Salată de vinete cu maioneză rețeta românească tradițională. Cum se face salata de vinete albă și cremoasă, cu ceapă sau usturoi? Cum se coc vinetele pentru salată? Rețete cu vinete.
Printre aperitivele îndrăgite de români se află multe salate cu maioneză, mezeluri și brânzeturi, ardei umpluți cu cremă de brânză sau roșii umplute cu vinete. Cred că cel mai îndrăgit fel cu vinete este această salată de vinete cu maioneză (sau fără). Spun asta pentru că nu toată lumea o face cu maioneză, respectiv cu gălbenușuri.
La noi în casă se face salată de vinete cu maioneză doar iarna, din vinetele coapte și congelate. Acelea parcă sunt un pic mai negre și mai apoase și necesită un pic de ajutor.
Vara facem numai salata de vinete simplă, cu ulei, ceapă și zeamă de lămâie sau un strop de oțet. Atât mie cât și mamei mele (de la care am învățat rețeta) salata de vinete ne iese albă și cremoasă chiar dacă nu-i punem maioneză sau gălbenușuri. Vezi aici rețeta.
Chestia e că gălbenușurile crude sunt ușor perisabile iar maioneza nu prea e un fel recomandat în toiul verii, chiar dacă avem frigidere. E vorba de stilul de hrănire care vara se presupune ca ar trebui să fie mai light.
Salata de vinete cu maioneză e înșelătoare pentru că suportă mult mai mult ulei decât cea clasică, la care acesta băltește daca e în exces. Gălbenușurile creează o emulsie foarte stabilă care permite absorbția cu până la 50% mai mult ulei decât în mod normal. Românul ar zice că e „spornică”, uitând de numărul mare de calorii din ulei.
Părerea mea este că acea maioneză este oarecum în plus, îngreunând un preparat fain de vară. Fiecare face cum dorește însă am convingerea fermă că, de multe ori, această salată de vinete cu maioneză se face pentru a masca niște vinete mai negre, poate prost coapte.
Maioneza clasică poate fi înlocuită cu una dietetică (fără ulei) – vezi aici rețeta.
Oricum, singura cale spre o salată de vinete gustoasă și aromată este coacerea vinetelor pe foc deschis (grătar sau aragaz), metodă prin care coaja acestora se carbonizează iar miezul rămâne alb, pufos și aromat. Nici nu are sens să aveți așteptări mari de la vinete coapte în cuptor sau, mai rău, opărite și jupuite.
Farmecul salatei de vinete este acea aromă inconfundabilă de ars. Exact ca la ardeii copți! Nici cu ei n-are sens să va chinuiți cu cuptorul… ei se coc rapid pe aragaz, așezati pe discuri metalice sau pe site.
Când spun salată de vinete cu maioneză nu mă refer la amestecarea unei salate clasice de vinete (cu ulei, ceapă și lămâie) cu maioneză făcută separat din galbenușuri, muștar, ulei și lămâie! (rețeta aici). Pentru ce să murdăresc 2 castroane și pentru ce să pun muștar în salata de vinete? Cel mai simplu este să punem gălbenușurile de la început peste vinete și să le mixăm împreună, adăugând treptat ulei. Simplu! Sper că nu v-ați gândit cumva la ororile de maioneze la borcan din comerț!
Din cantitățile de mai jos iese un castron generos de salată de vinete cu maioneză, suficient pentru 10 porții. Adevărul e că ne place să mâncam salată de vinete și a doua zi după preparare, scoasă rece din frigider.
- 1,5-1,7 kg vinete proaspete (după coacere rămân cca. 850 g)
- 3 gălbenușuri proaspete
- sare
- cca. 150-200ml ulei de floarea soarelui
- zeamă de lămâie după gust
- 1 ceapă mică tocată fin sau 2-3 căței de usturoi zdrobiți
Cum se face Salată de vinete cu maioneză rețeta românească tradițională?
Cum se coc corect vinetele pentru salată?
Despre cum alegem vinetele din piață (să fie negre, lucioase, bombate) și despre cum le coacem și le decojim corect am povestit pe larg aici.
Puteți folosi și vinete coapte puse la borcan sau la congelator, pentru iarnă – vezi aici.
Voi sări direct la faza de scurgere a vinetelor coapte și decojite. Le-am pus într-o strecurătoare de plastic și le-am lăsat la scurs 2-3 ore. Iese multă zeamă din ele.
După scurgere le-am cântărit: 850 g de pulpă de vânătă coaptă și scursă. E bine să știți asta dacă folosiți vinete congelate sau puse la borcan.
Până s-au scurs vinetele a venit noaptea iar restul pozelor sunt făcute la lumină artificială. Am scos vinetele din strecurătoare și le-am așezat pe un tocător mare. Le-am mărunțit cu un cuțit cu lamă lungă de inox. Pe vremuri se tocau cu ustensile speciale din lemn deoarece cuțitele erau din oțel simplu (nu inox) și acesta înnegrea vinetele.
Mi-am pregătit și ceapa tocată mărunt precum și lămâia.
Unii nu suportă așa de bine ceapa crudă tocată și o clătesc sub un jet de apă rece înainte de a o pune în salată. Adica pun ceapa tocată într-o strecurătoare și o baga scurt sub jetul de apă al robinetului, apoi o lasă la scurs. Eu n-am asemenea probleme.
Cum se mixează o salată de vinete cu maioneză?
Am mutat vinetele tocate într-un bol încăpător și am pus cele 3 gălbenușuri proaspete. Eu calculez cam 1 gălbenuș la 300 g de vinete coapte și scurse. Imediat am stors cca. 2 lingurițe de zeamă de lămâie și am pus 2 prize bune de sare direct peste gălbenușuri. Lămâia și sarea puse de la început ajută la deschiderea culorii salatei de vinete.
Am început să amestec cu mixerul clasic de mână (cu palete, nu blender!) și să adaug treptat ulei de floarea soarelui. Nu-l înlocuiți cu ulei de măsline pentru ca este foarte greu și gras și va schimba și gustul și aroma salatei de vinete! Nu puneți tot uleiul de la început ci în porții mici.
Treaba asta durează 1-2 minute, nu mai mult. Maioneza se formează simultan cu salata de vinete, fără a fi nevoie să o preparăm separat. Aveți grijă cu uleiul pentru că salata asta de vinete îl absoarbe în prostie! Mai bine vă măsurați de la bun început cei 150 ml de ulei și încercați să vă încadrați în ei.
Când se pune ceapa tocată într-o salată de vinete cu maioneză?
Unii fac salata de vinete cu ceapă, alții cu usturoi. La noi în casă se face cu ceapă iar vara cu ceapă verde, cu tot cu cozi. Acum am avut ceapă nouă, cu bulbul format însă fără cozile verzi. Am pus ceapa mărunțită direct peste vinetele spumoase din castron.
Am amestecat cu o lingură și am gustat. Mai mergea și sare și lămâie. Am corectat asezonarea și gata! Am obținut o salată de vinete cu maioneză foarte cremoasă, albă, aromată și plăcută la gust.
Servire salată de vinete cu maioneză
Una dintre slăbiciunile mele este salata de vinete proaspătă, imediat după ce-am făcut-o. Unsă pe felii de pâine și decorată cu roșii de vară și ardei 🙂 O nebunie!
Restul salatei îl mut în caserolă de plastic cu capac și trece în frigider. Prin răcire ea devine și mai cremoasă, mai legată. În momentul servirii, salata de vinete se decorează, în stil românesc, cu roșii și ardei. Adevărul e că merge tare bine împreună cu aceste legume proaspete de vară. Sau cu cepșoară verde tocată.
Unii umplu cu ea mici roșii scobite de miez, ca pe vremuri. Eu prefer să le fac alor mei tartine cu această salată de vinete cu maioneză. Sau să și le facă ei și să-și pună fiecare câtă salată vrea.
Aceasta este o salată de vinete cu maioneză în stil românesc. Ea are origini orientale (turcești, arăbești) însă a fost adaptată gusturilor de aici. Alte salate de vinete (Baba Ghanoush de ex) se fac cu pastă de susan (tahini), cu ulei de măsline. Altele se fac cu usturoi și ardei copt – o combinație grozavă – rețeta aici.
Dacă aveți probleme cu fierea și faceți crize după salata de vinete, atunci vă invit să citiți această rețetă + explicațiile științifice care vă vor scăpa de acest neajuns.
Dacă sunteți amatori de salată de vinete atunci vă las și aceste rețete foarte gustoase:
- salată de vinete cu dovlecei (economică) – rețeta aici
- salată de vinete cu iaurt și usturoi (dietetică) – rețeta aici
Sper că v-a plăcut această rețetă românească de salată de vinete cu maioneză și că o veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu vinete
[…] Sau pe cea a salatei de vinete cu maioneza – reteta aici. […]
[…] Sau pe cea a salatei de vinete cu maioneza – reteta aici. […]
[…] Sau pe cea a salatei de vinete cu maioneza – reteta aici. […]
[…] Salata de vinete cu maioneza – reteta aici. […]
Cea mai buna salata de vinete ,aceasta este 👍👍👍
Ne bucuram ca e pe gustul tau 🙂
[…] de tradiționala salată de vinete (cu sau fără maioneză – rețeta aici sau aici), de musaca sau zacuscă, la noi prea puțină lume se aventurează întru experimentarea […]
[…] salată de vinete tradițională românească cu maioneză – rețeta aici […]
[…] fină și cremoasă se face exclusiv din vinete coapte pe jar (sau pe flacărăr deschisă) – vezi aici rețeta cu maioneză sau aici pe cea fără […]
arata foarte bine, mie mi se par mai gustoase cu maioneza, acum fiecare cu gusturile lui
[…] Salată de vinete cu maioneză rețeta românească tradițională […]
Buna seara,
Cum considerati ca ar trebui sa procedez daca nu tolerez uleiul de floarea soarelui, ci doar uleiul de masline si cel de cocos? Am observat ca in reteta nu este deloc indicat uleiul de masline. Ar fi posibil sa obtin o salata de vinete „romaneasca traditionala” folosind ulei de masline?
Va multumesc
Poti sa folosesti ulei de masline, cum sa nu! Salata de vinete este de origine orientala si ei folosesc acest ulei. Ideea este ca e ceva mai gras si ar trebui dozat cu grija. In plus, el va da si un gust specific preparatului.
Azi am facut salata de vinete urmând această rețetă. Gustul si consistenta nu pot fi descrise de vreun cuvânt sau poză. Sublim, minunat ca de altfel orice rețetă pe care am pus-o in practică de pe Savori Urbane. Vă mulțumesc!
Foarte buna! Nu am mai facut niciodata salata de vinete cu lamaie! A fost o surpriza placuta!
Salata de vinete iese foarte buna. Totusi eu am o problema la aceasta salata. Cand o termin de facut este super la consistenta dar dupa 1-2 zile de stat in frigider se intaresc foarte tare, nu seamana deloc cu consistenta initiala. Si intotdeauna patesc la fel. Oare de ce?
Trebuie scoasa de la rece cu 30 de minute inainte de servire.
Galbenusuri crude sau fierte?
crude
[…] fripte la grătar, legume fierte sau coapte. În schimb, dacă facem această maioneză pentru o salată de vinete sau o salată rusească de legume (a la russe), atunci nu punem […]