Zacusca de ciuperci (ghebe, galbiori, champignon) – reteta simpla – la cuptor + VIDEO. Reteta de zacusca de ghebe. O conserva delicioasa de legume, pentru iarna, preparata doar cu ingrediente naturale: ciuperci (galbiori), ardei si gogosari copti, usturoi, suc de rosii etc. O tocana de ciuperci la borcan (de post), bine asezonata si extrem de aromata. Cum se face zacusca la cuptor?
Am facut aceasta zacusca de ciuperci in special pentru fiica mea, Marlene. E mare amatoare de ciuperci si de paste. Ce legatura au pastele cu reteta de zacusca? Pai zacusca asta este ca un sos de ciuperci, numai bun de pus pe paste sau chiar pe o placinta tip pizza fara pretentii. Un fel „sos bolognese vegetal”, de post, in care carnea este inlocuita cu ciupercile. La iarna este suficient sa deschizi un borcan de zacusca de ciuperci si gata pranzul!
Bineinteles ca zacusca de ciuperci este foarte gustoasa si unsa pe paine, motiv pentru care am si ales sa maruntesc toate ingredientele – pentru a obtine o pasta tartinabila. Daca doriti, puteti lasa ciupercile in felii sau cuburi mai mari.
Rețeta VIDEO de zacuscă de ciuperci (champignon, pleurotus, hribi, gălbiori) a fost executată de fiica mea, Marlene. Am decis să experimentăm o versiune cu ingredientele lăsate în bucăți mari și să le mărunțim doar la final. De ce? Pentru că astfel, în timpul fierberii, zacusca de ciuperci NU stropește! Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!
Mai jos vedeti cum cresc ghebele (numite si opintici, popenchi sau popinci) – la radacina copacilor.
Ciupercile pe care le-am ales au fost champignon (albe sau/si brune) si galbiori (bureti galbeni). Se poate face si cu ghebe. Ghebele sunt ciuperci de toamna si se gasesc si langa Arad (in lunca Muresului).
Ciupercile de padure aduc gust si aroma speciale in aceasta reteta si va sfatuiesc sa puneti macar o mana de galbiori, hribi, bureti de roua sau altele asemanatoare. Bineinteles ca vorbesc de ciuperci proaspete, nu din conserva….
Ghebele se pot marina cu oțet și mirodenii (ghebe murate) și se pun la borcan pentru iarna – reteta aici.
Cu ce difera zacusca de ciuperci de celelalte feluri de zacusca?
Prin ingrediente si prin asezonare (condimentare). Daca foaia de dafin este nelipsita la clasica zacusca de vinete sau la cea de fasole boabe, ei bine, la zacusca de ciuperci ma dispensez de ea si prefer aroma usturoiului si, cateodata, cea de busuioc sau oregano (tenta italiana). Nu e musai sa puneti aceste ierburi aromatice (nici eu nu le-am pus de data asta) pentru a va bucura de aroma ardeilor copti, a usturoiului si a ciupercilor salbatice.
Lasati-o asa, doar cu sare si piper! Nu uniformizati toate conservele folosind mereu aceleasi arome! Toate vor avea acelasi gust.
In plus, pentru o culoare frumoasa, rosiatica si vie, am ales sa pun si 1-2 linguri de boia dulce de ardei. Eeee… e cu totul altceva! In mod normal zacusca de ciuperci are o culoare trista, bej-mustar, nu foarte apetisanta. Un strop de boia iute (paprika iute) ii da o nota picanta tare faina!
Ca sa nu va plictisiti amestecand in oala cu zacusca (care improasca in toate directiile) am sa va arat cum fierb zacusca la cuptor. Elegant si fara bataie de cap.
Observatie: ardeii si gogosarii sunt cantariti cruzi, inainte de coacere. Dupa coacere si indepartarea cojilor, cotoarelor si semintelor ei scad la jumatate. Spun asta pentru ca unii dintre voi aveti deja ardei copti si curatati (la congelator sau la borcan) si poate doriti sa-i folositi la aceasta zacusca.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 8 borcane cu zacusca de ciuperci a cate 350 ml fiecare. Prefer sa folosesc borcane mai mici pentru a le deschide pe rand, la nevoie.
- 1,75 kg ciuperci proaspete de cultură (champignon albe sau brune, pleurotus)
- 250 g ciuperci de padure (ghebe, galbiori, hribi, bureti craiesti sau de roua, ce aveti la indemana)
- 1 kg de ardei kapia + gogosari (cantariti cruzi) sau 500 g ardei copti (curatati de cotoare si coaja)
- 500 g ceapa
- 1 capatana de usturoi (10 catei mari)
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 1,2 kg rosii proaspete de gradina sau 1 L suc de rosii (la carton)
- sare pentru muraturi
- piper negru proaspat macinat
- 1-2 linguri de boia dulce de ardei (paprika)
- optional: 1 lingurita rasa de boia iute
Cum se face zacusca de ciuperci (ghebe, opintici, popinci,galbiori) reteta simpla – la cuptor
Pregatirea ingredientelor pentru zacusca cu ciuperci
Iata ardeii si gogosarii copti si decojiti, ceapa, usturoiul, ciupercile proaspate (o parte din ele) si rosiile. Am gasit in piata rosii carnoase San Marzano (sau Roma), perfecte pentru acest fel. Ele nu lasa multa zeama si astfel nu trebuie sa fierbem zacusca in nestire ca sa scada. La capitolul ciuperci avem nevoie de 2 kg de mix (ciuperci de cultură cu ciuperci de pădure).
Daca aveti ghebe, atunci le pregatiti si pe acestea.
Se curata de pamant, se scurteaza tijele mai atoase.
Ghebele se oparesc 2-3 minute in apa clocotita dupa care se scurg bine. Celelalte ciuperci nu trebuie oparite. Ghebele lasa un fel de mucus care se elimina la fiert.
Am copt ardeii si gogosarii pe tabla, direct pe flacara aragazului. Trebuie sa aiba portiuni negre pe coaja pentru ca de-acolo vine aroma specifica.
Imediat i-am mutat intr-o oala, i-am presarat cu sare si i-am acoperit cu un capac. Au transpirat bine acolo vreo 30 de minute, rastimp in care s-au si racorit un pic. Apoi mi-a fost foarte usor sa-i decojesc si sa-i curat de cotoare si samburi. I-am rupt in fasii si i-am lasat intr-un castron.
Cum se maruntesc legumele pentru zacusca de ciuperci?
V-am spus ca prefer zacusca cu o textura cremoasa, tartinabila, asa ca am trecut prin masina tocat TOATE ingredientele. Am ales insa sita cu gauri mai mari, pentru a nu obtine chiar o pasta. Primele au fost ceapa si usturoiul (impreuna), apoi ardeii copti urmati de ciupercile crude. Ce aroma faina au galbiorii! Chiar daca nu sunt multi.
Fiecare ingredient macinat a fost colectat in castron individual, nu la gramada.
In final, am montat dispozitivul special pentru bulion si am trecut si rosiile prin masina, separand cojile si samburii de suc si pulpa.
In ce ordine se pun legumele la calit in cratita pentru zacusca de ghebe?
V-am mai povestit despre cratita mare si larga a mamei mele, tinuta numai pentru zacusca. La gem si dulceata avem altele. Si de data asta am apelat la ea. Are vreo 40 cm diametru si asa imi asigura suprafata mare de evaporare – adica zacusca scade repede in ea, nu trebuie „descantata” cu orele. Intotdeauna o pun pe un disc metalic, nu direct pe flacara aragazului. Discul sau sita asigura o distribuire uniforma a caldurii si scade riscurile de „prindere”.
Am asezat cratita pe disc, am setat focul la mediu. Va dau pe puncte ce a urmat.
- Am turnat uleiul si am adaugat ceapa si usturoiul (macinate). Le-am presarat cu o lingurita de sare si le-am calit 10 minute pana ce au devenit sticloase, fara sa se rumeneasca! Am amestecat ocazional in cratita.
- Au urmat ardeii si gogosarii copti si tocati. I-am amesecat cu ceapa si i-am calit vreo 5 minute. Ce miros fain!
- Urmatoarele au fost ciupercile. Galbiorii isi dezvolta aroma care cuprinde intreaga zacusca. Ciupercile lasa apa asa ca vreo 10 minute am amestecat ocazional in cratita. Am asezonat totul cu sare pentru muraturi (2 lingurite rase) si piper negru macinat proaspat (cam 1 lingurita cu varf). Puneti mai putin si completati la nevoie.
- Ultimul adaugat a fost sucul de rosii proaspat. Tot acum am pus si 2 linguri rase de boia dulce si un strop de boia iute. Gustati si adaptati nivelul de sare si de picant. Acum ar fi momentul sa puneti busuioc si oregano uscat (cate 1/2 de lingurita din fiecare) daca doriti o tenta italiana. Incercati fara si mai vedeti.
Toti acesti pasi sunt ilustrati si in imaginile de mai jos.
Si aici continuarea.
Vedeti in ultima poza de jos cat de faina e culoarea data de boia. Nu se compara cu cea de dinainte. Boiaua are si o aroma grozava de ardei proaspat asa ca nu renuntati la ea.
Cum si cat se fierbe zacusca de ciuperci pe aragaz sau la cuptor?
Acum puteti alege: sa fierbeti zacusca de ciuperci pe aragaz, la foc mic, amestecand continuu, cu stropi si bulbuci (timp de 40-45 de minute) sau sa o dati la cuptor.
Eu am ales varianta a doua. Am incins cuptorul la 150 C si am montat gratarul pe sina cea mai de jos. Am bagat oala cu zacusca in cuptor, am acoperit-o partial cu un capac (pus pe intredeschis) sau cu o tava si gata. Asta ca sa nu-mi stropeasca in cuptor dar sa si aiba loc pe unde sa iasa aburul si sa scada zacusca.
Am setat ceasul la 60 de minute. Dupa 30 de minute am verificat zacusca, i-am dat jos capacul si am amestecat-o. Atat! Am intors cratita, am acoperit-o din noua partial si am mai lasat-o 30 de minute. Nimic nu s-a prins de fundul oalei. Pe margine s-a rumenit un pic dar nu ma deranjeaza. NU se racaie partea maro de pe peretii oalei!
Semnul ca zacusca e facuta este aparitia uleiul la suprafata ei. Atat pe aragaz cat si la cuptor.
Cum se pune zacusca de ciuperci in borcane?
Am profitat de faptul ca e incins cuptorul (exact la 150 C – atatea cate am nevoie pentru borcane) si am spalat repede borcanele si capacele. Le-am sterilizat in cuptor asa cum am descris pe larg aici.
Zacusca a fost inca fierbinte cand am umplut borcanele sterilizate cu ea. Am lucrat pe o tava metalica care sa preia socul termic si sa disipeze caldura (ca sa nu plezneasca borcanele). Imediat le-am capsat cu capacele din dotare (sterilizate si ele) si le-am intors cu fundul in sus. Asa se verifica daca sunt bine inchise si nu curg.
Am mutat borcanele fierbinti intr-o tava mare si le-am infofolit bine cu 2-3 carpe de bucatarie (ultima a fost o fata de masa). Asa trebuie sa stea pana a doua zi, pana se racoresc complet si lent.
In poza vedeti doar 6 borcane pentru ca am lasat o portie mare de zacusca pentru consum imediat.
O alta varianta este sa introduceti tava cu borcanele calde la cuptorul incins la 100 C si sa decuplati apoi cuptorul, lasand borcanele inauntru pana se racesc complet sau sa le fierbeti la bain Marie, in oala cu apa, asa cum am povestit aici. 60 de minute de fierbere sunt suficiente (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa). Borcanele cu zacuscă de fasole verde se pot pune apoi în cămară (după ce se răcoresc complet).
Ai mei nu mai puteau de pofta 🙂 Si-au facut paini unse cu zacusca de ciuperci proaspata si nu mai puteau de bucurie. Fiica-mea si-a pus deja paste la fiert…
Borcanele cu zacusca de ciuperci pot trece in camara, dupa racirea completa. Nu stiu cum sa va descriu aceasta zacusca: se simte discret usturoiul, se simt ardeii copti, ciupercile, rosiile de gradina. De vis!
Este foarte echilibrata, potrivit de acrisoara, de picanta.
Neaparat sa incercati si voi aceasta reteta simpla de zacusca de ciuperci! Acum este sezonul conservelor de legume pentru iarna si e fain sa ai cateva borcane in camara cu aceasta delicatesa 🙂
Alte retete de zacusca pe care vi le recomandam:
- zacusca de vinete – reteta mamei mele (testata de mii de cititori) – o gasiti aici
- zacusca de fasole boabe – o gasiti aici
- zacusca macedoneana (lutenita) de ardei copti cu usturoi – o gasiti aici
- tocana de legume la borcan (ghiveci) cu sau fara orez – o gasiti aici
Ciupercile pot fi conservate si la borcan, asa cum am aratat in aceasta reteta.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Minunat !
sa vedem ce-mi iese, am mai incercat o data si nu mi-a iesit nimic :))
Dupa reteta noastra sigur iti va reusi 🙂
Mie mi-a iesit ! E grozava ( chiar si cu o idee mai mult piper ) ! Cand o veni frigul ( si o sa vina ) va prinde bine !
Nu este cam multa ceapa?
Mie nu mi s-a parut a fi prea multa. Ceapa calita incet se „topeste” si se indulceste foarte placut. Nu raman aroma intensa si iuteala cepei crude. Pune mai putina daca ai emotii 🙂
Ok, multumesc.
Am pregatit zacusca dupa aceasta reteta si a iesit SUUUUPER!
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Asa face si bunica mea, foarte bun cu ciuperci incluse
[…] Dacă sunteți amatori de ciuperci (de cultura sau sălbatice, de pădure) atunci vă las și rețeta zacuștii de ciuperci – vezi aici. […]
[…] PONT – puteti fierbe zacusca de vinete si la cuptor – vezi aici cum se procedeaza! […]
[…] Dar pun și 2-3 borcane de zacuscă de ciuperci (vezi aici rețeta). […]
[…] Puteți pune câțiva hribi (pe lângă alte ciuperci) și într-o zacuscă de ciuperci – vezi aici rețeta. […]
[…] zacusca de ciuperci – reteta aici […]
[…] zacusca de ciuperci – reteta aici […]
Hribi se pot congela ? Intreb, pentru ca, asa vrea sa iau acum si sa fac zacusca in toamna odata cu cea de vinete .
Ce parere aveti ? Multumesc anticipat !
Buna ziua! Fiind cuptorul deja incins la 150gr, nu s au crapat borcanele? Intreb pt ca in articolul despre sterilizarea borcanelor spuneati ca se pun borcanele ude in cuptorul rece si apoi se da drumul la cuptor. Sunt absolut novice in conserve si nu stiu cum sa procedez. Multumesc!
[…] Din ghebe (sau alte ciuperci) se poate face o zacuscă minunată cu ardei copți și usturoi (gătită la cuptor) – rețeta aici. […]
Buna seara, am cules azi ghebe si as dori sa le fac zacusca dar nu am posibilitatea pana in weekend. Le-as putea opari si congela pana atunci? Proaspete nu cred ca rezista…Multumesc mult!
Se poate face zacusca și cu hribi? Mulțumesc
sigur ca da! va avea aroma grozava!