Cozonac de post cu cacao, nucă și stafide – pufos și aromat. Rețeta de cozonac pufos și foios fără lapte și fără ouă. Cozonac de post delicios. Rețeta de cozonac vegan. Cozonac fara lactoză.
De vreo 2 ani m-am ambiționat să fac un cozonac de post decent. Am încercat diferite variante dar nu am fost încântată de nici una dintre ele. Varianta cu apă chioară pică din start. Făină, apă, ulei și zahăr = doar o pâine dulceagă, nereușită.
După mai multe încercări de a combina diferite ingrediente am ajuns la această rețetă care de departe mi s-a părut cea mai bună. Am folosit lapte de migdale neîndulcit. Se găsește acum în comerț peste tot și are prețuri variind între 6 și 14 lei/litru. Dintr-un litru faceți însă 3 cozonaci mari și pufoși, așa că nu e nici mare cheltuială. Culoarea galbenă plăcută este dată de turmeric (curcuma). Acesta trebui dozat cu simț ca să nu obținem un cozonac galben-verzui sau fluorescent. Am reușit astfel să prepar cel mai bun cozonac de post!
Puteți încerca și o rețetă de cozonac de post fără frământare preparat cu suc de portocale și umplut cu nucă și rahat – vezi aici.
Acest cozonac de post l-am prezentat familiei doar sub denumirea de cozonac cu nucă și cacao. Toți au mâncat dar nimeni nu și-a dat seama că este de post. Ba mai mult decât atât, nici nu m-au crezut în final când le-am spus micul meu secret. Tata a spus că parcă nu avea gust de unt dar, cum există și cozonaci fără unt, nu și-a mai făcut gânduri.
Puteți încerca cu încredere această rețetă de cozonac de post cu nucă, cacao și stafide. Din aceste cantități rezultă 1 cozonac copt într-o tavă de 30 de cm lungime, lățime de la 8-11 cm și înălțimea de 7 cm.
- 500 g făină 000
- 250 ml lapte de migdale
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 30 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscata
- 120 g zahăr pudră
- 4 g sare
- 1 g turmeric sau curcuma (un vârf de cuțit)
- 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
- 150 g nucă
- 75 g zahăr
- 10 g cacao
- 35 ml lapte de migdale
- 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
- 200 g stafide
- 50 g zahăr
- 30 ml apă
- un pic de zahăr vanilat sau esență de vanilie
- făină pentru masa de lucru
Cum se face rețeta de cozonac de post cu cacao, nucă și stafide – pufos și aromat?
Aluat pentru cozonac de post
Pentru aluat am făcut mai întâi o maia amestecând zahărul, 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdia. Am lăsat maiaua pe masă 10 minute după care am adăugat uleiul de floarea soarelui și de măsline (eu am pus și ulei de măsline pentru că mi se pare că face aluatul mai pufos – dacă nu vă place îl puteți înloci cu ulei de floarea soarelui). În final am adăugat și restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și 300 g făină. În ultima poză vedeți cât turmeric am pus: chiar numai un vârf de cuțit.
Am frământat aluatul foarte ușor până s-a omogenizat și a făcut beșicuțe (eu îl frământ la robot 3-4 minute dar puteți și cu o lingură de lemn 5-6 minute). Apoi am adăugat și restul de făină și am frământat până s-a omogenizat și s-a incorporat făina și aluatul a devenit fin și nelipicios – cca. 10 minute. L-am pus la dospit într-un loc călduț acoperit cu o pungă timp de o ora sau până s-a dublat. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală.
Cum se face umplutura pentru cozonaci de post?
Am prăjit ușor nucile într-o tigaie. Pentru umplutură am măcinat nucile mărunt lăsând însă și câteva bucățele mai mari. Am adăugat zahărul, cacaoa și vanilia si am amestecat totul să se omogenizeze și să se desfacă cocoloașele de cacao. Apoi am adăugat și laptele de migdale. Nu imi place să pun umplutură uscată în cozonac. Noi de obicei opărim nuca si macul cu lapte fierbinte, exact ca și în rețeta de baigli de mai sus. Acum nu folosim lapte de vacă așa că ne adaptăm.
Umplere și impletire cozonac de post
Aluatul a dospit frumos. L-am împărțit în două porții egale folosind cântarul de bucătărie.
Am întins una dintre bucățile de aluat pe masa înfăinată lejer astfel încât să obțin un dreptunghi de cca. 40×25 cm. Am întins jumătate din umplutură peste aluat și am nivelat-o cu grijă. Am presărat și jumătate din stafide.
Am rulat aluatul pe latura mai lungă obținând un sul. Am procedat în mod identic și cu cealaltă porție de aluat. Iată cele două rulade.
Am luat apoi o hârtie de copt si am lucrat direct pe ea pentru că este mult mai simplu. Am pus un sul peste celălalt în forma literei X exact cum se vede în poză. Am sucit apoi sulurile (o dată într-o parte și o dată în cealaltă) si apoi am întors capetele dedesubt.
Dospire cozonaci de post în forme
Am ridicat cozonacul cu tot cu hârtia de copt și l-am așezat în tavă. L-am acoperit cu un plastic și l-am mai lăsat 30-40 de minute la dospit. Nu se lasă descoperit pentru că aluatul se usucă, face crustă. După ce a dospit și a crescut frumos l-am suflat (periat ușor cu o pensulă moale) de restul de făină și l-am introdus în cuptor. Între timp am pus cuptorul la încins la 170 C cu căldură sus+jos+ventilație (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz).
Coacere cozonac de post cu nuca, stafide și cacao
Am îndepărtat folia de plastic de pe cozonacul dospit. Nu l-am uns cu nimic și l-am bagat direct la copt. L-am lăsat 20 minute la 170 C, apoi am redus temperatura la 160 C și l-am mai lăsat 30 de minute. Dacă observați că se rumenește prea tare deasupra puteți să îl acoperiți cu o hârtie de copt. Până se coace cozonacul pregătim și siropul. Punem la fiert zahărul și apa. Nu lăsăm să scadă siropul ci îl fierbem doar până se dizolvă zahărul.
Scoatem cozonacul din cuptor și îl pensulăm imediat cu siropul de apă cu zahăr. Acesta va da un luciu frumos cojii. Priviți care este diferența dintre cozonacul dat cu sirop (partea stângă) și cel fără.
Imediat după coacere scoatem cozonacul din formă și îndepărtăm hârtia de copt. Lăsăm la răcit cozonacul pe un grilaj, pe partea laterală la început, întorcându-l de pe o parte pe cealaltă la fiecare 10 minute, iar apoi în picioare.
Acest cozonac de post se lasă la răcit complet. În acest timp el se mai gătește așa că dacă îl rupeți cât e fierbinte, pe lângă că e urât, îi distrugeți și structura aluatului.
Cozonacul de post se feliaza ușor, nu e deloc fărâmicios și este extrem de pufos. În plus, el este extrem de aromat de la vanilie și de la coaja rasă de lămâie.
Chiar dacă este un cozonac de post el se desface frumos în pale (caiere, fâșii) așa cum îi șade bine unui cozonac bine făcut.
Iată cum din ingrediente de calitate am obținut un cozonac de post foarte pufos și aromat, umplut cu nucă, stafide și cacao.
Tot cu lapte de migdale, soia sau orez se pot face și clătite de post pufoase și fragede – reteta aici.
Aici vedeți cum se fac colăceii de post pentru pomană (parastas, praznic) – numiți și „japoneze”.
Sau niște delicioase cornuri de post cu rahat, magiun sau nucă – rețeta aici.
Pentru cei ce nu țin post avem alte rețete de cozonaci, foarte îndrăgite de cititori. Cozonacul străbunicii Buia tronează la loc de cinste pe mesele cititorilor noștri la fiecare Sărbătoare. Străbunica Buia a Oanei ar fi cu siguranță foarte mândră de ea și de voi toți care ați încercat cu succes rețeta. Aici găsiți toate explicațiile pas cu pas.
De asemenea puteți încerca și rețeta tradițională a cozonacului moldovenesc de la 1871 (cu 20 de gălbenușuri la 1 kg de făină) cu toate explicatiile, pas cu pas. Nu veți da greș nici cu această rețetă pe care o găsiți aici.
Puteți încerca și baigli unguresc, cu multă umplutră de mac sau nucă. Aluatul fraged care se topește în gură și umplutura generoasă sunt caracteristice acestei delicioase rulade a cărei rețetă o găsiți aici.
Dacă nu țineți post puteți încerca și acest delicios cozonac traditional cu nuca si cacao (rețeta aici).
Merită să încerci și tu această rețetă de Cozonac de post cu cacao, nucă și stafide – pufos și aromat!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci de casă.
[…] Daca tineti post, puteti face acest cozonac de post cu cacao, nucă și stafide – pufos și aromat (reteta aici). […]
Bună ziua
Se poate folosi și alt tip de lapte vegetal ?
(Soia, orez ) ?
Mulțumesc
Da, de soia sau orez.
[…] preparat cu lapte de migdale (sau de orez, soia etc) și umplut cu cacao, nucă și stafide – vezi aici. Dar e cu frământare. Pe de altă parte am făcut mai demult și un cozonac pufos fără […]
[…] făcut si două rețete delicioase de cozonac de post: unul cu lapte de migdale (rețeta aici) și celălalt, chiar fără frământare, cu suc de porctocale (rețeta […]
[…] las si doua retete de cozonac de post – una cu lapte de migdale (aici) si una cu suc de portocale si morcov si fara framantare […]
Fetita mea e alergica la lactate dar nu si la oua. Oare as putea folosi reteta asta de cozonac de post dar sa pun oua?
Mai bine iei o reteta normala care are deja oua si inlocuiesti laptele de vaca cu cel de migdale si untul cu ulei. Uite aici. https://savoriurbane.com/cozonac-pufos-reteta-simpla-cu-rahat-si-nuca/
Multumesc!
Ce robot folositi pt aluaturi grele? Mi.ar fi de mare folos sa.mi indicat o marca, un model. Multumesc frumos si felicitari pt tot ce faceti! Sunteti extraordinare!
Electrolux, Bosch, Kitchen Aid, Kenwood
Cea mai buna reteta de cozonac ever!!!! Am folosit lapte de soia, dar nu cred ca a facut vreo diferenta.
Am frământat aluatul cu mâna: vă zic, nu a fost deloc lipicios și nu a trebuit să adaug făină la frământare.
De un milion de ori mai buni decât cei din comerț. Va multumesc pentru reteta!
[…] doreste umplutura poate sa o faca cum am aratat aici sau […]
[…] Cozonac de post pufos si aromat […]
Am facut acest cozonac si mi-a iesit foarte bun! Multumim pentru minunata reteta!
Buna! L-as putea pregati seara si sa-l las in forma la dospit in frigider pana a doua zi dimineata?
Da, fără probleme! Dar… îl lași apoi 2 ore pe masa de bucătărie (acoperit cu pungă) ca să se încălzească un pic înainte de coacere.
Felicitări pentru tot ce faceți! Pentru mine sunteți niște un mare ajutor în bucătărie! Astăzi am încercat și eu primul meu cozonac de post. Arata fenomenal.
Va doresc sărbători binecuvântate și spor in continuare!
Mulțumesc frumos pentru rețetă!
Este foarte bună!
Am încercat să fac și mucenici moldovenești din aluatul din această rețetă și au ieșit foarte buni.
Să aveți spor la toate cele bune!
Buna ziua.
Am inteles eu bine in aluat nu se pune niciun pic de zahar? Doar la umplutura?
Eu vreau sa fac acest cozonac INSA cu faina fara gluten. Trebuie sa fac fara ou, lactate vaca, soia, gluten.
Baietelul accepta in aluat doar fructe dulci sau rahat. Sa nu vada nuca si caco.
Daca pun zaharul in compozitie nu e OK?
NOTA:
De Paste am facut un cozonac fara gluten (care s-a tuflit dupa ce l-am scos din cuptor): 700g faina, 350 g banane pasate, 10g deojdie, 580ml lapte migdale, 120 ml ulei cocos topit, 140g zahar tos, zeama 1 portocala, 240g rahat. L-am copt la 170 pt 20′ si apoi la 160grade pt 40′. Erau mari frumosi si cand i-am scos s-au tuflit si pe margini erau incrudatati.
– – –
Tot cautand cum sa ii fac mai bine am gasit reteta aceasta si ma gandeam sa o incerc. Stiu ca absoarbe altfel lichidele faina fara gluten si e posibil sa cresc cantitatea de lapte de migdal (dar NU asa mult ca ultima oara).
Multumesc
are zahar pudră in aluat – 120 g
Delicios! Am facut pentru o petrecere. A trebuit sa le arat reteta prietenilor pentru ca nu ma credeau ca e de post. L-am facut in forma de floare, s-a mancat tot, imediat ce l-am pus pe masa.