa faina.

Din ingredientele de mai jos obtineti cca. 4 portii de nudli – putisoare cu nuca sau pesmet

5.0 from 1 reviews
Reteta de puțisoare cu nuca sau pesmet - nudli, vuțărli
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 800 g cartofi
  • 2 oua
  • 300 g faina
  • sare
  • 50 g unt
  • faina pentru masa de lucru
  • 100 g nuca
  • 50 g zahar pudra
  • coaja de lamaie

 

Cum se face reteta de puțișoare cu nuca sau pesmet – nudli, vuțărli?

Cum se pregateste aluatul cu cartofi?

Dupa cum am aratat mai sus, cartofii trebuie sa fie fainosi, albi. Acestia se fierb intotdeauna in coaja, niciodata nu ii curatati inainte pentru a-i fierbe ca si pentru piure. Veti obtine mai degraba niste ghiulele decat niste galuste sau pute.

Asa am procedat si eu, am fiert cartofii in coaja in apa cu sare, i-am lasat un pic la racorit, i-am curatat si apoi i-am dat prin presa speciala. Daca nu aveti presa speciala, radeti pe razatoarea mica. Apoi rasfirati cartofii pe o tava si lasati-i la racit circa 15 minute, exact ca la putele cu mac.

Amestecam apoi cartofii, ouale, faina si un praf de sare. In compozitia aluatului cu cartofi care urmeaza sa fie fiert in apa nu punem niciodata zahar pentru ca aluatul se va imprastia in apa. Framantam aluatul care va fi destul de moale si usor lipicios. Pe masa de lucru infainata se lucreaza foarte bine.

Se imparte apoi aluatul si se ruleaza forme cilindrice de grosime de circa 2-2,5 cm si apoi se taie cu un cutit sau cu o racleta felii de cate 1,5-2 cm.

Se ruleaza apui putele – ma scuzati – cu mana. 🙂

Cum se fierb putisoarele (nudli, vutarli) din aluat cu cartofi?

Punem la fiert o oala mare si incapatoare cu apa cu sare. Cand apa fierbe, se lasa la foc mediu si se pun putisoarele in asa fel incat sa nu fie foarte ingramadite. Dupa ce se ridica singure la suprafata apei le mai scufund 1-2 minute cu o paleta dupa care le scot intr-o strecuratoare. In strecuratoare se stropesc usor cu apa rece si se lasa la scurs.

Intr-o tigaie se incinge untul dupa care se rumenesc usor de tot pe fiecare parte. Metoda aceasta este oarecum optionala. Daca serviti putisoarele imediat nu este neaparat nevoie sa le si rumeniti, sunt bune si asa. Dar metoda e super daca faceti putele inainte si le mancati abia dupa cateva ore. Aluatul cu cartofi racit se intareste un pic si daca le dati un pic in tigaie se fac ca si cum ar fi proaspete.

Cum se pregateste nuca sau pesmetul pentru nudli – putisoare cu nuca?

Nuca trebuie sa fie macinata marunt. Ideal este sa o si prajiti un pic intr-o tigaie, inainte de a o macina. Atunci aroma nucilor se va intensifica. Se amesteca nuca macinata cu zaharul pudra si cu coaja de lamaie.

Daca doriti sa le serviti cu pesmet auriu va trebui sa topiti un pic de unt in tigaie si sa rumeniti pesmetul de paine la foc mic in el. Totul este explicat pas cu pas si in cadrul retetei de papanasi fierti. Apoi se aseaza nudli in tigaia cu pesmet si se scutura bine ca sa se tavaleasca pe toate partile. Se aseaza in farfurii si se pudreaza din abundenta cu zahar pudra vanilat sau aromatizat cu putina scortisoara.

Servire puțisoare cu nuca sau pesmet – nudli, vuțărli din aluat cu cartofi

Nudli – putisoare cu nuca se servesc pudrate din abundenta cu amestecul de nuca, zahar si coaja de lamaie. Noua cel mai mult ne plac cand sunt caldute.

reteta de nudli putisoare din aluat cu cartofi

Incercati si voi aceasta reteta de nudli – putisoare cu nuca sau pesmet. Sunt simple si delicioase 🙂

Aici gasiti mai multe retete de deserturi de casa: clatite, budinci, gogosi, creme etc.

Pancakes - Clatite americane cu sos de afine Savori Urbane

6 COMENTARII

  1. […] Incepem cu cartofii. Acestia trebuie sa fie cartofi fainosi, pentru piure si se fierb in coaja. Eu am folosit cartofi de marime medie si i-am fiert in apa cu sare multa. Cartofii nu se fierb decojiti pentru ca se vor imbiba cu apa! Pe de o parte vor absorbi multa faina si pe de alta parte vor stropi in uleiul incins cand vom turna gogosile. Bunica imi explica in totdeauna acest lucru si la gombotii cu prune sau la putisoarele cu mac sau nuca. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.