Prajitura Figaro cu bezea, nuca si gem este una dintre prajiturile dragi familiei mele. O prajitura simpla cu aluat fraged, umplutura de marmelada si avand un strat de bezea crocanta cu nuca, ca o pricomigdala. Totul se coace intr-o singura tava.
Ce-o legatura o fi avand prajitura Figaro cu celebrele opere Barbierul din Sevilla de Rossini sau cu Nunta lui Figaro de Mozart? Nu stim 🙂 Cred ca a placut numele exotic. Cert este faptul ca prajitura Figaro cu bezea, nuca si gem nu lipeseste de pe mesele noastre de Sarbatori, fiind insotita mereu de islere, prajitura Arlechin si Greta Garbo.
Fiind mai putin laborioasa decat prajiturile cu foi (Alba ca zapada sau foile cu miere Dulcineea, Albinita), prajitura Figaro, o reteta veche, ca pe vremuri, se facea si in weekenduri, ca „prajitura de Duminica”.
Noi am mostenit reteta de la strabunica Buia din Sibiu. Pe vremuri aluatul fraged se facea cu untura sau cu amestec de unt si untura. Astazi il facem cu unt, exact ca aluatul de tarte insa cu mai putin zahar. Gemul sau marmelada poate fi de caise, visine, macese, zmeura etc. E bine sa fie un pic acrisor deoarece bezeaua cu nuca este destul de dulce.
Tot de la Buia am invatat si un pont care face bezeaua crocanta 🙂 Il veti descoperi mai jos.
Din ingredientele de mai jos rezulta o prajitura Figaro de 25 x 37 cm.
- 500 g faina
- 250 g unt rece cu min. 80% grasime sau 175 g untura de porc
- 4 galbenusuri
- 75 g zahar pudra
- un varf de cutit sare
- 1 plic zahar vanilat
- putina apa rece (in functie de faina)
- 400 g gem (marmelada) de caise, visine, macese, zmeura etc
- 8 albusuri (cca. 240 g)
- 1 varf de cutit sare
- 240 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 200 g nuca macinata
- 1 lingura zahar pudra (pentru crusta)
Cum se face prajitura Figaro cu bezea, nuca si gem?
Aluat fraged pentru prajitura Figaro
Am facut repede un aluat fraged exact ca la tarte – vezi aici pe larg. In bolul robotului am pus faina, sarea, zaharul pudra si pe cel vanilat si untul rece, taiat in cubulete. Am mixat totul pana ce am obtinut o masa nisipoasa, uscata. Am adaugat galbenusurile si am mixat din nou. Aluatul da semne de legare. Daca este inca prea sec se poate ajuta cu 2-4 linguri de apa rece.
In final am obtinut un aluat compact pe care l-am invelit in folie de plastic si l-am dat la rece 15 minute, la frigider.
Intre timp am pus cuptorul la incins la 200 C, caldura sus si jos + ventilatie (treapta inalta la cele cu gaz) si mi-am pregatit o coala de hartie de copt pe masura tavii, lasand in plus cate 2-3 cm pe fiecare latura (cca. 30 x 42 cm) . Am scos aluatul de la rece si l-am asezat direct pe hartia de copt pusa pe masa de lucru. L-am intins cu sucitorul obtinand o foaie de aluat exact cat hartia de copt. Am tras aluatul in tava ajutandu-ma de hartie si am intepat foaia cu furculita ca sa nu faca basici in timpul coacerii. Adevarul e ca eu ma folosesc de o ustensila speciala pentru intepat aluatul, o rola tepoasa.
Aluatul trebuie sa aiba o margine de 2-3 cm care sa tapeteze lateralele tavii.
Am copt pe jumatate aceasta foaie, timp de 15 minute la 200 C (cuptor preincins). Astfel sunt sigura ca nu va ramane moale dupa ce pun umplutura.
Bezea crocanta cu nuca
Mai intai mi-am cantarit si macinat nuca.
De la aluat mi-au ramas 4 albusuri insa acestea nu sunt suficiente pentru aceasta bezea. Am apelat la cateva albusuri pastrate in frigider ca sa completez cantitatea necesara. Cred ca toata lumea are un pahar sau un borcan cu albusuri ramase (vezi aici la ce le poti folosi) si nu le mai stie exact numarul.
De unde stim cate albusuri avem?
Un ou mediu cantareste 50 g din care 20 g galbenus si 30 g albus. Astfel, cantarim albusurile la gramada, impartim la 30 si aflam cam cate albusuri avem in recipient. Simplu, nu?
In cazul de fata am cantarit 240-250 g albus pe care l-am pus in castronul robotului impreuna cu un varf de cutit de sare. Am batut o spuma tare in care am adaugat apoi zaharul si un plic de zahar vanilat. Am continuat baterea pana ce spuma a devenit tare, lucioasa si ferma. In final am adaugat si nuca macinata si am inglobat-o manual cu o spatula, cu miscari lejere de sus in jos, avand grija sa nu stric bezeaua.
Montare si coacere prajitura Figaro cu bezea, nuca si gem
Iata ca au trecut primele 15 minute si blatul prajiturii este copt pe jumatate. Marginile sunt usor aurii.
Am scos tava din cuptor si am lasat-o 2-3 minute la racorit. Am turnat mai intai stratul de gem (in cazul meu a fost de visine) si am nivelat totul cu o spatula.
Peste gem am distribuit bezeaua cu nuca, portionand-o cu o lingura mare sub forma de gramajoare distribuite in mod egal pe suprafata prajiturii. Apoi le-am nivelat cu spatula, formand un strat uniform de bezea.
Pontul strabunicii Buia: orice prajitura cu bezea (gen Damen Caprice) se pudreaza cu putin zahar pudra. Acesta ajuta la formarea unei cruste crocante, uscate. Deci nu veti obtine o bezea moale si cauciucata.
Am dat din nou prajitura la cuptor insa am redus temperatura acestuia la 140-150 C, caldura sus si jos + ventilatie (treapta mica la cele cu gaz). De-acum ma intereseaza coacerea si uscarea bezelei, aluatul fiind deja pre-copt. Treaba asta dureaza cam 20-30 de minute, in functie de cuptor. Cel mai bine este sa verificati gradul ce coacere al bezelei dupa primele 20 de minute. Ea se va colora usor in bej pentru ca are nuca macinata, nu are cum sa ramana alba si imaculata. Deasupra a mai ramas si putin zahar pudra.
Servire prajitura Figaro cu bezea, nuca si gem
Prajitura trebuie lasata la racorit. Doar dupa ce este racita complet poate fi taiata in felii frumoase. Bezeaua este foarte crocanta si fragila si se sparge cu usurinta daca nu folosim un cutit bine ascutit, preferabil cu lama zimtata (cutit pentru paine). Mama reuseste sa o taie in baghete inguste, jumatate (pe lung) cat feliile mele.
Iata cateva bucati si de aproape. Este o prajitura de o finete rara, frageda si aromata. Ti se topeste in gura. Cu platoul de Figaro si baigli se incheie mesele noastre de Pasti sau Craciun iar barbatii din familie tare o lauda pentru ca se potriveste grozav cu Cadarca de Minis. 🙂
E o prajitura uscata, ca un fursec, care se pastreaza bine zile in sir si care poate fi dusa in excursii, tabere sau in pachetelul pentru serviciu sau scoala.
Sa incercati neaparat aceasta reteta veche de prajitura Figaro cu bezea, nuca si gem!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de prajituri din ingrediente naturale
O facea o matusa! Vai ce amintiri, ce mica eram sia cum imi aduc aminte de prajitura asta. Multumesc pentru reteta sper sa o fac si eu. Macar asa sa vad daca pot!
Am mincat la prietena mea sirboaica prajitura asta, ea o numea „Londonske stangle”. Ingrediente simple si un gust de milioane.
Seamana! La prajitura Londra nuca este amestecata cu gemul iar bezeaua e alba. Uite aici reteta https://savoriurbane.com/prajitura-londra-cu-nuca-bezea-si-gem/
Da, imi aminteste si mie de copilarie.
Foarte bun…
Buna mea facea o prajitura asemanatoare , dar prin satul ei i se zicea „malai cu ras” . O parte mica din aluat se punea deoparte , i se mai adauga un pic de faina si , dupa ce punea gemul ( de prune preferam noi ) si bezeaua ( fara nuci , tot la cererea noastra ) , dadea aluatul ramas prin razatoare de tarhana direct peste bezea ; la copt iesea crocant . Ma bucur ca am gasit acum reteta , nu o mai stiam , eram prea mica s-o retin . O sa-i fac fiului meu , sigur o sa-i placa . Si reteta de minciunele- cirighele … , buna le spunea pancove si le facea cu „o gaoace de rachie” , coaja unui ou ( de fapt jumate ) era masura ei pt tuica . Minunate retete !
Da, se poate face si asa. Nu am auzit de aluat ras pus peste bezea…doar direct peste gem.
Dacă vreau să folosesc untura in loc de unt, ce cantitate folosesc?
175 g untura fac cat cele 250 g de unt.
Intrebarea mea este daca se punde si un aditiv de crestere/ Multumesc!
Eu nu pun praf de copt in aluatul fraged si acesta iese perfect. Nici la tarte nu pun.
Buna! Cam cat timp ar rezista prajitura la rece? As vrea sa o fac pt Craciun, dar nu stiu cu cate zile inainte as putea sa o coc, in asa fel incat sa fie inca buna.
Multumesc!
Figaro nu trebuie tinuta la rece! Ea se pastreaza in cutie de carton la temperatura camerei, nici macar la camara nu e nevoie. Rezista si 2 sapatamani.
Multumesc frumos! Sarbatori cu bine!
[…] Înainte de plecare am fost invitați la Bunești (în satul vecin) la o degustare de brânzeturi și mezeluri locale. Gazdele noastre au fost Ela și Helmuth Wagner care ne-au încântat cu niște delicatese pe care nu le vom uita în curând. Am descoperit și prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem care se face și la noi în casă – rețeta aici. […]
[…] O alta versiune a acestei prajituri este Prajitura Figaro (cu bezea amestecata cu nuca) – reteta aici. […]
Oanaaaa eu te iubesc…retele tale sunt wow ..Prajitura asta ma dat pe spate ..Mi-o placut gustul maxim .Si modul in care explici imi place tare.. Multumesc pentru retele tale ..Numai bine 🤗
[…] O versiune simplificata a acestor cosulete cu nuca, bezea si visine ar fi Prajitura Figaro care se face la tavă – in locul stratului de gem puneti multe visine – reteta aici. […]
Nu am inteles cu zaharul pudra???
Cand il pun peste bezea??
In momentul cand pun a doua oara la cuptor? Sau cand e gata prajitura?
Multumesc
zaharul pudra se pune peste bezeaua cruda, inainte de a coace prajitura a 2 a oara.
Ah..cu magiun de prune si nuca..un deliciu! Mulțumesc Oana!!
[…] Nu există o „rețetă originală” de Prăjitură Pani Walewska. După mine ea este o struțo-cămilă. O încrucișare între clasica prăjitură Figaro (vezi aici) […]
Buna ziua si multumesc pentru acest blog!Este minunat si de cand am inceput sa gatesc urmand retetele de aici nu am dat niciodata grea chiar daca nu ma prea pricep.Am facut aceasta prajitura deja de 3 ori pentru ca sotul meu o adora dar de fiecare data mi se pare ca blatul nu se coace suficient sau asa am impresia pentru ca are acel aspect de umed/coca la mijloc.Pe afara e auriu si crocant si la gust si textura pare ok.In pozele de pe blog arata mai afanat si uscat.Oare la ce gresesc?Multumesc!Mara
Am făcut și eu prăjitură,cu untură, și nu a crescut!De fapt pare așa, necoaptă….Bezeaua mi-a ieșit super din 4 albușuri,cu aceiași cantitate de zahăr și nucă.Are ceva dacă data viitoare pun un praf de copt?
Oh ce bunătate, am ras 4 bucăți din prima! O scriu acum in caietul cu rețete! Am facut-o cu gem de corcodușe ca n-am de vișine (dar de anul asta o sa am, mersi si de aceasta idee! 🙂 ) foarte, foarte bună!