Șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi rețeta de tort fără coacere

6

Șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi rețeta de tort fără coacere. Cum se face un tort cu portocale? Rețeta de șarlotă cu felii de portocale la margine și cremă fină cu frișcă naturală și suc de portocale. Rețeta de tort festiv pentru Revelion sau Crăciun. Rețete cu portocale. Rețete de șarlotă sau Charlotte aux oranges.

Șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi rețeta de tort fără coacere savori urbane

A fost ziua de naștere a fiicei mele, a împlinit 20 de ani. Ca în fiecare an, Marlene și-a invitat prietenii apropiați acasă. Așa a fost la noi în familie dintotdeauna: zilele de naștere se serbează acasă. Cu mâncare de casă, muzică faină (rock) și cu tort festiv făcut de mama. Acum eu sunt mama 🙂

Culmea este că această rețetă de șarlotă de portocale este cea care poartă numărul 2000 🙂 Da, uite că avem azi fix 2000 de rețete publicate pe blog (2014-2019) – aici găsiți lista alfabetică. Vă mulțumim pentru susținere și pentru încredere și vă asigurăm că suntem foarte mândre de voi văzând pozele cu reușitele voastre în bucătărie!

Despre șarlota de portocale

Iarna este sezonul citricelor și am profitat din plin de ele pentru a le include în deserturi. Șarlota de portocale (charlotte aux oranges) a fost preferata bunicii mele paterne din Cluj. O făcea de ziua ei (în ianuarie) însă pe sistemul Tort Diplomat: cremă Diplomat cu ouă gătite pe abur, gelatină, vanilie, lapte și frișcă naturală (vezi aici rețeta). O monta într-o cratiță largă (de vreo 28-30 cm diametru) așternută cu pungă de plastic și tapetată cu felii de portocale și apoi, după răcirea la frigider (peste noapte), o răsturna pe un platou. Practic întreaga suprafață vizibilă a șarlotei era acoperită de felii de portocală. În anii ’70 încă se mai găseau portocale în preajma Sărbătorilor. În poza de mai jos este o mică șarlotă montată în formă de 20 cm diametru (pentru uz inten – adică pentru familie).

cum se face sarlota cu portocale si frisca

Eu am ales doar modelul acestei șarlote de portocale și am schimbat crema și tehnica de montare. Crema mea de șarlotă este una cu gust și aromă intense de fruct deoarece este preparată pe baza sucului de portocale proaspăt stors (fără ouă!). Am montat șarlota direct pe un platou (fără răsturnare) ajutându-mă de un inel metalic reglabil. Fiind vorba despre un tort festiv destinat unui număr mare de musafiri și dimensiunile lui au fost generoase (26-28 cm diametru și înălțime de 12 cm). Mi-au intrat 2 rânduri de felii de portocală pe laterale.

sarlota de portocale reteta fara coacere

Tortul de portocale s-a feliat perfect și iată ce fain s-au văzut straturile distincte de pișcoturi și cremă tip șarlotă.

felie de sarlota de portocale cu frisca si piscoturi

Am mai făcut o cremă similară în anii trecuți pentru Tortul Cupolă Victoria von Eberbach sau Charlotte Royale (vezi aici). Acolo era un mix de suc de portocale cu suc de struguri iar în cremă am pus și boabe de zmeură.

Tort cupola cu felii de rulada si sarlota cu zmeura - Victoria von Eberbach Torte savori urbane

Pe lângă tortul festiv și prăjituri, în fiecare an am pregătit meniuri adaptate vârstei copiilor (tot copii sunt și la 20 de ani!) și ne-am plimbat prin bucătăriile Italiei, Austriei, Spaniei, Franței, Americii sau ale Scandinaviei – toate completate de feluri tradiționale locale, îndrăgite în familia noastră. Mereu le-am făcut platouri cu aperitive ușor de apucat cu mâna (finger food) tip bufet suedez (vezi aici) dar și câte un fel principal cald – cel mai adesea paste deoarece sunt favoritele fiicei mele (lasagna, canneloni, timpano sau alte pasta al forno). Toate rețetele de aperitive festive le găsiți aici. Tortul aperitiv îl găsiți aici.

idei aranjare masa festiva aperitive

Din cantitățile de mai jos rezultă o șarlotă de portocale de 26-28 cm diametru și cca. 10-12 cm înălțime. A cântărit cca. 3,2 kg și din ea se taie cca. 25 de felii.

Șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi rețeta de tort fără coacere
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: O șarlotă de portocale de cca. 3 kg
Ingrediente - savoriurbane.com
Crema pentru șarlotă de portocale
 • 1 L suc natural de portocale (proaspăt stors din cca. 2 kg de portocale - depinde de cât de zemoase sunt)
 • coaja rasă fin de la 2 portocale
 • 60 g amidon alimentar
 • 300 g zahăr
 • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
 • 25 g gelatină foi sau granule
 • 1 L smântâna naturală pentru frișcă (cu min. 30% grăsime)
În plus:
 • 24 pișcoturi simple (200 g)
 • 8 portocale medii
 • decoruri de ciocolată (opțional)

 

Cum se face o șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi – rețeta de tort fără coacere?

Cum se face crema de șarlotă cu suc de portocale și frișcă naturală?

Am ras fin coaja de la 2 portocale. Am stors vreo 2 kg de portocale până am obținut 1 L de suc natural. Puteți folosi storcător de mâna sau juicer electric.

Am ales o cratiță potrivită în care am pus zahărul și amidonul și le-am amestecat cu telul (pe uscat) ca să evit formarea ulterioară a cocoloașelor. Apoi am pus vanilia (extract sau zahăr vanilat), coaja rasă de la 2 portocale și am început să subțiez totul (treptat) cu sucul stors de portocale. Am amestecat cu telul ca să desfac eventualele cocoloașe.

Am pus cratița pe foc mediu și am adus totul la fierbere. Am amestecat constant ca să nu se prindă crema. Din momentul în care a început să clocotească am mai lăsat-o 1 minut (amidonul fierbe instantaneu). Veți vedea cum lichidul opac de la început devine translucid și își schimbă consistența (se îngroașă). Am tras cratița deoparte și am lăsat-o 10 minute la răcorit.

Am pus foile de gelatină la hidratat în multă apă rece. Dacă folosiți granule atunci puneți 25 g de gelatină la înmuiat în 250 ml de apă rece. Gelatina trebuie lăsată măcar 10 minute la hidratat, preferabil 15 minute.

Apoi am pus gelatina foi bine stoarsă în palme și am amestecat-o viguros în crema caldă dar nu clocotită! Dacă folosiți gelatină granule atunci o puneți cu totul deoarece apa este absorbită deja în ea. Ca să nu distrugeți gelatina recomand să verificați temperatura cremei cu un termometru de patiserie sau pentru carne – ar fi bine să aibă cca. 75 C. Spun aceasta pentru că gelatina și apa rece din ea vor scădea brusc temperatura cremei. În mod normal gelatina se încălzește separat până la maximum 60 C dar aici ne folosim de căldura cremei.

Am amestecat bine ca să nu rămână gelatină netopită. Apoi am transferat crema de portocale într-un castron mare și curat (ca să-i grăbesc răcirea) și ca să încapă peste ea și frișca. Această bază de cremă trebuie să ajungă la cca. 30 C (verificați cu termometrul). Am amestecat ocazional în ea.

Cum se pregătește forma de șarlotă cu pișcoturi și felii de portocale?

Până s-a răcorit crema am avut timp să mă ocup de forma în care se montează șarlota de portocale. Am folosit un platou pe care am pus direct inelul metalic reglabil setat la 26-27 cm diametru. Am creat blatul șarlotei din 12 pișcoturi croite ca să umple toate spațiile.

Cum se filetează și feliază portocalele?

Am ales portocale medii, cu dimensiuni asemănătoare. În torturi și prăjituri NU se pun felii de portocală cu tot cu membrana albă exterioară. Aceasta este inestetică și amară. Așa că am decojit portocalele cu cuțitul astfel încât să elimin coaja groasă cu tot cu membrana albă (le tai mai întâi capacele sus și jos ca să aibă stabilitate pe tocător). Practic rămânem cu portocala „în pielea goală”. Pun aceste coji în apă rece 2-3 zile și apoi fac din ele dulceață de portocale confiate (vezi aici).

Am feliat portocalele decojite în rondele subțiri de 3-4 mm. Le-am scos tija albă din mijloc (miezul) și le-am sortat pe dimensiuni: cele mari și frumoase sunt pentru decor iar cele mici (de la capete) vor merge în umplutură (tocate cubulețe) – nu se aruncă nimic! Nu facem risipă de dragul esteticului. Am avut nevoie de cca. 15 felii pe nivel (30 in total) + alte vreo 10-15 felii pentru suprafață.

Am așezat primul rând de felii de portocală pe marginea formei (inelului). Ele stau lipite bine de metal iar bazele lor sunt prinse între pișcoturi și ramă. Tot acest montaj trebuie făcut înainte de a incorpora frișca rece în crema de portocale deoarece după… nu mai avem timp și riscăm să ni se coaguleze crema de șarlotă în castron.

Pișcoturile de la bază NU trebuie însiropate deoarece ele vor absorbi sucul feliilor de portocală de pe laterale + umiditatea din cremă. Avem nevoie totuși de o bază pentru a putea tăia felii frumoase.

Cum se bate frișca din smântână naturală?

Am bătut 1 L de smântână naturală petru frișcă (neîndulcită). Aceasta trebuie să fie foarte rece, de la frigider. Nu trebuie bătută „băț” ci doar pe trei sferturi… să fie un pic cremoasă. Nu am îndulcit-o pentru că baza de cremă de portocale este deja suficient de dulce.

Baza cremei de portocale s-a răcorit pâna la 30 C. Mi-am pregătit și castronul cu frișcă bătută.

Am pus 1/3 din frișcă peste crema călduță de portocale și am amestecat-o delicat cu telul. Trebuie să se incorporeze bine.

Apoi am continuat cu încă 1/3 de frișcă. Grijă mare să nu o amestecați prea puternic ca să nu se taie! În plus, fiți cu ochii pe cremă pentru că frișca rece începe să activeze gelatina care se coagulează!

În final am pus și restul de 1/3 din frișcă și am trecut de la tel la spatulă de silicon. Acum trebuie să păstrăm cât mai mult din aerul acumulat de frișcă pentru a obține o cremă aerată (nu cauciucată). Foarte fain a ieșit! Are ținută, nu e „ciorbă”. Am obținut cca. 2,2 kg de cremă. Puteți adăuga în ea (după gust): picături de ciocolată amăruie, stafide, cubulețe de coajă de portocală confiată.

asamblare crema de portocale cu gelatina si frisca batuta (5)

Imediat am turnat 1/2 din cremă peste primul strat de pișcoturi din formă.

Am nivelat cu spatula și am am așezat al 2-lea strat de pișcoturi peste care am presărat toate resturile de miez de portocală.

Tot acum am creat a doua bordură de felii de portocală (așezate ca primele, lipite de marginea inelului).

Am turnat deasupra restul de cremă și am nivelat cu spatula. Deoarece crema este destul de moale am decis să trag o folie peste această șarlotă de portocale și să o dau la frigider urmând ca decorul final să-l fac în momentul servirii.

Am lăsat tortul la rece 8-10 ore (poate fi lăsat și 24 de ore).

Cum se montează șarlota cu portocale în cratiță (dacă nu aveți inel reglabil)?

Alegeți o cratiță de 26-28 cm diametru pe care o tapetați cu folie de plastic alimentară (marginile foliei să atârne peste bordura cratiței). Pe fundul ei puneți un strat de rondele frumoase de portocală (după răsturnare aceasta va fi fața șarlotei). Puneți un strat de 2 cm de cremă și nivelați-l. Acum se pot aranja pe laterale feliile de portocală (primul strat) – crema de la bază de ajută să stea în poziție). Turnați restul din prima jumătate de cremă. Urmează un strat de pișcoturi + bucățele de portocală tocate. Aranjați pe laterală al doilea rând de rondele și umpleți cu restul de cremă. Încheiați cu ultimul strat de pișcoturi (acestea vor fi baza tortului). Acoperiți cu folie de plastic și dați la frigider pentru 8-10 ore.

Cum se decorează o șarlotă de portocale cu pișcoturi și cremă fină cu frișcă naturală?

Chiar înainte de servire am scos platoul cu șarlotă de portocale din frigider. I-am îndepărtat folie de la suprafață și inelul metalic de pe laterală (se trece cu un cuțit flexibil cu lamă subțire de jur împrejur și imediat iese cercul metalic). Deasupra i-am făcut o bordură din felii de portocală dar puteți umple și mijlocul cu ele.

Eu am ales să decorez centrul șarlotei cu inimioare de ciocolată. Puteți să le înlocuiți cu cârlionți de ciocolată.

Cum se răstoarnă șarlota din cratiță?

Dacă ați montat șarlota în cratiță nu vă rămâne decât să îndepărtați folia de la suprafață și să vă asigurați că toate colțurile foliei din cratiță (excedentare) sunt date la o parte (atârnă spre exterior). Acoperiți cratița cu un platou plat și, cu o mișcare hotărâtă, răsturnați tortul. Ridicați cratița și îndepărtați cu grijă folia alimentară de la exterior. Șarlota este gata decorată cu feliile de portocală de la fundul formei!

Servire șarlotă de portocale cu frișcă naturală și pișcoturi

Gata! Tortul poate fi dusă pe masa festivă! Copiii i-au cântat „La mulți ani!” fiicei mele, ca în fiecare an. Atmosferă faină și relaxată 🙂

reteta tort diplomat cu portocale

Am feliat cu ușurință șarlota folosind un cuțit cu lamă lungă (ascuțită) pe care am șters-o după fiecare tăietură. A ieșit ceva grozav de bun! O șarlotă cu portocale potrivit de dulce, acrișoară, aromată și foarte lejeră. Toți au fost foarte încântați de ea și au cerut supliment.

Am păstrat o felie mai mare (dublă, chiar triplă) pentru a o poza a doua zi.

felie de tort de portocale cu frisca

Pișcoturile s-au înmuiat exact cât trebuie de la cremă și fructe, crema este aerată și foarte parfumată. De vis!

cea mai buna sarlota de portocale reteta savori urbanecum se feliaza charlotte aux oranges

Eu am făcut ceva mai multă cremă pentru că am dorit să am o șarlotă mică și pentru masa de Crăciun. Exact pentru 4 persoane.

reteta sarlotei cu portocale felii si frisca

Foarte faină a fost această șarlotă de portocale cu frișcă naturală și pișcoturi! Crema cu suc de portocale este simplă și gustoasă. Nu e greșit dacă folosiți aceeași tehnică de montare dar cu crema Diplomat (cu ouă) – vezi aici rețeta.

reteta tort diplomat cu piscoturi frisca fructe savori urbane (2)

Aici găsiți mai multe rețete de Tort Diplomat sau șarlotă: cu sau fără fructe, cu iaurt, cu blaturi pandișpan etc.

Tort Diplomat - cele mai bune rețete de șarlotă și idei de ornare (decorare) savori urbane

Un alt tort cu portocale este cel care are și mousse de ciocolată și inserție de jeleu de portocale (tip entremet) – vezi aici.

O altă șarlotă delicioasă este cea de căpșuni – rețeta aici.

reteta sarlota de capsuni cu frisca naturala si piscoturi

Vă mai recomand un tort fără coacere cu frișcă, cremă de vanilie, rom și pișcoturi – Tort Malakoff – vezi aici.

Tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă - Tort Malakoff reteta savori urbane

Cred că v-am incitat cu acastă șarlotă de portocale și că o veți prepara chiar pentru masa festivă de Revelion în locul eternului Tort Diplomat.

Aici găsiți mai multe rețete de torturi de casă preparate doar cu ingrediente naturale.

Tort Mozart cu ciocolată, alune, fistic, migdale și marțipan - rețeta de Mozarttorte savori urbane

6 COMENTARII

 1. Buna ziua!
  Imi place cum explicati totul, dar si rigoarea termenilor si a numelor diverselor prajituri ale lumii. Si imi place ca regasesc aici multe traditii din familia mea, ce sa-i faci, Transilvania e mica.
  Am primit o tema grea: tort cu 3 etaje! Ma gandeam la pandispan si crema diplomat, cu diverse fructe eventual. Dar nu stiu daca „ţine” constructia. Ati facut vreodata acasa tort cu 3 etaje?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: