Fasole batuta, frecata, facaluita, sleita reteta traditionala. O bunatate de mancare de post cu usturoi, servita cu ceapa calita inrosita cu paprika (boia) in Ardeal, zisa ceapa pargalita, sau cu sos de rosii in Moldova.
Mama face destul de des fasole batuta si mie tare-mi place sa o mananc rece, a doua zi, intinsa pe paine prajita sau pe lipii arabesti. E ca un hummus. Mai ales ca e cremoasa, fina, bine asezonata cu sare, piper si usturoi si decorata cu ceapa pargalita. O bunatate! O mancare cinstita de post, fara fandoseli. Precum si iahnia de fasole – reteta aici. Ce bine merge cu niste muraturi de casa!
Sa stiti ca se poate face fasole frecata pornind de la boabe gata fierte, din conserva, dar parca tot mai gustoasa e ce facuta din fasole fiarta in casa!
De data aceasta am facut fasolea facaluita de la zero. Exact cum faceau si bunicii nostri. Pana si tigaita in care am servit-o a apartinut strabunicii mele Buia. Buia facea fasolea alba ca spuma si o decora cu ceapa calita cu paprika (boia).
Din cantitatile de mai jos am obtinut cca. 6 portii bune de fasole frecata, batuta, facaluita sau sleita.
- 300 g fasole uscata sau 3 conserve de fasole alba fiarta
- sare, piper
- 2-3 catei de usturoi zdrobiti
- 2-3 cepe mari
- 2 linguri de ulei
- sare
- 2 lingurite bune de paprika (boia dulce)
Cum facem fasole batuta, frecata, facaluita, sleita?
Cum inmuiem si fierbem fasolea boabe uscata?
Despre fasolea boabe (uscata) as putea povesti multe. E o loterie. Am avut noroc sa cumpar fasole de calitate, nu foarte veche, care a fiert in timp normal (1 ora, hai 1 ora si jumatate). In alte dati am avut ghinion si am prins niste boabe vechi, de peste 2-3 ani, care, desi au fost inmuiate 24 de ore in apa rece, nu au fiert nici in 4 ore. Le-am mutat chiar si in oala sub presiune (kukta) si tot nu erau fierte ca lumea.
De data aceasta pot spune ca am avut noroc. Am pus fasolea la inmuiat in apa rece si am lasat-o cam 18 ore (de seara pana a doua zi la pranz). I-am schimbat apa de 2 ori, punand mereu apa rece si proaspata.
Boabele de fasole absorb multa apa si se umfla in acest rastimp. Se vede cu ochiul liber cu cresc in volum si cum se inmoaie.
A doua zi am scurs ultima apa de pe fasole si am pus-o la fiert intr-o oala incapatoare impreuna cu alta apa rece si proaspata. Apa trebuie sa acopere bine fasolea, ba chiar sa o depaseasca cu o palma. Am pus oala la foc si am asteptat sa ajunga la fierbere. Va face spuma care trebuie indepartata.
Pont: o lingurita de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gatirea celulozei din coaja boabelor de fasole si le inmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune la prima tura de fierbere, nu si la ultima.
De cand a inceput sa clocoteasca am cronometrat 8-10 minute dupa care am scurs apa si am pus alta noua (fara bicarbonat). Si iar am adus-o la fierbere. Astfel fasolea devine mai usor digerabila si nu da balonari si flatulatie (adica gaze).
Ultima apa in care fierbe fasolea nu trebuie sa fie foarta multa (doar sa o acopere) pentru ca ea va fi folosita la potrivirea consistentei fasolei frecate.
Cat fierbem fasolea uscata boabe in oala clasica sau in oala minune (kukta)?
Nu exista un timp standard in care fierbe fasolea. Acesta depinde de soiul ei si de cat de proaspata sau veche (deshidratata) este. Cel mai sigur este sa testati cateva boabe de fasole si sa vedeti daca sunt facute. Pentru fasole frecata ne trebuie boabe moi, pastoase, bine fierte.
Daca aveti la indemana oala sub presiune (kukta) puteti da fasolea intr-un clocot fara a inchide capacul acesteia, o spumati, o scurgeti si o puneti din nou la fiert cu apa proaspata si rece. Acum se poate inchide capacul ermetic al kuktei si se cronometreaza cam 1 ora din momentul in care aceasta incepe sa fasaie (intra in regim de fierbere).
Asa cum am spus, fasolea fiarta trebuie sa fie inconjurata de apa, sa nu ramana seaca. Iat-o pe a mea mutata intr-un castron, impreuna cu apa in care a fiert.
Cum zdrobim si pasam fasolea frecata, batuta?
Pe vremuri nu erau roboti de bucatarie si fasolea se zdrobea cu furculita sau cu ustensila pentru piure de cartofi. Apoi se subtia un pic compozitia cu putina zeama ramasa de la fiert si se trecea pasta prin sita fina de tot sau prin presa de cartofi (pe care o folosim si la gomboti). Ideea e sa se scape de coji si sa se obtina o pasta cat mai fina si mai matasoasa.
In zilele noastre mergem si pe scurtatura. Am pus boabele de fasole impreuna cu 2 polonice de zeama (mai bine puneti mai putin la inceput si mai adaugati ulterior) in vasul procesorului cu cutite (sau in blender) si le-am mixat cateva secunde. Apoi am dat pasta prin sita fina si am obtinut o crema spumoasa si fina.
Cum asezonam fasolea batuta, frecata?
Pasta de fasole obtinuta se poate dilua suplimentar cu putina zeama, potrivindu-i-se astfel consistenta. Eu am adaugat sare si piper si 3 catei de usturoi zdrobiti fini prin presa. Ce aroma faina!!
Ceapa calita cu boia (paprika) pentru fasole frecata ardeleneasca – pârgălaș
Incoronarea acestui fel modest si ieftin vine de-abia acum. Ceapa calita cu boia – da, aia de care fuge lumea pentru ca declanseaza (unora) crize de fiere. In cantitati moderate nu este chiar asa de nociva. S-apoi, asta e tot farmecul acestui fel de mancare. Am citit si versiunile oltenesti sau moldovenesti care folosesc bulion sau pasta de rosii pentru a-i da culoare insa savoarea aceasta unica vine doar din ceapa calita, caramelizata, dulceaga si aromata. In Ardeal se numeste pârgălaș.
Am curatat 2 cepe mari (una alba si una rosie) si le-am taiat solzisori. Intr-o tigaie am incins 2 linguri de ulei si am pus ceapa la calit, la foc mic, impreuna cu un praf de sare. Am amestecat in ea ocazional si am asteptat sa inceapa sa scada si sa sfaraie, fara sa se arda.
Am presarat ceapa calita cu 2 lingurite bune de paprika (boia dulce de ardei) si imediat am tras tigaia de pe foc. Nu am dorit sa prajesc boiaua pentru ca se amaraste, isi schimba culoarea si e si indigesta.
Doamne… ce aroma poate avea ceapa asta!! Si ce gust! Acesta este pârgălașul care încoronează fasolea frecată!
Servire fasole batuta, frecata, facaluita, sleita reteta traditionala
Mare lucru nu mai e de facut. Am mutat fasolea batuta intr-o tigaita (da, aia veche de la strabunica) si am incalzit-o la flacara mica. Am dat-o deoparte si am decorat-o cu minunatia de ceapa calita cu boia. Tulai… ce bunatate!
Pont: Scoateti ceapa calita pe o farfurioara si in tigaia ei puneti la incalzit crema de fasole. Ea se va colora usor si se va impregna cu aroma ramasa pe peretii tigaii.
De-acum nu cred ca mai trebuie sa va invat ce sa faceti. O felie de pita de casa si niste castraveti murati merg tare bine cu pasula asta. Ca asa ii zice la Arad. Cine nu tine post poate fierbe sau praji niste carnati, ca tare bine le sade in compania fasolii frecate.
Sa nu va mai spun cat e de buna rece, a doua zi. Extraordinara. O pasta tartinabila fina si aromata.
Merge bine cu niste gogonele murate – reteta aici.
Sau cu niste gogosari umpluti cu conopidă – reteta aici.
No, sper ca v-am facut pofta cu aceasta reteta de fasole batuta, frecata, facaluita sau sleita. Sa o incercati si voi, musai cu ceapa asta faina calita!
Am facut mai demult si o varianta mai moderna de fasole frecata (batuta), renuntand la ceapa calita si servind-o alaturi de cruditati – reteta aici. Atunci am folosit fasole din conserva si am gatit-o alaturi de mai multe zarzavaturi.
Sau o cremă picantă de fasole cu usturoi și ardei copt (vezi aici).
Recent am facut o crema verde de fasole boabe cu avocado, usturoi si patrunjel verde – reteta aici. Este plina de vitamine si antioxidanti!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete vegetariene, vegane (de post).
Delicioasa !
Imi place cum ati scris reteta in dialectul ardelenesc care imi aminteste de bunica mea din comuna Pecica de langa Arad. Foarte bune ca ati dat si retele alternative moldovenesti (cu suc de rosie in loc de boia, asa cum zice sotia ca pregatea familia ei care se trage din Basarabia) ca si alternative sanatoase moderne!
Și boiaua e sănătoasă. Conține doar ardei roșii uscați și măcinați, deci are multe vitamine.
Exact!
Super bună a ieşit, cea mai cremoasă fasole ever!
[…] Carnatii acestia prajiti merg tare bine si cu o fasole batuta (frecata) – reteta aici. […]
[…] va place fasolea, cu siguranta veti incerca si reteta de fasole batuta, frecata, […]
[…] sa fac o fasole batuta (reteta aici) sau niste carnati fripti cu piure de cartofi (reteta aici). Sa tot mananci asa bunatati […]
[…] siguranta veti fi incantati de retetele de iahnie de fasole (aici) sau de fasolea batuta, frecata (aici). Ambele sunt retete de […]
Perfecta reteta de fasole batuta dar dupa parerea me daca adaugati si un morcov crema va capata o culoare frumoasa si o dul ceata deosebita!
[…] Practic este o adaptare a rețetei clasice de fasole bătută sau frecată – vezi aici. […]
[…] de porc cu un piure fain de cartofi. Merge bine și cu fasole bătută sau cu iahnie (rețetele aici sau […]
[…] multe parti i se spune si fasole frecata, facaluita sau pur si simplu iahnie de fasole. Ideea este ca boabele se zdrobesc pana cand devine o pasta. Pe […]
Da ia incercati ca si garnitura niste varza murata taiata fideluta si stropita asa intr-o doara cu o ţârã de ulei de ala de prima presa, care are ase un gust de samanta de floare usor prajita……… ioi ce de apa imi lasa gura……
și o țâr’ de piper negru peste salata de varză murată….
Ce mai ! Trebuie făcută. O zi bună !
O intrebare, va rog: zdrobiti fasolea cat e fierbinte sau merge si dupa ce ce raceste?
Poti si rece sa o pasezi, direct din conserva (scursa de zeama).
[…] Cel mai adesea fac fasole batuta (frecata sau facaluita) pe care o servesc cu ceapa calita si boia – vezi reteta ardeleneasca aici. […]
Delicioasa cu boia cu gust de afumat!
Dar de icre de fasole ați auzit? Incercați să puneți în fasolea zdrobită sau pasată, o ceapă tăiată mărunt, usturoi zdrobit, piper și muștar. Tot un fel de hummus românesc, tare bun rece cu pâine prăjită.
Da! Am făcut așa ceva aici https://savoriurbane.com/fasole-frecata-cu-usturoi-si-ardei-copt-crema-picanta-de-post/
Draga Oana, o intrebare daca se prepara fasolea frecata cu fasole din conserva si o putem pasa direct din conserva, scursa de zeama.
Cu ce o diluez la pasare daca e prea groasa, neavand ca in cazul fierberii zeama din oala ?Cu apa simpla?
Multumesc
Ria
Da, poți să o subțiezi cu apă sau cu puțină zeamă din conservă.
DESAVÎRSITA! Incepind cu tigaita, care m-o facut sa pling efectiv pentru ca si mie-mi aduce aminte de muma ♥️ de la Ocna Sibiului! Reteta asta e paroxismul gustului daca vorbim de fasole frecata. Esti minunata, Oana! E tare placut cum iti onorezi strabunica. Multumim pentru cum ne impartasesti toate secretele intr-ale gatitului! Iti sint foarte recunoscatoare!
Foarte faină rețetă. Eu am facut iahnie după rețeta voastră și a ieșit un vis. Azi o incerc pe asta și sunt sigură că iese la fel de faină. Eu vreu să vă multumesc pentru tăte rețetele, dar absolut tăte. Îmi aduc aminte de copilăria mea de la Oradea și bunica mea care facea o grămadă de bunătăți. Cu ajutorul vostru le-am redescoperit și le pregatesc alor mei care sunt uimiți. Am adus bucatele noastre aici în Norvegia. Fetelor, vă multumesc.
Daca fasolea e din conserva, folosim zeama sau nu?
[…] sunt sarmalele de post cu orez și ciuperci sau cele cu păsat (crupe de porumb)! Nu mai spun de fasolea bătută (frecată) sau de clasica iahnie de fasole. La fel sunt și cartofii țărănești sau tăiețeii cu varză […]
Fasolea batuta a iesit delicioasa. Am folosit tot boia dulce afumata la calirea cepei.
un secret doamnelor la fasole ( si nu numai : naut porumb , tot ce are coasa si vreti sa’l paserati) adaugati o lingurita mica de bicarbonat alimentar , va topi coaja !si se poate folosii blenderul mai bine : iasa ca smintina groasa!
[…] Practic este o variațiune pe tema rețetei clasice de fasole bătută sau frecată – vezi aici. […]
A ieșit superb, mulțumesc din tot sufletul 👏🙏💐🍀