Colacei pufosi de post pentru pomana, parastas (japoneze)

18

Colacei pufosi de post pentru pomana, parastas japoneze reteta savori urbane

Colacei pufosi de post pentru pomana, parastas. Numiti si „japoneze”, acesti colaci traditionali de casa se impletesc foarte usor, sunt rumeni si pufosi. Colaceii de post unsi cu miere se ofera, alaturi de coliva, la biserica, la pomeni si parastase ortodoxe dar se pot prepara si ca desert de post.

Acesti colacei pufosi de post sau japoneze se fac din aluat dospit simplu care, dupa coacere, se desface in caiere (pale). Colacei impletiti pe care, pe vremuri, ii gaseai in patiserii sub numele de „Japoneze” datorita asemenarii lor cu cocul gheiselor. Aluatul este unul lejer, fara oua, unt sau lapte, dar bine aromat cu vanilie, coaja de lamaie si/sau portocala.

reteta japoneze colaci impletiti unsi cu miere

Reteta acestor colacei de post se aseamana oarecum cu cea a mucenicilor moldovenesti – reteta aici.

Mucenici moldovenesti de post Savori Urbane (2)

Daca doriti puteti adauga in aluatul pentru colacei si fructe confiate sau stafide, merisoare, rahat etc. De asemenea, dupa coacere si ungerea cu siropul cu miere puteti sa ii presarati cu nuca. Eu am prefeat sa ii las simpli.

Aici gasiti si reteta de coliva pentru pomeni, parastase.

Coliva reteta din grau sau arpacas - pentru pomana, parastas savori urbane

La Mosii de Iarna se dau pomana și piftii sau racituri. Va las aici retetele piftiilor de porc (vezi aici)de pui, curcan, cocos (vezi aici) sau de ciolan afumat (vezi aici).

Si dimensiunile lor pot varia, in functie de preferinte. Din cantitatile de mai jos obtineti 5 colacei de post mai mari sau 10 mai mici.

5.0 from 11 reviews
Colacei pufosi de post pentru pomana, parastas (japoneze)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 5 colacei
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 700 g faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
  • 80 g zahar
  • 50 g ulei
  • 400 ml apa calduta
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la ½ de portocala (optional)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 14 g sare
Pentru sirop:
  • 120 g zahar sau miere
  • 1 plic zahar vanilat
  • 75 ml apa

 

Cum se fac acesti colacei pufosi de post pentru pomana, parastas (japoneze)?

Cum se pregateste aluatul pentru colacei pufosi de post?

Pentru aluat se amesteca drojdia, zaharul si apa calduta, peste care se pun 200 g faina. Se lasa pe masa circa 10 minute dupa care se adauga si restul ingredientelor, mai putin restul de faina care urmeaza mai tarziu. Nu uitati de sare, fara de care niciun aluat nu are gust! In brutarie se calculeaza 2% sare fata de cantitatea de faina din reteta deci punem 14 g sare.

Se amesteca bine cu carligul aparatului de framantat sau cu o lingura de lemn, apoi, dupa ce s-a omogenizat, se adauga si restul de faina. Aluatul se framanta 4-5 minute cu robotul sau cu mana. Apoi se lasa la dospit circa 40 de minute la un loc caldut. Eu prefer sa acopar vasul cu o punga, nu cu stergar de bucatarie.

Dupa dospire rasturnam aluatul pe masa de bucatarie usor infainata.

Intindem aluatul in foaie groasa de un deget si apoi il impaturam. Mai intai in 3 (aducem treimile laterale peste partea mijlocie) si apoi rulam strans dreptunghiul obtinut sub forma unui cilindru.  Cilindrul obtinut il mai rulam o data pana ce aluatul are forma de bila. Acoperim aluatul cu punga de plastic si il lasam sa se odihneasca 10 minute.

Cum se portioneaza, modeleaza si impletesc colaceii – japonezele?

Cantarim aluatul – avem circa 1300 g. Este perfect pentru 5-6 colacei. Eu am facut 5 medii insa puteti face si 10 mai mici. Asadar am impartit aluatul in 5 si am obtinut 5 portii de aluat a cate 260 g fiecare. Am luat fiecare bucata si am rulat-o strans de tot in forma de sul.

Am mai lasat bucatile de aluat la odihna inca 10 minute, tot sub o punga.

Fiecare bucata de aluat am rulat-o cu mana pana ce am obtinut un cordon lung de circa 40 de cm, usor ingustat la capete.

Legam un nod, astfel incat un capat sa fie un pic mai lung decat celalalt (adica nu chiar la mijloc).

Luam apoi capatul mai lung si il bagam sub aluat, pe sub bucla cea mai mare.

Puteti vedea aici un filmulet cu tehnica de  impletire. Aici sunt 3 metode iar eu am ales varianta 3 (de la minutul 2:00).

Dupa ce am impletit toti colaceii ii asezam in tava asternuta cu hartie de copt si ii mai lasam la dospit in jur de 10 minute, timp in care incingem cuptorul.

Coacere colacei pufosi de casa – japoneze

Uitati cat de frumos au mai crescut in tava!

Dupa ce cuptorul s-a incins la 170° C (caldura sus+jos+ventilatie respectiv treapta medie la cuptoarele cu gaz) se introduce tava cu colacei in cuptor. Colacii de post se coc 20-25 de minute la 170° C. Trebuie sa fie rumeni si frumosi.

Au crescut minunat! Luciul exterior va fi dat de siropul vanilat.

Cum se ung colacii cu miere sau sirop de zahar?

Pentru sirop aducem la fierbere ingredientele, pana se dizolva zaharul. In loc de zahar putem folosi si miere si procedam la fel. Tragem cratita deoparte si o lasam un pic la racorit.

Cum am scos colacii din cuptor ii si insiropam! In primele secunde! Acestia trebuie sa fie cat se poate de fierbinti. De accea trebuie sa avem siropul pregatit la indemana. Fiecare colacel se unge repede cu sirop, cu ajutorul unei pensule. Puteti sa-i presarati si cu nuca macinata, mac, susan etc.

cum se ung colacii cu miere sau sirop

Lasam asa colaceii la racit. Sunt pur si simplu perfecti! Ce spuneti?

colaci de casa pentru pomana sau japoneze reteta pas cu pas

Ce culoare frumoasa si ce coaja lucioasa au!

colacei pufosi de casa reteta de post

Au un gust placut, sunt aromati…. nici nu ai zice ca sunt de post. Interiorul este foios, se desface in pale, caiere.

cum se fac colacei pufosi acasa

Incearca si tu aceasta reteta simpla de japoneze sau colacei pufosi de post pentru pomana, parastas!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de post

18 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Multumesc mult pentru reteta! Au iesit excelenti. Am facut varianta fara arome, sirop si zahar in exces ( am pus cat sa se hraneasca drojdia ), pt ca la noi in zona nu se dau de pomana colaci dulci la pomenirea mortilor ( indiferent daca este pomana sau parastas ) ci sarati. Daca faceti 5, din cantitatea de aluat din reteta, ies cat o strachina de mari ( atat au crescut ai mei, ceva mai mari ca in pozele de pe site ), perfecti pentru pachetele cu mancare.
    Avand in vedere discutiile legate de coacere, precizez ca eu i-am copt la 180 de grade, in cuptorul electric, functia ventilatie si caldura jos ( caldura sus-jos la mine este fara ventilatie si nu o folosesc la copt painea niciodata ) timp de 30 de minute. Au iesit perfect copti si rumeniti. La aceeasi temperatura, timp de 35 de minute am copt si prescura ( din 450 de grame de aluat ) care la fel, a iesit cum trebuie.

  2. De multă vreme site-ul dvs. e pentru mine un reper și am învățat foarte mult, dar azi vă scriu pentru prima oară să vă mulțumesc. Am copt azi prima oară colăceii. Mi-au ieșit excepțional de buni și sunt foarte bucuroasă.
    Mult succes în tot ce faceți!

    Gabriela

  3. Am facut ieri pentru pomenirea mortilor de astazi, Adormirea Maicii Domnului, copturile care se aduc la noi la bisercai, facute dupa reteta d-vstra. Au iesit nemaipomenit de bune si aspectuoase. Multumim pentru retete, doamne generoase cu noi, muritorele… in bucatarie!
    La indicatiile privind temperaturile si timpii de coacere sunteti fara egal.

  4. In primul rind un Buna Ziua la Toata Lumea!

    Am vrut sa va scriu de la bun inceput. Dar am zis hai sa mai treaca vreo citeva zile.
    Am un mesaj sava comunic: am vazut colaceii si cu coliva. Dar am o mare rugaminte la voi.
    Pot sa ma imprumut si eu cu vreo 2, 3, 4, 5, retete de la voi sa le pot face si eu? N-as vrea raspunsul acum .
    Raspunsul puteti sa mi-l dati si mine. Va Multumesc tare mult!

    • Puteți găti acasă (pentru dvs și familia dvs) toate cele 2500 de rețete de pe blog! Nu puteți să le folosiți în alte scopuri care încalcă drepturile de autor conform Legii nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Adică nu le puteți printa și distribui, nu le puteți prelua ca atare pe alte bloguri etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.