Retese placinte prajite reteta veche ardeleneasca

15

cele mai bune retese de casa retisa ratise prajite

Reteșe placinte prajite reteta veche ardeleneasca. Retesele (retișe, rătișe) acestea sunt niste placinte simple care se prajesc in ulei. Aluatul este unul elastic si nelipicios care trebuie impaturit de 1-2 ori ca sa dezvolte camere cu aer. Retesele se fac repede si se mananca si mai repede!

Tare bune sunt aceste placinte prajite! Le spunem si reteșe, retișe sau rătișe si le facem mai ales iarna. Fiecare isi pune pe ele ce-i place: crema de branza sarata, smantana, cascaval ras, telemea sau marmelade. Sunt multe retete de retise, cu mai multa sau pai putina grasime in aluat. Unele se fac tip strudel, cu foaie ultra subtire unsa cu multa untura. Mi se par mai grele… mai ales ca dupa aceasta sunt prajite in ulei.

Foaia subtire de placinta intinsa se face asa cum este explicat in reteta aceasta.

cea mai buna placinta de casa cu foaie subtire invartita rasucita

Cele mai placute amintiri despre retese (cand am si invatat sa le fac) le am dintr-o vacanta petrecuta in Cluj (prin 1985), in casa matusii mele Ica (zisa „Mama Ica”). Eram deja mutati in Arad si in vacante treceam mereu prin Clujul natal.

Ma si vad in bucataria casei din Cluj, alaturi de verisoara mea Cristina si bunica acesteia, Mama Ica. Mama Ica avea o voce atat de cristalina si de feminina… inca o aud. Atatea ne putea povesti… intamplari din copilaria ei din Apuseni sau din perioada scolii – pension pe care a frecventat-o. Radeam cu lacrimi impreuna cu verisoara mea Cristina auzind-o cum isi imita fostele colege si mai ales profesoarele. Si tot povestind si razand punea mana pe un castron si incepea sa ne gateasca ceva bun. Asa si cu retesele. Ne-a spus reteta ca pe o poezie – uite ca o mai stiu si acum: 11 linguri de faina la care se adauga 7 de lapte, 3 de ulei si 1 ou. Ne-a invatat cum sa memoram cantitatile: 11 (faina) = 7 (lapte) + 3 (ulei) + 1 (ou). Ne punea pe amandoua la framantat si intins aluatul, la decupat si prajit. Bine ne-a prins!

Retesele ieseau rumene si basicate, aerate si crocante.

cum se fac retese retise ratise reteta

Cantitatile de care pomeneam le-am transformat astazi in grame (desi in continuare folosesc lingura de supa la masurat).

Am stabilit ca in lingura mea de supa incap 11 ml (lapte sau ulei) respectiv 22 g de faina (daca e lingura umpluta mai cu mot dar nu chiar cu varf).

Portia indicata in „poezie” ar insemna:

  • 240g faina
  • 80ml lapte
  • 35ml ulei
  • 1 ou
  • putina sare

Nu cred sa fi facut vreodata retese doar dintr-o portie de ingrediente. Ies cam 5 bucati. Asa ca mai jos am dat cantitatile pentru portia dubla. In poze se vede ca am facut varianta tripla (pentru ca mergeam la o petrecere in aer liber unde eram mai multe persoane). Din cantitatile de mai jos obtineti 10 retese mari sau 20 mai mici.

Retese placinte prajite reteta veche ardeleneasca
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10 mari sau 20 mici
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluatul:
  • 500g faina
  • 160ml lapte rece
  • 70ml ulei
  • 2 oua intregi
  • ½ lingurita sare
  • ulei pentru prajit
Topping:
  • la alegere, vezi lista de mai sus

 

Sugestii de servire retese placinte prajite

Retesele m-au scos din multe incurcaturi cand m-am pomenit cu musafiri neanuntati. Pana am povestit un pic am si facut aluatul. Prajitul merge repede iar toppingul poate fi din orice aveti la indemana. Eu le-am servit in decursul anilor cu:

  • smantana acrisoara si piper proaspat macinat, ceapa verde
  • branza de burduf si putina smantana, rosii
  • tocanita de ciuperci, marar
  • sos bolognese din carne tocata, cascaval ras
  • smantana si felii de somon afumat, rucola si marar
  • crema de branza (gen Philadelphia sau Almette) si felii de jambon, ridichi
  • sos de branza quattro formaggi (facut pe baza de sos bechamel)
  • marmelade si gemuri de casa (de prune, caise, zmeura etc)
  • crema de branza dulce (cu vanilie si stafide)

Mod de preparare Retese placinte prajite

Am amestecat intr-un castron (al robotului) ouale, sarea, laptele, uleiul si jumatate din faina (cam 250g). Am mixat bine de tot aluatul pana a facut basici. Am adaugat restul de faina si am mai framantat 2-3 minute (cu carligul de framantat). Am scos aluatul din castron si l-am mai maltratat putin si pe blatul de lucru apoi l-am acoperit cu un castron de sticla si l-am lasat 15 minute sa-si traga sufletul.

Retese - placinte prajite (1)

Dupa odihna aluatul a devenit mai elastic si mai nelipicios, mai usor de prelucrat. Am intins o foaie de cativa mm grosime pe care am impaturit-o in 3 pe lung apoi pe lat. Iar l-am lasat 5 minute sa se odihneasca apoi am repetat operatiunea. Este suficient daca se intinde si se impatura de 2 ori.

Retese - placinte prajite (2)

Retese in varianta clasica, traditionala

Dupa ce se lasa la odihnit 10 minute, aluatul se imparte in 10 sau 20 de bile egale. Acestea se intind individual cu sucitorul, dandu-le o forma rotund. La mijloc se cresteaza de 2 ori cu cutitul.

cum se intind retesele retisele

Retese moderne, varianta ergonomica

Am adaptat reteta clasica dorind sa termin mai repede treaba si sa nu ma joc atata cu fecare retes in parte. Am intins din nou aluatul (blatul de lucru nu a necesitat infainare) in foaie de 3-4 mm grosime. Cu ruleta zimtata l-am portionat in dreptunghiuri (sau patrate sau ce forme doriti) de cca. 15 x 7 cm. Am lasat si 2 bucatele de aluat separat pentru a le da forma clasica, rotunda (cat o farfurioara). Ambele variante le-am crestat pe mijloc cu ruleta, in doua locuri. De ce? Cred ca pe langa aspectul estetic intervine si un factor practic – ajunge uleiul incins mai bine si la mijlocul retesului.

Pe masura ce le-am decupat le-am pus unele langa si chiar peste altele pe o tava. Nu se lipesc intre ele. Imi place sa lucrez organizat: tai tot si apoi ma apuc de prajit. Asa fac si la cantitati mari de snitele: mai intai le dau pe toate prin faina, apoi le trec prin ou si pesmet si le pregatesc de prajit. Merge mai repede.

Retese - placinte prajite (3)

Prajire Retese placinte prajite

Am incins uleiul intr-o tigaie mai adanca si m-am apucat de prajit retesele. Se fac repede, la foc mediu. De cum le-am pus in uleiul incins au si inceput sa faca basici si sa creasca!

cum se prajesc retesele in ulei

In 2-3 minute se pot intoarce pe cealalta parte. In max. 5 minute sunt gata.

Retese placinte prajite (4)

Le-am scos intr-o tava tapetata cu hartie absorbanta si le-am lasat la scurs.

Retese placinte prajite reteta veche ardeleneasca savori urbane

Retesele sunt gata. Bine ar fi fost sa le putem manca fierbinti dar ale mele au avut de mers un pic pana la destinatie. Au ajuns caldute, ceea ce nu a fost rau.

Retesele se pot unge cu smantana si presara cu branza sarata rasa.

La fata locului am ales toppingurile (din ce aveam la dispozitie). Am taiat retesele in doua pe diagonala pentru a obtine triunghuri. Am facut 3 tipuri:

  • cu smantana acrisoara si somon afumat, ridichi si rucola
  • cu crema de branza (Almette), salam picant si rosii cherry
  • cu crema de branza (Almette), jambon afumat si fiert, rosii cherry si ridichi

Retese placinte prajite (6)

Le-am aranjat pe platouri si le-am adus la masa, afara, in gradina. Retese placinte pe post de aperitiv. Au urmat gratare si frigarui cu cartofi copti cu rozmarin, mici si carnaciori.

Retese placinte prajite (9)

Retesele mele au avut succes! Se vede in sectiune ce frumos foietat e interiorul. Au fost crocante si gustoase. Foarte potrivite ca party-starter. Sa incercati neaparat aceste reteste placinte!

Retese placinte prajite (11)Retese placinte prajite (8)

placinte prajite retese scoverzi ardelenesti (1)

Daca va plac aluaturile prajite la tigaie ca recomand si reteta de scovergi cu cartofio gasiti aici.

Scovergi cu cartofi reteta taraneasca de turte prajite savori urbane

Sa incercati si voi aceasta reteta veche de retese placinte prajite! Sunt extrem de gustoase!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de patiserie sarata, placinte, pizza:

Saratele (13)

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.