Tort Mozart cu ciocolată, alune, fistic, migdale și marțipan – rețeta de Mozarttorte cu 4 blaturi (foi) Joconde și 3 creme fine. Un tort festiv pentru masa de Crăciun sau Paști. Cum se face Mozart Torte cu marțipan de migdale, nougat din alune de pădure și fistic? Rețete de tort. Rețete festive pentru Sărbători.
Despre acest Tort Mozart ar fi multe de povestit. Ca și despre Salzburg, Viena sau Praga – locuri legate strâns de viața lui Wolfgang Amadeus Mozart. Toate aceste locații sunt marcate profund de viața și activitatea marelui compozitor austriac. S-a născut la Salzburg (casa lui memorială este în centru pe Getreidegasse), a fost educat și a compus la Viena dar a avut multe premiere și la Opera din Praga (care se afla tot în cadrul Imperiului).
Despre pralinele Mozartkugeln
Mozarttorte sau Tortul Mozart este o reinterpretare a celebrelor bomboane sau praline Mozart (Mozartkugeln). Acestea au fost preparate pentru prima dată în anul 1890 în laboratorul de cofetărie și ciocolaterie deținut de Paul Fürst din Salzburg (mai multe detalii aici). Familia lui continua și astăzi tradiția și prepară manual aceste mici bijuterii sferice sau cu baza teșită și învelite în foiță argintie sau aurie imprimată cu chipul marelui compozitor. Inițial acestea erau compuse dintr-un miez sferic de marțipan vernil din fistic (da, marțipanul se poate face din migdale, fistic, alune de pădure sau chiar din nuci) înconjurat de un strat de nougat (pastă densă din alune de pădure cu cacao) și de o glazură din ciocolată amăruie. Ulterior s-a adăugat un al treilea strat de umplutură din marțipan de migdale.
Bineînțeles că multă companii au început să producă Mozartkugeln (se pirata la greu și atunci) și s-a ajuns la procese care durează până în ziua de astăzi. Wikipedia ne indică și lista cu 9 firme autorizate să producă bomboane cu această denumire deși sunt mult mai multe cele care le produc (vezi aici poza cu secțiunile prin Mozartkugeln). Eu am mâncat de la vreo 5 din ele: Fürst, Mirabell, Reber, Braun și Heindl. Seamănă toate între ele pentru că aceștia nu-și bat joc de ingrediente și-și permit să varieze doar proporția dintre straturile componente.
Pe acestea la cutie (de la Reber) le-am găsit de cumpărat în Kaufland (se găsesc și în Auchan). Tot în Kaufland am văzut și niste Mozartkugeln mai ieftine (la pungă de celofan).
Despre Mozarttorte sau Tort Mozart
În Austria găsești Tort Mozart la toate cofetăriile de ștaif iar rețetele folosite diferă foarte mult. Practic nu există o rețetă originală de Mozarttorte ci fiecare Konditormeister (maestru cofetar) și-a adus propriul omagiu bomboanelor Mozart și a improvizat pornind de la elementele reunite de ele: ciocolată, fistic, marțipan de migdale, nougat din alune de pădure. Așa am făcut și eu!
Am conceput de la zero un tort festiv care să includă aceste ingrediente. Este o rețetă creată de mine iar rezultatul a fost unul fabulos! Un Tort Mozart opulent, bine echilibrat, compus din 11 straturi distincte. Veți vedea mai jos despre ce este vorba. Nu am inventat blaturile Joconde cu migdale, fistic sau alune de pădure și cacao dar am ales să le includ în această compoziție. Cremele sunt concepute de mine bazându-mă pe gustul meu și pe experiența mea în cofetărie-patiserie.
Salzburg este orașul meu de suflet și am avut ocazia să-l vizitez de zeci de ori. L-am surprins în toate anotimpurile 🙂
Este „klein aber fein” – mic dar cochet. Nu are grandoarea Vienei însă pe străzile și în piațetele lui m-am simțit mereu grozav de bine.
Este o bijuterie arhitectonică și urbanistică. Trebuie neapărat să-l vizitați! Să vă plimbați și prin Grădinile Mirabell sau să urcați până la cetate, să vizitați Domul, Palatul Residenz, Mozarts Geburthaus (casa memorială în care s-a născut Mozart) sau Kapitelplatz și cimitirul vechi cu cripte medievale săpate direct în stâncă. (Sursa imaginilor: austria.info) Să gustați specialități culinare locale nu kebab, burgeri sau mâncare orientală.
Adevărul este că primul lucru la care mă gândesc când spun Mozart este capodopera lui Milos Forman – filmul Amadeus (1984) – a luat 8 premii Oscar. Cred că l-am văzut de 20 de ori și nu mă satur de el. Prin 1985 a apărut pe casetă video și în Arad (aveam 12 ani) și m-am uitat cu ai mei… eram fascinați! Dacă nu l-ați văzut încă… acum ar fi momentul să o faceți! Este genial! Și mai căutați și alte chestii din filmografia lui Milos Forman pentru că sunt extraordinare! Vă las la final un fragment din acest film. Din muzica lui Mozart aș menționa că favoritele mele sunt concertele pentru pian (no. 17, 19, 21, 24) și Requiemul.
Am făcut tortul cu ocazia zilei de naștere a Dianei (co-autoarea Savori Urbane) – pe 6 decembrie. Am fost invitați la un prânz lejer alături de alți prieteni dragi: Laura Laurențiu (blogger culinar și model de inspirație pentru noi) și soțul ei Vukomir.
Am pozat aceste elegant și opulent Tort Mozart pe șezutul unui Hockerli (taburet din lemn) care are peste 150 de ani vechime. A aparținut străbunicilor Dianei și chiar nu trebuie restaurat: arată fain așa cum e, cu lemnul crăpat și cu vopseaua scorojită 🙂 Vintage.
Din cantitățile de mai jos am obținut un Tort Mozart cu diametrul de 25 cm și o masă de cca. 2,7 kg din care se pot tăia lejer 24 de felii.
- 2 ouă (100 g)
- 50 g alune de pădure ușor prăjite și măcinate fin cu
- 50 zahăr pudră
- un praf de sare
- 2-3 picături extract vanilie sau un vârf de cuțit zahăr vanilat Bourbon
- 10 g făină
- 5 g cacao neagră de calitate
- 10 g unt topit
- 50 g albuș bătut spumă cu un praf de sare
- 2 ouă (100 g)
- 50 g fistic decojit (crud, neprăjit, nesărat) măcinat fin cu
- 50 zahăr pudră
- un praf de sare
- 2-3 picături colorant verde (natural)
- 15 g făină
- 10 g unt topit
- 50 g albuș bătut spumă cu un praf de sare
- 2 ouă (100 g)
- 50 g migdale decojite (fulgi, bastonașe) măcinate fin cu
- 50 zahăr pudră
- un praf de sare
- 2-3 picături esență de migdale
- 15 g făină
- 10 g unt topit
- 50 g albuș bătut spumă cu un praf de sare
- 200 g mascarpone
- 200 g Nutella
- 50 g alune de pădure ușor prăjite (tocate mare)
- 300 g mascarpone
- 75 g fistic crud (parțial tocat, parțial măcinat fin)
- 50 g zahăr pudră
- 2-3 picături colorant verde (natural)
- 200 g mascarpone
- 200 g marțipan de migdale (bloc, biluțe sau baton fără ciocolată)
- 50 g fulgi de migdale
- 400 g ciocolată amăruie cu min. 50% cacao
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 10 g gelatină foi sau granule
- 200 g Nutella (pentru uns și nivelat)
- 50 g pastă de fistic (opțional)
- 4-6 praline Mozartkugeln pentru decor
- 20 g fistic tocat pentru bordură
Ingrediente de calitate pentru tortul Mozart
Mai trebuie spus că Tortul Mozart este unul scump, nu de toată ziua. Ingredientele acestuia sunt de calitate iar etapele de preparare durează mai mult decât în cazul unui tort care are un blat și o cremă.
Marțipanul NU este mizeria aia de pastă de zahăr ordinară cu care se acoperă torturile kitsch ci este un mix din 66% pudră de migdale cu 34% zahăr pudră – totul se frământă și se trece prin mașina cu valțuri până ce devine pastă. Marțipanul se face din secolul 15 și a apărut la Lübeck (deși și italienii își arogă originea). Românii nu sunt obișnuiți cu gustul de marțipan autentic și de aceea acesta nu se prea aduce în magazine decât în perioada Sărbătorilor. Eu bine, acum găsiți marțipan veritabil și vă puteți face provizii până la anul. Se găsesc în Selgros, Kaufland, Auchan etc: biluțe de marțipan (Marzipankartoffeln), masă de marțipan (baton) sau batoane trase în ciocolată. Ca să nu râncezească vă recomand să le congelați.
Fistic crud (nesărat sau prăjit) se găsește online dar și în unele supermarketuri. Pasta de fistic (crema di pistacchio) este opțională în această rețetă și se găsește online sau în străinătate.
Alune de pădure gata decojite de pieliță și ușor coapte am găsit online la un magazin fain de la Cluj – Natur Market. Tot de la ei am luat și fisticul crud.
În locul masei de nougat (obținută din alune de pădure și pudră de cacao) am folosit Nutella (NU finetti sau alte imitații!). Puteți prepara Nutella și acasă dacă urmați această rețetă.
Cum se fac foile Joconde pentru Tort Mozart?
Foile Joconde le-am făcut după rețeta celebrului chocolatier belgian Pierre Marcolini din cartea sa pe care mi-am cumpărat-o de la Bruxelles într-una din dățile în care am degustat pralinele lui delicioase. Am lucrat cu cântar de bucătărie. Am topit 50 g de unt și l-am lăsat la răcorit. Din el voi pune câte 10 g în fiecare foaie (am topit mai mult deoarece mai rămâne pe pereții cratiței).
Alunele de pădure le-am prăjit un pic într-o tigaie uscată deoarece astfel li se intenisifică aroma. Apoi le-am frecat în palme ca să scap de cojițe.
Foile Joconde se pot prepara cu max. 24 de ore în avans. Ele se păstrează în cămară pe hârtiile pe care au fost coapte. Au suprafața ușor lipicioasă așa că nu le vom suprapune.
Preparare blat Joconde cu alune de pădure și cacao (se fac 2 foi identice)
Am pus cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz.
Am măcinat alunele împreună cu zahărul pudră în râșnița de cafea. Zahărul previne formarea de conglomerate unsuroase (alunele sunt grase).
Într-un castron mic am pus cele 2 ouă crude întregi, un praf de sare, vanilia și mixul de alune măcinate cu zahăr. Am bătut totul 2-3 minute cu mixerul. Apoi am adăugat făina, cacaoa și untul topit și am mai mixat 1 minut. Separat am bătut spumă tare 50 g de albuș cu un praf de sare. Am răsturnat spuma peste compoziția din castron și am incorporat-o manual cu o spatulă, cu mișcări largi de sus în jos.
Pe tava mare a cuptorului (33 x 42 cm) am pus o coală de hârtie de copt pe care am așezat un inel metalic de 24 cm diametru (doar inelul, fără fundul fomei!). Am turnat cu grijă compoziția de foaie Joconde cu alune și cacao și am nivelat-o cu spatula. Am dat imediat forma la cuptor (preîncins la 180 C cu ventilație, căldură sus + jos). Am coptul blatul 12 minute la 180 C (după 8 minute am întors tava ca să se coacă uniform).
Am scos tava din cuptor și am desprins cu grijă marginile blatului cu un cuțit. Am ridicat cu grijă cercul metalic. Am tras hârtia cu foaia pe ea pe un grilaj metalic (ca să eliberez tava). Inelul se spală imediat, se șterge și se pregătește pentru foile următoare. Foaia Joconde cu alune și cacao va rămâne pe hârtia de copt pâna la răcirea completă.
De-abia după ce a fost rece am desprins-o cu grijă de pe hârtia de copt (chiar în momentul montării tortului).
Am procedat similar pentru a prepara a doua foaie Joconde cu alune și cacao (aceleași cantități, aceeași tehnică, același timp de coacere). La final am obținut 2 foi cu cacao și alune.
Preparare blat sau foaie Joconde cu fistic (1 buc)
Am măcinat fin fisticul împreună cu zahărul pudră (în râșniță).
Într-un castron mic am pus cele 2 ouă crude întregi, un praf de sare, 2-3 picături de colorant alimentar verde și mixul de fistic măcinat cu zahăr. Am bătut totul 2-3 minute cu mixerul. Apoi am adăugat făina și untul topit și am mai mixat 1 minut. Separat am bătut spumă tare 50 g de albuș cu un praf de sare. Am răsturnat spuma peste compoziția din castron și am incorporat-o manual cu o spatulă, cu mișcări largi de sus în jos.
Pe tava mare a cuptorului (33 x 42 cm) am pus o coală de hârtie de copt curată pe care am așezat inelul metalic de 24 cm diametru (spălat, șters). Am turnat cu grijă compoziția de foaie Joconde cu fistic și am nivelat-o cu spatula. Am dat imediat forma la cuptor (preîncins la 180 C cu ventilație, căldură sus + jos). Am coptul blatul 12 minute la 180 C (după 8 minute am întors tava ca să se coacă uniform).
Am scos tava din cuptor și am desprins cu grijă marginile blatului cu un cuțit. Am ridicat cu grijă cercul metalic. Am tras hârtia cu foaia pe ea pe un grilaj metalic (ca să eliberez tava). Inelul se spală imediat, se șterge și se pregătește pentru foile următoare. Foaia Joconde cu fistic va rămâne pe hârtia de copt pâna la răcirea completă.
De-abia după ce a fost rece am desprins-o cu grijă de pe hârtia de copt (chiar în momentul montării tortului).
Preparare foaie Joconde cu migdale (1 buc)
Prefer fulgii de migdale – se găsesc în Selgros, Lidl, Kaufland. Am măcinat fin migdalele cu zahărul pudră (în râșniță).
Într-un castron mic am pus cele 2 ouă crude întregi, un praf de sare, 4-5 picături de esență de migdale și mixul de migdale măcinaet cu zahăr. Am bătut totul 2-3 minute cu mixerul. Apoi am adăugat făina și untul topit și am mai mixat 1 minut. Separat am bătut spumă tare 50 g de albuș cu un praf de sare. Am răsturnat spuma peste compoziția din castron și am incorporat-o manual cu o spatulă, cu mișcări largi de sus în jos.
Am repetat povestea cu tava așternută cu hârtie de copt peste care am pus inelul metalic de 24 cm. Am turnat cu grijă compoziția de foaie Joconde cu migdale și am nivelat-o cu spatula. Am dat imediat forma la cuptor (preîncins la 180 C cu ventilație, căldură sus + jos). Am coptul blatul 12 minute la 180 C (după 8 minute am întors tava ca să se coacă uniform).
Am scos tava din cuptor și am desprins cu grijă marginile blatului cu un cuțit. Am ridicat cu grijă cercul metalic. Am tras hârtia cu foaia pe ea pe un grilaj metalic (ca să eliberez tava). Foaia Joconde cu midgale va rămâne pe hârtia de copt pâna la răcirea completă.
De-abia după ce a fost rece am desprins-o cu grijă de pe hârtia de copt (chiar în momentul montării tortului).
Cum se fac cele 3 creme pentru Tortul Mozart?
Mascarpone trebuie să fie rece, abia atunci scos din frigider. Cele 3 creme se pot prepara cu 24 de ore în avans și se păstrează la frigider în caserole cu capac.
Preparare crema de Nutella (nougat) cu alune de pădure și mascarpone
Într-un bol am pus mascarponele rece cu Nutella moale (la temperatura camerei) și le-am mixat 1 minut. La final am pus alunele tocate mare, din cuțit – ca să am elemente crocante. Am amestecat cu o spatulă și gata! Nu mai este nevoie de zahăr deoarece Nutella este destul de dulce.
Crema de Nutella cu mascarpone și alune poate fi dată la frigider (în recipient închis). Chiar recomand să stea 2 ore la rece ca să se întărească un pic și Nutella (care a fost moale).
Preparare crema de fistic cu mascarpone
Am măcinat fisticul cu zahărul pudră dar am păstrat și bucățele mai mari (elemente crocante). Am mixat mascarpone cu fisticul și zahărul și am colorat cu 3 picături de colorant verde. Altfel crema va fi gălbuie-bej. Nu exagerăm cu colorantul ca să nu obținem un verde țipător, nefiresc!
Am dat și crema de fistic cu mascarpone la frigider pentru 30 de minute.
Preparare crema de marțipan cu migdale și mascarpone
Am folosit marțipan biluțe (Marzipankartoffeln) care se găsește în Kaufland, Selgros, Lidl etc.
Am pus mascarpone rece într-un castron și am rupt biluțele de marțipan în bucățele. Sunt biluțe moi tăvălite prin urme de cacao. Dacă aveți bară sau masă de marțipan atunci dați pe răzătoare mare. Am mixat 30 de secunde cu mixerul. O parte din marțipan se dizolvă în mascarpone iar o parte rămâne în bucățele. Am adăugat și fulgii de migdale (element crocant) și am amestecat cu o spatulă sau o lingură. Nici în această cremă nu mai trebuie zahăr deoare marțipanul este destul de dulce.
Am dat crema de marțipan cu migdale la frigider pentru 30 de minute.
Cum se montează un Tort Mozart cu ciocolată, alune, fistic, migdale și marțipan?
Am ales un platou potrivit pe care am așezat prima foaie Joconde cu alune și cacao (din cele 2). Pe cea mai frumoasă o păstrăm pentru capac. Am uns prima foaie cu 2 linguri bune de Nutella pură (moale, la temperatura camerei). Am nivelat cu o spatulă și am montat un cerc metalic (special pentru torturi) în jurul foi. Astfel îmi va fi ușor la montarea restului de blaturi și creme.
Peste Nutella pură am pus crema de mascarpone cu nutella și alune. Am nivelat-o.
Am așezat deasupra blatul Joconde cu fistic. L-am apăsat ușor cu palmele ca să fie drept. Apoi l-am uns cu un strat subțire de pastă de fistic. Crema di pistacchio este o specialitate Italiană și franceză (Creme de pistache) care se prepară din miez crud de fistic și zahăr. Este un concentrat de gust și aromă naturală de fistic. Eu am adus-o de la Bologna dar se găsește și la noi în anumite magazine online.
Peste stratul fin de cremă de fistic am venit cu crema de mascarpone cu fistic pe care am nivelat-o frumos.
Au urmat foaia Joconde de migdale și crema de mascarpone cu migdale și bucăți de marțipan.
Deasupra am pus ultima foaie Joconde cu cacao și alune. M-am asigurat că totul este la nivel, am tras o folie alimentară de plastic peste formă și am dat tortul la frigider pentru 8 ore (peste noapte).
A doua zi am trecut un cuțit pe la margine și am desprins inelul reglabil de pe tortul Mozart. Deoarece foaia Joconde are pori am decis să-i acopăr cu un strat subțire de Nutella moale. Aceasta va funcționa ca un glet și mă va ajuta la glasare.
Am dat iar tortul la frigider ca să se întărească și Nutella de deasupra. (cca. 1 oră)
Cum se glasează Mozarttorte cu ciocolată
Am făcut un glasaj simplu din ciocolată cu gelatină. Am pus mai întâi foile de gelatină la înmuiat în multă apă rece. Dacă folosiți granule atunci la 10 g gelatină puneți 200 ml de apă rece. Gelatina trebuie lăsată la hidratat măcar 10 minute și musai în apă foarte rece.
Într-o crăticioară am pus la înfierbântat 400 ml de smântână pentru frișcă (naturală, cu min. 30% grăsime). Când s-a apropiat de fierbere am stins focul și am tras cratița deoparte. Am pus gelatina hidratată și bine stoarsă (dacă e foi) și am amestecat cu un tel. Imediat am adăugat și ciocolata amăruie ruptă în bucățele. Am lăsat totul nemișcat 2-3 minute și apoi după aceea am amestecat cu telul. Glazura obținută trebuie să se răcorească până la 32-33 C. Nu se dă la rece ci se lasă pe masa de lucru și se mai amestecă ocazional ca să nu facă peliculă la suprafață. Dacă ați pierdut momentul X și glazura s-a coagulat nu-i niciun bai deoarece o puteți reâncălzi oricând pe baie de abur (la bain Marie) așezând crăticioara cu glasaj peste o alta în care fierbe un pic de apă.
Am scos tortul de la frigider și am turnat glasajul (glazura) călduț peste el, dintr-o singură mișcare. Pe urmă am insistat la margini ca să se scurgă și să le îmbrace și pe acestea. Nu-i bai că se scurge pe platou pentru că vom recupera surplusul.
Am dat acest minunat Tort Mozart la frigider pentru 2 ore. Veți vedea că glazura se încheagă. Am plimbat vârful unui cuțit de jur împrejurul tortului ca să tai glasajul în exces (la locul de contact cu platoul). Acest surplus se dezlipește ușor de pe platou cu o spatulă de plastic, din aproape în aproape. Toată glazura recuperată se pune în crăticioară peste cea râmasă și pote fi retopită pe aburi și apoi, după răcire, păstrată 2 săptămâni la frigider (în container cu capac). O puteți folosi pentru a glasa alte preparate: eclere, choux a la creme, prăjituri, torturi etc.
Decorare Tort Mozart cu praline Mozartkugeln
Deoarece pralinele Mozartkuglen mi-au fost inspirația acestui grozav Tort Mozart, am decis să-l decorez cu ele. Pralinele sunt cam mari așa că le-am tăiat în sferturi. Nu e obligatoriu să faceți ca mine ci puteți lăsa tortul simplu sau să-l presărați la marginea de sus cu fulgi de migdale sau cu bucățele mărunte de fistic. Pe ele se poate scrie numele Mozart cu ciocolată albă. Sau puteți desena un portativ cu note muzicale (tot cu ciocolată albă). În niciun caz nu vă apucați să-l îmbrăcați în pastă de zahăr sau să-l împopoțonați cu flori de pastă pentru că va ieși un kitsch.
Am ales un cuțit cu lamă lungă pe care am ținut-o sub jet de apă fierbinte și am șters-o repede. Am făcut prima tăietură. Imediat am spălat lama cu apă fierbinte și am șters-o și am tăiat a doua oară. Așa am reușit să scot din prima o felie perfectă de Tort Mozart! La fiecare tăietură se încălzește și se șterge cuțitul pentru că altfel se vor întinde cremele și se vor mânji straturile.
Priviți cât de faină este felia! În total sunt 11 straturi! De jos în sus:
- blat cu alune și cacao
- strat subțire de Nutella
- cremă de Nutella cu mascarpone și alune
- blat de fistic
- pastă de fistic
- cremă de fistic cu mascarpone
- blat de migdale
- cremă de mascarpone cu migdale și marțipan
- blat cu alune și cacao
- strat subțire de Nutella
- glasaj de ciocolată amăruie
Toți cei care au gustat câte o felie de Tort Mozart au fost în extaz 🙂 Nici nu mă mir… Combinația de gusturi, arome și texturi este senzațională! Nimic nu e prea dulce, totul este echilibrat. Un tort opulent pentru ocazii speciale dar fără decoruri fantasmogorice.
Mie mi-a plăcut exact așa cum e aici: Tort Mozart cu ciocolată, decorat cu praline (Mozartkuglen). Tortul se poate păstra la frigider 3-4 zile (în cutie specială de tort cu capac).
Acum vreo 3 ani i-am mai făcut Dianei (tot de ziua ei) o altă delicatesă: o ruladă cu cremă de ciocolată, cremă de castane, nuci pralinate (caramelizate) și miez din marțipan de migdale. Tot o creație proprie. Tort Diana se numește și îl găsiți aici.
Așa arată secțiunea.
O altă creație de-a mea este Tortul sau Prăjitura Opereta cu 3 creme: de ciocolată cu coji confiate de portocală, de castane cu brizură de castane glasate și de nucă cu nuci caramelizate. Rețeta o găsiți aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acest Tort Mozart cu ciocolată, alune, fistic, migdale și marțipan și că veți pune în practică această rețetă de Mozarttorte!
Aici găsiți mai multe rețete de torturi fine preparate din ingrediente naturale
Buna, numele meu este Luminita, și acum ceva vreme am găsit aceasta rețeta pe net. Vreau sa spun ca mi s-a pus pata rău pe acest tort, și nu m-am lăsat pana nu l-am făcut. Am pregătit listute, am transcris-o pe un caiet de Rețete, am cumpărat Ingredientele si da-i bătaie. Asta seara am reușit sa o finalizez. Am respectat întocmai Instrucțiunile, am făcut cap-coada totul, de la spart alunele de pădure pentru sâmburi, prăjite intr-o tigaie, ce mai, foaie cu foaie puse la copt, cântărit la gram totul, cremele De asemenea, am fost extrem de minuțioasa. Eu sunt foarte mulțumită chiar dacă nu are forma perfecta, însă abia astept sa îl gust. Îmi pare rău ca nu știu cum sa atașez poza aici.
Mulțumesc mult pentru aceasta rețeta, și abia astept sa mai încerc si altele.
Va doresc din suflet sărbători minunate, multă sănătate, bucurii si împliniri.
Cu drag, Luminita
Fain! Chiar m-aș bucura să vedem tortul tău Mozart 🙂 Ne poți trimite pozele pe email la [email protected]
Se poate imbraca acest tort in martipan?
Va multumesc anticipat!
Da, se poate. Dar să fie marțipan din migdale, nu pastă de zahăr! Am văzut torturi Mozart cu marțipan vernil – ca aici https://savoriurbane.com/tortul-printeselor-prinsesstarta/
Va multumesc!
Hi,
Thank you so much for the recipe. I will try it soon.
I have a question: what do you suggest a substitute for mascarpone cheese?
Thank you
Hmmm… maybe cream cheese (Philadelphia):
Hristos a inviat!! daca vreau sa fac acest tort intr-o tava dreptunghiulara cu dimensiunea de 33X27 cam, cam cum ar trebui sa fac sa aflu cantitatile corecte ale ingredientelor!! ar trebui dublte cantitatile? Multumesc!! si Multumesc ca existati si explicati atat de bine totul!!
cu 1,8 x ar trebui inmultit. Poti rotunji la 2 x.
Al meu a iesit asa 🙂 https://www.instagram.com/p/B9J4Cwrg47M/
Buna ziua,
Blaturile nu se insiropeaza?
Si inca ceva: in loc de crema cu martipan,se poate face o crema cu nuca, in aceeasi varianta ca si cea cu fistic? (Nuca prajita,macinata sau tocata,etc) sau crema de la tortul kugler? Care credeti ca ar merge mai bine?
Va multumesc si spor in ceea ce faceti,caci o faceti foarte bine!
Craciun fericit!
Moni
Nu se insiropeaza. Poti incerca si cu nuca.
Multumesc frumos pt raspuns!
Un tort fabulos, pentru ocazii speciale. Foarte buna reteta. Este chiar simplu de facut.
Mulțumesc ptr rețeta! Am făcut acest tort ptr petrecerea de anul nou. A ieșit foarte bine și a fost foarte apreciat!
Cu siguranță este cel mai gustos tort pe care l-am mancat vreodată! Felicitări pt reteta! M-ar bucura, daca ai posta și o reteta pentru tortul Opera.
Buna!arata senzațional tortul acesta.as vrea să îl fac intr-o forma de 26cm.cu cat multiplic cantitățile?Vă mulțumesc și vă doresc cat mai multa inspirație pentru alte torturi senzaționale!
adica foile sa fie de 26 cm in loc de 24 cm? Inmultesti totul cu 1,2 x (inclusiv ingredientele de la creme si glazura)
Mulțumesc frumos pentru răspunsul prompt 👍
Un tort extraordinar de bun.
Tortul ăsta e extraordinar de bun!a fost savurat de toată lumea. Am primit comenzi deja😄 Mulțumesc mult pentru rețeta!
Am facut si eu tortul si a iesit senzational. Multumesc mult pt reteta! Insa as vrea sa-l repet si nu mai gasesc gelatina foi. La cea granule cum trebuie sa procedez. Inteleg ca o las in 200 de ml de apa rece, dar apoi o adaug cu apa cu tot? ca la cea foi e specificat sa fie bine scursa. Si nu vreau sa stric glazura. Multumesc mult!
si foile de gelatina (chiar daca le stoarcem) absorb exact la fel de multa apa ca si granulele. granulele se hidrateaza si se pun așa cum sunt (ele absorb apa din jur).
foarte bun tortul . krantzul in creme e o idee foarte buna.
, e foarte dens si satios. singura obiectie este ca poate ar trebui totusi insiropat, macar unele blaturi
Doamne câtă răbdare trebuie sa ai. Foile Joconde se pot face cu o zi-2 înainte? Sunt începătoare și ma mișc mai greu cu asemenea capodopere😁
Bună ziua!
As vrea să fac acest tort ptr mama, de ziua ei. Mă gândesc să-l fac mai dinainte, ca să nu fiu presată de timp, că muncesc în cursul săptămânii. Este posibil să-l păstrez la congelator câteva zile?
Mulțumesc frumos și mult spor în tot ce faceți!
Bună seara! Aș vrea să fac acest tort pentru o aniversare, însă mă gândesc să-l fac în weekendul dinainte și să-l păstrez la congelator câteva zile. Credeți că e ok dacă procedez așa? Se strică ceva după decongelare? Vreo cremă sau aspectul?
Mulțumesc frumos pentru timpul acordat și vă apreciez pentru felul cum prezentați aceste rețete, cu micile povestioare și indicații.
Multă sănătate!
Salutare! Se pot face foile joconde doar cu făină, daca da,câtă făină se pune in locul celor 50 de grame de alune măcinate?
Mulțumesc anticipat!
Foile Joconde conțin măcar 1 tip de alună, nucă sau fistic. Acestea nu pot fi înlocuite cu făină! Poți face blat pandișpan clasic dar tortul nu va mai fi Mozart. Rețeta pandișpanului aici https://savoriurbane.com/blat-de-tort-simplu-pandispan-cu-vanilie/
Deosebit tortul. L am făcut zilele astea.
A ieșit perfect. Nu am avut pasta de fistic dar, pe viitor îl voi face și cu pasta.
Bună! As vrea sa fac acest tort intr-o forma de 28 cm.cu cat ar trebui sa înmulțesc ingredientele?va multumesc anticipat!
cu 1,3 x trebuie sa inmultesti toate ingredientele
Salutari dragi din Salzburg/Hallein, unde suntem in
concediu!
Ceea ce spui tu aici este cat se poate de adevarat! Dupa ce am savurat o felie de tort la cafeneaua de langa casa memoriala a lui Mozart, gandul m-a dus direct la blogul ta, al vostru si mi-am spus ca sigur aveti reteta. abia astept sa ajung acasa, ca sa o fac. multumesc pt tot ceea ce faceti pt acest blog, pt.ca noi, cele din spatele monitorului sa dea doar „copy si paste”. xxx