Mucenici umpluți cu nucă – rețeta de sfințișori pufoși și însiropați. Cum se fac mucenicii umpluți? Măcinici sau sfințișori de dulce sau de post umpluți cu nucă. Cei mai pufoși mucenici. Rețeta de mucenici aromați și dulci.
Mucenici umpluți pentru 9 martie. În mod tradițional se fac 40 de mucenici, măcinici, bradoși sau sfințisori copți în formă de 8 din aluat fin de cozonac cu ouă, unși cu miere sau sirop și presărați cu nucă. Sunt însoțiți de 40 de pahare de vin.
De data aceasta am decis să umplu mucenicii cu cremă de nucă opărită cu lapte și stafide sau merișoare deshidratate. Nu vă pot povesti cât de grozavi au ieșit! Un aluat pufos care se desface în caiere, fâșii sau pale!
Desigur că din acest aluat grozav puteți să faceți și în restul anului niște cornri sau împletituri delicioase, nu doar mucenici în formă de 8.
Recent am publicat și varianta de post a acestor mucenici umpluți – rețeta aici.
Am mai publicat în anii trecuți rețeta mucenicilor moldovenești simpli, de post (rețeta aici) sau de dulce – cu lapte și ouă (rețeta aici). Spre deosebire de mucenicii moldovenești, mucenicii muntenești sunt fierți în apă și foarte aromați. Rețeta lor o găsiți aici.
Cum se fac mucenicii umpluți de post?
Dacă doriți să faceți mucenici umpluți cu nucă dar cu aluat de post folosiți cu încredere rețeta mucenicilor de post pe care o găsiți aici. Pentru umplutură, în loc de lapte folosiți apă și lăsați să scadă siropul bine de tot. Apoi procedați exact ca în rețeta de mai sus. Mucenicii de post NU se ung cu nimic înainte de coacere. Ei vor fi pensulați cu miere și presărați cu nucă după coacere.
Din cantitățile de mai jos rezultă 8 mucenici umpluți mari sau 10 mucenici mai mici. Dacă doriți să faceți 40 de mucenici, veți multiplica ingredientele (înmulțiți ingredientele cu 4).
- 650 g făină 000
- 80 g unt min.82%
- 300 ml lapte
- 2 ouă
- 100 g zahăr pudră
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- un praf bun de sare
- zahăr vanilat sau esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- 150 ml lapte
- 100 g nucă
- 100 g stafide
- 50 g zahăr
- un praf bun de sare
- zahăr vanilat sau esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de lapte
- 150 g nucă
- 100 g miere
Cum se fac acești mucenici umpluți cu nucă – rețeta de sfințișori pufoși și însiropați?
Cum se face aluatul dospit pentru mucenici pufoși?
Pentru aluat am încălzit laptele și untul (fără să fie fierbinte, atât cât sa pot ține degetul și să nu ardă), am adăugat zahărul și drojdia. Apoi am adăugat și vanilia, sarea, coaja de lămâie, cele două ouă întregi și 400 g făină. Am bătut cu mixerul aluatul până a făcut beșicuțe. Apoi în 2-3 tranșe am adăugat și restul de făină. Aluatul este destul de moale. Am format o bilă și am lăsat aluatul la dospit într-un bol încăpător, acoperit cu o folie transparentă.
După o oră aluatul meu a crescut frumos.
Cum se face umplutura de nucă opărită cu lapte?
Pentru umplutură am pus toate ingredientele într-o crăticioară și le-am lăsat la fiert până au scăzut mult. Dacă nu puneți stafide puteți pune și merișoare sau coji confiate de portocală (vezi aici cum se fac). Puteți lăsa umplutura și doar cu nucă și lapte. Să aveți însă cel puțin 400 g ingrediente pentru umplutură (înainte de fierbere).
Apoi am cântărit umplutura scăzută: cca. 333 g. Băiețelul meu m-a ajutat, ca de obicei, la calcule (este important să știe și aplicația practică a celor învățate la scoală). Am împărțit 333 la 8 si am ajuns la concluzia că pentru un mucenic voi avea circa 41 g umplutură.
Cum se porționează și modelează mucenicii umpluți astfel încât să fie egali și frumoși?
Am scos aluatul pe masa lejer înfăinată și l-am frământat 1 minut. L-am lăsat la odihnit 10 minute acoperit cu folie de plastic. Apoi l-am cântărit să vad exact cate grame are: 1310 g. Am împărțit din nou împreună cu juniorul 1310 g la 8 și am ajuns la concluzia că un mucenic va avea circa 163 g aluat. Am obținut 8 porții egale, pe care le-am așezat sub folie transparentă pentru a nu se usca.
Apoi am luat prima bilă și am întins-o în forme aproximativ ovale de circa 10×25 cm. Peste fiecare fâșie am întins porția de 40-41g de umplutură de nucă.
Am rulat strâns aluatul sub formă de sul lung (baghetă). Am continuat și cu restul de 7 bucăți. Apoi am lăsat mucenicii la odihnit acoperiți cu folie alimentară.
Rând pe rând am răsucit fiecare sul ca pe o spirală și am unit cele două capete.
Am făcut forma de 8 astfel încât lipitura să fie dedesubt.
Am așezat mucenicii pe rând în tava tapetată cu hârtie de copt și i-am acoperit imediat cu plastic ca să nu se usuce. Am mai lăsat mucenicii în tavă la dospit timp 10-15 minute să mai crească puțin.
Am bătut un gălbenuș cu o lingură de lapte și am pensulat cu grijă sfinșișorii cu acest amestec.
Coacere mucenici moldovenești pufoși umpluți cu nucă și stafide
Mucenicii se coc în cuptorul preîncins la 180° C funția sus+jos+ventilație (funcția medie/mare la cuptoarele pe gaz) circa 18-20 de minute. Vă asigurați că sunt rumeni și copți. Dacă se rumenesc prea repede puteți să îi acoperiți după 10 minute. Să vă mai povestesc cât de bine miroase în bucătărie?
Cum se însiropează și decorează mucenicii umpluți cu nucă și miere?
Am pregătit nuca. Am prăjit-o într-o tigaie și apoi am tăiat-o din cuțit.
Mi-am pus la îndemână mierea și nuca tocată înainte de a scoate tava din cuptor. Dacă mierea este prea groasă sau zaharisită ea poate fi încălzită în prealabil. Dacă nu doriți să însiropați mucenicii cu miere, puteți face un sirop fiert din 100 g zahăr si 50 ml apă. Opțional puteți adăuga și un strop de vanilie sau de scorțișoară.
Mucenicii proaspăt scoși din cuptor i-am însiropat imediat cu miere ușor încălzită. Eu am lucrat cu o pensulă siliconată. Cât de bine arată mucenicii mei! Sunt grăsuni, bine crescuți, aromați și pufoși!
Apoi am presărat nucile tocate peste ei (cât încă era totul fierbinte). Cât de bine arată acețti mucenici umpluți cu nucă!
Am lăsat totul la răcorit în tavă. Așteptarea e grea… dar merită 🙂
Servire mucenici umpluți cu nucă – rețeta de sfințișori pufoși și însiropați
După răcirea completă am transferat mucenicii pe platouri.
Acești mucenici umpluți sunt extrem de pufoși si de aromați iar umplutura lor este pur și simplu delicioasă.
Vă mai arăt și cum se desface aluatul în pale sau caiere – o nebunie!
Acești mucenici umpluți cu nucă se pot păstra 2-3 zile bine înveliți în hârtie de copt și apoi în ștergare groase de in sau bumbac.
Aici găsiți toate rețetele noastre de mucenici (copți sau fierți).
Vă recomand și rețeta de colacei pufoși pentru pomană sau parastas – vezi aici.
Precum și rețeta tradițională de colivă din grâu sau arpacaș – vezi aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de mucenici umpluți cu nucă sau sfințișori pufoși și însiropați!
Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci de casă: simpli, cu nucă, cu rahat, coardă cu mac sau nucă, baigli sau cozonaci ungurești, panettone, cozonaci moldovenești etc.
[…] Sau rețeta mucenicilor umpluți cu nucă – extra pufoși și însiropați – vezi aici. […]
[…] Sau rețeta mucenicilor umpluți cu nucă – extra pufoși și însiropați – vezi aici. […]
[…] Sau rețeta mucenicilor umpluți cu nucă – extra pufoși și însiropați – vezi aici. […]
Gand la gand 🙂
Băiețelul meu nu suporta sa se murdareasca pe mâini și ma gândeam ca anul acesta voi face mucenicii umpluti:)
Multumesc pentru reteta!
Revin cu rezultatul in 9 martie
acest aluat nu tb framantat? adica dupa ce se adauga restul de faina in 2-3 transe si se incorporeaza, se pune direct la dospit? multumesc!
Doar in prima parte se bate apoi, dupa ce se pune restul de faina, se framanta putin doar cat se se incorporeze si aceasta.
Mucenicii umpluti au iesit geniali. Voi folosi reteta si la cornulete. Aluatul este atat de bun si de pufos… Multumim de reteta!
[…] ca imi este sursa de inspiratie impreuna cu Oana, mai ales cand sunt presata de timp >>> click aici pentru reteta S.U. Modificarile aduse de mine sunt […]
Am folosit reteta de mucenici de post si i-am umplut cu nuca. Minunati!
Au ieșit minunat ! O aromă plăcută în toată casa. Toate cele bune !
E prima dată când fac, dar nu va fi și ultima…au ieșit ffff pufoși, gustoși…sunt… demențiali…
Am testat reteta , au ieșit mai buni decât mi-am imaginat . Fragezi si pufosi chiar si a doua zi . 🤗 . Multumim !!
Au ieșit pufoși, aromați, gustoși, într-un cuvânt, minunați! Sunteți o comoară la casa omului! Țineți-o tot așa!
Foarte buna reteta. Am facut-o astazi si au iesit deliciosi, exact ca in poze si in descriere. Felicitari si multumesc ptr ea!
Super reteta ! Multumesc frumos ! Cei mai buni mucenici pe care i-am facut pana acum .
Si stelele , desigur 5 !
Reteta excelenta…eu i-am insiropat.
Am uitat sa dau stelutele 🙃
[…] Rețeta de mucenici umpluți cu nucă și stafide (copți) – vezi aici […]
Deliciosi😋! Extraordinara reteta, e deja al treilea an cand ii fac dupa reteta voastra🥰
Minunata reteta, mulțumesc. Am sa o folosesc și în restul anului pentru cornuri cu diferite umpluturi.
Au iesit foarte pufosi.Este prima data cand ii fac dar nu si ultima.Multumesc pentru reteta 😋