Babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure – rețeta de cozonac despicat și împletit

0

Babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure - rețeta de cozonac despicat și împletit savori urbane

Babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure – rețeta de cozonac despicat și împletit. Cum se face cozonac umplut cu Nutella și glazurat cu ciocolată? Rețeta de cozonac pufos cu cremă de alune de pădure și ciocolată. Rețete de cozonaci de casă. Cozonac pentru Paști sau Crăciun.

Am creat această babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure după gustul meu și al scumpei mele fiice Marlene. Amândouă iubim alunele de pădure, ciocolata și, evident, crema Nutella! De ce să nu le combinăm într-un cozonac de gală? A ieșit ceva de vis! Da, este un cozonac aspectuos, cu glazură de ciocolată, care poate sta la loc de cinste pe masa de Paști sau de Crăciun! Bineînțeles că-l puteți prepara și cu altă ocazie.

Servire și păstrare Babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure - rețeta de cozonac despicat și împletit savori

Pe platoul de mai jos se regăsesc și felii din această babka cu Nutella, alături de alte delicatese pe care le-am făcut de Crăciun. Vă promit că voi scrie toate rețetele în zilele ce urmează (vezi la finalul articolului)! Ele pot fi preparate și de Paști sau la alte ocazii speciale.

prajituri fursecuri asortate pe platou de argint ocazii festive retete savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă 2 cozonaci tip babka cu nutella, ciocolată și alune de pădure. Formele mele de cozonac au 30×10 cm (adânci de 8 cm).

Babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure - rețeta de cozonac despicat și împletit
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 buc. babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat pufos pentru 2 buc. babka
 • 700 g făină de calitate (recomand tip Manitoba)
 • 10 g drojdie uscată sau 30 g proaspătă
 • 200 g zahăr
 • 300 ml lapte
 • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon sau 2 lingurițe extract
 • 7 gălbenușuri
 • 10 g sare (min. 7 g sau 1%)
 • coaja rasă de la o lămâie
 • 120 g unt gras 82%
Umplutura pentru 2 buc. babka
 • 400 g alune de pădure ușor prăjite sau mix de alune cu migdale (din care jumătate măcinate fin și restul tocate mai mare)
 • 175 ml lapte
 • 350 g Nutella
 • 200 g ciocolată amăruie (preferabil picături termostabile)
 • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
În plus
 • 1-2 linguri de ulei pentru uns tava pt dospire
 • 1 ou bătut cu un pic de sare pentru uns cozonacii
Decor
 • 200 g ciocolată cu lapte
 • 50 g alune de pădure

 

Cum se face babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure – rețeta de cozonac despicat și împletit?

Aluat pufos cu unt caramelizat pentru babka sau alți cozonaci

Ingrediente pentru aluatul de babka

Ca de obicei, la dospituri, recomand făina cu multă proteină (12-15%) și de calitate (bine uscată). Din experiență vă spun că făina tip Manitoba (de la diferite branduri) sau cea ungurească Totkomlosi sunt foarte bune pentru cozonaci, pâine, chifle, pizza, gogoși, langoși etc. Voi puteți alege ce făină de cozonac doriți, bineînțeles. Eventual dozați laptele treptat pentru că s-ar putea ca făina voastră să nu îl absoarbă complet.

faina de forta manitoba si ungureasca pentru aluat de croasante viennoiseries new york rolls pain au chocolat

Am frecat gălbenușurile cu sarea pentru a se îngroșa un pic. Într-o crăticioară am pus la încălzit laptele cu zahărul. Am amestecat ca să se dizolve complet.

După ce laptele îndulcit s-a răcorit un pic am pus aromele naturale: zahărul vanilat Bourbon și coaja rasă de lămâie.

Am topit untul pe foc mic și l-am caramelizat (beurre noisette). Aveți grijă să nu-l ardeți!

Vă las aici un video cu cozonacul străbunicii mele Buia (din Sibiu) în care vedeți cum se caramelizează untul și cum se transformă în „beurre noisette” (cu arome de alune de pădure). L-am lăsat și pe el la răcorit.

 Cum se frământă și pliază aluatul de babka?

În castronul robotului am pus făina (am făcut o gropiță în ea), laptele îndulcit și aromatizat și drojdia. Am amestecat la suprafață ca să se umezească drojdia și am lăsat totul nemișcat 10 minute (cât să se activeze drojdia). Apoi am adăugat gălbenușurile frecate cu sare și am trecut la frământarea aluatului cu cârligul special al robotului. Prima etapă de frământare: 10 minute la treaptă medie de viteză. Am făcut pauză 5 minute, apoi am reluat frământarea pentru alte 10 minute, turnând treptat și untul caramelizat răcorit. Dacă frământați manual trebuie dublați acești timpi.

Gata cu frământatul! Am ales o tavă pe care am uns-o cu puțin ulei. Am răsturnat aluatul de babka în ea și, cu palmele unse, l-am aplatizat sub formă de foaie. Apoi am adus treimile laterale peste cea din mijloc și am obținut un dreptunghi. I-am adus și acestuia treimile superioară și inferioară peste cea din mijloc.

 Cum se frământă și pliază aluatul de babka (2)

Am obținut un pachet de aluat ca cel din imagine. Aceste manevre brutărești de întindere și pliere (stretch and fold) sunt benefice formarii și întăririi rețelei de gluten (formează miezul pufos care se desface în caiere, pale sau fâșii). Am introdus toată tava cu aluat într-un sac curat de plastic și am lăsat totul la dospit cca. 90 de minute. După primele 45 de minute am repetat pașii de întindere cu palmele și pliere. Apoi am introdus iar tava cu aluat în pungă și l-am mai lăsat la dospit 45 de minute.

reteta aluat pufos de babka cozonac despicat

Cum se face umplutura cremoasă de nutella cu alune de pădure și ciocolată pentru babka?

Am folosit alune gata rumenite și tocate din Lidl (se găsesc în punguțe de 200 g) și migdale întregi pe care le-am măcinat fin.

alune de padure si migdale macinate tocate

Am amestecat alunele și migdalele într-un castron mare. Am pregătit laptele fierbinte, vanilia și Nutella. Nu am mai pus zahăr în umplutură deoarece aluatul și Nutella sunt destul de dulci.

ingrediente umplutura babka cu nutella alune ciocolata lapte fierbinte

Am turnat laptele fierbinte peste alune și migdale, am adăugat zahărul vanilat Bourbon și Nutella.

Puteți face Nutella de casă – rețeta aici.

Am amestecat totul cu o lingură și umplutura de babka cu nutella și alune de pădure este gata! Am lăsat-o la răcorit până ce a ajuns la temperatura camerei. Cu tot cu ciocolata picături (pe care am pus-o ulterior) am avut cca. 1100 g de umplutură.

cea mai buna umplutura de cozonac babka nutella alune (2)

Porționarea și întinderea aluatului pentru babka cu nutella

Iată cât de fain a dospit aluatul de babka după 90 de minute! Este umflat și pufos ca o pernă!

Când l-am scos din tavă (ca să-l cântăresc) a făcut aceste bășicuțe superbe!

Porționarea și întinderea aluatului pentru babka cu nutella (2)

Am avut cca. 1500 g de aluat pe care l-am împărțit în 2 (fiecare parte este pentru câte o babka cu nutella, ciocolată și alune de pădure). Bineînțeles că am învelit în plastic bucata care mai are de așteptat, pentru a nu face crustă.

Am luat prima bucată de aluat și am întins-o pe masa ușor unsă cu ulei. Foaia mea a avut cca. 50×30 cm.

Cum se umple si ruleaza babka cu ciocolata, nutella si alune?

Am scos 1/2 din umplutura de alune cu Nutella și am pus-o peste foaie.

Am întins bine de tot (cu spatula) crema de Nutella cu alune de pădure.

A urmat să presar 1/2 din picăturile de ciocolată termostabilă.

Eu folosesc ciocolată belgiană termostabilă Callebaut (de pe internet) dar găsiți în supermarket și de la alte branduri. Ideea e ca ciocolata să nu se topească în timpul coacerii și să curgă din cozonac (mai ales că babka este despicată!).

Am rulat strâns primul cozonac tip babka cu Nutella, alune și ciocolată.

Cum se umple si ruleaza babka cu ciocolata, nutella si alune (5)

Am obținut un cilindru cu grosime relativ uniformă.

Am înfășurat bine cilindrul de aluat în hârtie de copt și l-am dat la frigider pentru 2 ore. Acest pas este foarte important pentru aspectul final al cozonacului despicat! La rece, aluatul și crema se întăresc și babka se va despica mai ușor pe lung, fără să se mânjească straturile.

Am procedat similar cu restul de aluat și umplutură rămasă.

Cum se despică și împletește babka?

După vreo 2 ore am scos primul sul de aluat rece din frigider: este ferm!

Cu un cuțit cu lama bine ascuțită am despicat complet, pe lung, acest sul de aluat. Așa arată jumătățile unei babka.

Am folosit aceeași hârtie de copt (în care a stat la rece) și am împletit direct pe ea cele 2 brațe ale cozonacului, având grijă ca tăietura frumoasă să fie mereu sus.

Aici vedeți cât de bine arată!

Cum se despică și împletește babka (4)

Cu ajutorul hârtiei de copt am transferat prima babka în tava de cozonac (neunsă cu nimic, dimensiuni 30×10 cm adâncime 8 cm), apoi am ajustat cu foarfeca marginile în exces ale hârtiei. Am acoperit cozonacul cu plastic și l-am lăsat la dospit în formă pentru 2-4 ore (depinde de temperatura ambientală). El a fost rece și a avut nevoie de timp mai lung de dospire. Am procedat similar și cu a doua babka.

babka pusa in tava la dospit

Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Când aluatul s-a ridicat aproape de buza formei (semn că a dospit destul) am uns ambii cozonaci cu ou bătut cu un praf de sare. Am insistat în zonele cu aluat, nu în cele cu umplutură.

Aici vedeți mai bine cât de fain a crescut în formă babka cu Nutella, alune de pădure și ciocolată!

Coacere cozonac babka despicat și împletit

Am copt ambele babka (deodată) timp de 45-50 de minute. Am început cu 12-15 minute la 180 C (cuptor preîncins), apoi am redus la 165 C și am continuat coacerea alte 30-35 de minute. După primele 30 de minute am acoperit ambii cozonaci cu hârtie de copt sau cu folie de aluminiu ca să nu se ardă la suprafață. Nu vă pot descrie aromele din bucătărie!! Miroase a alune de pădure și a ciocolată! Vis! Iată cât de fain arată primul (în tavă roșie)!

coacere si racorire cozonac babka (1)

Iată-l și pe al doilea cozonac despicat și împletit (în tavă neagră).

N-am pierdut vremea ci imediat am răsturnat cozonacii din tăvi pe grilaje de bucătărie și le-am îndepărtat rapid hârtiile de copt. Astfel ei se vor răcori lent, așezați numai pe laterale, bine aerisiți etc. La fiecare 5-10 minute i-am întors de pe o parte pe alta pentru a nu se turti.

Cum se decorează un cozonac tip babka cu glazură de ciocolată și alune?

De-abia după răcirea completă am decis să trec la ornarea celor 2 babka: cu ciocolată cu lapte și alune de pădure întregi. Pentru glazură am topit ciocolata pe baie de abur.

Iată prima babka gata de glasat!

Am transferat ciocolata topită într-un poș (i-am tăiat colțul la 2 mm) și am trasat cu el linii diagonale peste ambii cozonaci.

Cum se decorează un cozonac tip babka cu glazură de ciocolată și alune (3)

Putem face linii mai subțiri sau mai groase, nu trebuie să fie egale.

Imediat am lipit alunele de pădure de glazura moale de ciocolată. Daca ea se întărește, ele nu mai aderă. Gata! Am dat ambele babka la cămară pentru a face priză glazura de ciocolată.

Cum se decorează un cozonac tip babka cu glazură de ciocolată și alune (5)

Servire și păstrare Babka cu Nutella, ciocolată și alune de pădure – rețeta de cozonac despicat și împletit

Ce spuneți despre babka cu Nutella? Nu-i așa că arată senzațional!? Bineînțeles că merită a fi prezentată pe un platou elegant de porțelan sau pe o tavă de argint. Este frumoasă foc babka mea!

reteta babka cu nutella ciocolata alune savori (1)

Musafirii nici nu îndrăzneau să se atingă de ea: cum să tai așa o frumusețe?

reteta babka cu nutella ciocolata alune savori (2)

Vă spun eu cum se taie: cu cuțitul zimțat de pâine!

feliere babka cu nutella

La 1,5 kg de aluat am avut 1,1 kg de umplutură (plus glazura), doar că aluatul pufos a crescut foarte mult la copt!

reteta babka pufoasa impletita umpluta cu ciocolata crema alune nutella

Feliile ei sunt o poveste!

Cât de moale și pufos poate fi miezul! Uite-l cum se desface în fâșii, caiere sau pale!

miez pufos de babka cozonac pale fasii caiere

Umplutura de Nutella cu ciocolată și alune este potrivit de dulce, aluatul este fantastic și glazura de ciocolată cu lapte completează perfect acest cozonac de gală! Să încercați și voi rețeta!

cea mai buna babka reteta savori

Aici este platoul de prăjituri și fursecuri asortate printre care se află și această babka cu Nutella. În compania ei se află și delicatele Ișlere cu cremă de castane și glazură de ciocolată albă (rețeta aici), prăjitura cu foi de cacao și cremă de nucă opărită cu lapte (rețeta aici), Prăjitura Arlechin cu foi cu unt și umplutură de gem de caise și zmeură (rețeta scrisă aici și cea video aici), prăjitura cu foi albe 321 și cremă de ciocolată (rețeta aici), Ișlerele simple cu gem și glazură de ciocolată (rețeta în curând).

platou festiv cu prajituri deosebite pasti craciun sarbatori savori urbane

Dacă sunteți amatori de babka, vă las mai multe rețete. Prima este o babka cu cremă de nucă cu ciocolată și vișine, însiropată cu vișinată – rețeta aici. Are umplutură mai multă decât aluatul!

Cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată reteta savori urbane 2021

Mai demult am făcut și cozonac cu nucă și magiun de prune, îmbătat cu rom sau cognac (vinars) – rețeta aici.

Cozonac cu magiun, prune uscate și nucă, îmbătat cu rom - rețeta de cozonac însiropat savori urbane

Iată și un cozonac Ferrero Rocher conceput de mine (cu aluat cu cacao și îmbătat cu lichior Bailey’s)) – rețeta aici.

Cozonac Ferrero Rocher cu alune caramelizate, Nutella, ciocolată și lichior Bailey's rețeta savori urbane

Alte rețete VIDEO de cozonac Savori Urbane

Cozonacul străbunicii mele Buia din Sibiu (cu unt caramelizat) – rețeta scrisă aici și cea video mai jos.

Cozonacul Perfect – rețeta scrisă aici și cea video mai jos.

Cozonac fără frământare – rețeta scrisă aici și cea video mai jos.

Vă las aici întraga Colecție de cozonaci marca Savori Urbane

Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac - rețeta tradițională savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: