Castraveti murati in saramura reteta mamei mele + VIDEO

107

Castraveti murati in saramura reteta mamei mele savori urbane

Castraveti murati in saramura reteta mamei mele + VIDEO. Cum se prepara castravetii murati acri, tari si crocanti? Care este reteta de saramura pentru muraturi? De ce pun si un pic de otet in ea? Veti vedea mai jos cum pepar acesti castraveti deliciosi care sa pastreaza din august pana in aprilie – mai ramanand crocanti si parfumati. Este reteta noastra de familie, testata de vreo 80 de ani.

Sunt foarte multe retete de castraveti murati (ca si de sarmale sau cozonac) asa ca voi o alegeti pe cea care va place. Eu va prezint reteta mea, de familie. An de an muram castraveti, gogonele, conopida sau ardei umpluti cu varza tocata si toate aceste muraturi ne raman crocante pana in primavara. Rar se intampla ca vreun borcan sa pateasca ceva si ca muraturile sa se inmoaie.

La finalul articolului gasiti si versiunea VIDEO a acestei retete de castraveti murati!

Castraveti murati in saramura Savori Urbane (1)

Daca doriti o incercati, daca nu … nu stiti ce pierdeti :). Acesti castraveti murati i-am facut in 22 septembrie 2014 si m-au tinut pana in luna mai 2015.

Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!

Acesti castraveti murati sunt grozavi in salata de boeuf (reteta aici)

Salata de boeuf reteta clasica - cum decoram salata boeuf savori urbane

Sau la sosurile remoulade (vezi aici) sau tartar (vezi aici).

Va dau cantitatile pentru 1 borcan de 3 L cu castraveti murati in saramura.

5.0 from 32 reviews
Castraveti murati in saramura reteta mamei mele + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 borcan de 3 L cu castraveti murati
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2 kg castraveti mici sau medii (eu nu pun castraveti mari)
  • 1,5 L apa
  • 30 g sare neiodata (cca. o lingura si jumatate)
  • 4-5 catei de usturoi decojiti si taiati in 2
  • 100 g hrean taiat in fasii lungi (cca 6-8 fasii)
  • 2-3 fire de cimbru uscat
  • 2 -3 fire de marar uscat (cu tije cu tot)
  • 1 ardei iute
  • 1 morcov taiat rondele (optional)
  • 1 lingura de otet alimentar (cca. 20 ml)

 

Cum se prepara castravetii murati acri, tari si crocanti + reteta VIDEO?

In reteta mea de castraveti murati in saramura apar usturoiul, hreanul, ardeii iuti, mararul uscat si crengutele de cimbru. Atat. Cateodata punem si felii de morcov, pentru culoare si design. Noi nu punem boabe de mustar, foi de dafin sau crengute de visin pentru ca nu ne plac.  Acesti castraveti murati i-am pus anul trecut in septembrie si i-am mancat pana dupa Pasti. Nu inteleg de ce lumea s-a aruncat sa faca conserve din iunie, de cam au aparut primii castraveti de gradina.

Pentru vara am o alta reteta grozava: castraveti murati la soare (covasiti) – reteta aici. Ce gustosi sunt si aceia, reci, scosi din frigider! Se mureaza in 3-5 zile la soare si se pastreaza la rece.

Castraveti murati de vara la soare Savori Urbane (14)

Am pomenit mai sus ca pun si un strop de otet la acesti castraveti murati – el este cel care ii pastreaza crocanti timp indelungat! Veti vede mai jos cand se pune si otetul. Cantitatile din reteta sunt pentru 1 borcan de mare de 3 L in care incap fix 2 kg de castraveti.

Mod de preparare castraveti murati in saramura

In primul rand imi aleg cu mana, bucata cu bucata, castravetii pentru murat. Sa fie tari, micuti sau medii si cat mai drepti. Cei curbati sunt greu de asezat in borcane si nu pot sa-i indes cum trebuie. Asa am facut si de data aceasta si am venit de la piata cu plasele pline cu vreo 12 kg de castraveti. Mi-au iesit 6 borcane mari de 3 L.

Mai intai am spalat castravetii in 2-3 ape reci – au pun fel de puf pe ei, flori uscate, pamant etc. I-am scurs bine si i-am asezat in boluri de plastic. Am spalat bine si borcanele.

Am curatat hreanul si l-am despicat in fasii lungi. Am curatat cateii de usturoi si i-am taiat in 2-3 bucati. Am spalat ardeii iuti si am pregatit si manunchiurile de cimbru si marar uscat. Ardeii mei iuti s-au stafidit pe un raft al frigiderului (am uitat de ei) dar sunt foarte buni pentru muraturi.

cum se prepara castravetii murati in saramura (3)

Castraveti murati in saramura – asezare in borcane

Pe fundul fiecarui borcan am asezat o coronita de tije de marar, cimbru si 2 fasii de hrean. Deasupra lor am inceput sa asez primul strat de castraveti – in picioare, unii langa altii, bine indesati. Peste primul strat am pus cateva bucatele de usturoi si un ardei iute.

Asa arata de sus. Se vede ca am prins si un castravete curbat care strica aranjamentul. Mai bine il scoateti si-l inlocuiti cu altul drept. Cei curbati se pot pune in ultimul strat, deasupra.

cum se prepara castravetii murati in saramura (7)

Am continuat cu stratul al 2 lea de castraveti, asezati tot asa, in picioare. Din nou am pus catei de usturoi printre ei si fasii de hrean. Am incheiat cu ultimul strat care este pe orizontala – 2-3 castraveti culcati (pot fi cei curbati). Daca doriti puteti intercala si morcov rondele sau fasii. Eu nu am mai pus.

cum se prepara castravetii murati in saramura (8)

Peste castravetii bine indesati am asezat ultimele fasii de hrean, fire de marar si cimbru uscat, rasucite in forma de coronita. Tijele mai tari de marar au si functie de fixare, apasand bine castravetii din borcan.

cum se prepara castravetii murati in saramura (9)

Castravetii sunt gata pentru pasul urmator.

cum se prepara castravetii murati in saramura (10)

Care este reteta de saramura pentru muraturi?

Saramura pentru castraveti murati este o solutie salina compusa din apa si sare. Sarea trebuie sa fie neiodata – eu folosesc sare gema, grunjoasa. La fiecare litru de apa eu pun cate o lingura buna de sare – 20 g cantarite. Intr-un borcan de 3 L incap 2 kg de castraveti si saramura din 1,5 L apa. Intr-o oala am pus apa la fiert impreuna cu sarea si am lasat-o sa clocoteasca 5 minute. Am stins focul si am asteptat 10 minute. Nu va intra toata saramura acum – va ramane o parte cu care se va completa a doua zi.

Am asezat borcanele pe lame de cutit metalice (sau pe tavi de metal) – rolul acestora este de a preveni pleznirea sticlei prin preluarea si disiparea caldurii. Am turnat saramura peste castravetii din borcan, acoperindu-i complet cu ea.

Saramura trebuie sa fie cu 1 deget peste castraveti.

cum se prepara castravetii murati in saramura (15)

Gata pentru prima zi! Am acoperit borcanele cu farfurioare sau capace de craticioara si le-am lasat pe masa din bucatarie 24 de ore.

cum se prepara castravetii murati in saramura (16)

In acest rastimp castravetii incep sa fermenteze si sa faca spuma. Spuma se lasa in borcan, nu se arunca!

cum se prepara castravetii murati in saramura (19)

Se vede ca au inceput sa-si schimbe culoarea deja.

cum se prepara castravetii murati in saramura (18)

A doua zi am completat nivelul lichidului cu restul de saramura rece (v-am zis ca ramane un pic deoparte – asa, cam 100-200 ml de borcan) ca sa fie plin pana aproape de buza. Acum apare si otetul in ecuatie. Am pus cate o lingura de otet in fiecare borcan. El va pastra castravetii crocanti si tari timp de multe luni de zile (peste 12 luni).

Cum se leaga borcanul cu castraveti murati?

Am taiat patrate din celofan si le-am umezit cu apa rece. Am pus cate 2 straturi de celofan pe fiecare borcan si le-am legat strans cu sfoara de bucatarie. Lungime sforii trebuie sa fie de peste 1,5 m ca sa poata fi stransa in 4-5 ture in jurul gurii borcanului. Un pont de la strabunica mea: sfoara trebuie udata bine inainte de infasurare. Prin uscare ea se va strange si va lega si mai bine borcanul cu castraveti murati!

Castraveti murati Savori Urbane (2)

Iată aici și rețeta VIDEO promisă: fiica mea (Marlene) este cea care a preparat mai multe borcane de castraveți în saramură. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! Apăsați aici pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

Depozitare castraveti murati in saramura

Am pus borcanele cu castraveti murati in camara si am astepta cu nerabdare sa vina sezonul rece ca sa-i putem deschide. Zeama se va limpezi in urmatoarele 2 saptamani.

Daca moarea (saramura fermentata) da semne de „balosire” trebuie sa vanturati (pritociti) aceste muraturi. Se deschid capacele, se scurge moarea intr-un castron si se toarna la loc. Acest proces oxigeneaza saramura. Daca puneti muraturi la butoias va trebui sa suflati aer cu ajutorul unui furtun – asa cum este descris in cadrul retetei de varza murata la butoi.

Am deschis un borcan in noiembrie, cand am facut un cassoulet delicios cu fasole boabe, pulpe de rata, piept de porc si  carnati (reteta aici). Au fost senzationali! Acri, tari si crocanti. Asa s-au pastrat pana in aprilie – mai, cand am deschis ultimul borcan.

Cassoulet carne fripta fasole

Alte retete de castraveti murati:

Sau dovlecei murati de vara sau pentru iarna – reteta aici.

Dovlecei murați cu usturoi și cimbru rețeta simplă savori urbaneDaca va plac gogosarii in otet, va recomand reteta la rece, fara fierbere!

Gogosari in otet la rece fara fierbere Savori Urbane (3)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de conserve – muraturi, gem, dulceata, sirop sau jeleu

Dulceata din coaja de pepene verde rosu lubenita Savori Urbane (3)

107 COMENTARII

  1. Buna ziua,am nelamurire referitor la ultima faza.Sa inteleg ca tu nu mai scoti saramura cu spuma si sa o pui inca o data la fiert?peste spuma formata pui cate o lingura de otet si legi borcanul?reteta mea facuta este ca se scurge saramura ,se pune inca o data la fiert si se spala bine,bine castravetii pusi.Abia pe urma se pune ultima saramura fiarta si legat borcanul.Reteta ta mi se pare mai simplu de facut.Cu stima, Violeta

  2. Buna,Oana!
    Am o nelamurire…am facut saptamana trecuta reteta de castraveti conform indicatiilor tale,dar nu stiu ce se intampla ca dupa 10 zile inca zeama e tulbure si se scurge zeama pe langa capac. Sper sa ma lamuresti daca am gresit sau asa trebuie sa fie.Multumesc frumos!

    • Zeama se limpezeste peste 2-3 saptamani, chiar si peste o luna. Daca spui ca se scurge zeama pe langa capac inseamna ca acel borcan nu a fost inchis bine.. din pacate. Am patit asa la unul dintre borcanele cu ardei umpluti cu varza: auzeam cum pocneste capacul si m-am trezit cu o balta de saramura pe masa. Restul nu au patit nimic. Am strans capacul mai bine si l-am marcat cu o eticheta ca sa-l urmaresc.

  3. as vrea sa pun castraveti dupa aceasta reteta ca nu prea suport otetul….si aici vad ca e foarte putin otet, dar…vor rezista intr-o debara de bloc, unde e destul de cald ? ca nu am camara racoroasa…

  4. Buna!
    Intrebare de 10 puncte: in cam cat timp sunt castraveciorii gata de mancat? 😀
    A doua intrebare: camara mea de apartament este foarte calduroasa, in schimb i-as putea pune pe balcon, deja e suficient de rece. E ok, nu? Singura conditie pe care as vedea-o eu ar fi sa nu ii las in soare – sa-i acopar cu ceva?
    E prima data cand pun muraturi singura (de obicei, tata se ocupa de asta cand eram mica, eu doar ajutam) si am cateva emotii 😀

    Multumesc!

  5. Bună seara. Am pus într un butoi de plastic gogonele, ardei capia, gogoșar, conopidă, varză roșie. Aș putea să fac compoziția dumneavoastră să le pun la murat.

  6. Draga Oana si Diana,
    Felicitari pentru faptul ca pastrati si impartasiti retetele vechi cu noi cele care vizitam blogul vostru.
    Aveam nevoie de o reteta buna de castraveti in saramura si recunosc ca blogul vostru a fost prima alegere.
    Citesc cu placere blogul si am mereu cite ceva de invatat.
    Va multumesc.

  7. Buna seara. Am pus castravetii dupa reteta dvs., insa la mine nu au facut spuma aceea pana a doua zi. Am pus catravetii in borcane de 800 ml si a doua zi am pus capacele. A treia zi am observat ca s-a tulburat zeama si capacele s-au umflat. E de rau? Credeti ca se strica castravetii in borcane? ar trebui sa desfac capacele?

    Multumesc

    • E normal sa se tulbure pentru ca incepe fermentatia. Poti desface usor capacele ca sa se elibereze gazele si apoi le strangi inapoi. Vei vedea ca se vor limpezi peste 1-2 saptamani.

  8. Buna dimineața.Am pus aseară 2 borcane de 10 litri cu castraveți.Nu înțeleg de ce la unul din borcane a început fermentația,apa este tulbure, iar la celălalt apa este limpede.Ce mă sfătuiți să fac?Să fierb din nou saramura?Mulțumesc!

    • Probabil ca primul a avut ceva mai multi fermenti. Este normal ca zeama sa se tulbure in primele 24 de ore. Poti sa-i mai lasi o zi pe masa de bucatarie ca sa porneasca fermentatia si in al doilea borcan si apoi sa le pui capacele si sa-i muti la camara.

    • In Spania se numeste rabano picante și se gaseste in anumite magazine. Nu stiu cum tin muraturile in Spania pentru ca e mult mai cald decat la noi… Pune eventual ceva mai mult otet a doua zi.

  9. Bună ziua! Am pus si eu in sfarsit pentru prima dată murături si am folosit rețeta dvs! Am pus muraturile in 21 septembrie si am desfacut primul borcan acu cateva zile, însă când l-am deschis parcă ar fi fost o sticlă de cola! Foarte efervescent si o curs pe lângă borcan. E normal după 3 luni sa fie tot așa acidulat? Miros foarte ok, dar ma tem sa gust 😁

    • Efeervescenta este data natural de CO2 (dioxidul de carbon) care este un cosnervant natural. Nu e nimic toxic acolo. In schimb nu ar fi trebuit ca dupa atata timp muraturile sa fie acidulate – asta se datoreaza in general unor camari mai calde. Mi se pare ca le-ai pus mult prea repede in 21 sept deoarece muraturile in saramura se pun in octombrie cand vremea e mai rece. Gusta un castravete fara probleme si vezi cum sunt.

  10. Oana, vad ca nu ai pomenit deloc de conservant.Eu folosesc aspirina la toate conservele.Aseara am pus canstraveti dupa reteta ta.Va sta fara conservant? Sper sa -mi iasa.Desi erai mirata de ce pune lumea castraveti dupa acesta reteta vara.Pentru ca avem din abundenta,de aceea ii punem de vara.Sigur ca punem si iarna,asortata,cand apar celelalte(conopida,gogonele,etc) Multumesc ptr reteta,te anunt cum au iesit ,cand ii voi manca.

  11. Draga Oana am gresit si am pus otetul dupa ce a fiert apa 🙈 mi-a scăpat partea ca trebuia sa il pun a doua zi. Ce spui se vor strica ? Sa mai adoaog un pic de oțet acum peste saramura rece ? I-am făcut aseară
    Mulțumesc

  12. Am doua nelmuriri. ! .Ce se intampla daca dupa 24 de ore nu incep sa spuma faca la suprafata . Pun otetul si ii leg cu celofan ? 2 . Cum imi dau seama daca saramura baloseste.
    Multumesc
    Elena

  13. Retetele voastre sint grozave.
    Am pus in octombrie drei borcane mari cu castraveti. Primul borcan l-am incercat säptämina trecutä. Au iesit perfect. N-am crezut cä o sa aiba asa gust bun.
    Totusi am o intrebare: in toate cele trei borcane a scäzut nivelul lichidului, saramurei. Primi castraveti nu mai sint acoperiti cu saramura. Las asa sau torn apa cu sare pina la nivelul maxim?
    Multumesc pentru raspuns.

      • Oana, multumesc petru sfatul dat. O sa incerc asa.
        Altceva: am incercat multe die retetel voastre. Sint foarte bine descrise.
        O intrebare: de ce nu mai trimiteti newsletter? De fiecare data cind venea, mä bucuram.

        • Nu mai avem newsletter din mai 208 (de cand cu GDRP). Avem in schimb clopotelul rosu din stanga jos – te poti abona la notificari (trebuie apasat separat pt telefon, tableta, desktop). La fiecare nou reteta iti vine o notificare.

  14. Buna Oana, la aceasta reteta de ce nu merge mararul si cimbrul verde?
    sau ce sa fac? sa le iau din gradina sa le pun la uscat si apoi sa ma ocup de pusul castravetilor?
    multumesc frumos!

    • De obicei muraturile in saramura se pun in sept-oct iar acele ierburi aromatice sunt deja uscate. Acum se gasesc in supermarket si versiunile lor proaspete dar la muraturi se folosesc cele uscate deoarece cele proaspete se inegresc (se oxideaza).

  15. Buna Oana,
    Locuiesc in Statele Unite si n-am gasit de cumparat celofan, gasesc doar ambalaj pt flori:) ce arata ca si celofanul – dar banui ca nu-i acelasi lucru cu celofanul pt borcane/muraturi. Oare crezi ca folie de plastic alimentara ar fi ok pt legat borcanele?
    Avem stupi de albine/ceara multa si ma gandeam sa incerc varianta cu ceara pt sigilat borcanul. Ai experienta cu ceara in acest scop?
    Multumesc mult!

  16. Buna seara. Am pus castravetii dupa reteta dvoastra dar intr-un butoias de 5 l de plastic. Cum pot urmari daca se baloseste?In reteta de varza murata am vazut ca doar muraturile puse in vase mai mari de 10 l se vantura. In cazul meu pot sa deschid capacul? Daca da cand? Multumesc!

    P.s. Am pus castraveti si dupa reteta dvoastra de castraveti de vara si au iesit minunati!!!! Nu mai vb de alte multe retete incercate cu succes de cate ori am avut ocazia! Sapt viit vreau sa pun si varza la murat tot inspirata de pe site-ul dvoastra!!!spor in tot ceea ce faceti!

  17. De cand tot zic sa scriu si eu!
    Am pus si eu in toamna lui 2020 castraveți murați dupa aceasta rețetă și au iesit GENIALI!
    Aveam ceva emotii si m-au speriat pe parcursul fermentației mai multe aspecte (usturoiul s-a albastrit, dar am înțeles ca este o reactie naturala a usturoiului si nu este o problema, apoi albeata de pe fundul borcanelor și de pe castraveți care s-a mentinut câteva săptămâni… Credeam ca e ceva patogen :D) dar acum sunt absolut perfecți!
    Lichidul s-a limpezit, iar castraveții sunt curați, tari, crocanți, cu un gust perfect!
    Iti mulțumesc din suflet pentru rețetă!

  18. Buna ziua! Am pus castraveti dupa aceasta reteta saptamana trecuta. Azi am verificat borcanul care avea folia de deasupra umflata, zeama curgea pe langa si in borcan se vad urme de fermentare. Borcanul e depozitat in pivnita. Se vor strica? Ce pot face sa ii salvez?

    • E mult prea cald acum pentru murături în saramură și am spus asta mai sus. Oricum, ni s-a intamplat si noua sa dea zeama pe afara dar nu e nicio problema. In cateva zile s-au „linistit” si au iesit foarte buni.

  19. Am pus si anul asta castraveti la murat dupa aceasta reteta, pentru ca anul trecut au iesit foarte buni si crocanti si au tinut mult timp. Soer sa-mi iasa si acum! Merci si spor!

  20. Buna ziua, am facut si eu dupa metoda nu incercati asa ceva și am pus castravetii la inceput de iulie, au inceput sa fermenteze dupa care am adaugat conservant. Credeti ca se mai pot consuma?

  21. Buna ziua! Doresc sa pun castraveti in butoi de 10l. Am vazut ca ati recomandat la cantitate asa mare sa se faca pritocirea ca la varza murata. Imi puteti spune cum sa procedez? Dupa ce ii pun la butoi 24 de ore pana isi formeaza spuma dupa asta incep pritocirea? Multumesc!🥰

  22. Draga Oana, am nevoie de un sfat: am pregătit castravețII după rețeta, după 24 ore am pus oțetul și am legat borcanul cu celofan și elastice neavând sfoară, convinsă fiind ca sunt foarte strâns legate. După o zi însă, a început să iasă zeama și să se formeze chiar spuma care la început nu a fost (moarea era însă după 24 ore tulbure). Ce aș putea acum a 3 zi să fac?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.