Cum se face unt de casă din smântână pentru frișcă – rețeta veche

15

Cum se face unt de casă din smântână pentru frișcă – rețeta veche. Cum se separă untul de zer (zară) folosind mixerul? Rețeta de unt natural de casă preparat ca pe vremuri. Rețeta de unt dulce, demi sărat sau sărat. Rețete de lactate naturale de casă. Rețete cu smântână dulce pentru frișcă.

Cum se face unt de casă din smântână pentru frișcă - rețeta veche savori urbane

Cred că mulți dintre voi și-au pus întrebarea: cum se face untul de casă? Foarte simplu și dintr-un singur ingredient: smântâna dulce pentru frișcă. Frișca tăiată (bătută prea mult) se transformă în unt. Tehnica de batere a untului este una străveche și se poate face prin mai multe metode mecanice. Ideea este agitarea smântânii până ce aceasta se separă în unt și zară (lapte bătut, buttermilk sau Buttermilch).

Smântâna dulce pentru frișcă este cea culeasă de la suprafața laptelui de vacă proaspăt muls. În câteva ore la suprafața lui se ridică un strat gros, dens și ușor gălbui de grăsimi. Prin ecremarea laptelui (degresarea sau culegerea smântânii) se obține smântâna dulce din care se poate bate frișca și un lapte cu conținut mai scăzut de grăsimi.

Această smântână din care se face unt de casă trebuie să aibă peste 30% grăsime (preferabil 35-40%) și să fie dulce, nefermentată. Deci NU facem unt din smântână acrișoară la găletușă, din cea pentru sarmale sau papanași! Eu am cumpărat smântână groasă și grasă din piața Aradului, de la producătorii locali. Se vinde la pahare de 400-500 ml și este foarte densă. Aceasta trebuie diluată cu un pic de lapte rece pentru că se bate altfel foarte greu.

cel mai bun unt facut in casa

Pe vremuri untul se bătea în putinei dar în timp aparatura de separare a evoluat: butoiaș cu manivelă (pentru cantități mari) sau mixer antic cu recipient de sticlă, palete metalice sau din lemn și manivelă. În zona noastră (Arad) șvabii au introdus aceste „noutăți tehnologice” încă din secolul 18. (sursă imagini: Wikipedia)

Cantități mici de unt de casă se pot face și într-un borcan cu capac: se pune smântâna și se agită puternic borcanul minute în șir… e obositor.

Etape de preparare a untului de casă

Untul de casă se prepară ușor dacă urmăm niște pași simpli:

  • alegerea unei smântâni potrivite: dulce și grasă, pentru frișcă (cu min. 30% grăsime) – vezi aici mai multe tipuri recomandate
  • răcirea smântânii măcar 6 ore la frigider deoarece separarea se realizează mai bine la rece
  • baterea (separarea) propriu zisă: cu mixerul de mână (mai dificil) sau, mai facil, cu robotul echipat cu tel de sârmă
  • oprirea baterii când se observă separarea untului de zară – veți vedea în rețetă și un secret care ajută separarea
  • strecurarea zarei (laptelui bătut)
  • spălarea (obligatorie!) a untului proaspăt în apă rece cu gheață și frământarea lui sub apă pentru îndepărtarea zarei
  • formarea bulgărului de unt de casă și stoarcerea lui prin pânză curată
  • sărarea lejeră sau mai intensă – după gust
  • presarea untului în forme, borcane sau învelirea în hârtie cerată (sau de copt)
  • păstrarea untului la frigider, bine învelit ca să nu absoarbă mirosurile din jur

Dacă urmați acești pași veți obține cel mai bun unt de casă pe care l-ați mâncat vreodată! Randamentul este de cca. 35% adică din 1 kg de smântână obținem cca. 350-370 g de unt gras și gustos, restul fiind lapte bătut – foarte sănătos și gustos și el.

Este un unt cremos, ușor tartinabil care poate fi folosit atât pentru sandvișuri cât și la gătit sau copt.

preparare retata unt de casa din frisca

Am citit mai multe despre zer, zară și lapte bătut și am văzut că se creează confuzii între acești termeni. Zerul provine de la coagularea brânzei, zara de la separarea untului. Laptele bătut (buttermilk) este chiar zara – un lichid tulbure, albicios, ușor acrișor, cu gust și aromă de unt.

ZÁRĂ s. f. Lichid albicios și acrișor care rămîne după ce s-a ales untul din smîntînă. Tot în acel blid se turnă zară-n care se dumică mămăligă. RETEGANUL, P. I 65. Uit’te oleacă de zară, mînîncă și pace! CONTEMPORANUL, VIIII 5. Cînd zara e proaspătă și groasă, se mănîncă cu mămăligă. Unii săteni vara beu zară proaspătă. ȘEZ. VII 98. (sursa DEX)

Laptele bătut din comerț seamănă mai mult cu laptele prins sau chișleagul – vezi aici rețeta.

Cum se face lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag savori urbane 1

Vă dau cantitățile pentru 1 kg de smântână dulce. Menționez că am făcut un mix: 400 g smântână din piață (foarte grasă și groasă) cu 600 g smântână La Dorna pentru frișcă cu 32% grăsime (cea natur, neîndulcită și fără arome). Am inserat și un video la finalul rețetei în care puteți vedea cum se separă și spală untul de casă.

5.0 from 6 reviews
Cum se face unt de casă din smântână pentru frișcă - rețeta veche
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 370 g unt de casă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg de smântână dulce naturală pentru frișcă cu min. 30% grăsime
  • puțină sare sau fulgi de sare (fleur de sel) - opțional

 

Preparare unt de casă din smântână pentru frișcă – rețeta veche

Cum se bate smântâna dulce pentru frișcă astfel încât ea să se separe în unt și zară?

Am răcit bine de tot smântâna la frigider. Am clătit și bolul robotului cu apă foarte rece și am pus smântâna în el. Dacă aveți o smântână foarte groasă (ca un mascarpone) atunci adăugați 200 ml de lapte rece ca să o diluați un pic.

Am acoperit bolul cu capacul antistropire și am început să bat smântâna dulce la viteză mică, medie și apoi maximă. Pe măsură ce se leagă și crește în volum se poate mări viteza de batere. După 3-4 minute am obținut frișcă! Este exact frișca bătută pe care o folosim la torturi, prăjituri (Diplomat, Savarine etc). Acesta nu este unt (cum cred unii) ci frișcă bătută!

Am continuat baterea la viteză mare timp de alte 10 minute. Am avut o smântână atât de groasă încât efectiv nu a vrut să se separe! Ciudat, nu? Când ai nevoie de frișcă se întâmplă uneori ca aceasta să se taie iar acum, când ne dorim separarea ei, ea nu vrea! Secretul este următorul: am adăugat 2 linguri de apă fierbinte peste crema din vas și am pornit iar baterea la viteză medie. În secunda următoare frișca s-a tăiat brusc! De la străbunica mea Buia din Sibiu este pontul acesta iar mama și-a amintit de el.

Imediat totul s-a transformat în cocoloașe de unt respectiv zară.

Aici vedeți zara sau laptele bătut.

Încă nu suntem gata cu baterea! Am mai bătut untul 1 minut până ce s-a adunat tot între sârmele telului – atențe, stropește tare! Acum e gata!

Sus e untul, jos e zara + bulgărași mici de unt care plutesc în ea.

Am ales o strecurătoare potrivită așezată peste un castron curat și am turnat totul prin ea.

Am transferat zara sau laptele bătut într-un borcan curat cu capac pe care l-am pus la frigider. Ce bunătate! Cu acest lapte bătut se poate face un delicios sos ranch cu usturoi și verdețuri – vezi aici.

sos ranch cu iaurt usturoi si verdeturi

Cum se spală untul proaspăt de casă?

Mi-am pregătit un bol încăpător cu multă apă rece în care am pus și câteva cuburi de gheață. Am răsturnat untul strecurat în el și am început să-l frământ delicat sub apă. Se vede cum apa se tulbură de la zara ce mai iese din unt.

Am strâns cu grijă toate fragmentele de unt de casă și am format un bulgăre. Apa rece și gheața ne ajută mult la această operațiune. Dacă apa devine prea tulbure ea trebuie schimbată cu alta proaspătă.

cum se spala untul sub apa rece cu gheata (2)

Apoi am pus untul într-un ștergar curat de bucătărie sau prin tifon pus dublu sau triplu și l-am stors până ce am văzut că iese unt prin porii cârpei. Gata! Dacă nu stoarceți untul bine de zară atunci el va fi apos. Exact ca la rețeta de brânză de vaci de casă – vezi aici.

Cum se sărează acest unt de casă? Câtă sare se pune la untul demi-sărat sau sărat?

Sărarea untului se face după gust. Francezii spun că untul demi-sărat are între 5-30 g de sare la 1 kg de unt iar cel sărat peste 30 g de sare la 1 kg. Dacă vorbim în procente ar fi 0,5-3% sare pentru cel semi sărat respectiv peste 3% sare la cel sărat. Sarea este bine să fie una grunjoasă, nu fină.

Am scos untul stors pe o farfurie curată și l-am aplatizat un pic cu palmele. Apoi l-am presărat cu fulgi de sare marină. Eu am fleur de sel (fulgi de sare) și am sărat foarte puțin untul (cam 1% am pus adică 10 g).

Am frământat rapid untul cu palmele reci și am format din nou bulgărele.

Cum se pune untul de casă în forme?

Am ales 2 recipiente pentru untul meu de casă: unul oval și unul cilindric cu capac. Am rupt bucăți mari de hârtie de copt pe care am pus untul împărțit după capacitatea vaselor. Apoi am așezat untul cu hârtia de copt în fiecare recipient, l-am presat bine și l-am învelit cu marginile hârtiei. Prin presarea untul ia forma vasului.

Am dat untul la frigider pentru câteva ore ca să se „așeze”.

Păstrare și servire unt de casă preparat din smântână dulce după rețeta veche

Am răsturnat bucata mai mare de unt (cea ovală) din formă. Perfect a ieșit acest unt de casă!

preparare unt de casa reteta pas cu pas

Am pregătit repede niște felii de pâine multicereale (vezi aici cum se face), 2-3 roșii și câteva fire de cepșoară verde. Și pâinea cu unt de casă și dulceață sau miere este grozavă!

Untul este cremos și gustos. Are aromă plăcută de lapte proaspăt.

cum se face untul de casa din smantana

Nimic nu se compară cu o felie de pâine unsă cu unt de casă! De vis! Unt natural, ușor sărat, fără coloranți sau conservanți.

Acest unt de casă se păstrează la frigider timp de peste o lună dar trebuie învelit bine în hârtie și staniol sau pus în recipiente închise ermetic care nu permit transmiterea mirosurilor din jur.

reteta unt de casa

Să încercați această rețetă simplă de unt de casă din smântână pentru frișcă pentru că nu se compară cu cel din comerț!

Aici găsiți mai multe rețete de lactate naturale de casă: iaurt simplu sau cu fructe, brânză de vaci, urdă sau ricotta, lapte prins, cașcaval de casă etc.

Cum se face iaurt de casă foarte cremos - reteta de iaurt natural simplu sau cu fructe savori urbane

15 COMENTARII

    • Da, este UNT! Singura rezerva as avea-o vizavi de cremele pe baza de unt deoarece acolo ai nevoie de unt cu min. 80% grasime iar la cel facut in casa nu ai controlul clar al acesteia (depinde de procentul de grasime din frisca si de cat de bine te descurci cu stoarcerea zarei din unt).

  1. Buna ziua,
    Am încercat reteta cu smântână dulce de casa, folosind robotul de bucătărie.
    Am bătut frișca probabil mai mult de 30 min, dar nu am reușit sa o fac sa se separe, chiar dacă am pus apa fierbinte.
    Ce poate fii?

  2. Super rețeta. Tocmai am făcut 500 Gr unt din 1500 gr smântână groasă de la separator. Nu mi s a părut prea groasă smântâna dar după zece minute de batere aveam o frișcă f.groasa și atât. Am făcut pauză de vreo două ori și când am reînceput baterea a treia oară, s a separat untul. Azi, când untul este un lux ca preț,merita făcut acasă dacă ai o sursă bună de lactate și accesibilă ca preț.Mulțumesc Savori Urbane !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.