Mucenici moldovenesti de dulce

36

Mucenici moldovenesti de dulce Savori Urbane (2)Mucenici moldovenesti pufosi de dulce pentru 9 martie. 40 de mucenici, macinici, bradosi sau sfintisori copti in forma de 8 din aluat fin de cozonac cu oua (galbenusuri), unsi cu sirop din miere si presarati cu nuca. Sunt insotiti, in mod traditional, de 40 de pahare de vin.

Draga noastra cititoare Alexandra (care ne urmareste de multa vreme si ne gateste retetele foarte des) m-a intrebat intr-o seara daca nu avem o reteta de mucenici pufosi. Dorea sa aiba o reteta de la noi pentru ca in noi are incredere (si ii multumim 🙂 si pe aceasta cale)! Cum la noi in Ardeal nu se fac mucenici nu am nicio reteta sau amintire cu ei.

LA FINALUL ARTICOLULUI VEȚI GĂSI, ÎN FORMAT VIDEO, O REȚETĂ DE MUCENICI UMPLUȚI.

M-am documentat insa temeinic si am constatat ca mucenicii moldovenesti de dulce sunt facuti de fapt dintr-un aluat de cozonac, sunt insiropati cu miere si presarati cu nuca. Exista si mucenici de post – in cazul in care 9 martie cade in Postul Pastelui. Reteta acestor mucenici moldovenesti de post o gasiti aici.

Mucenici moldovenesti de post Savori Urbane (2)Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional (din vremea Imperiului Roman) si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In aceasta zi se fac ritualuri de purificare, se trece la curatenia gospodariei dandu-se foc gunoaielor stranse (numai cu foc adus din casa)  pentru a aduce caldura din casa si afara. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostirea de descantece pentru ca sa iasa caldura din pamant si sa intre gerul sau jocul copiilor peste foc. Toate acestea au origini precrestine.

In ziua mucenicilor din 9 martie, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. (sursa Wikipedia).

Istoria celor 40 de mucenici de la Sevastia

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid si Domnos erau foarte priceputi in studiul Scripturilor. In anul 320, afland despre credinta lor, Agricolae (guvernatorul Armeniei) i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si schingiuiti. De aici isi are originea forma tipica a cifrei 8 in care se fac mucenicii.  In cele din urma guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc de frig. Locul i-a fost luat de un soldat roman care ii pazea. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac insa au fost torturati groaznic pana ce si-au dat sufletele. Moastele lor au fost raspandite la diverse biserici din spatiul ortodox. (sursa CrestinOrtodox.ro).

Iata de ce se fac 40 de mucenici in forma cifrei 8. In Muntenia se fac mucenici fierti in apa cu zahar si nuca, dintr-un aluat de taietei. Reteta lor o gasiti aici.

Mucenici muntenesti fierti cu nuca reteta simpla savori urbane

Sau rețeta mucenicilor umpluți cu nucă – extra pufoși și însiropați –  vezi aici.

Mucenici umpluți cu nucă - rețeta de sfințișori pufoși și insiropați savori urbane

Din ingredientele de mai jos rezulta 40 de mucenici moldovenesti pufosi si aromati.

5.0 from 18 reviews
Mucenici moldovenesti de dulce
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 40 buc
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 1200 g faina
  • 160 g unt
  • 600 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie
Pentru decor:
  • ca.80-100 ml miere
  • ca.80-100 g nuca
  • ulei pentru masa de lucru
  • 1 ou pentru uns

 

Preparare aluat pentru mucenici moldovenesti de dulce

Pentru aluat se amesteca laptele caldut cu drojdia si cu o lingura de zahar (din cele 200 g). Dupa 5 minute se adauga galbenusurile, untul moale la temperatura camerei, coaja rasa de portocale si/sau lamaie, sarea, restul de zahar, vanilia si, in final, jumatate din faina. Se amesteca cu ajutorul unui mixer pana face basicute apoi se adauga treptat si restul de faina pana se obtine un aluat moale dar compact. Se lasa la dospit la un loc caldut circa o ora.

Cum se modeleaza mucenicii moldovenesti in forma de 8

Dupa ce aluatul a dospit suficient se imparte in 4 portii. Fiecare portie se imparte in 10 (prima data in 2 si apoi in 5). Astfel vom avea fix 40 de bucati. Aluatul se prelucreaza pe blatul de lucru uns usor cu ulei.

Mucenici moldovenesti de dulce (2)

Ungem palmele cu putin ulei. Fiecare parte se intinde sub forma unei baghete lungi, de circa 50 cm. Aceasta bagheta se impatura in 2 si se rasucesc fasiile intre ele. Se obtine aici o impletitura/sucitura de circa 25-30 cm.

Din aceasta impletitura formam opturi. imbinarea capetelor se face chiar la mijlocul cifrei 8, dedesubt (sub locul de incrucisare).

Mucenici moldovenesti de dulce (5)

Mucenicii moldovenesti se aseaza in tava mare a cuptorului cate 5, pe doua coloane. Intr-o tava vor incape astfel 10 bucati (a cate 12-14 cm lungime). Ies 4 tavi de mucenici.

Mucenici moldovenesti de dulce (6)

Daca doriti, deasupra se pot unge cu un ou batut. Eu i-am uns. Mucenicii se mai lasa la dospit in tava cca. 10 – 15 minute (exact cat dureaza coacerea turei anterioare).

Coacere mucenici moldovenesti de dulce

Mucenicii moldovenesti se coc in cuptorul preincalzit la 180° C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz) timp de 10 minute. Dupa aceasta se acopera cu o hartie de copt si se mai coc 5 minute la 160° C (treapta medie).

Mucenici moldovenesti de dulce (8)

Insiropare mucenici

Mucenicii fierbinti se ung cu miere si apoi se presara cu nuca. Mierease incalzeste usor intr-o craticioara sau in cuptorul cu microunde si astfel se poate pensula mult mai usor.

Mucenici moldovenesti de dulce (7)

Daca nu va place mierea puteti sa insiropati mucenicii moldovenesti de dulce cu un sirop din 100 g zahar si 50 ml apa si vanilie. Se fierbe 3-4 minute pe foc dupa care se poate pensula direct peste mucenicii fierbinti.

Mucenici moldovenesti de dulce (9)

Peste mucenicii insiropati se presara imediat nuca. Daca asteptati pana se usuca/solidifica mierea/siropul, nuca nu se va mai prinde si va cadea de pe mucenici.

Mucenici moldovenesti de dulce (10) Mucenici moldovenesti de dulce (11)

Gata! Mucenicii moldovenesti au iesit grozav!

Mucenici moldovenesti Savori Urbane (3)Sunt moi si parfumati. Foarte gustosi. Aluatul este pufos, dulce si aromat, se desface in fasii.

Mucenici moldovenesti Savori Urbane (4)Acum stiti cum si de ce se fac in 9 martie cei 40 de mucenici moldovenesti in forma cifrei 8. Barbatii nu uita de cele 40 de pahare de vin care se beau in aceasta zi 🙂

Mucenici moldovenesti (1)

Vă invit să urmăriți cu atenție pașii de preparare ai unor pufoși mucenici (de dulce) umpluți cu cremă de nucă – vezi video. Voi puteți folosi aluatul de post, ca în rețeta de aici. Vă doresc vizionare plăcută și vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de pe Youtube –  !! Mai jos veți avea și rezumatul scris al rețetei.

Aici găsiți toate rețetele noastre de mucenici (copți sau fierți).

Rețete de mucenici moldovenești (copți) sau muntenești (fierți) savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu aluat dospit: melcisori, cornuri, cuib de viespi, colaci, cozonaci, beigli.

cornuri de post cu rahat Savori Urbane

36 COMENTARII

  1. Va felicit pentru publicarea istoriei celor „40 de Mucenici”.Apreciez cu atat mai mult faptul ca, desi sunteti dintr-o zona in care nu se fac,va documentati.Eu fac mucenici dupa traditia din Muntenia,de unde-mi am „obarsia”,dar imi plac f. mult cei moldovenesti.Am mancat odata si sunt deliciiiiiiiiiosi!!!!

      • Nici in familia mea- de ardeleni veniti demult in Bucuresti- nu se faceau mucenici, iar cei pe care I-am gustat la colegi (tipul „supa”)n-au fost deloc pe placul bunicii ori mamei mele…, asadar niciodata nu au incercat sa-i faca…Copiilor mei nu le displac insa…
        Cat ma priveste pe mine, documentandu-ma, ca sa le fac totusi mucenici, recunosc faptul ca m-au atras mai degraba cei moldovenesti; in fond din cam aceleasi ingrediente de baza, insa sunt cu mult mai „prelucrati”.
        Reteta propusa de voi este mai atragatoare fata de ceea ce gasesti pe net, iar faptul ca ati incercat-o si ati difuzat si pozele este un atu in plus!
        Vreau deci sa o incerc si eu si sper ca va fi mai buna decat anii trecuti, cand am folosit o reteta traditionala moldovenesca , coroborata cu inca vreo doua, insa, in pofida aprecierilor familiei, am certitudinea ca ca reteta voastra e mai fina.
        V-as cere totusi cateva detalii la descrierea aluatului dupa framantare (cu mixer de framantat): se strange de pe peretii vasului sau, nu , fiind moale? e lipicios?
        Odata formate opturile, se pun imediat in cuptorul preincalzit?
        Bucatile de aluat ” in asteptare „se acopera/ se pot prelucra cu usurinta?
        Va multumesc anticipat.

        • Este un aluat care se prelucreaza usor, nu este lipicios. Blatul de lucru si palmele trebuie unse usor cu ulei. Despre dospitul in tava (am completat acum) – sunt suficiente 10-15 minute, exact de cat are nevoie tava anterioara ca sa se coaca. Nu trebuie acoperiti cu stergar pentru ca sunt unsi cu ou batut si acesta se va lipi de textila.

  2. Eu fac un sirop cu flori de tei ,zahăr și puțină miere de albine din tei și mucenicii au o savoare deosebită .După ce le fac baie ,îi ung cu miere și nucă și ciocolată !Abia aștept ziua de nouă martie mai ales ca e ziua de naștere a soțului !

  3. Eu insiropez mucenicii cu un ceai de tei îndulcit cu zahăr și mire de albine de tei ,apoi îi ung cu miere și îi îmbrac cu nucă și ciocolată rasă .Încercați și veți vedea cât sunt de buni !!!!!

  4. Vreau sa incerc si eu mucenicii reteta de la voi.Am incredere.Daca o sa fac sipapanasi si. Mi vor reusi,va voi felicita,ptr.ca nu mi. Auu iesit niciodata papanasii asa cum am mancat la Sinaia ci ani buni in urma.Deceq,,nu stiu dar nu am avut reteta voastra ci de la GUSTo.numai bine si succese.IRENE.

  5. Ieri am facut mucenici dupa reteta dumneavoastra si au iesit minunati.Am respectat cu sfintenie reteta si timpul de coacere si nu am avut nici o problema.Multumesc din suflet pentru ajutor!.

  6. Buna dimineata! Minunata reteta! Am incercat mucenicii si au iesit super! Intrebare mea este : as putea face si cozonac din aluatul asta?
    Va multumesc!

  7. Va multumesc pentru reteta delicioasa de mucenici. I-am facut azi si au iesit nemaipomeniti. Eu ii insiropez cu un sirop de zahar aromat cu vanilie si coaja rasa de portocala, apoi ii ung cu miere si ii presar cu nuca zdrobita. Va multumesc pentru toate retetele deosebite si pentru informatiile interesante, precum si pentru pasiunea pentru lucruri bine facute care razbate din postarile voastre.

  8. Mucenicii sunt extraordinari. Sunt extrem de multumita de reteta! Ca de altfel de toate retetele voastre! Pentru ca am cam mancat din ei cred ca azi ma mai asteapta o tura de mucenici umpluti!!!!

  9. Am facut pentru prima oara mucenici si am folosit aceasta reteta si au iesit minunati.Am dat de pomana pentru cei adormiti .Mi-au fost laudati si mi s-a cerut reteta.
    Am mai facut si paine dupa reteta de aici si la fel mi-a iesit o minune de paine.De asemenea am trimis link-ul multor gospodine.Tot ce am gatit dupa retetele voastre a iesit superbun!!
    „Savori urbane” sunteti minunate!!!!Va multumesc!Dumnezeu sa va rasplateasca efortul!
    Doamne ajuta!

  10. Mulțumesc savoriurbane.
    Datorită rețetei voastre, mi-au ieșit mucenici pufoși și foarte gustoși. 🤗
    Nu am dat greș cu nici o rețetă de-a voastră.

  11. Wow….cum au iesit…sincera sa fiu inca ma mir🤣
    Am fost sceptica, ba ca e aluatul prea moale, ba ca timpul de coacere e prea mic dar sunt ceva de vis. Ce am facut in plus a fost sa pun si nitica scortisoara peste nuci. Multumesc inca odata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: