Mucenici de post umpluți cu nucă, gem de caise și stafide – pufoși și însiropați. Cum se fac mucenicii moldovenești din aluat dospit (de post) cu umplutură? Rețeta de sfințișori sau bradoși pentru comemorarea celor „40 de mucenici de la Sevastia”.
Pe 9 martie, în unele zone ale țării, se fac mucenici, măcinici, bradoși sau sfințișori. În Regat se fac mucenici fierți, asemănător cu tăiețeii – rețeta aici.
În Moldova se coc 40 de mucenici din aluat dospit, modelați în formă de 8, se ung cu miere sau sirop și se presară cu nucă. Sunt însoțiți de 40 de pahare de vin, spre bucuria bărbaților. De obicei această sărbătoare pică în Postul Paștelui, așa că aluatul acestor mucenici este, adesea, de post – vezi aici rețeta mucenicilor simpli.
De data aceasta am decis să umplu mucenicii cu nucă, gem și stafide și a ieșit ceva de vis! Acești mucenici umpluți de post sunt mari, pufoși și au multă umplutură cremoasă!
Aici vedeți și o altă secțiune care ilustrează caierele (palele) în care se desface aluatul lor.
Practic am adaptat rețeta noastră de mucenici umpluți (din aluat cu ouă și lapte), folosind un aluat dospit de post.
Din aceste cantități rezultă 8 mucenici de post umpluți. Sunt mari, pufoși și au umplutură generoasă.
- 400 g făină
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 70 g zahăr pudră
- 250 ml lapte vegetal (de migdale, de soia, de orez)
- 70 ml ulei de floarea soarelui
- un praf bun de sare
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 150 g nucă
- 150 g gem de caise
- 50 g stafide
- 30 g zahăr
- 30 g coajă confiată de portocale
- sirop din 80 g zahăr și 40 g apă
- sau ⅔ linguri miere de albine
- 50 g nucă tocată mare
Cum se fac acești mucenici de post umpluți cu nucă, gem de caise și stafide – pufoși și însiropați?
Aluat pufos de post pentru mucenici moldovenești, bradoși sau sfințișori
Pentru aluat am folosit lapte de migdale dar puteți folosi orice lapte vegetal sau chiar apă. Am desfăcut drojdia în laptele călduț, am adăugat zahărul, uleiul și făina, apoi sarea, coaja rasă de lămâie și zahărul vanilat. Am frământat aluatul câteva minute cu robotul, dar îl puteți frământa și cu mâna. Am acoperit bolul cu o folie transparentă și am lăsat aluatul la dospit circa 40 de minute sau până și-a dublat volumul.
Mod de preparare mucenici moldovenești de post cu umplutură cremoasă de nucă, gem de caise și stafide
Cum se face umplutura cremoasă de nucă cu gem, stafide și coji confiate de portocală pentru mucenici de post umpluți?
Până a dospit aluatul am avut timp să pregătesc umplutura. Nuca am prăjit-o puțin pentru a-și intensifica aroma. Apoi am mărunțit-o cu un procesor alimentar astfel încât să avem bucăți mai mari și mai mici.
Am pregătit gemul de caise (rețeta aici) și coaja confiată de portocale (rețeta aici).
Peste nuca mărunțită am adăugat gemul de caise, zahărul, stafidele și coaja confiată de portocale. Stafidele puteți să le înmuiați înainte în suc de portocale. Am cântărit umplutura: cca. 410 g. Înseamnă că pentru fiecare mucenic voi folosi cca 50 g din ea.
Oana a folosit, mai demult, această umplutură de nucă cu gem la un fabulos cozonac cu 10 gălbenușuri – rețeta aici.
Cum se împarte aluatul pentru mucenici frumoși și egali?
Iată aluatul dospit, răsturnat pe masa de lucru înfăinată. L-am cântărit: am cca. 820 g aluat, ceea ce înseamnă că fiecare mucenic va avea cca. 100 g aluat.
Am împărțit aluatul în 8 bucăți egale cărora le-am dat formă de bilă. Pentru a obține mucenici de post umpluți egali este nevoie să folosim cântarul de bucătărie!
Am acoperit bilele de aluat cu folie de plastic și am scos doar una pentru a o prelucra. Niciodată nu lăsăm aluatul dospit vraiște (neacoperit) deoarece se usucă la suprafață și crapă! Nici la cornuri, nici la gogoși, nici la cozonaci!
Cum se umplu și modelează (împletesc sau răsucesc) mucenicii de post cu nucă, stafide și gem?
Am întins fiecare bilă de aluat în formă ovală de circa 10×30 cm. Am scos 50 g din umplutura de nucă și am întins-o ca în imagine.
Am pliat o parte de aluat peste umplutură și am presat ușor ca să se lipească. Apoi am adus deasupra și cealaltă parte de aluat. Practic am obținut un cilindru sau o ruladă.
Am rulat cilindrul cu grijă până s-a făcut de circa 35 cm și m-am asigurat ca umplutura să nu aibă pe unde ieși.
Am unit apoi capetele ruladei și, cu grijă, le-am apăsat astfel încât să nu se desfacă.
Apoi am format opturi și le-am așezat în tava așternută cu hârtie de copt. Am procedat similar cu restul mucenicilor. Imediat ce-am pus un mucenic umplut și răsucit în tavă, l-am și acoperit cu plastic!
A doua dospire a mucenicilor de post cu umplutură de nuci
Am pus cuptorul la preîncins la 180°C pe funcția sus+jos+ventilație (treapta mare la cuptoarele pe gaz). Am lăsat mucenicii la dospit, în tavă, încă 20-30 de minute. Evident că i-am acoperit cu pungă de plastic pentru a nu se usca!
După a doua dospire m-am bucurat să văd că acești mucenici umpluți de post au crescut foarte fain! I-am stropit cu un pic de apă (cu un pulverizator fin) sau îi puteți unge cu pensula înmuiată în apă.
Coacerea mucenicilor umpluți de post și ungerea lor cu miere sau însiroparea + decorarea cu miez tocat de nucă
Am copt mucenicii 5 minute la 180°C (cuptor preîncins), apoi am redus temperatura la 160°C și i-am mai copt alte 13-15 minute sau pănâ ce se rumenesc frumos (depinde de cuptor). Tare frumoși au ieșit! Au crescut mult și s-au rumenit perfect!
În timp ce mucenicii erau în cuptor, am pregătit siropul și am tocat nuca pentru decor. Am fiert zahărul cu apa timp de 1-2 minute, cât să obțin un sirop legat. Puteți folosi miere rece în locul acestui sirop.
Idee este că mucenicii trebuie unși imediat ce ies din cuptor! Am pensulat mucenicii fierbinți cu sirop și i-am presărat cu nucă.
Aici îi vedeți mai bine: mucenici de post umpluți cu nucă, gem de caise și stafide, bine unși cu sirop și presărați cu nuci tocate.
Servire Mucenici de post umpluți cu nucă, gem de caise și stafide – pufoși și însiropați
Nu mi-a rămas decât să aranjez câțiva mucenici umpluți pe un platou și să rup unul (după răcorire) pentru a-i admira miezul.
Da, așa arată miezul unui mucenic reușit, chiar dacă este din aluat de post!
Aluatul lor este pufos și moale iar umplutura cremoasă de nucă cu gem de caise, stafide și coji confiate de portocală este grozav de gustoasă și de aromată!
Trebuie neapărat să încercați rețeta noastră de mucenici umpluți de post deoarece sunt fenomenali!
Ca să vă fie mai ușor, am centralizat toate rețetele de mucenici (moldovenești și muntenești) – vezi aici.
Au iesit puhavi si deliciosi! Multumesc mult pentru reteta!🤗