Ciorbă de raci oltenești – rețeta tradițională de post

8

Ciorbă de raci oltenești – rețeta tradițională de post. Cum se face ciorba de raci? Rețeta de ciorbă din ardei oltenești (țuști) uscați, umpluți cu mălai, făină și legume. Rețete de ciorbă. Rețete de post. Rețete tradiționale oltenești ca la Bechet.

cea mai buna ciorba de raci oltenesti reteta autentica

Prima dată am auzit de această ciorbă de raci la un show culinar TV. A fost prezentată de o tanti în vârstă (cred că „lele” e apelativul oltenesc) venită de la Șopârlița (jud. Olt). Noroc cu draga noastră prietenă și colaboratoare Cristina Tara care este olteancă get-beget din Bechet (jud. Dolj), adică la vreo 80 km distanță de Șopârlița.

Așa că am abordat-o pe Cristina cu întrebarea: „- Ce sunt racii oltenești și cum se face ciorba de raci?”. Aaa… păi ea știa din familie de mâncarea acesta pentru că se face de generații. Super! Zi-ne și nouă despre ce este vorba! Cristina ne-a explicat că numele acestor ardei se datorează faptului că seamănă cu niște raci fierți – adică înrosiți.

Mai mult, Cristina ne-a și oferit tutorialul pas cu pas al acestei rețete tradiționale oltenești, lucru pentru care îi mulțumim foarte mult 🙂 Toate imaginile de mai jos îi aparțin.

reteta ciorba de raci oltenesti

Ce sunt racii oltenești?

Racii oltenești sunt niște ardei roșii cu formă țuguiată care se recoltează și se înșiră pe sfori la uscat. Cristina ne spune că bunicii ei atârnau șiragurile de raci la gura beciului sau în alt loc bine ventilat (pătul). Ei se păstrează bine mai mult de 1 an și pot fi rehidratați și gătiți oricând. Iată o formă arhaică de conservare prin deshidratare naturală.

ce sunt racii oltenesti ardei rosii tusti uscatiPe scurt: ciorba oltenească de raci constă în umplerea unor ardei (uscați și rehidratați) cu un rântaș compus din praz, ulei, mălai de porumb și făină și fierberea lor într-o ciorbă de legume. Este un fel de post foarte gustos specific sezonului rece. Tot Cristina ne spune că zeama de varză murată (moarea) este nelipsită în ciorbele oltenești de iarnă. Legumele și zarzavaturile folosite sunt cele tipice oricărei ciorbe: morcovi, rădăcini de pătrunjel, păstârnac și țelină, roșii (suc sau bulion de casă) etc. Ceapa este înlocuită de tradiționalul praz oltenesc (din acela alb, copt și care pocnește în dinți – ne spune Cristina) iar aroma finală este dată de frunzele verzi de leuștean. Sună bine, nu-i așa? 🙂

Și noi facem la Arad ciorbă de ardei umpluți însă cu carne tocată – vezi aici rețeta.

Ciorba de ardei umpluti reteta pas cu pas savori urbane

Această rețetă face parte din Colecția de rețete românești – 100 de ani de la Marea Unirevezi aici.

100 de ani de la Marea Unire - Colecția de rețete românești savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă o oală mare cu ciorbă de raci oltenești din care se satură vreo 6-8 persoane.

5.0 from 3 reviews
Ciorbă de raci oltenești - rețeta tradițională de post
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6-8 portii de ciorbă de raci
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 10-15 raci (ardei oltenești uscați) - depinde de mărimea lor
  • 2-3 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • ⅓ rădăcină de țelină
  • 2 fire de praz
  • 3-4 linguri de ulei
  • 200 ml de bulion pentru ciorbe
  • 1,5 -2 L de zeamă de varză acră (moare) + 500 ml apă
  • sare dupa gust (dacă mai e cazul )
  • puțin piper negru proaspăt măcinat
  • frunze de leuștean pentru decor
Umplutura pentru raci
  • 200 g faină de grău
  • 100 g mălai de porumb
  • sare (cu grijă!), piper
  • 2 fire de praz
  • 2-3 linguri de ulei
  • 50 ml bulion sau suc gros de roșii (opțional)
  • 1 morcov mic ras (opțional)
  • 250-300 ml zeamă de varză acră (moare)

 

Cum se face o ciorbă de raci oltenești – rețeta tradițională de post?

Ingrediente pentru ciorba de raci

Se pregătesc ingredientele: zeama de varză, bulionul gros de roșii, uleiul, făina, mălaiul și condimentele. Ardeii oltenești (racii uscați) se pun la înmuiat câteva ore în apă călduță (unii preferă să-i opărească cu apă clocotită ca sa grăbească înmuierea). Se începe prin a curăța ardeii de cozi și semințe. Se curăță mai bine când sunt un pic umezi, astfel nu se sparg. E bine să purtați mănuși dacă folositi ardei oltenesti, altfel o să vă usture mâinile dacă se nimerește un ardei mai iute. Se curăță bine fiecare ardei de semințe și vinișoarele iuți și se spală în câteva ape reci.

ingrediente pentru ciorba de raci oltenesti

Se curăță și spală legumele și zarzavaturile (în total sunt 4 fire de praz; 2 pentru umplutură, 2 pentru ciorba).

zarzavaturi pentru ciorba olteneasca de raci

Rădăcinoasele se taie în cubulețe iar prazul se mărunțește. Jumătate se pune deoparte pentru umplutură.

praz tocat pentru ciorba de raci

Cum se face umplutura pentru raci – ardei oltenești?

Se alege o cratiță (preferabil antiaderentă) în care se pune la călit 1/2 din prazul tocat împreună cu 2-3 linguri de ulei. Se poate pune și un morcov ras. După ce prazul a devenit translucid (fără să se rumenească!) se adaugă peste el 2-3 linguri de bulion gros (opțional) și se toarnă în ploaie făina de grâu și mălaiul. Trebuie amestecat continuu (la foc mic) până se obține un aluat grosuț (aproape ca cel de pâine). Acesta se subțiază treptat cu zeamă de varză (cca. 250-300 ml) și se fierbe 7-8 minute. Aluatul obținut seamănă cu cel de eclere. Sare nu se mai pune dacă moarea este sărată dar un strop de piper negru măcinat nu-i strică.

cum se face umplutura cu malai si praz pentru ciorba de raci (1)

Compoziția obținută se trage deoparte de pe foc și se lasă la răcorit.

cum se face umplutura cu malai si praz pentru ciorba de raci (3)

Cum se umplu racii cu compoziția de făină și mălai?

Ardeii înmuiați și curățați se scurg bine și se lasă la zvântat. Când aluatul este răcorit se poate începe umplerea ardeilor cu o linguriță sau cu mâna.

cum se umplu ardeii raciii oltenesti

Tips & Tricks: capătul deschis al ardeilor umpluți se presară cu făină (care ține umplutura la locul ei) iar vârfurile racilor se ciupesc sau se crestează ușor ca să nu se umfle și să dea umplutura pe afară.

ardei oltenesti crestati pentru ciorba de raci

Racii umpluți se lasă deoparte până ne ocupăm de ciorbă.

raci oltenesti ardei umpluti cu aluat pentru ciorba de raci

Cum se face ciorba de legume și zarzavaturi cu moare de varză?

Zeama de varză (cca. 2 L) se pune la fiert separat. Se lasă să clocotească câteva minute și se spumează. Se alege o oală încăpătoare (în care să intre cei 10-15 raci umpluți). În altă cratiță se călește restul de praz în 2-3 linguri de ulei și se adaugă zarzavaturile tăiate în cubulețe (totul e la foc mic). Se toarnă apa și bulionul, se asezonează cu piper negru proaspăt măcinat, se amestecă și se lasă la clocotit 15 minute la foc minim.

preparare ciorba de raci

Iată racii umpluți și oala cu zarzavaturile călite și stinse.

cum se face ciorba de ardei umpluti oltenesti ciorba de raci

Cât timp se fierbe o ciorbă de raci oltenești?

Ardeii se pun pe rând în oala cu ciorbă (încercăm să-i așezăm în picioare, cu gura în sus) și se toarnă peste ei zeama fierbinte de varză. De-acum se cronometreaza cca. 20 de minute de fierbere la foc domol. Dacă lichidul scade se poate completa cu apă sau moare fierbinte – în funcție de cât de acră ne place ciorba de raci.

reteta ciorba de raci ca in oltenia

După stingerea focului se presară ciorba cu leușteanul verde tocat. Ce arome faine!

reteta ciorba olteneasca de raci cu zeama de varza si leustean

Servire ciorbă de raci oltenești – rețeta tradițională de post

Această ciorbă de raci se servește fierbinte, imediat ce-a fost luată de pe foc. Cristina ne spune că înaintea ei merge bine „un păruț” de țuică – așa spune mamaia ei 🙂

servire ciorba de raci ardei umpluti de post

Așa arată acești ardei umpluți de post – racii oltenești. Per ansamblu este vorba despre o ciorbă acră și ușor picantă, foarte gustoasă și sățioasă, perfectă pentru zilele reci de iarnă și de post.

raci umpluti cu malai faina reteta olteneasca de la dabuleniCe spuneți? Încercați rețeta de ciorbă de raci oltenești? Arată tare bine iar și gustul este pe măsură!

reteta olteneasca de ciorba de ardei umpluti sau raciTot Cristina Tara ne-a documentat și rețeta oltenească de saramură de pui cu mămăliguță – vezi aici.

Saramura de pui olteneasca reteta traditionala savori urbane

Tot de post este si mancarea olteneasca de praz cu masline si rosii – vezi aici.

reteta praz cu masline negre si suc de rosii

Dacă sunteți amatori de ciorbe acre și sărate (cu moare de varză) atunci vă recomand și tradiționala ciorbă de potroace – vezi aici.

Ciorba de potroace reteta traditionala savori urbane

Cred că v-a făcut plăcere să citiți această rețetă veche de ciorbă de raci oltenești și că o veți testa în curând. Îi mulțumim încă o dată Cristinei pentru documentarea minuțioasă a acestei rețete tradiționale oltenești 🙂

Aici găsiți mai multe rețete de post

retete de post mancare de post savori urbane 2018

8 COMENTARII

  1. […] Sunt mai multe metode conservare a ardeilor grași pentru umplut: opăriți în apă cu sare, puși doar cu sare sau deshidratați (uscați la aer înșirați pe sfori). Cei mai celebri sunt racii oltenești (ardei roșii țuguiați) care se uscuca vara și se rehidratează înainte de preparare. Apoi se umplu cu un mix de făină cu mălai de porumb, ceapă și legume călite și se fierb în zeamă multă. Ciorbă oltenească de raci se numește acest fel iar rețeta o găsiți aici. […]

  2. La multi ani! Si eu pregatesc raci! Ciorba de praz cu raci si sarmalele sunt nelipsite! Eu ii umplu cu compzitia de sarmale si ii strecor printe sarmalele pe care le coc incet si timp de vreo 2 ore la cuptor! Mmmm, stii cum se zice? Manci de-ti bati copii! N-am o poza dar promit cand fac sarmale am sa va trimit una! Zi minunata si un an extraordinar!

  3. Dragele mele, si eu sunt olteanca, get-beget, dar in Olt, jos, la Dunare avem o alta reteta de raci de post. Noi nu punem praz ci ceapa, multa ceapa , ulei si faina. Ceapa tocata marunt se caleste in ulei si cand devine translucida se pune faina, faina de grau. Se caleste faina in ulei si ceapa pana se coace si devine rosiatica. E total diferita de cea prezentata mai sus dar mie imi aduce aminte de vremea copilariei si de mama mea.
    O zi frumoasa si …spor la gatit!

  4. Am urmărit cu deosebit interes cum ai prezentat tu Cristina din Bechet concetateanca cu mine eu fiind o admiratoare a rețetelor oltenești și tare mult apreciez rețetele prezentate pe intelesul tuturor 🤗 Azi am în fata ingredientele și ma apoc sa o fac. Sper sa îmi iese la gust cum tu spui Niculina Bechet! 🙏

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.