Zacusca de fasole boabe uscata – tocana de legume pentru iarna reteta VIDEO. O zacusca foarte gustoasa cu fasole uscata (boabe) sau orez, cu ardei capia copti, morcovi si bulion de rosii de casa. La iarna deschizi un borcan si ai o garnitura asigurata (sau un fel vegetarian sau de post).
Tocana de legume pentru iarna sau ghiveciul se poate face si cu orez – reteta aici. La o adica pot fierbe rapid un orez si sa-l amestec cu continutul borcanului cu legume conservate, inainte de servire. Cu fasole uscata mi-a sunat si mai bine reteta!
Sunt o mare amatoare de fasole boabe. Imi place in special fasolea cu ciolan afumat (ciorba) sau iahnie de fasole – rețeta aici.
Tocana de legume pentru iarna sau zacusca cu fasole
La noi in familie se face doar zacusca de vinete iar mama a ridicat din sprancene cand i-am zis ca vreau sa testez o zacusca de fasole boabe. Tot ea a conchis: – In fond, nu poate fi rea daca are si morcovi, dafin si suc de rosii (bulion). Asa ca m-am pus sa o fac dupa o reteta ad-hoc, compusa de mine in functie de ce aveam prin casa. A iesit grozav! Tot mama mi-a zis ca la Sibiu si la zacusca normala i se zicea „tocana de legume pentru iarna” – cel putin la noi in familie.
Mai jos aveți si varianta video a acestei retete de zacusca cu fasole boabe.
Observatii:
- Fasolea boabe uscata se pune la inmuiat in apa rece cel putin 12 ore. Se fierbe si i se schimba apa de 3 ori. Din 500 g de fasole uscata am obtinut fix 1 kg de fasole boabe fiarta (deci se dubleaza la fiert). Puteti sari peste acest pas daca folositi fasole din conserva, gata fiarta. Atentie! Conservele de fasole sunt destul de scumpe (5-7 lei la 400 g) și nu are rost sa le folositi daca faceti cantitati mari de zacusca. Zacusca este un fel modest și economic care ne ajuta sa pastram legumele is zarzavaturile de sezon pentru a ne bucura de ele la iarna.
- Ardeii isi pierd 1/2 din masa la copt si curatirea de coji si cotoare. Din 3 kg de capia cruzi am ramas cu 1,5 kg capia copti, fasii curatate. Puteti folosi si gogosari deoarece sunt mai carnosi si scad mai putin la copt (ramaneti cu vreo 2 kg).
- Am folosit bulion de rosii de casa (reteta aici) iar daca veti utiliza rosii proaspete macinate (fara pielite si samburi, date prin masina speciala pt rosii) veti obtine un suc proaspat de rosii destul de subtire. Ca si consecinta va trebui sa fierbeti si scadeti mai mult zacusca de fasole boabe.
Din cantitatile de mai jos ies 5 borcane mari (de 800 ml) de zacusca de fasole boabe.
- 3 kg ardei capia sau gogosari cantariti cruzi, cu cotoare
- 1 kg ceapa
- 500 g fasole boabe uscata sau 1 kg de fasole boabe fiarta, din conserva
- 1 kg de morcovi
- 400 ml ulei
- 1,5 L bulion de rosii (sau 2 kg de rosii proaspete)
- sare, piper boabe, foi de dafin
Mod de preparare Zacusca de fasole boabe – tocana de legume reteta VIDEO
Aici aveți versiunea VIDEO a acestei rețete de zacuscă de fasole, preparată de Marlene, fiica mea. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!
Cum se pregateste fasolea boabe uscata pentru zacusca?
Am clatit fasolea boabe in 3 ape reci si am pus-o la inmuiat de cu seara, intr-un castron cu multa apa rece. Peste noapte ea va absorbi mare parte din apa si veti vedea cum boabele se umfla. A doua zi am aruncat apa, am clatit fasolea inmuiata si am pus-o la fiert intr-o oala cu apa rece (nivelul apei sa depaseasca cu o palma boabele de fasole). Din momentul in care apa ajunge la punctul de fierbere am cronometrat 15-20 de minute dupa care am scurs fasolea intr-o strecuratoare si am schimbat apa din oala. Am adaugat 3 lingurite rase de sare si am pus din nou fasolea la fiert in apa curata pana ce boabele s-au inmuiat (depinde de soiul de fasole si de vechimea ei). Dupa ce fasolea boabe a fost bine fiarta, am pus-o la scurs intr-o strecuratoare.
Coacerea ardeilor capia sau a gogosarilor
Am copt ardeii capia pe discuri perforate de metal asezate pe flacara aragazului. I-am scos pe rand intr-o tava si i-am acoperit imediat cu folie de aluminiu ca sa transpire (se decojesc mai usor daca „nadusesc” acolo). Mama s-a oferit sa ma ajute cu curatarea lor. 🙂
Am scapat de cotoarele si de semintele din ardeii copti ai am asezat fasiile obtinute intr-o strecuratoare. Sucul lasat de ei NU se arunca! I-am scurs doar ca sa ii macin mai usor si sa nu improaste in toate directiile.
Am curatat ceapa si morcovii si mi-am pregatit ingredientele la indemana. Am dat ceapa si ardeii capia copti prin masina de tocat carne iar morcovii i-am ras pe razatoarea mare. Fasolea se poate zdrobi cu blenderul sau se poate lasa boabe intregi. Eu am vrut sa o las boabe.
Fierbere Zacusca de fasole boabe – tocana de legume
Am ales cratita cea mare (de 40 cm) si am asezat-o pe o tabla (nu direct pe flacara aragazului). Am setat focul la mediu spre mic:
- Am inceput cu calirea cepei si a morcovului ras cu uleiul din reteta. Am presarat si sare ca sa se inmoaie ceapa mai repede. Am amestecat si am supravegheat-o ca sa devina sticloasa si sa nu se arda cumva.
- Am adaugat in cratita ardeii copti macinati, cu tot cu sucul lasat de ei sub strecuratoare (i-am scurs inainte de macinare ca sa nu improaste prin bucatarie)
- Am adus la fierbere continutul cratitei si cand am vazut ca clocoteste am pus si bulionul de rosii, de casa – reteta aici. Daca nu aveti asa ceva puneti rosii proaspete date prin masina speciala de tocat rosii (care retine pielita si samburii). Tot acum am pus si foile de dafin si boabele de piper
- Am adus din nou la fierbere zacusca si am amestecat-o continuu. Nu stropeste ca si cea de vinete dar totusi trebuie amestecata ca sa nu se prinda.
- Cand a scazut cat am dorit (la mine a durat cam 20 de minute) am pus si fasolea boabe fiarta.
- Am mai lasat zacusca la fiert alte 20 de minute (amestecand constant). Am mai gustat-o de sare (era OK). Este gata!
Asa arata zacusca de fasole boabe cand este gata. Miroase grozav de bine!
Depozitare Zacusca de fasole boabe – tocana de legume
Am stins focul si am tras cratita deoparte. Zacusca de fasole boabe este inca foarte fierbinte. Am avut timp sa ma ocup de borcane. Le-am spalat si le-am sterilizat in cuptor (cu capacele alaturi) asa cum am explicat aici.
Cu o lingura de supa am umplut pe rand borcanele cu aceasta tocana de legume (zacusca de fasole boabe) pentru iarna. Arata grozav si are o aroma fantastica! Am umplut bine 5 borcane de 800 ml si mi-a ramas ceva zacusca in cratita – numai buna pentru degustat! Borcanele au stat tot timpul pe o tava metalica care sa preia din excesul de caldura degajat de zacusca fierbinte.
Am inchis borcanele cu capacele cu filet si le-am supra-sterilizat la bain Marie (in oala cu apa) asa cum am descris aici. Fierberea propriu zisa e de 40 de minute (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa).
Dupa ce s-au racorit complet le-am asezat in camara.
Iata si portia de zacusca de fasole boabe pentru degustat. Zacusca de fasole este excelenta! Ardeii capia copti ii dau o aroma grozava, morcovii ii dau dulceata iar bulionul de casa ii confera o savoare de exceptie.
Aici gasiti reteta mamei mele de zacusca de vinete
Bineinteles ca puteti face si o delicioasa zacusca de fasole verde pastai – reteta aici.
O alta reteta de tocana de legume este cea cu orez (sau fara) – tip ghiveci sarbesc cu vinete, kapia, dovlecei etc – vezi aici reteta.
A meritat sa incerc aceasta zacusca de fasole boabe – tocana de legume! Va invit si pe voi sa o testati!
Aici gasiti mai multe retete de conserve: muraturi, zacusca, gemuri, dulceturi, sirop etc.
[…] Daca va place zacusca cu fasole boabe (uscata) – gen tocana de legume pentru iarna – gasiti reteta aic…. […]
[…] copt mai multi ardei capia pentru zacusca de fasole boabe, tocmai pentru ca stiam ca voi face si ketchup de casa dintr-o parte din […]
[…] si timpul necesar acestei manopere ( cca. 30 de minute). Daca tot am facut zacusca (si de vinete si cu fasole boabe), am lasat deoparte cativa capia pentru acest sos de ardei […]
[…] sau albe, cu boabele pasate, întregi sau fifty-fifty (pe cele mai interesante le găsiți aici, aici, aici sau […]
[…] sau albe, cu boabele pasate, întregi sau fifty-fifty (pe cele mai interesante le găsiți aici, aici, aici sau […]
[…] 7. Zacusca cu fasole boabe uscata – tocana de legume […]
[…] zacusca cu fasole boabe – reteta aici […]
[…] Zacusca de fasole boabe – reteta aici […]
[…] Cam ca si zacusca de fasole boabe – care este tot o tocana de legume pentru iarna. Reteta ei o gasiti aici. […]
[…] Aici gasiti si tocana de fasole pentru iarna (zacusca de fasole boabe) – reteta aici. […]
Am o intrebare referitoare la zacusca. In zona de unde provin eu este piata de zarzavaturi in fiecare miercure a saptamanii, insa eu o sa reusesc sa fac zacusca doar in wekend cand va sta sotul cu copiii. Intrebarea: daca coc vinetele si ardei miercurea si ii pun la inghetat/congelator si fac zacusca in wekend are ceva? Nu am incercat niciodata…
Nu are nimic. Zacusca se poate face si in toiul iernii folosind ingrediente congelate.
Daca pun fasole proaspata, de acst an cu boabe mari se schimba ceva in metoda de preparare.
Multumesc
Va fi si mai buna! Scapi de etapa cu inmuierea fasolii pentru ca cea proaspata fierbe repede. O fierbi totusi separat, nu direct in zacusca! Spor la treaba!
[…] zacusca de fasole boabe – o gasiti aici […]
[…] Dacă sunteți amatori de zacuscă atunci vă recomad și rețeta de zacuscă cu fasole boabe (uscată) – vezi aici. […]
[…] zacusca de fasole boabe, uscata (ghiveci) – reteta aici […]
[…] zacusca de fasole boabe, uscata (ghiveci) – reteta aici […]
[…] Fasolea boabe uscată se pune la înmuiat în apă rece cel puțin 12 ore. Se fierbe și i se schimbă apa de 3 ori. Din 500 g de fasole uscată se obține fix 1 kg de fasole boabe fiartă (deci se dubleaza la fiert). Se poate sări peste acest pas dacă folosiți fasole din conservă, gata fiartă, potrivit savoriurbane.com. […]
Buna ! As dori sa incerc cele doua retete de zacusca cu vinete si fasole, dar nu am bulion de cas, e musai sa fie de casa sau pot sa il i locuiesc cu cel din comert ? Daca pun pasta de rosii din comert, cantitatea ramane aceeasi ? Multumec, Ana.
Fa-le cu passata de rosii groasa din comert. Daca gasesti de la Mutti e si mai bine pentru ca are gust de rosie proaspata, nu de bulion. Pasta concentrata este mult mai groasa si trebuie diluata cu apa (daca vrei sa o folosesti). Deci passata este indicata sau sucul gros de rosii.
Buna ziua,
Se poate blenda fasolea si apoi adaugata?
Ma gandesc ca restul pasilor ar ramane la fel…
Multumesc.
oana esti minunata ai scris cu lux de amanunte ..pierderea la legume cand se curata majoritatea aici gresesc cumparand o cantitate necesara pt. reteta dupa care afli ca nu-ti iese la fel ca in postare .. = pierdere la curatare
Normal! Așa dăm toate rețetele ca să fie cât mai limpede și să reușească tuturor celor care le încearcă 🙂