Legume la tigaie (sote) proaspete sau congelate. Sanatoase si colorate. Adica legume trase la tigaie cu putin ulei sau unt. Morcovi, conopida, ciuperci, dovlecei, broccoli, ardei, porumb, ceapa, mazare, fasole verde (pastai) etc. Tot ce aveti prin camara, frigider sau congelator.
Nu e chiar asa de simplu sa faci legume la tigaie daca vrei ca ele sa-si pastreze culoarea si sa aiba o textura placuta. Adica sa nu fie fleasca si decolorate. Daca lasam untul deoparte ele pot fi un fel de post (vegan).
Aici vedeti cum se fac legume mexicane la tigaie (congelate) cu unt si usturoi – reteta aici.
Ponturi pentru legume la tigaie gustoase si apetisante
- Bineinteles ca asezarea legumelor in tigaie se va face in ordinea descrescatoare a timpilor de gatire: de la cele mai tari (morcovi) pana la cele mai delicate (de ex. sparanghel).
- Nu le sarez decat la final! Sarea scoate apa din tesuturi si duce la inmuierea acestora.
- Pentru sotat folosesc ulei vegetal de floarea soarelui sau de masline (mai rar, niciodata extravirgin). Sotarea se face la temperaturi inalte! Se poate folosi si un amestec de ulei si unt deorece untul are punctul de fumegare foarte jos si se arde repede.
- Eu le innobilez la final cu o bucatica de unt (in stil frantuzesc) si le parfumez cu 1-2 catei de usturoi. Sunt mult mai gustoase asa! De asemenea pot fi asezonate cu sosuri si condimente exotice (soy sauce, oyster sauce, chili sauce, sriracha etc).
- Legumele congelate (gen „Mix mexican” sau individuale) vor lasa apa la gatire, spre deosebire de cele proaspete. De aceea NU le acopar cu capac si nici NU le adaug apa!
- In toate cazurile este bine sa le sotam in tigai largi, cu suprafata mare si la foc iute. Eu am folosit un wok (tigaia specifica bucatariei asiatice) care permite si agitarea legumelor prin scuturare puternica. Trebuie un pic de indemanare pentru treaba asta. Ele pot fi amestecate si cu spatula insa cu maxima delicatete pentru a nu le zdrobi.
- NU se aglomereaza tigaia cu cantitati mari de legume, mai ales daca sunt congelate! Ele vor scadea brusc temperatura tigaii si vor incepe sa lase apa in loc sa se rumeneasca.
- Taiarea legumelor in bucati potrivite si egale este si ea importanta. Nu punem morcov intreg alaturi de buchetele fragede de conopida.
Este vara si pietele sunt pline de legume si fructe. Normal este ca acum sa sotam la tigaie legumele de sezon. Intentionat am facut un mix de legume proaspete si congelate pentru ca m-am gandit si la sezonul rece in care nu vom mai dispune de cele din piata.
Ce spuneti? Faine culori, nu?
Cantitatile sunt orientative si pot varia in functie de numarul de portii si de ingredientele pe care le aveti la indemana.
- cca. 600 g legume - morcovi, conopida, ciuperci, dovlecei, broccoli, ardei, porumb, ceapa, mazare, fasole verde (pastai), porumb etc
- 2 linguri de ulei
- sare, piper
- optional: condimente si sosuri exotice
- 50 g unt sau 1 lingura ulei de masline (de post)
- 1-2 catei de usturoi
Mod de preparare legume la tigaie (sote) proaspete sau congelate
Pe scurt: am folosit 1 morcov, 1 ardei capia, 2-3 buchetele de conopida respectiv broccoli congelate si 2 maini de mazare congelata. Am taiat morcovul in fasii inguste si ardeiul capia in bucatele mai late.
Am incins tigaia (wok) si am turnat 2 linguri de ulei in ea. Am asezat mai intai morcovii si i-am sotat timp de 3 minute pana ce s-au inmuiat un pic si au inceput sa se rumeneasca. Am amestecat continuu cu o spatula.
Au urmat ardeii capia (pe care vreau mai mult sa-i incalzesc si sa le pastrez oarecum textura crocanta) si apoi (dupa alte 2 minute) legumele congelate: mazarea, broccoli si conopida. Incepe sa se formeze abur in tigaie asa ca am marit flacara.
Mi-am luat ca reper „de gatire” boabele de mazare. A durat 3-4 minute pana ce mazarea a fost fiarta (se simte ca-si schimba gustul si devine dulceaga). La un moment dat s-a format o „baltuta” de apa in tigaie de la legumele congelate dar s-a evaporat rapid.
Am sarat acum totul, am rasnit si niste piper negru deasupra. Am adaugat si bucatica de unt rece si 2 catei de usturoi zdrobiti si am stins focul. Cine tine post pune o lingură de ulei de masline in locul untului.
Gata! Am niste legume la tigaie foarte faine, colorate si cu textura. Se vede ca broccoli si mazarea au ramas in culoarea initiala verde viu si ca ardeii sunt in continuare rosii si faini.
Servire legume la tigaie (sote)
Soteul acesta de legume la tigaie este o garnitura perfecta langa fripturi, gratare, snitele pane sau chiftele. Poate fi o a doua garnitura alturi de piure de cartofi sau orez simplu fiert.
La o adica, aceste legume la tigaie se pot manca si alaturi de niste paste fierte. Se pot reincalzi a doua zi tot in tigaie. Eu am umplut cu ele o rulada de carne tocata, o chiftea la cuptor – reteta aici.
Puteti face si niste legume la wok (stir fry) cu orez sau noodles – reteta aici.
Vara fac legume la gratar: sparanghel, vinete, ardei, dovlecei, ciuperci, rosii etc – vedeti aici reteta.
Legume colorate la cuptor sau prajite in aluat
Am vazut ca v-a placut foarte mult reteta mea de legume gratinate la cuptor (la tava) asa ca am decis sa va arat cum le prepar si la tigaie.
O alta reteta faina e cea de legume crocante in aluat cu bere (tempura). Excelenta!
Sper ca va vor fi de folos ponturile prezentate mai sus si ca veti face mai des legume la tigaie!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu legume
[…] pot fi din cele mai variate: de la salata de varza pana la cartofi copti in sare, diverse legume sotate la tigaie sau si mai simplu, cu sos de […]
Au un gust extraordinar.
Da 🙂
Fac si eu legume trase la tigaie destul de des, pt. a manca mai sanatos, cica. Acum nici in legume nu mai ai incredere. Dar numai ca in general folosesc legume proaspete si sunt foarte bune si gutoase. Le mai consum si cu putin sos de soia.
[…] Legumele sotate din umplutura sunt pregatite dupa aceasta reteta. Puteti folosi morcovi, conopida, ciuperci, dovlecei, broccoli, ardei, porumb, ceapa, mazare, fasole verde (pastai) etc. Ele pot fi proaspete sau congelate. Poate ati facut o cantitate mai mare de legume la tigaie si v-au ramas cateva… Iata o idee buna de reciclare a lor! Puteti folosi si legume doar oparite sau gatite la abur dar nu mai au acelasi gust fain. […]
Minunată și rapida ?Mă scoate mereu din încurcătură ?alături de pui fript la cuptor și orez.
[…] facut ca la carte – reteta aici. Merge bine si cu soteuri de legume (mazare, fasole), cu mix de legume trase la tigaie, cu salata asortata de sezon sau cu muraturi de […]
[…] pregatit farfurii adanci. Am asezat in ele legume sotate si cate 2 bucati de coada de vita. Am completat totul cu […]
[…] legume sotate la tigaie […]
[…] Iata si niste legume sotate la tigaie, colorate si faine – reteta aici. […]
[…] Carnea este moale si suculenta, coastele ies usor, doar prin tragere usoara cu mana. Sosul de mustar cu miere este dulce-acrisor, foarte gustos. Noi am mancat friptura impreuna cu niste legume sotate la tigaie – reteta aici. […]
Foarte frumos ai explicat reteta, si o sa imi fac si eu acum ! :)) multumesc frumos
Spor la treaba si pofta mare!
Asteptam impresiile 🙂
[…] Poate fi o a doua garnitura pe langa carnuri, alaturi de cartofi copti, morcovi caramelizati sau legume sotate la tigaie. Are un gust placut de mazare proaspata si o aroma grozava de unt […]
YAMIIIII AM INCERCAT SI A IESIT SUPER BUN
buna seara! legumele congelate nu le lasi intai la decongelat?inainte de a le gati ?intrebarea unei incepatoare,haha!!
Nu le decongelez. Pe majoritatea pachetelor scrie ca nu trebuie decongelate.
[…] Îmi plac foarte mult garniturile din legume sotate la tigaie și le prepar destul de des. Vara profit de legumele proaspete de sezon pe care le sotez cu unt – vezi aici rețeta. […]
[…] legume sotate la tigaie (aici), […]
mersi bravoooooooooooooooooooooooo
[…] de legume proaspete. În acest caz vă recomand să citiți rețeta de legume sote la tigaie de aici și să țineți cont de timpii de gătire ai fiecărei legume în […]
[…] Dacă alegem legume proaspete atunci putem face un mix așa cum am arătat în rețeta aceasta – vezi aici. […]