Galuste cu prune reteta de gomboti cu prune ca la bunica + VIDEO

102

galuste cu prune fragede nelipicioase reteta veche (2)Galuste cu prune reteta de gomboti cu prune +VIDEO. Cum se prepara galustele cu prune? Aceste galuste cu prune (knedli, gomboc), tavalite in pesmet auriu sunt preparate dintr-un aluat pe baza de cartofi fierti. Din acelasi aluat se fac si „putisoare”.

Reteta de gomboti cu prune (galuste cu prune) este una veche, de familie. Sunt un desert ieftin, de sezon, foarte popular in Ardeal si Banat dar care a patruns si in alte zone ale tarii.

Galuste cu prune gomboti cu prune Savori Urbane (4)

Originea acestor galuste cu prune este germano – austriaca (Knödel ).  In Ungaria se numesc gombóc sau knédli; in Slovenia „knedl(j)i”; in Cehia knedle (dm. knedlíky); in Slovacia, „knedľa” (plural: knedlíky); in Luxembourg, Kniddel(en); in Bosnia, Croatia, Polonia si Serbia, knedle; in Italia canederli (sursa info: Wikipedia).

Marlene, fiica Oanei, a făcut acești gomboți în rețeta video de mai jos. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

La noi in familie se fac galuste cu prune ca felul 2 si desert, dupa cate o supa sau ciorba mai consistenta. Fiind foarte satioase, nu prea merg servite dupa alte 2 feluri de mancare.  Obligatoriu pesmetul este rumenit in unt, cateodata amestecat si cu zahar tos (care se caramelizeaza usor in tigaie). Conteaza mult si soiul si dimensiunile prunelor – cele mai indicate sunt cele mai mici, bine coapte. Daca prunele sunt prea acre acestea pot fi umplute cu cate un cub mic de zahar. Cele mai bune prune sunt cele mici care se pun intregi, cu sambure cu tot. Astfel ele nu isi lasa zeama in aluat si, in plus, numarand samburii ramasi in farfurie stii exact cati gomboti ai mancat 🙂 Baietii de pe-aici fac concursuri de mancat galuste cu prune!

Galuste cu prune reteta de gomboti cu prune Savori Urbane (2)

La fel de mult conteaza si soiul de cartof din care se prepara aluatul de gomboti cu prune. Cartofii trebuie sa fie albi, fainosi si se fierb intregi, IN COAJA! Nu fierbem cartofii cubulete in apa pentru ca se imbiba cu ea iar aluatul va „inghiti” foarte multa faina! Eu nu pun deloc grasime (ulei sau unt topit) in aluat pentru ca nici mama, bunica sau strabunica nu puneau. Si asa va fi destul unt in pesmetul rumenit.

Recent am făcut și găluște cu caise din aluat super fraged cu cartofi și făină grișată – rețeta aici.

Găluște cu caise - rețeta de gomboți din cel mai bun aluat cu cartofi savori urbane

Sunt multi carora nu le place aluatul cu cartofi asa ca lor le recomand reteta de galuste cu prune din aluat cu branza de vaci – vezi aici cum se fac. Ies foarte fragede și gustoase!

Găluște cu prune din aluat cu brânză de vaci (fără cartofi) - foarte pufoase reteta savori urbane

Am cumparat cateva prune din piata, destul de marisoare. Daca sunt foarte mari pot si injumatatite. Mie mi-au iesit 10 galuste de dimensiunile unei mingi de tenis. Daca aveti prune mai mici vor rezulta 15-20 de gomboti.

Cum se prepara galustele cu prune gomboti cu prune (9)

5.0 from 46 reviews
Galuste cu prune reteta de gomboti cu prune ca la bunica
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10-20 buc. galuste cu prune
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 10-20 prune (in functie de dimensiuni)
  • 800 g cartofi fierti in coaja
  • 250 - 300 g faina (in functie de soiul cartofilor)
  • 2 oua intregi
  • o lingurita rasa de sare
Pesmet rumen:
  • 250 g pesmet
  • 100 g unt
  • 100 g zahar tos
Pentru servit:
  • zahar pudra vanilat amestecat cu scortisoara macinata (optional)

 

Mod de preparare galuste cu prune – reteta de gomboti cu prune ca la bunica

Mai intai am pus la fiert cartofii in coaja intr-o oala mare, cu apa usor sarata. Dupa ce acestia au fiert (i-am testat cu furculita) i-am scurs de apa fierbinte si i-am lasat 10 minute la racorit. I-am decojit cat erau calzi (nu chiar fierbinti) si i-am zdrobit cu presa speciala pentru cartofi. Daca nu aveti asa ceva puteti rade cartofii fierti pe razatoarea mica.

Gasiti prese pentru cartofi aici, cu mai multe site aici sau aici (mai multe modele).

In castronul cu cartofii zdrobiti (calduti) am asezat si cele 2 oua intregi, sarea si o parte din faina (cam 200 g). Nu am pus toata faina de la inceput deoarece nu am stiut cat de umezi sunt cartofii. Mai bine o pun pe rand. Am framantat cu mana compozitia si, vazand ca este inca lipicioasa si moale, am adaugat si restul de faina. Au fost dati cand a trebuit sa pun si mai multa! Oricum, acest aluat de galuste cu prune este unul moale.

Cum se modeleaza galustele cu prune

Fiind un aluat lipicios, modelarea galustelor cu prune se face cu mana uda. Am luat bucati din compozitie, le-am aplatizat in palma (in forma de discuri de cca. 10-12 cm diametru si avand o grosime ce cca 1 cm) si am asezat cate o pruna in mijlocul lor. Dimensiunile discurilor de aluat variaza in functie de marimea prunelor. Am ridicat marginile aluatului peste pruna si am inchis-o bine acolo. Gata prima galusca! Amn continuat cu restul, asezandu-le cuminti pe un stergar infainat de bucatarie.

Fierbere galuste cu prune sau gomboti cu prune

Am pus la fiert apa intr-o oala mare – cam de 5 – 6 L si am adaugat 2 lingurite de sare (este foarte important sa fie sarata pentru ca altfel galustele sunt fade). Cand apa a inceput sa clocoteasca am asezat galustele in ea. La inceput se duc la fund – le-am ajutat un pic cu o paleta ca sa nu se lipeasca de oala –  apoi se ridica singure la suprafata. NU trebuie aglomerata oala! Mai bine le fierbeti in 2-3 transe decat sa le inghesuiti. In primul rand scade foarte tare temperatura apei si in al doilea rand galustele se deformeaza, se turtesc daca stau inghesuite. Ele trebuie sa pluteasca liber in apa fierbinte.

Cum se prepara galustele cu prune gomboti cu prune (11)

Galustele cu prune se fierb cca. 10-15 minute (cronometrate din momentul in care apa incepe din nou sa fiarba), la foc mic, fara capac! Atentie, galustele se umfla la fiert si pot deborda! Daca se sparge o galusca si evadeaza pruna din ea, aceasta va forma o spuma rosiatica care se va ridica la suprafata oalei – apare riscul de a da in foc! Aceste galuste cu prune trebuie supravegheate in timpul fierberii.

Pesmet rumen pentru galuste cu prune – reteta de gomboti

In timpul in care au fiert gombotii am pregatit pesmetul rumen. Intr-o tigaie larga, antiaderenta, am topit untul – fara sa fumege sau sa-l ard! Am turnat rapid pesmetul si am amestecat bine cu o spatula (la foc mediu spre mic). Am prajit incet acest pesmet pana ce a absorbit tot untul topit si si-a schimbat culoarea, rumenindu-se.

Aproape de final am adaugat si zahar tos – ce bun e pesmetul cu zahar tos crocant! Am tras tigaia de pe foc si am amestecat bine cu spatula – pesmetul continua sa sfaraie de la caldura acumulata in peretii tigaii. Zaharul se caramelizeaza pe alocuri.

Servire galuste cu prune reteta de gomboti cu prune ca la bunica

Bun! Galustele sunt fierte. Ce fac cu ele? Le-am pescuit cu o spumiera din oala cu apa clocotita si le-am scurs un pic. Le-am asezat direct in tigaia cu pesmet rumen si le-am tavalit bine de tot prin el, ca sa fie imbracate uniform.

tigaie cu gomboti cu prune

Le-am scos pe un platou si le-am pudrat cu zahar pudra amestecat cu un pic de scortisoara (sau vanilie, dupa gust). Gata! La masa! Haideti la galuste cu prune!

Galuste cu prune gomboti cu prune Savori Urbane (3)

Tare ne plac acesti gomboti cu prune! Au o aroma specifica… de vara.

Galuste cu prune gomboti cu prune Savori Urbane (1)

Aluatul acesta cu cartofi este unul elastic dar totusi fraged. Galustele se taie usor cu furculita (nu sunt tari) iar prunele din interior sunt foarte aromate. Zaharul pudra cu scortisoara se potrivesc perfect!

Aceste galuste cu prune se servesc fierbinti. Pe masura ce se racesc ele devin mai tari, mai cleioase. Sa stiti ca pot fi reincalzite la microunde, a doua zi. Sa le incercati neaparat!

galuste cu prune fragede nelipicioase reteta veche (1)

Exista si varianta de galuste cu caise, cirese sau alte fructe preparate din aluat cu branza de vaci (ca de papanasi). Sunt foarte gustoase si ele!

galuste cu caise sau cirese si aluat cu branza de vaci

Sa incercati si voi aceasta reteta traditionala de galuste cu prune sau gomboti cu prune!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de galuste:

Galuste dospite-knedle (24)

102 COMENTARII

  1. Din nou o rețetă perfecta. Am mai văzut pe net rețete complet aiurea, cu cartofi curățați fierți în apă. Așa nu se fac. Bine că explicați si celor care nu stiu acest lucru. Pozele sunt minunate.

    • Daa! Asa e cand se apuca toata lumea de facut retete dupa ureche. Cartofii decojiti si fierti se umplu de apa…. e la mintea cocosului dar se pare ca nu si la a gainii 🙂 Ne bucuram ca-ti plac retetele noastre!

      • Oana, ouale si faina se adauga la cartofii calduti sau dupa ce ii trec prin presa astept sa se raceasca? Am facut de 3 ori (retete diferite, bloguri faimoase) si de fiecare data aluatul iese suuuuper lipicios. Ce-i drept, nu imi umezeam mainile, ci foloseam faina :))) Asadar, ma tot gandesc unde gresesc. Maine vreau sa incerc reteta voastra: mainile clar umede, dar cartofii? Cum ramane cu cartofii? Multumesc anticipat pentru raspuns!

  2. Nu am mai auzit de galuste cu prune dar am facut caci mi s-au parut interesante. S-au primit foarte bine. Am facut multe recete de la voi si ma bcuur tare mult ca v-am descoperit.

  3. Mama are aproximativ aceeasi reteta de la bunica, insa noi nu rumenim pesmetul, amestecam in unt sau margarina pesmetul cam cat intra si apoi punem zahar, zahar vanilat si scortisoara si dam galusca prin acest amestec. Iar copii mei mananca gol acest amestec. Eu de cand ma stiu asa mananc galustele…sunt delicioase. Suna interesant si cele cu caise.

  4. Am facut si knedlele copilarie, doamne ce bune erau. O ajutam pe Oma la curatat cartofii in coaja si pana eu la un cartof curatam coaja, ea toata oala o termina.

  5. buna ziua,
    reteta voastra de gomboti este grozava, am facut-o de cateva ori pana acum, cu succes deplin. din criza de timp, intreb, daca modelez gombotii seara si ii fierb abia a doua zi ar fi probleme?

  6. Nu am mai facut de mult intrucat am uitat in mare parte etapele si indiciile retetei. Apreciez numeroasele sfaturi si ponturi pentru eficienta rezultatului final. Foarte gustoase si un simbol al copilariei mele, cel putin.

  7. Multumim pentru reteta, e cea mai buna dintre toate incercate pana acum. Gombotii erau deliciosi si dupa 3 zile. Cu siguranta o sa o repet. Weekend placut! Corina

  8. Eu pun in aluat si gris, diminuand cantitatea de faina, aluatul iese pufos si aerat.Este un truc invatat de la bunica mea, care a gatit in familii de maghiari, in Sibiu.Merita sa incerci!;)

  9. Marturisesc ca, atunci cand m_am hotarat sa fac galuste cu prune, am cautat in mod special in situl savoriurbane, fiindca stiam ca o sa gasesc cea mai buna reteta. Si asa a si fost. Cred ca sunt cele mai bune galuste pe care le-am facut! Portie dubla, jumatate umplute cu gem de prune, jumatate cu prune. Multumesc!

  10. Din nou o super reteta marca Savori Urbane…Am petrecut cu familia, sotul si fiul nostru, o seara minunata savurand galustele cu prune dupa reteta voastra! Sa fiti sanatoase, s-aveti parte de bucurii si impliniri nenumarate, asa cum si voi bucurati oamenii cu retetele voastre!

  11. Multumim pentru reteta. Asa cum ne-ati obisnuit, o reteta reusita!! Trec repede de fiecare data si ne aduc cu drag aminte de copilarie. Eu am avut cartofi de piure, nesfaramiciosi si am adaugat mai putina faina in compozitie… cam 150 de grame.Am rulat apoi aluatul moale cu ajutorul fainii dupa care am aplatizat bilutele de aluat si am pus in mijloc pruna.
    Excesul de faina a ramas in apa iar ele au iesit foarte moi si nu s au desfacut in timpul fierberii.

  12. Am făcut găluște după rețeta aceasta. Au ieșit foarte bune, moi și pufoase. De fapt, tioate rețetele încercate de la voi, au ieșit foarte bune.

    Multumesc Savoriurbane.com!

    🥰🤗

  13. Buna! Oare se pot congela? Daca da Inainte de fierbere sau după, cum ar fi mai bine. Ma gândeam sa fac mai multe acum, ca este sezonul prunelor, si sa am câteva si peste o luna doua! Mersi! Am făcut rețeta acum câțiva ani si au ieșit delicioși! Felicitări!

  14. Sunt foarte bunie galustele cu prune rosii nu prune bistrite. Primul meu perparat(aveam cam 10 ani) a fost gomboti cu prune. Mama fiind la sevicui am vrut sa-i fac surpriza. Au iesit foarte bune. S-au spart vreo doi gomboti,dar au mai si ramas intregi.:)
    Felicitari pentru toate retetele pe care le postati.Va iubesc pentruca imi aduceti aminte de copilaria mea in Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: