Salata de muraturi reteta de ciolomada ungureasca + VIDEO

30

Salata de muraturi reteta de ciolomada ungureasca savori urbane

Salata de muraturi reteta de ciolomada ungureasca + VIDEO. Legume asortate la borcan, feliate foarte subtire si condimentate discret, in otet, puse pentru iarna. Conserva la rece de legume crude, fara conservant – adica „csalamádé”.

Ciolomada (din limba maghiara „csalamádé”) este o muratura mixta pusa pentru iarna. In Ungaria se spune ca sunt de fapt muraturi asortate care trebuie sa contina 5-7 feluri de legume din care nu au voie sa lipseasca varza alba si ceapa galbena.

Reteta aceasta o am de la mama unui amic de-al nostru din Ungaria. Doamna traia in Ungaria, intr-un sat de la granita cu Serbia, si isi umplea camara cu fel de fel de bunatati. Nu facea mult dintr-un fel dar m-a impresionat ca avea cel putin 30 de feluri de muraturi in spais (camara). Fiind in 1990, de multe dintre ele nici nu am auzit pana atunci. Mama a fost extrem de constiincioasa si si-a notat intr-un caiet majoritatea retetelor.

De atunci ai mei au pus in fiecare an „ciolomada mamei lui Misi” („Misi-mama csalamádéja”). Desi mama nu mai traieste, tata si acum pune in fiecare an conserve, urmand retetele notate de ea. Anul acesta i-am venit in ajutor facandu-i o surpriza: am facut eu salata de muraturi dupa reteta ungureasca.

Aici găsiți și o versiune VIDEO a acestei rețete de ciomoladă, fiind preparată de Marlene, fiica Oanei. Legumele folosite de ea diferă ușor de cele de mai jos. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! Apăsați aici pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

Va las ingredientele pentru 1 l de ciolomada. Eu am umplut un borcan de 640 si unul de 360. Puteti multiplica reteta in functie de necesitati.

5.0 from 10 reviews
Salata de muraturi reteta de ciolomada ungureasca
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 litru salata de muraturi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 200 g varza alba
  • 100 g castraveti
  • 100 g ardei rosii si galbeni
  • 100 g morcov
  • 100 g gogonele
  • 100 g ceapa alba si rosie
  • Piper boabe si macinat
  • Chimen
  • Mustar boabe
  • 100 ml otet de masa simplu (9 grade)
  • 1 lingura rasa sare pentru muraturi (neiodata)
  • 1 lingura zahar
  • cate 2 fasii de hrean pentru fiecare borcan
In plus:
  • 200 ml apa + 200 ml otet de masa simplu (9 grade)

 

Cum se face salata de muraturi reteta de ciolomada ungureasca?

Cum se pregatesc legumele si salata pentru sarata de muraturi?

Legumele se spala si se sterg sau se lasa la uscat. Ceapa si morcovii se curata. Se scoate cotorul ardeilor.

Pe o razatoare mandolina sau cu un cutit, toate legumele se taie felii foarte subtiri. Se aseaza intr-un castron incapator.

Ce condimente folosim pentru salata de muraturi?

Eu am condimentat dupa reteta primita cu boabe de mustar, chimen, piper boabe si proaspat macinat si am mai adaugat sare, zahar si otet.

In bolul cu legume adaugam condimentele, sarea, zaharul si otetul.

Amestecam bine cu o lingura.

Salata de muraturi – ciolomada se lasa pe masa 1-2 ore pentru a se omogeniza gusturile. Legumele se inmoaie un pic si lasa zeama.

reteta ciolomada pas cu pas

Cum se aseaza in borcane salata de muraturi – ciolomada?

Salata de muraturi se aseaza direct in borcane sterilizate in prealabil (si capacele!). Am introdus fasiile de hrean, cate doua in fiecare borcan. Hreanul ajuta ca legumele sa ramana mai crocante. Eu am pus un borcan de 640 si un borcan de 360 . Despre sterilizarea borcanelor am povestit pe larg aici.

Deasupra se toarna apa si otet 1:1. Cei 200 ml apa rece cu cei 200 ml otet se amesteca si se completeaza in borcan pana sus. Se inchide capacul bine de tot. Salata de muraturi nu trebuie sterilizata la bain marie ci se aseaza direct in camara racoroasa. Are nevoie de un timp de murare de minimum 4-6 saptamani. Rezista foarte bine peste 6-8 luni, pana la primavara, chiar daca nu contine conservanti.

cum se face ciolomada csalamade ungureasca

Vă invit să descoperiți și alte 4 rețete faine de salate de murături la rece + una de dovlecei covăsiți. În stânga e salata de dovlecei picanți (rețeta aici), în mijloc salată picantă de ardei – (rețeta aici), în dreapta e salata de castraveți cu ardei (rețeta aici) iar în spate e un borcan cu dovlecei covăsiți, adică murați rapid (rețeta aici).

salate de muraturi cu otet legume asortate

Recent am mai facut o super salata de muraturi in sos cremos de mustar (picant, dulce și acrisor) – reteta aici. Este fabuloasa!

Legume marinate în sos de muștar - rețeta de salată de murături la borcan, pentru iarnă savori urbane

O alta reteta de „salata de muraturi” este si cea cu pepeni, castraveti, morcovi si telina. O gasiti aici.

Pepeni in otet cu castraveti murati pentru iarna reteta savori urbane

Merita sa incercati si voi aceasta reteta de salata de muraturi reteta de ciolomada ungureasca!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de muraturi si conserve din legume

retete de muraturi zacusca bulion conserve legume savori urbane

 

30 COMENTARII

  1. Acum vad ca aveti si ciolomada ardeleneasca, sau ungureasca, nici nu stiu. Am mancat in Ungaria si apoi ne-am cumparat la galetusa. Foaaarte buna era. Mi-ati dat de lucru fetelor. Pe cand si o reteta de ceapa murata?

  2. Ceva asemănător pun si eu in fiecare toamna dar in ultimii ani au fermentat si nu stiu de ce , am dat vina pe vremea călduroasă dar nu stiu daca îi chiar asa . Voi ce părere aveti?
    Multumesc de rețetele pe care le împărți cu noi !

  3. Din păcate, tocmai am verificat borcanele și am balta de saramura pe rafturi. Am repetat reteta întocmai , am închis etanș borcanele. Acum am scurs o parte din zeama și am reinfiletat. Gustul e sublim. Le voi verifica periodic. La fel am pățit și cu castraveții, am aerisit puțin zeama și le-am reînființat. Sa vedem. ..

    • A fost doarte cald in ultima vreme si probabil de aceea s-a produs o fermentare accelerata. Da drumul la gazele acumulate si eventual vantura muraturile. Adica le scurgi zeama intr-un castron si apoi o pui inapoi.

  4. Eu am făcut o cantitate mai mare și mi-a ajuns zeama pe care si-au lasat-o legumele sa o adaug în borcane. Fără sa mai fie nevoie de oțet 1:1. E ok sa las așa?

  5. Aseara am desfacut un borcan pus in septembrie si e foarte gustos! Adaosul de chimen ii da o aroma aparte. Cu siguranta o voi adauga in caietul personal de retete sa mai prepar aceasta salata plina de savore si texturi diverse!

  6. Buna ziua!
    Va felicit pentru site si pentru modul practic si simplu in care prezentati retetele!Am inceput prin a face paine dupa retetele dv si apoi tot mai multe retete.Sfaturile culinare pe care le dati sunt de aur! Multumesc!

  7. Buna,
    as dori sa stiu daca otetul de 5 grade este si acesta indicat pentru muraturi. Din pacate in Germania nu am gasit decat otet de 5 grade.
    Multumesc frumos.

  8. Buna multumesc pentru reteta.Eu am facut cantitate mai mare si cand am desfacut un borcan am constatat ca este foarte foarte acra(si legumele si zeama)am folosit Essigessenz din Germania si am diluat o parte otet si 2 apa(cum recomanda doamne Oanna intr-un comentariu),oare daca storc toata zeama si diluez 1:1 se poate sa se mai repare gustul extrem de acru?ciolomada mea este facuta de 4 saptamani aproximativ.Multumesc frumos pentru raspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.