Cum se face porumb fiert sau cum se fierbe corect porumbul? Rețeta VIDEO

13

Cum se face porumb fiert sau cum se fierbe corect porumbul reteta Savori Urbane

Porumb fiert VIDEO. Cum se face porumb fiert sau cum se fierbe corect porumbul? Cât fierbem porumbul? Se pune sare la fiert? Ce soiuri de porumb folosim? Cucuruz fiert de casă. Cum alegem știuleții de porumb pentru fiert? Ce este porumbul dulce sau porumbul de lapte? Rețeta de porumb fiert.

Cred că toți am râvnit în copilărie la porumb fiert. Apăreau prin piețe și parcuri tot felul de comercianți ambulanți care-l preparau și-l vindeau în condiții nu tocmai igienice. Părinții erau cam circumspecți cu privirea la porumbul fiert vândut de alții și ne cam trăgeau de mână ca să trecem mai departe… Lasă că facem și noi acasă! Când???

Cum se fierbe porumbul și cum îl coacem? – rețeta video

Vă las aici și rețeta în format video, preparată de Marlene, fiica Oanei. Ea a fiert porumbul și apoi a rumenit câteva bucăți. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! Apăsați aici pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

Porumb crud se găsea rar prin piețe iar de luat direct de pe câmp era exclus… te mânca pușcăria pentru câțiva știuleți de porumb sau o poală de floarea soarelui – ”furt din avutul obștesc” se numea infracțiunea. Ba chiar ”subminarea economiei naționale”. Bine că s-au dus vremurile acelea oribile…

Piețele sunt pline acum de știuleți de porumb și, deși nu credeam că fiertul acestora poate fi o problemă, mulți cititori ne-au întrebat cum procedam noi. Nu este vorba chiar despre o rețetă de porumb fiert ci, poate mai degrabă, despre câteva ponturi, sfaturi pentru un rezultat bun.

Pe vremuri fierbeam porumb obișnuit, nu cunoșteam atâtea soiuri. Apoi, după revoluție, ne aduceam porumb dulce din Ungaria (la noi încă nu era pe piață). Acesta fierbea spectaculos de repede, era dulceag iar boabele nu aveau coajă groasă care să-ți rămână între dinți.

Porumbul dulce este mai deschis la culoare, pănușele lui sunt de un verde mai deschis, bobul este lăptos, mai rotund. Este asa numitul Sweet corn (Zea mays convar. saccharata var. rugosa) adica o variantă dulce a clasicului porumb (sursa).

În general cumpăr acest porumb special pentru fiert, dar, uneori, parcă mi-e dor de acel gust al copilăriei și mai iau și porumbul clasic, mai ales la începutul sezonului. Necesită, în orice caz, timp mult mai lung de fierbere decât cel dulce.

Cum alegem porumbul pentru fiert?

Alegeți porumb proaspăt. Să nu aibă pănușele ofilite ci de un verde deschis. Desfaceti pe o lungime panușele și observați boabele de porumb. Acestea trebuie să fie rotunjoare, fără spații între ele (să fie lipite unele de altele) și, pe cât posibil, să nu aibă părți negre, mucegăite sau cu dăunători. Daca înțepăm o boabă de porumb cu unghia, trebuie să iasă un lichid ușor lăptos. De aceea se numește și „porumb de lapte”.

Porumbul fiert este și o mâncare dar și un desert de post delicios. Noi mâncăm porumb fiert presărat cu sare și uns cu puțin unt – un deliciu!

5.0 from 6 reviews
Cum se face porumb fiert sau cum se fierbe corect porumbul? Rețeta VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Ingrediente - savoriurbane.com
  • porumb pentru fiert
  • apa
  • unt
  • sare

Sfaturi pentru cum se face porumb fiert sau cum se fierbe corect porumbul Rețeta VIDEO?

Cum se curăță și pregătește porumbul pentru fiert?

Știuleții de porumb se desfac din pănușe (frunze) și se curăță de mătase – NU le aruncăm!! Există țări unde porumbul se fierbe cu frunze cu tot (India).

Se scurtează știuleții la ambele capete ca să se așeze mai bine în oală (tăiem doar cotorul tare și varfurile țuguiate care nu prea au boabe). Tot așa se decupează și eventualele zone cu probleme.

Dacă stiuleții sunt prea mari, putem să îi rupem în doua. Ai mei nu au trebuit rupți.

Cum se așează porumbul de fiert în oală?

Alegem o oală încăpătoare. Căptușim fundul ei cu jumătate din pănușe și începem să clădim știuleții de porumb. Eu pun și mătasea pentru că îmi place gustul, mai ales la început de vară. În plus, mătasea de porumb este foarte sănătoasă fiind un diuretic natural (mai ales fiartă). Dacă nu vă place, nu o puneți.

Peste pănușe așezăm știuleții de porumb.

Peste știuleți așezăm restul pănușelor.

Și acum urmează cea mai controversată problema:

Punem sau nu sare în apa în care fierbem porumbul?

Ei bine, în timp ce unii se jură că porumbul se întărește de la sare, eu vă spun cu mâna pe inimă că de fiecare dată fierb porumbul cu sare. Săratul ulterior nu e acelasi lucru. Porumbul fiert cu sare este fix la fel de fraged ca cel fiert fără sare dar are în plus un gust mult mai plăcut.

Vă spun asta din proprie experiență pentru că am testat ambele variante, lucrând în paralel. Așa că vă sfătuiesc să puneți o linguriță cu vârf de sare (la o oală de 3-4 L). Unii pun și o linguriță de zahăr, mai ales mai către sfârșitul  verii când porumbul nu e la fel de dulce.

Se toarnă apă peste porumb astfel încăt să acopere tot și să mai și am vreo 3-4 degete deasupra. Dacă nu reușiți să fixați porumbul ca să stea scufundat, așezați peste el o farfurie întoarsa deasupra care să il apese. Oala se acoperă cu un capac.

Cât timp se fierbe porumbul?

Se pune oala cu porumb la fiert. Eu fierb porumbul cca. 15-20 de minute la început de sezon, ajungând la circa 30-40 de minute mai târziu, în vară. Acum l-am fiert 20 de minute din momentul în care începe să clocotească. Cu capac!

Iată primul porumb fiert de anul acesta! Auriu, gustos și foarte fraged.

Deasupra pun câțiva fulgi de unt și apoi presărăm porumbul fiert cu un pic de sare. Yummy! Cine dorește poate presăra și fulgi de chili, praf de usturoi, parmezan ras etc. Unii desprind boabele de porumb fiert cu cuțitul și le mănâncă cu lingura – nu e greșit nici așa.

Se poate fierbe porumbul în oala sub presiune (kukta) sau la multicooker?

Unii fierb porumbul în oala cu presiune. Cele moderne sunt de inox însă kuktele vechi erau din aluminiu și acesta înnegrea porumbul. Dacă aveți oală sub presiune din inox sau teflonată (multicooker cu presiune) atunci puteți fierbe foarte repede porumbul în ea. Aranjarea în oală se face exact ca mai sus (cu pănușe sus și jos), se toarnă apă (să nu depășească semnul de maxim al oalei) și se pune sare. Se închide capacul kuktei și se pune la foc mediu. Din momentul în care începe să fâsâie (semn că a intrat în regim de fierbere) se cronometrează 8-10 minute. Apoi se trage oala de pe foc, se depresurizează cu grijă și proumbul fiert e gata. Practic se înjumătățește timpul de fierbere față de oala clasică.

Dacă cumva rămâne pentru a doua zi, fac porumb copt pe jar sau in tigaie. Este nemaipomenit de bun – rețeta aici.

Porumbul fiert se lasă la răcorit în oală, acoperit cu pănușele și cufundat în apă. Astfel el rămăne umed, nu se usuca. După răcirea completă, se mută porumbul în frigider, în pungi sau caserole (doar știuleții).

Dacă sunteți amatori de porumb, atunci vă recomand o delicioasă supă cremă (corn chowder) – vezi aici.

Cred că ți-am făcut poftă cu aceste imagini cu porumb fiert și că vei porni și tu spre piață ca ă cumperi câțiva știuleți. Acum știi cum se face porumb fiert sau cum se fierbe corect porumbul 🙂

Aici găsesti mai multe rețete cu porumb

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.