Cum se face lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag?

8

Cum se face lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag savori urbane 1

Cum se face lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag? Rețeta de lapte dulce nefiert pus la prins sau închegat. Chișleag natural in vas de lut smălțuit sau la borcan. O rețetă veche de de lapte acru de pe vremea străbunilor.

Sunt convinsă că toată lumea știe ce este laptele prins sau chișleagul. În unele zone se numește lapte acru (deși sunt mai multe metode de preparare a acestuia). Mai ales cei care au avut bunici la țară sau locuiesc acolo știu că acest lapte prins este un preparat natural, tradițional, simplu și bun și care se consuma în toate zonele lumii (nu doar în țara noastră).

A nu se confunda cu laptele covăsit (sau lapte gros), cu laptele bătut sau cu laptele acru! Acestea se prepară altfel, ceva mai complicat.

lapte prins de casa preparat traditional natural

Țin minte că la străbunica din Arad venea săptămânal lăptăreasa și aducea un bidon mare cu peste 10 litri de lapte. O parte se fierbea pentru consumul zilnic sau alte preparate iar o parte se transforma în iaurt de casă, lapte prins și brânză dulce de vaci (rețeta aici).

Totul se făcea în casă. Țin minte ulcioarele din lut smălțuit de pe stelajul de sus al credențului (adică pe raftul de sus al bufetului de bucătărie). Acolo stăteau aliniate borcanele de iaurt și vasele ceramice cu laptele prins sau inchegat, toate acoperite cu tifon alb și curat.

Pe vremea aceea se prepara totul în casă. Fac și eu adesea lapte prins, iaurt și chiar iaurt de fructe de casă pentru că astfel sunt sigură de calitatea acestor lactate naturale pe care le ofer și fiului meu.

Aici vedeți cum facem iaurt de casă simplu sau cu fructe – rețeta aici.

Cum se face iaurt de casă foarte cremos - reteta de iaurt natural simplu sau cu fructe savori urbane

Cel mai bun lapte este cel proaspăt și gras cumpărat din piața, de la producătorii locali. Dacă nu aveți acces la așa ceva atunci ar fi varianta laptelui de supermarket cu 3,5% grăsime de la frigidere (nu UHT).

Pentru laptele prins eu folosesc borcane simple de 330 ml prevăzute cu capac. În primele 2 zile acopăr borcanele cu șervețele curate de hârtie. Dintr-un borcan de lapte iese un borcan de lapte prins. Din 1 L de lapte proaspăt iese 1 L de lapte prins. Nimic nu se pierde, totul se transforma 🙂

5.0 from 2 reviews
Cum se face lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3 borcane cu lapte prins de casă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 L de lapte proaspăt gras (min. 3,5%)
  • 3 borcane de 330 ml

 

Cum se prepară lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag?

De ce avem nevoie pentru rețeta de lapte prins?

În primul rând avem nevoie de lapte nefiert. Cel mai bun este laptele de casă sau de la un producător local.

cum se face lapte prins de casa natural

Mai avem neoie de borcane curate și de un șervețel sau de bucăți de tifon.

Turnăm laptele în borcanele curate și le acoperim cu șervețele sau cu bucăți de tifonul. Acestea protejează conținutul borcanelor împotriva insectelor și prafului.

cum se pune laptele la prins in borcan legat cu tifon sau servetel

Cum fermentează natural laptele prins sau chișleagul?

După ce am acoperit borcanele le-am așezat la un loc calduț, cam la 22°C – adică la temperatura pe care o am în casă. Vara durează cam 2 zile, iarna poate dura și 3 zile până se acrește. Fermentația depinde de temperatura ambientală. În niciun caz nu expunem borcanele la soare direct sau la căldură excesivă (nu le punem în cuptor sau lângă sobe).

cel mai bun lapte prins sau chisleag de casa preparat natural

După 2 zile am verificat borcanele. Le-am scuturat ușor și am observat că laptele s-a închegat și se vede și zerul separat. Prin borcan se văd bule de fermentație.

lapte acru de casa natural

Deasupra are și un strat de smântână mai gălbuie. Este perfect acum! I-am pus capacul și l-am pus la frigider. Se poate păstra astfel 3-4 zile fără probleme. Pe zi ce trece el devine mai acrișor deoarece fermentația continuă și la rece, chiar dacă este mai lentă. Laptele prins este un organism viu 🙂

chisleag natural de casa reteta pas cu pas (2)

Servire și păstrare 

Chișleagul se consumă ca atare, fără să se mai strecoare. Înainte de servire se amestecă bine cu lingura în borcan pentru a omogeniza părțile închegate cu zerul din jur. La gust seamănă cu iaurtul dar nu e atât de acru. Parcă e mai delicat, mai ușurel. Este extraordinar de gustos și de sănătos! Totul este natural, nu are adaosuri (conservanți sau agenți de îngroșare) și poate fi preparat oricând și oriunde.

Din zerul rămas de la brânza de vaci facem urdă sau ricotta cremoasă (rețeta aici).

Cum se face urda de casa branza dulce ricotta savori urbane

Pe vremurile de tristă amintire făceam și cașcaval de casă după această rețetă – vezi aici.

Merită să încerci și tu să faci lactate de casă acum că știi cum se face lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag!

Aici găsiți mai multe rețete cu brânză de vaci sau brânză dulce: brânzoaice, papanași, plăcinte, cheesecake, pască, clătite cu brânză etc.

papanasi inecati in smantana si dulceata reteta

8 COMENTARII

  1. Habar nu am avut cum se face laptele batut, insa instructiunile sunt usoare de inteles, multumesc. Maine voi incerca primul batch si sper sa iasa cum trebuie.

    Din pacate toata lumea se amageste cu produsele din comert care sunt facute din lapte pasteurizat si sunt distruse toate proprietatile benefice si vitaminele din el in modul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: