Legume prajite in aluat crocant cu bere – tempura. Tempura este un fel traditional japonez si consta in prajirea in baie de ulei a unor piese (legume, peste sau fructe de mare) tavalite in prealabil printr-un aluat special. Aluatul este usor si fin ca o dantela. Daca sunt corect preparate ele nu sunt unsuroase sau indigeste.
Aluatul pentru tempura este unul foarte simplu, compus din ou, faina si lichid. Da, tempura se face cu ouă! – vezi aici pe wikipedia. Lichidul poate fi apa plata sau carbogazoasa, bere sau amestec de vodka cu apa. Bineinteles ca exista niste trucuri care ne garanteaza reusita unui aluat crocant si fin: apa (lichidul) trebuie sa fie foarte rece – chiar cu cuburi de gheata, faina nu trebuie amestecata viguros in aluat pentru a nu dezvolta reteaua de gluten iar temperatura baii de ulei sa fie una optima (in jurul a 175 C). In momentul prajirii se lucreaza in transe, in portii mici, pentru a nu aglomera baia de ulei.
Am folosit o bere neagra Silva Dark pentru ca pe asta o avem mereu in frigider. E preferata sotului meu. Cand m-a vazut ca-i scot berea de la rece i-a crescut un zambet pe fata… si i-a disparut imediat ce si-a dat seama ca nu eram pregatita sa i-o ofer ci sa gatesc cu ea :)) Ce faci cu berea mea??? Gatesc cu ea! Are un gust fain amarui-dulceag-caramelizat si merge bine la multe retete. De ce n-as face si tempura cu ea? Puteti folosi si apa, asa cum spuneam la inceput insa aluatul cu Silva Dark este mult mai savuros.
Tot cu bere Silva neagra am facut si o friptura faina de porc – rumena si frageda – reteta aici.
Tips & tricks pentru tempura
Toate legumele trebuie portionate cu macar 30 de minute inainte de prajire si lasate pe un tocator la zvantat. Apa din ele este inamicul nr. 1 al unei tempura crocante. Din acelasi motiv NU se sareaza nici legumele si nici aluatul, acestea fiind condimentate de-abia dupa prajire.
Ce legume se preteaza la tempura?
Ce aveti la indemana si va place! Eu am folosit dovlecei, vinete, morcovi, ciuperci, buchetele de conopida (sau broccoli), fire de ceapa verde, cartofi noi. Toate trebuie taiate in bucati potrivite: batoane sau rondele. Cartofii i-am taiat in rondele foarte subtiri.
- 500 g legume asortate taiate rondele sau batoane (dovlecei, zucchini, ciuperci, vinete, ceapa verde sau veche, morcovi, cartofi, conopida, broccoli etc)
- 200 g faina
- cca. 400 ml bere foarte rece + 4-5 cuburi de gheata
- 1 ou
- sare
- ulei de floarea soarelui pentru prajit
- sare
- sosuri (dips) asiatice - soy sauce sau care va plac
Mod de preparare Legume prajite in aluat crocant cu bere – tempura
Am taiat legumele si le-am lasat la zvantat. In plus, le-am si presarat cu putina faina (care mai absoarbe din umiditate).
Aluatul pentru tempura
Intr-o cana gradata am spart oul intreg si l-am batut lejer cu o furculita. Am pus un pic de sare si am turnat cei 400 ml de bere foarte rece. Am adaugat si 4-5 cuburi de gheata.
Am trantit si faina deasupra si… atat! Nu am amestecat-o ci mai mult am udat-o cu lichidul de jos. Da, trebuie sa ramana cocoloase multe – asa se face tempura.
Gata aluatul! Nu arata grozav dar asa trebuie sa fie.
Prajire legume in aluat crocant cu bere – tempura
Am ales o cratita mai inalta si am pus uleiul la incins in ea. Uleiul trebuie sa fie in strat gros de macar 3 degete (4-5 cm). Proba este fie cu termometrul special (175 C), fie prin picurarea catorva stropi de aluat in ulei. Daca este incins putem trece la treaba. Am lucrat cu mana. Am luat bucata cu bucata bastoanele de legume si le-am trecut prin aluat si apoi le-am pus la prajit. Nu mai mult de 5-7 piese o data! Nu am aglomerat baia de ulei.
Am prajit legumele cate 2-3 minute. Aluatul nu trebuie sa se rumeneasca tare. De la bere el va avea o culoare mai galbena decat cel facut cu apa. Am scos pe rand legumele prajite cu o spumiera si le-am pus la scurs mai intai intr-o strecuratoare metalica iar dupa cateva minute le-am trecut pe hartie absorbanta (servete de bucatarie).
Nu se scot din prima pe servete pentru ca isi pierd factorul crocant.
Am continuat asa pana am prajit toate legumele. Cu rabdare… De abia dupa ce s-au scurs pe hartia absorbanta le-am mutat pe un alt platou de servire si le-am sarat. Gata!
Servire legume crocante in aluat cu bere
Iata ce fain au iesit!
Tempura se mananca imediat, fierbinte. Aluatul ramane crocant o perioada de timp (max. 30 de minute) dupa care incepe sa se inmoaie. Ele pot redeveni crocante prin incalzirea 5-10 minute la cuptor, asezate aerat intr-o tava. Fiecare leguma in parte si-a pastrat gustul si textura. Sunt delicioase!
Ce merge mai bine langa ele? Un pahar de Silva Dark rece, normal! Si uite asa ajung si barbatii sa manace legume :))
Puteti face snitele sau nuggets de pui si in aluat cu bere – reteta aici.
Sau niste legume la wok (stir fry) cu orez sau noodles – reteta aici.
Daca sunteti amatori de legume prajite vedeti aici cum le fac vara la gratar.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu legume: musaca, gratin, pane, ghiveci etc.
DIn pacate trebuie sa va contrazic .Reteta traditionala de tempura nu are pic de alcool in ea. Lichidul folosit la prepararea aluatului este Dashi( o supa obtinuta prin infuzare fulgilor de catsobushi.). Oricum suna interesant si voi incerca si varianta dumneavoastra. Incercati dovleacul si pleorotusul si un amestec de legume morcovi si ceapa sunt nemaipomenite.
De asemenea se poate servi cu orez simplu fiert doar cu apa iar tempura stropite cu un sos dulce-sarat( asemanator celui teriyaki) sau alaturi de Soba( supa cu paste subtiri maronii obtinute din faina de hrisca.)
[…] un gust placut dulceag si prin gatire ea ajuta la caramelizarea carnii. Asa cum va povesteam si la reteta de legume in aluat crocant (tempura), avem mereu bere Silva Dark in frigider deoarece este preferata sotului meu […]
[…] alta reteta faina e cea de legume crocante in aluat cu bere (tempura). […]
[…] Asa cum le spune si numele, acesti dovlecei pane se prepara in crusta de pesmet. Da, exista si reteta fara pesmet (tavaliti doar prin faina si ou) dar mi se pare ca dovleceii absorb excesiv de mult ulei in acest caz. Mai bine incercati versiune cu aluat de clatite sau reteta de tempura – legume crocante prajite in aluat special. […]
[…] va plac legumele prajite va recomand si o reteta de tempura – legume in aluat crocant cu […]
ceva nou.. am sa incerc
Foarte bun!
[…] decat pe hartii absorbante. Am citit despre asta cand m-am documentat cu privire la tempura (reteta aici) iar explicatia este una logica: pe servet de hartie produsele prajite nu respira ca lumea si se […]
[…] În locul lor se pot servi felii de pâine prăjită, tortillas, nachos sau legume tempura (rețeta aici). […]
[…] Am pomenit mai sus despre legume prăjite în aluat cu bere așa că vă las și acea rețetă – este vorba despre tempura de legume – vezi aici. […]
De post, dar are ou?
Si unde zice ca ar fi reteta de post?
[…] Tempura de legume – vezi aici. […]
[…] fundul tigăii. Acest aspect este valabil atât la gogoși cât și la șnițele sau legume pane, tempura, langoși sau alte produse prăjite de patiserie (minciunele, cirighele, reteșe etc). Uleiul […]
[…] este o tehnică de scurgere pe grătare metalic – am aplicat-o la tempura (rețeta aici). Aceasta previne formarea aburului (dintre puiul cald și farfurie) și înmuierea crustei. Orice […]
[…] tempura: batoane de vinete, dovlecei, ceapă verde, morcovi, ciuperci, cartofi etc. Rețeta lor o găsiți aici. Atunci am folosit bere în aluat, în locul apei […]