Salata de vinete reteta simpla de post cu ceapa si ulei – fara maioneza + VIDEO. Cum se coc vinetele? Cum se curata (decojesc) vinetele? Salata de vinete cu maioneza sau simpla? Cu otet sau zeama de lamaie? Cat ulei se pune la o salata de vinete? Cum conservam vinetele pentru iarna?
Cum alegem vinetele pentru salata?
Salata de vinete este foarte indragita de noi si o facem cata e vara de lunga. Iarna fac salata din vinete congelate. Intotdeauna aleg din piata vinete mari si frumoase, cu coaja lucioasa si inchisa la culoare (cat mai negre), fara defecte vizibile. Vinetele mici au multa coaja si nu merita coapte. Cele mari au miez mult. Din vinete mici se poate face musaca sau rondele de vinete pane.
Mai nou exista si vinete fara samburi, cu miez alb si pufos, deloc amare. De asemenea, exista si vinete graffiti (vargate alb-violet) sau vinete albe (mari sau mini, ca niste oua). Pe acestea din urma le-am folosit la alte feluri de mancare: umplute, la cuptor sau vinete evantai. E pacat sa le transform in salata de vinete.
Doar iarna fac salata de vinete cu maioneza, atunci cand folosesc vinete congelate – reteta aici.
In ultima vreme au aparut pe piata niste vinete foarte apoase, parca-s injectate cu apa. Randamentul lor dupa coacere este groaznic de mic (de 40%) adica dintr-un kilogram de vinete proaspete ramai cu 400 g de miez copt si scurs. M-am speriat de cat au scazut la copt si de cata zeama au mai lasat in vasul de sub strecuratoare!
Daca nimeriti vinete mai „cinstite” veti ramane cu 50-60% din ele.
Cum asezonam o salata de vinete?
Asezonarea unei salate de vinete tine de gustul fiecaruia. Tin minte ca eram in vacanta de vara la Paulis (langa Arad) cu trupa de prieteni. Aveam vreo 16 ani (deci era prin 1989). Parintii Dianei au o casa de vacanta tare faina acolo si stateam peste vara cu trupa de prieteni din liceu. Aveam in apropiere lacul Ghioroc unde ne scaldam zilnic, dealurile Lipovei pline de struguri si livezi si satele din Podgoria Aradului, prin care ne plimbam cu bicicletele. Diana si cu mine eram responsabile cu gatitul inca de pe atunci. In plina era comunista ne chinuiam sa incropim niste pranzuri decente din ingredientele procurate „pe sub mana” de parintii nostri, ai tuturor. Salata de vinete era pe lista si, pentru ca aveam gratar amenajat in curte, coceam vinetele pe jaratic. Ce aroma unica!
Acum incepeau mofturile prietenilor: eu vreau cu ceapa, eu vreau cu usturoi, eu vreau simpla, eu vreau cu maioneza. Am facut 4 feluri de salata de vinete (in castroane etichetate) plus inca una cu putin zahar in ea – asa a cerut Gugu (unul dintre baieti). Ce sa mai zicem? Fiecare stia salata de vinete de acasa, facuta de mama sau bunica lui. Unii o acresc cu lamaie, altii cu otet. Unii pun galbenusuri, altii nu.
Recent am incercat o reteta faina de salata de vinete cu ardei copti si usturoi. Extraordinar de gustoasa!
Daca nu se pun galbenusuri, salata de vinete este un produs de post.
In mod normal eu asezonez salata mea de vinete cu sare, ceapa tocata fin si putin otet. Otetul albeste vinetele mai negre! Este mai puternic decat zeama de lamaie si are o aroma placuta in combinatie cu vinetele si uleiul. Uleiul ii mai atenueaza din tarie si nu este deloc intepator. Am grija sa nu exagerez cu uleiul pentru ca acesta sa nu apara in baltoace la suprafata salatei. Bineinteles ca eu fac salata „la ochi” insa, pentru incepatori, am cantarit ingredientele ca sa aiba o baza de pornire.
Din 1,5 kg vinete proaspete am ramas cu 800 g pulpa coapta, curatata si scursa. Am avut noroc 🙂
- 1,5 kg vinete proaspete (din care raman 700-800 g pulpa coapta si scursa)
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita de otet sau 2 lingurite zeama de lamaie
- 1 ceapa medie tocata marunt sau 2 cepe verzi
- sau 2 catei de ustori
- sare dupa gust
Mod de preparare salata de vinete reteta simpla de post cu ceapa si ulei – fara maioneza + VIDEO
Iată aici și rețeta VIDEO a acestei salate de vinete, alături de cea cu maioneză și usturoi. Ambele au fost preparate de Marlene, fiica mea. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!
Cum coacem vinetele corect?
Am explicat pe larg cum se coc vinetele corect si cum se decojesc usor – vezi aici mai multe metode.
Vinetele mari si frumoase se coc cel mai bine pe flacara deschisa, pe site (gratare) asezate direct pe ochiul aragazului. Inainte de a coace vinete imi acopar aragazul cu folie de aluminiu pe care o indepartez ulterior cu tot cu zeama si cenusa lasate de vinete. Recent am cumparat un disc de fier cu maner pe care imi incap 4 vinete mari (are vreo 35 cm diametru si se gaseste in magazinele de menaj). Asez discul metalic pe ochiul cel mare (cu arzator dublu).
Vinetele se coc la foc iute, flacara mare. Trebuie intoarse la 7-10 minute pe toate partile ca sa fie coapte uniform. Am incercat sa le coc si in cuptor sau sub grill insa nu se compara rezultatul cu cel al vinetelor coapte la flacara! Sa nu aud de vinete oparite, fierte… N-au niciun gust. Coaja lor trebuie sa se carbonizeze (sa se arda, sa fie neagra si sfaramicioasa) pentru ca pulpa sa imprumute aroma specifica.
Daca aveti gratar in aer liber este si mai bine! Tineti cont ca vinetele sunt energofage si ca au nevoie de flacara nu doar de caldura emanata de jar. In acest caz le asez pe un gratar pozitionat cat mai aproape de sursa de caldura. Aplic aceasta metoda cand coc cantitati mai mari de vinete pentru zacusca sau pentru pus pe iarna (congelator).
Aici aveți un video cu coacerea corectă a vinetelor și decojirea lor prin 2 metode simple.
Imediat dupa coacere am asezat vinetele intr-o tava si le-am lasat la racorit vreo 20 de minute. Nu le poti atinge cat sunt fierbinti!
Cum curatam (decojim) vinetele coapte?
Va asigur ca povestea cum ca vinetele se inegresc sau devin amare daca le lasi sa se raceasca nu are fundament stiintific. Am curatat de coaja si vinete coapte in ziua anterioara si n-au avut nimic! Daca e sa fie amara vanata… e amara si cand e fierbinte. Eu le curat cam la 20-30 de minute de la coacere dar mi s-a intamplat sa le las si cateva ore si sa le curat a doua zi.
Puteti citi mai multe metode de curatire usoara a vinetelor – vezi aici.
In final asez vanata curatata in sita de plastic si ii desprind cotorul si codita cu un cutit. Le las la scurs cel putin o ora.
Cum se toaca vinetele pentru salata?
Pe vremuri nu exista otel inoxidabil (inox) sau plastic, cutitele si strecuratoarele fiind toate din otel simplu care se inegrea in contact cu diverse substante. Era strict interzis sa toci vinetele cu cutitul sau la scurgi in site metalice pentru ca aceste se oxidau si imprumutau un gust neplacut vinetelor. Mama mai are si acum un fel de tocator special pentru vinete confectionat din lemn (ca un satar mic).
Acum, avand lame de cutit inox sau din ceramica, se pot toca lejer vinetele cu ele. Nu-mi plac vinetele procesate la blender pentru ca se fac cumva spumoase. Le toc cu cutitul si gata.
Cat ulei punem la salata de vinete? Cum o asezonam?
Am cantarit miezul de vinete tocat si l-am asezat intr-un castron incapator, cu pereti mai inalti. Nu de alta dar au tendinta sa stropeasca cand sunt amestecate. Peste ele am pus o lingurita de otet si doua prize de sare.
Mi-am pregatit ceapa tocata fin.
Am inceput sa le mixez la viteza mica (cu paletele normale ale mixerului de mana). Mi-am pregatit alaturi sticla cu ulei si am inceput sa-l adaug in 2-3 etape. Voi va puteti masura uleiul cu un pahar gradat. Deci 120 ml ulei la 800 g miez de vinete.
Pe masura ce se adauga ulei si se mixeaza, salata de vinete devine tot mai cremoasa si mai deschisa la culoare. Am gustat-o de sare si otet. Parca merge inca un pic de sare.
Am adaugat si ceapa tocata in castron. Am mai mixat scurt si gata!
Servire salata de vinete reteta simpla de post
Mie imi place salata de vinete calduta, imediat dupa ce am facut-o. Unsa pe felii de paine proaspata si insotita de felii de rosii si ardei. O nebunie!
Mancam cu pofta cat mancam iar restul salatei il mut in caserola de plastic cu capac si-l dau la rece. E tare buna si a doua zi!
Uite-asa fac eu salata de vinete! Este doar una dintre multele retete de salata de vinete care se fac in casele noastre.
Dacă sunteți amatori de salată de vinete atunci vă las mai multe rețete
- salată de vinete tradițională românească cu maioneză – rețeta aici
- salată de vinete cu dovlecei (economică) – rețeta aici
- salată de vinete cu usturoi și ardei copt – rețeta aici
- salată de vinete dietetică (de la care nu se face criză de fiere) – rețeta aici
- salată de vinete cu iaurt și usturoi (dietetică) – rețeta aici
Multa lume face criza de fiere de la salata de vinete si nu din cauza uleiul in exces. Diana a gasit si aplicat o reteta care ne scuteste de acest incovenient! O puteti citi pe larg aici: salata de vinete dietetica.
Iata niste vinete albe crestate si stropite cu ulei de masline, coapte pana ce se rumenesc si apoi servite cu lapte batut cu usturoi. O nebunie!
[…] Aici gasiti si reteta clasica de salata de vinete (cu sau fara maioneza) […]
[…] Tot romanul face vara salata de vinete! Nu? Mai ales ca este si un fel de post (vegan). Iata reteta clasica (cu sau fara maioneza) a salatei de vinete. […]
Imi place tare mult prezentarea ta, Tot ghidul de retete este foarte util. Multumesc frumos pentru postare!
Cu drag 🙂
[…] peste din conserva, scaldate de lacuri de maioneza. Tot aici intra si rosiile scobite si umplute cu salata de vinete sau salata de icre spritata pe rondele de lamaie. Traditional, […]
Ammers pe mana vastra foarte buna
Ca la mama acasa!
[…] salata de vinete – reteta aici […]
cine are posibilitatea poate incerca sa coaca vinetele direct pe jar.trebuie putin mai multa grija dar eu zic ca merita.
va multumesc mult ca existati.de cand v-am descoperit(intamplator) va „cer” deseori ajutorul.
Asa e! Pe jar au cel mai fain gust 🙂
Foarte bune variantele de preparare al vinetelor😉😊. Incercați și varianta cu miere și zeamă de lămâie. Mie-mi plac fantastic de mult!!
Cu lamaie am incercat 🙂 Nu si cu miere dar nu e o idee rea.
[…] departe am procedat exact ca la salata de vinete – reteta aici. Am mutat pasta de dovlecei intr-un castron si am mixat-o cu mixerul de mana, adaugand treptat […]
Am si eu o intrebare…cum cunostem vinetele daca sunt dulci si fara samburi o gramada…am cumparat cateva vinete si eram frumoase in exterior si amare de pisca nasul si cand curatai…le.am aruncat….exista vre.un secret….??
Poti cere la piata sa-ti arate o sectiune cu vanata. Poti pune si limba pe ea ca sa vezi daca e amara sau nu… E si o chestie de noroc. Cel mai bine e sa cunosti un producator care sa aiba produse cu calitate constanta.
[…] Mai multe despre curatarea vinetelor + ponturi utile gasiti pe larg aici. […]
[…] (aperitive asortate) insotite de lipii proaspat coapte, umflate ca niste baloane. De la salata de vinete, sarmale in foi de vita sau un fel de zacusca picanta pana la crema de naut clasica (hummus) sau cu […]
[…] SALATA DE VINETE RETETA SIMPLA SAU CU MAIONEZA […]
Excelent!
Farä maioneza sau ardei,pun o lingurä de lapte praf la o vinätä mare inainte sa pun otetu
N-am stiut de faza cu laptele praf. Merita incercata.
[…] Gospodinele îi foloseau mai mult pe post de „umplutură” ca să înmulțească salatele de vinete sau zacusca cu vinete, acestea din urmă fiind mult mai scumpe. Dovleceul, deși pare fad și apos, […]
[…] Vara facem numai salata de vinete simplă, cu ulei, ceapă și zeamă de lămâie sau un strop de oțet. Atât mie cât și mamei mele (de la care am învățat rețeta) salata de vinete ne iese albă și cremoasă chiar dacă nu-i punem maioneză sau gălbenușuri. Vezi aici rețeta. […]
[…] de tradiționala salată de vinete (cu sau fără maioneză – rețeta aici sau aici), de musaca sau zacuscă, la noi prea puțină lume se aventurează întru experimentarea altor […]
[…] salată de vinete simplă, fără maioneză – rețeta aici […]
[…] Bineînțeles că salata de vinete cea mai fină și cremoasă se face exclusiv din vinete coapte pe jar (sau pe flacărăr deschisă) – vezi aici rețeta cu maioneză sau aici pe cea fără ou. […]
Foarte bune vinetele fără maioneza! Pana acum nu nimeream nicicum raportul vinete/ulei. Așa sunt delicioase și sigur o sa le fac mult mai des asa.
[…] image source […]
Buna! Daca dispun doar de aragaz electric, cu plite clasice, credeti ca mai are rost sa incerc? Mama facea intotdeauna pe flacara deschisa la aragaz, si imi e ca daca le fac asa, nu vor mai avea gustul acela autentic de copt. Doar ca imi e o pofta de ele..😁
Pe plita electrica poti coace bine vinetele daca le pui intr-o tava mai proasta sau pe un disc metalic. Coaja lor se va carboniza si vei avea miros de ars.
Suuuper! Multumesc pentru raspuns! 🙂
[…] Am stat cam o lună jumătate timp în care le-am făcut de vreo 6 ori salată de vinete. Nu se mai săturau de ea! Rețeta o găsiți aici. […]
Noi suntem mari consumatori de vinete de sezon, in plina vara.Va urmaresc retetele, incerc chiar sa gatesc dupa sfaturile dvs. si va multumesc.Am inceput cu un sos ptr. friptura de porc (aveam invitati) si pe urma m-am consultat cu site-ul dvs. la tot ce gateam in ziua respectiva.De fapt, de un an si ceva sunteti singurul site cu dupa care ma ghidez.Multumesc!
In ceea ce priveste vinetele am o observatie, nu stiu daca e pertinenta.Eu am invatat de la mama ca la vinete nu trebuie sa folosesti metal.Coc vinetele pe flacara sau pe tabla(locuiesc la bloc), le las la racit pe un tocator de lemn, le curat, le las la scurs pe tocator de lemn apoi le toc un tocator de lemn, clasic.Adaug ceapa taiata fin, cateva picaturi de zeama de lamaie , sare si ulei.Ideea este sa nu bagi mixer sau alt metal.
Problema nu este cu metalul in general. Cu inox poti lucra linistita, ca dovada ca nimic nu se oxideaza. Acum 100 de ani cand nu era inox peste tot, se lucra cu lemn. Aici ai toate informatiile: https://savoriurbane.com/cum-se-coc-vinetele-corect-si-cum-se-decojesc-usor-sfaturi-utile/
Am facut prima data varianta salatei de vinete fara maioneza, dupa reteta dumneavoastra. Toata viata am mancat cu maioneza, asa se facea la noi la Arad..
Dar vreau sa va spun ca fara maioneza este -The Best Of-, in sfarsit o salata de vinete pe gustul meu, nu sunt vegana, dar evit mult maioneza , ouale crude, mai ales pt copii mici.. Foarte , foarte buna!! Multumim pentru reteta
O sugestie de curatare a vinetelor:vanata coapta se pune pe o farfurie,se taie cotorul cu un cutit si apoi se taie in doua de la cotor spre baza.Se desfac cele doua parti cu doua linguri si tot cu ajutorul lor se aduna miezul si se pune la scurs.
da, așa facem și noi de multe ori. am pomenit aici https://savoriurbane.com/cum-se-coc-vinetele-corect-si-cum-se-decojesc-usor-sfaturi-utile/
Este perfecta prezentarea! Sunt total de acord cu toata reteta, la fel o fac si eu si asa o stiu de la mama. Am mancat si cu maioneza, gustoasa sa zic, dar nu se compara cu cea clasica, asa cum o face romanul traditional, fara influente moderne, italiene sau grecesti, cu ierburi, etc…Fac si cea din vinete si dovlecei, pentru ca este mai dietetica, mai usoara pentru ficat, pentru ca eu cand ma asez in fata castronului cu vinete si cu rosiile adevarate din gradina, ma opresc greu😀😀😀 Aveti retete foarte bune, gustoase, prezentate frumos, ilustrat si pe intelesul tuturor! Urmaresc acest site de mult timp, descoperit pe Pinterest, imi place mult si va doresc mult succes in continuare!
Mulțumesc ! O salată de vinete excelentă. Gătesc mult, dar niciodată salata de vinete nu mi-a ieșit așa de bună. Nu știam de oțet. Toate rețetele făcute după site-ul dvs mi-au ieșit.
[…] versiunea clasică a salatei de vinete cu ceapă și ulei (fără maioneză sau lactate) – rețeta aici. Și aceasta iese albă și cremoasă dacă este preparată corect dar conține mult mai multe […]
[…] Salata de vinete reteta simpla fara maioneza […]
[…] savoriurbane.com […]