Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă

0

Cartofi noi prăjiți întregi, cu tot cu coaja subțire - rețeta cea mai simplă și rapidă savori urbane

Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă. Cum se prăjesc corect cartofii noi în coajă? Cum se fac cartofi noi fripți în tigaie? Rețete de primăvară cu cartofi noi. Rețete de garnituri din cartofi.

Sezonul cartofilor noi de-abia a început, așa că, momentan, ei sunt considerați trufandale, având prețul destul de ridicat. Se vor mai ieftini în săptămânile ce urmează, dar pofta a fost mare și nu am rezistat să nu cumpăr 2 kg de cartofi noi din Piața Mică din Arad. Și cum altfel să fac „inaugurarea” scurtului sezon al acestor specialități de primăvară, decât prin a-i prăji? Da, îmi plac enorm acești cartofi noi prăjiți întregi, cu tot cu cojițe! Coșmarul copilăriei mele a fost curățatul cartofilor noi (puși în apă), de la cei mărișori până la cei mai mici, care erau cât unghia!

Așa că, așezată fiind la casa mea (acum vreo 25 de ani) am decis să nu mai curăț cartofii noi, ci să-i prăjesc așa cum sunt, doar bine spălați. Și bine am făcut! Am scurtat mult timpul de preparare al acestei rețete simple, ea devenind și una rapidă! Priviți cât de bine arată și cât de apetisanți sunt cartofii mei noi prăjiți în coajă! Pe cei micuți i-am lăsat întregi, pe cei mai mari i-am tăiat în jumătăți (sau sferturi, dacă sunt foarte mari).

cei mai gustosi Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire - rețeta cea mai simplă și rapidă

Cartofii noi prăjiți în coajă au crustă aurie și miez moale, cremos, extra gustos! Sunt un fel de mâncare de post (vegan). Da, îi prăjesc în tigaie sau în friteuză, în baie de ulei! Dacă controlezi temperatura uleiului, acesta nu va pătrunde în cartofi! Nu are sens să mai spun că șnițelele pane, chiftelele sau cartofii prăjiți sunt mult mai gustoși dacă sunt prăjiți în tigaie! Nu mănânc prăjeli în fiecare zi și vreau să mă bucur de crusta aurie a acestor preparate!

cum se fac cartofii noi prajiti cu crusta aurie si miez moale cremos reteta savori

Da, am făcut, mai demult, și cartofi noi prăjiți la cuptor – rețeta aici. Nu sunt răi, au și ei crustă aurie grație uleiului cu care au fost bine stropiți. Fără ulei ies cartofi fierți/copți, nu prăjiți! Dar coacerea/rumenirea lor durează 50 de minute la 220 C și se cam învârte contorul electric!

Cartofi noi la cuptor - aurii si gustosi - cartofi prajiti la cuptor Savori Urbane (1)

Din cantitățile de mai jos rezultă 4-6 porții de cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coajă. Numărul porțiilor depinde de modul în care-i serviți: ca atare sau pe post de garnitură.

Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire - rețeta cea mai simplă și rapidă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4-6 porții de cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg de cartofi noi (micuți, fragezi)
  • sare
  • 400-500 ml ulei de floarea soarelui (pentru baia de ulei)

 

Cum se fac Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă?

Cum se spală cartofii noi pentru prăjit la tigaie?

Am ales, în mod special, cartofi noi micuți și fragezi. Da, momentan ei sunt trufandale și au preț mare, dar se vor ieftini în curând. I-am pus 5 minute în apă rece, într-un castron încăpător.

Cum se spală cartofii noi pentru prăjit la tigaie (1)

Apoi i-am limpezit sub jet de apă rece și i-am scurs într-o strecutătoare.  I-am „pigulit” de micile ochiuri negre, unde a fost cazul. Au o cojiță atât de fină încât nu merită să ne chinuim cu îndepărtarea ei! Ea este comestibilă și conține fibre. De ce să o aruncăm?

Cum se scurg cartofii noi pe ștergare de bucătărie?

Unii cartofi au fost mai mari, așa că i-am tăiat în două. Pe cei mici i-am lăsat întregi. Ei trebuie să aibă dimensiuni asemănătoare pentru a se prăji deodată! Apoi i-am răsturnat pe un ștergar curat textil (de bumbac sau in) care să absoarbă bine apa de pe ei.

Cum se scurg cartofii noi pe ștergare de bucătărie

Aici vedeți cum i-am zvântat cât mai bine în cârpa de bucătărie.

Prepararea cartofilor noi prăjiți 

Când se sărează cartofii noi prăjiți? Înainte sau după prăjire?

Apioi am desfăcut ștergarul și am trecut la asezonarea cartofiorilor noi. Unele persoane îi sărează după prăjire, pe când mie îmi place să-i asezonez cruzi. Cartofii prăjiți (noi sau vechi) uu un gust cu totul special atunci când au fost sărați înainte de prăjire! Ei vor fi sărați în profunzime, nu doar la suprafață.

În plus, sarea mai scoate o tură de apă din ei! Așa că i-am presărat cu sare și i-am frecat bine cu mâinile (tot pe ștergar). I-am lăsat așa vreo 5 minute (până s-a încins uleiul), timp în care au mai lăsat apă, iar aceasta a fost absorbită de cârpa de bucătărie. Nu vă fie teamă: cârpa se spală ușor la mașina de rufe și nu rămâne cu pete!

sarare cartofi noi cruzi inainte de prajire

Cum prăjim corect cartofii noi în baie de ulei (la tigaie sau în friteuză)? Ce temperatură trebuie să aibă uleiul încins?

Până s-au scurs cartofii noi, am pus la încins tigaia cu ulei. Prăjirea corectă se face în baie de ulei, nu cu urme de ulei! Uleiul de floarea soarelui trebuie pus în strat gros, iar cantitatea de ulei depinde de forma și dimensiunile tigăii sau cratiței în care urmează să prăjim cartofii noi. Temperatura optimă de încingere a uleiului este de 170 C (informație utilă și pentru cei ce folosesc friteuze electrice). Un ulei care nu este încins suficient va ruina toate preparatele prăjite (cartofi, șnițele, chiftele etc) deoarece acestea nu vor forma imediat crusta care să funcționeze ca o barieră împotriva îmbibării miezului cu ulei! Dacă uleiul este prea încins, atunci va stropi și va arde exteriorul preparatelor, mijlocul lor rămânând crud! Se găsesc în comerțt termometre de bucătărie care măsoară până la 300 C (sunt utile și pentru testarea temperaturilor reale din cuptor).

Unele uleiuri pot fi folosite de 2 ori, altele de 3 sau 4 ori (la friteuze electrice), în funcție de marcă și de tip (variază punctul de fumegare ala acestora). În locului uleiului puteți folosi untură de porc sau de rață/gâscă! Acestea au punct înalt de fumegare (nu se ard ușor) iar cartofii prăjiți în untură sunt fenomenali! Bine, atunci nu mai sunt de post.

Sunt foarte utile și friteuzele pentru aragaz, acelea cu vas exterior adânc și coș metalic cu toarte! Se găsesc în magazinele cu produse de menaj sau online – vezi aici.

friteuza ieftina de aragaz

Când uleiul a fost bine încins, la foc mediu (nu trebuie să fumege!), am pus cu grijă cartofii noi în tigaie, în tranșe de 2-3 bucăți. Nu răsturnăm toți cartofii deodată pentru că va stropi uleiul! În primele 5 minute am setat flacăra ma maximum deoarece cartofii reci scad brusc temperatura uleiului. Apoi am redus-o la mediu și i-am lăsat alte 5 minute la prăjit. După scurgerea acestor prime 10 minute am trecut la întoarcerea cartofilor noi în tigaie, cu ajutorul unei spatul perforate. Prăjirea lor a mai durat alte 5 minute, până ce s-au rumenit frumos. Deci, în total, acești cartofi noi prăjiți au stat în tigaie 15 minute. Ei au miezul mult mai apos și mai fraged decât cartofii vechi și de aceea se și prăjesc mai rapid.

prajirea corecta a cartofilor noi la tigaie

Am scos cartofii din tigaie cu spatula perforată, i-am scurs bine și i-am așezat într-un castron mai larg. Abia acum am stins focul de sub tigaie! Am observat, în timp, că dacă stingem focul înainte de a scoate cartofii, aceștia încep să absoarbă ulei! Apoi am răsfirat cartofii noi prăjiți ca să aibă aer, să nu stea claie peste grămadă. De ce? Pentru că așa ei degajă aburi care fac condens și înmoaie crusta aurie!

cum se prajesc cartofii noi intregi in coaja

Puteți scurge cartofii prăjiți și în site metalice, nu pe șervete de hârtie absorbante! Așa se face și la tempura – rețeta aici.

Legume prajite in aluat crocant cu bere - tempura reteta savori urbane

Servire Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă

La masă! Acești cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți sunt gustoși fierbinți, imediat după ce-au fost preparați și scurși de ulei. Nu mai e nevoie de sare pe ei pentru că sunt deja sărați în profunzime!

Servire Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire - rețeta cea mai simplă și rapidă savori

În fundal vedeți mujdeiul verde preparat din usturoi verde sau leurdă, pătrunjel și lămâie – rețeta aici. Acesta merge grozav de bine cu friptura de miel pentru masa de Paști, dar și cu preparate din pește, vită, pasăre sau porc.

Mujdei de usturoi verde sau vechi cu lămâie și pătrunjel, gremolata style - pentru carne de miel, pește, vită sau pui reteta savori urbane

Noi am mâncat acești cartofi noi prăjiți pe post de garnitură a unei fabuloase fripturi din pulpă de purcel de lapte (rețeta aici). Am făcut minunăția cu șoric crestat și rumenit pentru masa de Paști (noi ținem ambele sărbători) și am servit-o alături de cartofi noi prăjiți, salată de varză (rețeta aici) și mujdei de usturoi verde cu lămâie.

pulpa de purcel de lapte la cuptor friptura cu soric crestat rumenit crocant

Priviți ce miez moale și cremos au cartofii! Se topesc în gură!

sectiune cartof nou prajit cu crusta aurie si miez moale cremos

Adevărul e că ne plac acești cartofi noi prăjiți și goi, doar cu o salată verde simplă sau cu ochiuri. Sunt grozavi! Păcat că sezonul lor este scurt și că vom tânji după ei până la primăvara viitoare.

reteta cartofi noi prajiti la tigaie simpla si rapida savori

Cartofii noi rumeniți merg tare bine și cu un sos cald de mărar cu smântână – rețeta aici.

cel mai bun sos alb cu marar verde si smantana acrisoara

Iată și niște cartofi noi fripți în untură, la cuptor. Au fost foarte gustoși cu sosul de mărar de mai sus! Rețeta lor este aici. Și pe ei i-am prăjit în coajă.

reteta cartofi noi prajiti in untura la cuptor

Vă mai tentez cu niște cartofi noi fierți, rumeniți un pic în tigaie (în unt) și „înecați” în smântână groaspă amestecată cu mărar și pătrunjel verde – rețeta aici.

Cartofi noi cu smantana si marar reteta savori urbane

Închei cu clasica rețetă de French Fries, adică de cartofi dublu prăjiți care ies extra crocanți și miez moale – vezi aici cum se fac.

Cartofi prajiti reteta de French Fries prajiti de doua ori savori urbane

Aici găsiți mai multe rețete cu cartofi noi. În poza de mai jos sunt niște rondele de cartofi noi cu usturoi, rumenite la cuptor – rețeta aici.

cartofi noi cu usturoi la cuptor reteta savori urbane

Alte știri culinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.