Praz cu măsline și sos de roșii – rețeta de mâncare de praz de post

10

Praz cu măsline și sos de roșii – rețeta de mâncare de praz de post. Cum se face o mâncărică de praz cu măsline? Rețeta tradițională oltenească de mâncare de praz cu măsline și roșii. Rețete cu praz. Rețete cu măsline. Rețete de post. Rețete vegane.

Praz cu măsline și sos de roșii - rețeta de mâncare de praz de post savori urbane

Tare bună mai e această mâncare de praz cu măsline! Este gustoasă atât caldă cât și rece, mai ales în zilele calde de vară. Un fel vegan (de post ortodox) foarte sănătos și lejer, echilibrat ca gust și texturi și extrem de frumos colorat. Asta dacă nu fierbem legumele până la dezintegrare ci ne rezumăm la gătirea lor timp de 15 minute.

Am tot cercetat cu privire la rețeta tradițională oltenească a acestui praz cu măsline negre și sos de roșii și am constatat că sunt multe versiuni. Elementele care apar constant sunt prazul, ceapa, măslinele, roșiile (sau sucul gros de roșii) și uleiul. La ele se pot adăuga: ardei roșii, usturoi, foaie de dafin, vin alb sau lămâie (suc sau felii), zahăr pentru corectarea acidității sau chiar un praf de boia dulce.

Usturoiul și paprika dulce apar la Radu Anton Roman în celebra sa carte „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” iar ardeiul l-am văzut în rețeta dragei mele prietene Iuliana Sbârnea, blogger la „Bucate Aromate”. Mi-a plăcut ideea ardeiului roșu care aduce textură, savoare și culoare în acest preparat!

mancare de praz cu masline reteta traditionala savori urbane

Spun asta deoarece chiar mă bucur că mi-a reușit atât de bine acest fel simplu de post și că, pe lângă gust și arome, are și aspect foarte plăcut. Nu de alta dar se poate trece ușor în extrema cealaltă: o mâncare de praz cu măsline răsfiartă, apoasă, spălăcită și fadă. Nu ne dorim așa ceva! Chiar povesteam cu prietena noastră Crystyna Tara (fan Savori Urbane și moderator al Grupului nostru de pe Facebook) despre prazul cu măsline care se prepara la ea acasă, la Bechet (Oltenia). Despre textura ușor crocantă a prazului și despre culoarea frumoasă a acestei mâncări.

Alte două rețete îndrăgite sunt puiul cu măsline și roșii (vezi aici) sau limba cu măsline (vezi aici).

Vara recomand folosirea unor roșii cărnoase și aromate care s-au copt la soare dar iarna mai bine apelăm la sucul gros de roșii (passata) de casă sau din comerț. Ceapa folosită în mod tradițional este cea veche (albă) însă nu e greșit să punem ceapă verde dacă aceasta este în sezon. Măslinele trebuie să fie negre și gustoase, preferabil cu sâmburi cu tot (ei dau o mare parte din aromă.

cel mai bun praz cu masline si rosii de post

Eu am pus în plus ardei și cozi de ceapă verde. Nu sunt prietenă prea bună cu dafinul așa că nu l-am pus și am preferat să dau acestui fel un kick de aromă și de prospețime prin zdrobirea a doi căței de usturoi. O nebunie de mâncare!

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 porții de mâncare de praz cu măsline și sos de roșii.

5.0 from 5 reviews
Praz cu măsline și sos de roșii - rețeta de mâncare de praz de post
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 porții de mâncare de praz cu măsline
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500-600 g praz (doar partea albă)
  • 2 cepe medii
  • 3 linguri de ulei
  • sare, piper negru proasăt măcinat
  • 300 ml suc de roșii gros (passata) sau 300 g roșii proaspete (opărite și decojite)
  • cozi de ceapă verde (opțional)
  • 1 ardei roșu (kapia) (opțional)
  • 150-200 g măsline negre întregi
  • 1 foaie de dafin (eu nu am pus)
  • 1-2 căței de usturoi (opțional)
În plus:
  • felii subțiri de lămâie
  • pătrunjel verde tocat
  • pâine proaspătă

 

Cum se face praz cu măsline și sos de roșii – rețeta de mâncare de praz de post?

Ingrediente pentru mâncare de praz cu măsline și roșii

Am tăiat tijele de praz și am păstrat doar parte lor albă și fragedă. Am pregătit și cepele vechi, măslinele, usturoiul și ardeiul.

Roșiile sunt doar de decor în poza de mai sus deoarece am folosit un suc gros de roșii de casă (natural, fără sare sau conservanți) – vezi aici rețeta.

Suc de rosii pentru iarna fara conservanti reteta savori urbane

Am tăiat ceapa în solzișori și prazul în rondele groase de 1,5 cm. Nu-l tăiați prea subțirel ca să nu se dezintegreze la gătit! Am tocat ardeiul roșu în cubulețe și am mărunțit și cozile de ceapă verde.

Mod de preparare mâncărică de praz

Am ales o tigaie mai adâncă (poate fi și o cratiță) în care am pus ceapa, prazul și cele 3 linguri bune de ulei. Am presărat totul cu sare și am pus tigaia la foc mic-mediu (cu capac). Am sotat (călit) ceapa și prazul cam 5 minute, amestecând ocazional.

Ele trebuie să devină translucide și cu margini ușor rumenite. Am adăugat în tigaie ardeiul roșu și cozile de ceapă verde și am amestecat totul.

De-acum nu mai e nevoie de capac. Am presărat piper negru proaspăt măcinat și am sotat în continuare legumele pentru 2-3 minute. Acum ar fi momentul să puneți foaia de dafin, dacă doriți și vă place.

preparare mancare de praz cu masline reteta pas cu pas (3)

Am turnat sucul gros de roșii și am adăugat și o ceșcuță (150 ml) de apă caldă. Dacă vreți o mâncare mai zemoasă puteți adăuga 300 de ml de apă. Tot acum am pus și măslinele negre. Zahăr eu nu am pus pentru că aciditatea roșiilor a fost perfectă pentru acest fel și oricum îl voi garnisi cu felii de lămâie la final.

Am mai lăsat mâncarea de praz cu măsline la clocotit încă 5-6 minute (la foc mediu) și gata! Acum se mai poate regla sarea în funcție de gust și de cât de sărate au fost măslinele. Am stins focul și, la final, am pus usturoiul presat (opțional).

Nu vă pot povesti ce arome grozave am în bucătărie! De ceapă și praz călite, de usturoi și sos gustos de roșii!

cum se face prazul cu masline negre

Servire mâncare de praz cu măsline negre și sos de roșii – de post

Ai mei mureau de poftă și așteptau cu farfuriile întinse să le pun praz cu măsline! Le-am pus, așa cald. Degeaba le-am zis că e mai bun rece… Am garnisit mancarea de praz cu măsline cu niște pătrunjel verde tocat și cu felii subțiri de lămâie. Aceste două elemente dau o prospețime deosebită preparatului!

reteta praz cu masline negre si suc de rosii

Am mâncat cu poftă acest fel modest dar gustos împreună cu felii de pâine proaspătă. S-au șters farfuriile, n-a mai rămas nicio picătură din sosul gustos 🙂 Bine am făcut că am pus și ardeii și mai ales usturoiul de la final! Un deliciu! Dar să vedeți cât de bun e prazul cu măsline rece! O nebunie!

Am pomenit în introducere de prietena noastră Crystyna, olteanca din Bechet. Ne-a oferit alte două rețete tradiționale oltenești pe care le-am publicat pe blog: ciorba de raci oltenești (ardei umpluți de post) – vezi aici

cea mai buna ciorba de raci oltenesti reteta autentica

și saramura de pui oltenească, aprigă și usturoiată (vezi aici).

Saramura de pui olteneasca reteta traditionala clasica savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de mâncare de praz cu măsline și sos de roșii și că o veți testa cât mai curând 🙂

Aici găsiți peste 200 de rețete de post sărate și dulci.

retete vegetariene ghiveci de post

10 COMENTARII

  1. Mulțumesc ptr minunatele rețete pe care le oferiți și care cred că sunt nu numai pe gustul meu, ci și pe al multor persoane, felicitări.

  2. Un deliciu! La sfarsit am pus un ardei portocaliu tocat marunt, usturoi, vreo 2 catei , busuioc proaspat si boabe de coriandru intregi. Multumesc, Oana! Retetele tale sunt intr-adevar cele mai bune!

  3. La noi mâncarea de praz era o mâncare de iarnă sau primăvară timpurie (postul Paștelui), deoarece, ca să devină fraged și dulce, prazul se îngropa toamna ( cu paie și nisip) și se dezgropa de prin februarie când era crocant, dulce și fără fibre. În ciuda simplității componentelor mi se pare o mâncare foarte fină. Am gătit rețeta cu mare plăcere!

  4. Felicitari pt retete, tot ce am facut dupa retele dvs. mi-a reusit si au fost extraordinare ( tiramisu, ciorba de vacuta, muschiulet de porc la cuptor, paine de casa, cheesecake). Imi place la nebunie felul in care descrieti fiecare fel de mancare si apreciez enorm faptul ca nu sunt retetele in format video!

  5. Aveți cele mai gustoase și în același timp cele mai precise rețete. Nu am dat gres niciodată când le-am încercat. Iar principiile culinare sunt excelente! Vă mulțumesc și
    vă felicit din toată inima pentru activitatea dumneavoastră!

  6. E supeeerbă!!! N-am mai mâncat praz în viața mea, dar, de când încerc să mănânc mai multe mese vegane, am zis să-i dau o șansă. Și să încerc o rețetă care sigur va funcționa. Nu pot să cred cât am ratat până acum, prazul e genial:)))) Partea albă e numai bună pentru masa asta, iar acum mă apuc să fac lipii bolani cu umplutură de frunze de praz, ca să folosesc toată leguma. Recomand!!! (eu le-am mâncat tot calde, dar, cu puțin cimbru și cu pâine artizanală prăjită… rai)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: