10 Retete de muraturi si conserve de legume pentru iarna. Castraveti murati, gogosari in otet, varza murata, ardei umpluti cu varza, zacusca de vinete, tocana de legume cu fasole, bulion, ketchup si multe alte bunatati. Cum se prepara conservele pentru iarna?
Ganditi-va bine inainte de a pune conserve pentru iarna ca sa nu faceti risipa. Luati in calcul faptul ca poate veti face mai multe feluri de muraturi, zacusca sau tocane de legume si ca vi se va umple rapid camara cu ele. Sunteti siguri ca apucati sa le consumati pe toate in lunile ce vin? Aveti o camara sau pivnita suficient de racoroase? Este pacat sa aruncati primavara jumatate de butoi de varza murata sau un raft de borcane cu zacusca mucegaite.
Sfaturi utile pentru muraturi si conserve reusite
- Alegeti legume sanatoase, fara defecte vizibile (pete, zone moi sau mucegaite). Chiar daca acestea se vand la un pret tentant, mai bine le evitati. O singura bucata stricata va poate ruina intreaga serie de conserve pe care o pregatiti.
- Spalati bine legumele in mai multe ape reci pentru a fi siguri ca ati indepartat eventualele substante chimice cu care au fost stropite.
- Respectati indicatiile si gramajele din retete! O saramura mai diluata la muraturi sau un timp mai scurt de fierbere al zacustii pot compromite intreaga sarja.
- Zacusca (ca si gemurile si dulceturile) fierbe mai usor si mai repede in cratite largi de min. 40 cm diametru. Viteza de evaporare a apei este crescuta si zacusca scade mai repede daca oala are suprafata mare. Binenteles ca va trebui sa aveti oale separate pentru dulceata si zacusca (mirosul de ceapa ramane in porii cratitei oricat o spalati).
- La muraturi se foloseste sare grunjoasa neiodata. Ea poate fi cumparata in general in piete si se vinde la saculet de 5 kg (se numeste „Sare pentru industria alimentara”)
- Hreanul, cimbrul, boabele de piper, frunzele de dafin, betele de marar uscat nu sunt doar simple „arome si condimente”. Ele contribuie la buna pastrare a conservelor de legume. De exemplu: hreanul confera fermitate castravetilor si gogosarilor, adica ii pastreaza crocanti. De aceea nu se pune hrean la varza murata din care dorim sa facem sarmale. Tot hreanul este cel care pastreaza culoarea frumoasa a bulionului!
- In retetele noastre se foloseste exclusiv saramura rece (chiar daca a fost fiarta ea se lasa la racit) pentru a nu inmuia legumele.
- Tineti cont de regulile de igiena alimentara si spalati si sterilizati constiincios recipientele (si capacele acestora!) in care urmeaza sa pastrati aceste muraturi si conserve de legume pentru iarna.
- Este de preferat sa imbuteliati conservele in borcane mai multe si mai mici (dupa caz) si sa le deschideti treptat, pe masura ce le consumati. Daca cumva unul se strica nu e paguba mare. Recipientele trebuie adaptate la numarul de membri din familie. Daca sunteti 2-3 persoane este recomandat sa puneti zacusca in borcane de 400 ml iar muraturile in borcane de 1,5 – 2 L. Intr-un butoias de varza murata de 30 L incap 9 verze! Le mancati pe toate pana la primavara?
- Asigurati-va ca aveti un spatiu potrivit de depozitare al acestor borcane: o camara ventilata si racoroasa, o pivnita uscata etc. Din pacate multe apartamente noi nu au camari ca pe vremuri ci doar niste debarale in care temperatura este mult prea ridicata. Sa nu va mirati daca va fermenteaza gemurile sau mucegaiesc muraturile si zacusca.
Daca tineti cont de sfaturile de mai sus veti prepara niste muraturi si conservele de legume grozave!
Observatie: Puteti citi retetele complete dand click pe titluri sau pe imaginile de mai jos.
- 1. Varza murata intreaga sau taiata
- 2. Gogosari in otet
- 3. Castraveti murati in saramura sau otet (bulgaresti)
- 4. Gogosari cu conopida, struguri sau marinati
- 5. Gogonele murate in saramura
- 6. Zacusca de vinete, ciuperci, dovlecei, fasole boabe sau pastai, zacusca de peste
- 7. Conopida murata
- 8. Bulion sau suc de rosii
- 9. Ketchup de casa
- 10. Hrean ras in otet
- Castraveti covasiti (murati rapid la soare)
- Salata de muraturi in stil unguresc (ciolomada)
10 Retete de muraturi si conserve de legume pentru iarna
1. Varza murata la butoi sau bidon de plastic – reteta aici
Reteta de varza murata este a mamei mele si este testata de cateva generatii. In postare veti gati si sfaturi utile despre alegerea verzelor in piata, prepararea saramurii precum si despre vanturararea (pritocirea) ei. Click pe imagine pentru reteta completa!
Varza se poate pune la murat si taiata fideluta la borcan (atat varza alba cat si cea rosie) – reteta aici.
2. Gogosari in otet – la rece – reteta aici
Reteta de gogosari in otet la rece (fara fierbere) este una foarte veche. Mama o are de la Tereza, prietena ei draga din Cluj. Foarte multi cititori au testat deja de anul trecut aceasta reteta si au fost foarte incantati de ea! Nu va speriati de cantitatea mare de otet pentru ca gustul si aroma finala a gogosarilor este una foarte placuta. Gasiti reteta dand click pe imaginea de mai jos.
Sau clasicii gogosari marinati (opariti) si pusi la borcan, pentru iarna – vezi aici.
3. Castraveti murati in saramura – reteta aici
Ei bine, reteta asta este traznet! Asa castraveti crocanti si aromati eu nu am mai intalnit. Bineinteles ca este o reteta de familie si este testata de vreo 3-4 generatii. Usturoiul din borcane se mureaza si el si este extra gustos – sotul meu vaneaza acesti catei de usturoi 🙂 Saramura se face la cald dar se lasa la racorit. Nu trebuie sa lipseasca hreanul, cimbrul, mararul uscat, ardeii iuti si usturoiul.
Reteta de castraveti murati o gasiti dand click pe poza de mai jos.
Cateodata facem castraveciori bulgaresti (dulci-acrisori) in otet – reteta aici.
4. Gogosari cu conopida la borcan – reteta aici
O alta muratura care se face la noi in familie. Gogosarii se umplu cu buchetele de conopida si apoi se mureaza in saramura. Conopida ramane crocanta si faina chiar si dupa 1 an. Gasiti reteta daca dati click pe imaginea de mai jos.
Se pot face si gogosari umpluti cu boabe de struguri (aici), gogosari marinati (aici) sau gogosari in sos picant de mustar (aici). Mai multe retete cu gogosari gasiti aici.
Varianta: ardei umpluti cu varza. Acestia sunt preferatii mamei mele! Alege intodeauna ardei de gradina mai colorati (galbeni, rosiatici) pe care ii umple cu varza tocata. Puteti face un mix de varza alba cu rosie insa aceasta din urma va colora in violet aceste muraturi. Cititi reteta intreaga dand click aici.
5. Gogonele murate in saramura – reteta aici
Gogonele murate sunt faine daca isi pastreaza textura usor crocanta. Cele moi (flescaite) nu sunt grozave deloc. Va las aici reteta noastra de familie si va asigur ca veti fi incantati de ea!
6. Zacusca de vinete – reteta aici
E singura zacusca care-mi place in mod special. Este o reteta laborioasa dar si rezultatul este pe masura: o zacusca extra-gustoasa! Reteta o stiu de la mama si ea este cea care m-a invatat sa coc si vinetele si ardeii capia (sa nu-i pun cruzi) sa adaug si cateva alte legume inabusite care-i dau acea savoare deosebita. Puteti vedea si ce culoare deosebita are! Puteti citi reteta de zacusca cu vinete dand click aici sau pe imaginea de mai jos.
Variante: zacusca se poate prepara in zeci de feluri: cu ciuperci, dovlecei, fasole boabe sau pastai, cu peste etc. Pe toate aceste retete le gasiti aici.
7. Conopida murata in saramura – reteta aici
Conopida murata este crocanta, potrivit de acrisoara si rezista bine si 2 ani. Este una dintre muraturile mele preferate iar reteta ei o gasiti aici.
Facem si muraturi asortate in saramura (legume si fructe) – vezi aici.
8. Bulion de rosii de casa – reteta aici
Stiu ca acum se gasesc in comert sucuri de rosii la cutie, pasata sau rosii cubulete dar… parca e altfel cand iti faci acasa cateva sticle de bulion din rosii faine si coapte de vara. Telina ii da o aroma faina iar bucatica de hrean ii pastreaza culoare frumoasa si vie. Iarna poate fi folosit la mancaruri cu carne sau legume sau chiar pe post de bautura vitaminizanta sau in cocktail cu vodka (Bloody Mary). Reteta poate fi citita dand click pe poza de mai jos.
Cel mai gustos suc gros de rosii (passata italiana) care se prepara foarte simplu si rapid si nu necesita fierberea cu orele in oala, ceaun – reteta aici. Metoda italiana este geniala!
Varianta: se poate prepara si un suc de rosii fara sare insa fiert indelung in oala, ceaun sau cazan – reteta aici.
9. Ketchup de casa – reteta aici
Chiar merita sa faceti ketchup de casa pentru ca cel din comert e plin de conservanti si arome artificiale. Reteta mea nu este una fixa si va permite sa ajustati dupa gust gradul de iuteala, dulceata sau aromele preferate: busuioc, oregano, cimbru etc. Seamana si cu sosul BBQ (barbecue) pentru gratare dementiale. Reteta o gasiti dand click pe imaginea de mai jos.
Varianta: mai avem o reteta de ketchup cremos preparat doar din rosii (fara ardei copti) – vezi aici.
10. Hrean ras la borcan – cu otet – reteta aici
Hreanul este o super-leguma cu proprietati terapeutice cunoscute inca din antichitate. Este benefic pentru aparatul respirator, digestiv si pentru sistemul imunitar. Ne e lene si groaza de multe ori sa ne apucam de decojit si ras radacinile proaspete de hrean asa ca apelam la cel din comert, gata ras si pus la borcan. De ce sa nu facem un efort si sa il preparam chiar noi, acasa? Hreanul trebuie decojit si ras intr-un spatiu bine ventilat (bunicul era responsabil cu sarcina asta ingrata si iesea in curte sau pe terasa cand face asta). Se lasa cu lacrimi…
Dar cat de bun este hreanul acesta cu otet alaturi de carnatii de casa afumati si fierti, in seara de Craciun! Vedeti cum preparam noi hreanul dand click pe poza de mai jos.
Bonus – Castraveti murati la soare, de vara – reteta aici
Chiar daca a trecut vremea lor m-am gandit sa includ si aceasta retete veche printre cele de mai sus. Castravetii de vara (covasiti) se mureaza in 3-5 zile la soare (depinde de temperatura de afara). Sunt fantastic de gustosi si ne astampara pofta de muraturi care ne apuca in miezul verii. Dupa murare se transfera in caserole cu capac si se tin la frigider. Vedeti mai jos cum se fac, dand click pe imagine.
Salata de muraturi – ciolomada ungureasca – reteta aici
Salata aceasta de muraturi este foarte populara la Arad si are orgini in Ungaria vecina (csalamade). Se prepara rapid, la rece. Contine varza, ceapa, ardei, castravei, hrean, morcovi etc. Va las reteta aici.
Sfecla rosie la borcan in 3 retete delicioase – vezi aici
Vinete la borcan sau la congelator (lada) – reteta aici
Ardei copti la borcan sau la congelator – reteta aici
Sper ca va va fi de folos aceasta colectie de 10 retete de muraturi si conserve de legume pentru iarna si ca veti tine cont de sfaturile de mai sus! Spor la treaba!
BONUS
Cum se spala si sterilizeaza corect borcanele si capacele?
Gasiti aici explicatiile detaliate.
Cum se fierb conservele la bain Marie (baie de apa si abur)?
Aici gasiti instructiuni pas cu pas.
Mai multe RETETE NOI de conserve de legume gasiti aici.
Aici gasiti si conservele noastre de fructe: compot, dulceata, gem,marmelada, peltea, jeleu, fructe confiate.
Cum se pune radacina de telina razalita in borcan(salata) in borcan pentru iarna