Cum se congelează porumbul? Cum se păstrează porumb la borcan pentru iarnă?

0

Cum se congelează porumbul Cum se face porumb la borcan pentru iarnă savori urbane

Cum se congelează porumbul? Cum se păstrează porumb la borcan pentru iarnă? Rețeta de porumb congelat sau pus la borcan (fără conservanți). Cum păstrăm porumbul pentru la iarnă? Rețete cu porumb știuleți. Rețete de conserve de legume.

Cât de drag ne este porumbul fiert! În fiecare vară de-abia asteptăm să-l mâncăm. Dar sezonul lui este scurt, durează practic 2-3 luni. Pentru a avea porumb fiert și în restul anului putem recurge fie la metoda congelării, fie la metoda conservării acestuia la borcan. Nu trebuie să umplem tot congelatorul cu porumb ci să punem cu măsură, doar așa, de poftă. La fel și cu porumbul la borcan: punem câteva borcane, nu umplem toate rafturile cămării cu el.

preparare porumb congelat porumb la borcan pentru la iarna

Aici nu vorbim despre boabe de porumb conservate deoarece pe acelea le găsim în comerț. Pofta mare e de știuleți de porumb pe care să-i mâncam ca și vara. Așa arată porumbul fiert congelat și apoi decongelat. Nimeni nu ar spune că nu este proaspăt fiert! Boabele lui sunt fragede și suculente, nu se stafidesc. Dar asta doar dacă respectați rețeta noastră!

reteta porumb fiert congelat

Vă las aici și rețeta de porumb fiert și copt în format VIDEO, preparată de Marlene, fiica Oanei. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! Apăsați aici pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

Cantitățile de porumb congelat sau de porumb la borcan pentru iarnă sunt orientative și le puteți adapta nevoilor voastre.

Cum se congelează porumbul? Cum se păstrează porumb la borcan pentru iarnă?
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Ingrediente - savoriurbane.com
  • Porumb pentru fiert
  • sare

 

Cum se congelează porumbul?

Am mai găsit în piață (la Arad) porumb dulce pentru fiert. La noi se numeste „csemege” (adică delicatesă sau dulce – din limba maghiară). Coaja este subțire și boabele sunt dulci. Adică este exact ceea ce ne dorim de la un porumb fiert.

Am curățat știuleții de porumb de pănușe și mătase. Am tăiat capetele fără boabe. Pentru congelare am tăiat știuleții în câte 2 bucăți egale. Erau lungi bine și așa îi așez mai ușor în congelator. Dacă aveți spațiu destul în ladă sau în congelator atunci puteți să îi lăsați întregi.

cum se taie porumbul pentru congelat

Cum se fierbe porumbul care va fi congelat pentru iarnă?

Porumbul congelat trebuie în prealabil fiert. Am așternut frunzele (pănușele) la baza oalei astfel încât să creez un fel de pat pentru porumb.

Am așezat jumătățile de porumb dar și diversele capete (căzături) pe care le-am mâncat apoi imediat ce s-au fiert. Am pus sare din belșug, adică vreo lingură bună.

preparare reteta porumb congelat pentru iarna (2)

Am acoperit porumbul cu restul frunzelor.

Am pus apă în oală cât să acopere bine frunzele.

Am pus oala pe foc la foc mic circa 30-40 de minute, în funcție de porumb. Puteți să și gustați câte o bobiță. Dacă este aproape gata, e bine. Nu trebuie să fie fiert complet ci doar 80%! Nu este greșit dacă fierbeți porumbul la oală sub presiune (kukta) dar mai puțin timp decât scrie în rețeta de aici.

Am pregătit un bol cu apă foarte rece și cuburi de gheață. Acesta este secretul pentru ca boabele să nu se zbârcească, să nu stafidească. Eu am cuburi de plastic reutilizabile care se țin la congelator. Imediat am mutat porumbul fiert din oală în apa cu gheață.

Am lăsat porumbul în apa cu gheață până ce s-a răcit complet (adică vreo 15 minute).

Am scos porumbul pe un ștergar curat de bucătărie și l-am lăsat la scurs. Este foarte important ca porumbul să fie rece și uscat atunci când îl congelăm.

Ambalare porumb pentru iarnă – la ladă sau la congelator

Am pus porumbul în pungi și am scos aerul. Am pus câte două bucăți în fiecare punguță pentru a gestiona mai ușor pungile. Puteți folosi și un aparat de vidat.

Apoi am pus pungile cu porumb la congelator. Stau bine peste 12 luni.

cum se congeleaza porumbul pentru la iarna la lada congelator

Iarna, după decongelare lentă în frigider, porumbul se va mai fierbe 10 minute în apă cu sare sau până când este complet făcut. Dacă porumbul este bun, dulce și fraged, adică cel adecvat pentru a fi consumat ca porumb fiert, treaba merge repede. Rezultatul este perfect iar porumbul congelat este exact ca cel proaspăt!

Cum se face porumb la borcan pentru la iarnă?

Dacă nu aveți loc în congelator atunci puteți pune porumb și la borcan. Eu am folosit borcane în care au încăput 3 știuleți. Nu uitați că un borcan odată deschis trebuie consumat de îndată. Puteți să tăiați știuleții la 8-10 cm sau puteți să îi lăsați întregi.

stiuleti de porumb fara panuse pentru pus intregi la borcan

Indiferent de mărimea dorită va trebui să măsurați prima dată porumbul și borcanul astfel încât știuleții să încapă cât de cât ergonomic. Am verificat porumbul ca să nu aibă boabe stricate, viermi sau alte defecte.

Tot din rațiuni de ergonomie am tăiat capetele știuleților. Pe acestea le-am fiert separat și le-am mâncat imediat. Am așezat știuleții în borcan. Fix 3 au încăput, exact așa cum mi-am dorit.

Am pus apă peste știuleți până sub buza borcanului. Am cântărit exact și am pus fix 1 litru de apă. La 1 litru de apă am pus 10 g de sare. Puteți lucra cu o cană gradată și vedeți câtă apă intră în borcanul vostru. În funcție de ea puneți sarea.

Am pus capacul și am strâns bine. Nu e greu să faci porumb la borcan!

preparare reteta porumb la borcan cu apa si sare fara conservant (4)

Cum se fierbe la Bain Marie (sterilizează) borcanele cu porumb întreg?

Am așezat borcanul în oală și l-am acoperit cu un ștergar.

fierbere la bain marie sterilizare porumb la borcan (1)

Am umplut oala cu apă rece până la 1 cm sub buza borcanului și am pus-o la fiert la foc mic. Am cronometrat 90 de minute de fierbere efectivă. Apoi am stins focul și am lăsat totul așa până a doua zi. Practic am făcut fierbere și sterilizare la Bain Marie.

Așa arată porumbul pus la borcan pentru iarnă. Daca ne e poftă de porumb fiert, deschidem borcanul, turnăm conținutul lui (știuleți și apă sărată) într-o oală și îi mai dăm un clocot. Aste pentru că ne place porumbul cald. E mult mai gustos decât cel rece.

reteta porumb la borcan stiuleti intregi in apa cu sare pentru iarna

Dragilor, ați văzut cât de simplu se poate pune porumb la congelator sau la borcan.

porumb congelat reteta savori urbane

Iarna ne putem bucura de știuleții de porumb fiert care vor avea exact gustul celor din timpul verii.

cum se face porumb congelat sau porumb laborcan reteta savori urbane

Iarna ne putem bucura de porumb fiert cu sare sau copt la tigaie sau pe grătar (la jar) – rețeta aici.

Porumb copt pe jar sau în tigaie, simplu sau condimentat reteta Savori Urbane

Dacă sunteți amatori de porumb atunci vă las și rețeta de fiertură din boabe uscate – vezi aici.

Boabe de porumb fierte sau fiertură din porumb uscat - desertul copilăriei reteta savori urbane

Sau rețeta de sarmale cu păsat (crupe sau spărtură) – vezi aici.

cele mai bune sarmale de post cu pasat reteta veche

Aici găsiți mai multe rețete cu porumb.

Salată în straturi cu pui, ciuperci, porumb, cartofi, sfeclă roșie - Salată Poienița reteta savori urbane

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.