Pui la punga reteta simpla

12

Pui la punga - reteta simpla savori urbane

Pui la punga reteta simpla. Cum se face pui la punga? Friptura de pui intreg, coapta in punga, este frageda, rumena si suculenta. O reteta ieftina si gustoasa. Se prepara usor, fara sa aveti nevoie de vase speciale sau de proceduri complicate. Ce pungi se folosesc pentru coacerea fripturii?

Despre friptura la punga

Fripturile la punga au fost foarte la moda in anii ’80 prin Arad, Timisoara, Oradea sau Satu Mare (prin vestul tarii). Se faceau din pui sau porc (in general cotlet) si toata lumea era tare incantata de ele. Pungile erau fie de hartie, fie dintr-un material plastic special, ca un celofan tubular care se vindea la metru.

Cunosc aceasta punga speciala (transparenta) termorezistenta inca de la inceputul anilor ’80, cand ni le aduceam din Ungaria sau Iugoslavia. Aceste pungi se gasesc acum in toate magazinele, super- si hipermarketurile, la raionul unde cumparati folie de aluminiu si folie alimentara de plastic. Se gasesc ambalate in pachete a cate 10 buc. (in plicuri cartonate) sau la sul (Kaufland, DM etc). Personal prefer varianta la sul pentru ca poti taia atat cat iti trebuie si mi se pare foarte practic, plus ca incape si un ditamai curcanul in punga, tubul fiind foarte larg.

Punga specială pentru friptura se găsește în orice supermarket (punga magică). Eu cumpăr din DM pungă la metru, la sul. Este foarte practică pentru că tai din ea bucăți cât vreau eu de lungi. Și lățimea ei este ceva mai mare decât a pungilor stas.

Aceste pungi rezistă bine până la 220 C așa că nu avem probleme cu ele la cuptor. Sunt special gândite pentru așa ceva. Aici vedeți câteva modele și dimensiuni de pungi de friptură de la Fino și AluFix (cele mai mari sunt mai ok).

Tot la punga se poate prepara o delicioasa rulada din piept de pui – reteta aici.

Ruladă din piept de pui la cuptor - coaptă în punga magică reteta savori urbane

Pe la sfarsitul anilor ’90 a ajuns si la noi „moda” acestei pungi termorezistente care s-au „imperecheat” nefericit cu tot felul de amestecuri chimice de condimente. Eu va recomand sa cumparati aceasta punga fara amestecul de condimente si sa va asezonati acest pui la punga cu condimente naturale.

Bineinteles ca puteti face si pui fript clasic, fara punga – reteta aici

sau un pui pe sticla – reteta aici.

Din ingredientele de mai jos puteti hrani 6 persoane (depinde de dimensiunile puiului).

5.0 from 4 reviews
Pui la punga - reteta simpla
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 6 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 pui de circa 1800 g
  • 50 ml ulei de masline
  • 50 g unt
  • paprica (boia dulce de ardei sau mix cu iute, afumata)
  • sare
  • piper
  • ierburi aromatice

Cum se face pui la punga reteta simpla?

Puiul se curata de tuleie, pene, i se scot organele (daca e cazul). Eu ii decupez glanda cu grasime de la tartita (fund). Se sareaza bine si in interior si la exterior. Prefer sa nu adaug  sarea in amestecul de condimente ci sa o aplic direct de carne.

Amestec de condimente pentru pui la punga

Se topeste untul, se adauga uleiul de masline, usturoiul zdrobit, paprica (boiaua) si piperul. Eu am adaugat si o lingura de ierburi aromatice mediteraneene uscate (fara conservant). Se amesteca bine.

Cum se introduce puiul in punga?

Daca aveti pungi tubulare tip sul, va trebui sa taiati o bucata de cca. 40-50 cm lungime, pe care sa o legati cu clama speciala sau cu sfoara la un capat. Puiul se aseaza in punga pe spate, astfel incat sa fie bine centrat.

Peste pui se toarna amestecul de condimente si grasime, pana la ultimul strop. Nu se mai adauga nimic altceva. Nu se pune apa.

Inchidem punga cu inchizatoarea speciala (daca are) sau cu o sfoara si masam bine puiul cu condimentele, scuturand bine punga. Condimentele ajung astfel si in interiorul puiului. Metoda aceasta nu ne murdareste mainile!

Apoi se aseaza punga in tava si se dau 2-3 gaurele cu un ac in partea de sus a pungii (gauri mici, ca de ac de gamalie). Cuptorul se preincalzeste la 200 C (treapta inalta la cele cu gaz).

Pui la punga – cat si cum se coace?

Se introduce tava cu friptura pe cea mai de jos sina a cuptorului. Atentie! In timpul coacerii punga se umfla si, daca tava e prea sus, risca sa se lipeasca de rezistenta de pe tavanul cuptorului!

Acest pui se coace 60 de minute la 200° C. Dupa aceea se taie punga (se decupeaza sau se scoate de tot). Punga umflata creeaza un mic cuptor, aproape ermetic, care nu permite uscarea carnii.

Eu am mutat puiul direct in forma termorezistenta in care apoi l-am si servit. Am turnat si toate sucurile aromate acumulate in punga si l-am rumenit inca 30 de minute la 180° C.

Nu va pot povesti cat de bine miroase in bucararie 🙂 Pielea trebuie sa fie rumena, fripta. De aceea se numeste friptura si nu fiertura, nu?

Pui la punga - reteta rapida (9)

Servire pui la punga – reteta simpla

Este minunat acest pui la punga! Suculent si fraged, aromat si bine patruns. Chiar si pieptul, care este o carne seaca, s-a facut bun si fraged. Nu uitat de saft, acel sos bun si aromat care s-a format in tava.

Pui la punga - reteta rapida (10)

Iata o pulpa si o felie de piept. Yummy!

cum se face pui la punga reteta simpla rapida

Acest pui la punga se potriveste cu un piure de cartofi facut ca la carte – reteta aici. Merge bine si cu soteuri de legume (mazare, fasole), cu mix de legume trase la tigaie, cu salata asortata de sezon sau cu muraturi de casa.

Piure de cartofi reteta clasica

Sa stiti ca tot in „punga magica„ se poate face si paine! Vezi aici reteta.

Paine de casa coapta in punga Savori Urbane

Aici vedeti cum fac si pui pe sare – rețeta aici.

Pui pe sare la cuptor reteta simpla de pui fript Savori Urbane

Sau pui fript despicat și aplatizat – rețeta aici.

Pui la cuptor reteta simpla si rapida savori urbane

Incercati si voi acest pui la punga reteta simpla! Merita! Este ieftin si gustos.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu carne de pasare: pui, gaina, rata, curcan etc.

 

 

 

12 COMENTARII

    • De ce sa fie gresit? Poti sa-l marinezi direct in punga si-l dai la rece chiar si peste noapte. Nu uita sa-l scoti din frigider cu macar 2 ore inainte de a-l baga la copt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.