Donuts rețeta de gogoși americane glazurate sau doughnuts de casă

5

Donuts rețeta de gogoși americane glazurate sau doughnuts de casă. Cum se fac donuts pufoase și aromate, simple sau umplute cu gem sau cremă și acoperite cu glazură de ciocolată sau fondant și decorate cu bomobonele colorate? Rețeta de gogoși în formă de inel.

Donuts rețeta de gogoși americane glazurate sau doughnuts de casă savori urbane 2

Cred că mulți dintre noi s-au întâlnit cu aceste donuts sau gogoși americane de-abia după 1990. Le știam din filme și ni se făcea poftă la vederea cutiilor mari de carton pline cu gogoși inelare glasate cu ciocolată, fondant sau doar pudrate cu zahăr. Între timp au devenit populare și la noi și se găsesc de cumpărat în gogoșerii sau chiar în supermarketuri. Dar varianta de casă rămâne mereu cea pe care v-o recomandăm pentru a evita preparatele pline de conservanți sau potențiatori de gust și aromă din comerț.

Aceste donuts (doughnuts – se pronunță „donaț” cu accent pe prima silabă) sau gogoși americane au forma specifică de inel fiind decupate la mijloc dar există și donuts care arată ca gogoșile noastre. Mijlocul decupat al acestor gogoși se numește „doughnut hole” și se prăjește separat sub formă de mici gogoșele rotunde. Vezi aici cum se fac acestea (tăvălite prin zahăr și scorțișoară) – rețeta aici.

Gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară - rețeta de gogoșele sau donut holes savori urbane

Aluatul din care se prepară este unul clasic de gogoși dar există și variante în care apar laptele bătut sau iaurtul.

Despre donuts și gogoșile tradiționale

Gogoșile sunt un desert tradițional simplu și rapid, foarte îndrăgit de mulți dintre noi. Aluatul de gogoși este unul dospit preparat din făină, ouă (întregi sau doar gălbenușuri), lapte și arome: vanilie, coajă rasă de lămâie. Grăsimea nu este obligatorie deoarece ele oricum se vor prăji în baie de ulei iar cantitatea de zahăr poate varia în funcție de gust și de modul de decorare, umplere sau servire al gogoșilor. Dacă acestea urmează a fi umplute cu gem sau cremă de vanilie sau de ciocolată sau urmează a fi glazurate atunci este logic că nu exagerăm cu zahărul din aluat.

cum se fac donuts de casa sau doughnuts americane glasate si decorate cu bombonele

Vedeți mai sus cum arată niște donuts artizanale: nu sunt perfect rotunde. De ce? Pentru că un aluat reușit pentru gogoși este unul moale, extra pufos și destul de greu de manevrat. Cantitatea mare de făină sau lichidul insuficient, zahărul prea mult sau grăsimea excesivă (unt sau ulei) sunt greșeli fundamentale ale unui aluat de gogoși și de aceea rețeta noastră de „Gogoși pufoase rețeta de la bunica” (o găsiți aici) este atât de îndrăgită de cititori și a fost reprodusă de sute de mii de ori de aceștia. Rezultatul este încântător de fiecare dată: gogoși pufoase, moi, ușoare ca un fulg și cu cameră de aer în interior. Așa cum le șade bine unor gogoși 🙂 La polul opus se află gogoșile pâinoase, cu miez îndesat, preparate din aluat tare (cu lichid insuficient, ouă puține dar zahăr și grăsime multă sau nedospite suficient). Noi nu facem asemenea „chifle prăjite” ci gogoși aerate și gustoase.

Gogoșile se fac în toată lumea însă la noi (cel puțin în Ardeal și Banat) ele au venit pe filiera austro-ungară: Krapfen sau Pfannkuchen (Pfannkuchen se numesc și clătitele). De aici și numele de „croafne”, „crofne” sau „fancuri” (din lb. maghiara „fank”). Cele mai celebre sunt Berliner Krapfen sau gogoșile berlineze (rețeta aici). Tot nemții, austriecii și olandezii le-au dus și peste ocean în America și au deschis primele gogoșerii de acolo. Francezii au clasicele „beignets” dar care nu conțin neapărat dojdie și care sunt populare și în New Orleans iar italienii au ale lor „frittelle”.

reteta donuts gogosi americane cu glazura savori urbane

Gogoașa este un produs de patiserie prăjit în baie de ulei. Nu există „gogoși la cuptor”. Această găselniță recentă este un „fake news” culinar menit să deruteze publicul și să ofere impresia că acele copturi sunt de fapt tot niște gogoși. Nu sunt! Un aluat dospit dulce care se coace la cuptor se transformă în cozonac, chifle dulci sau bucte sau buhte – nicidecum în gogoși. Rețeta buctelor tradiționale umplute cu gem de caise și nucă o găsiți aici.

Bucte cu gem si nuca - Buchteln savori urbane

Despre produse prăjite în baie de ulei

Nu vă mai panicați când auziți de „baie de ulei” pentru că dacă aceasta este pregătită cum trebuie (temperatură corectă și volum suficient de mare de ulei) produsele prăjite NU se vor îmbiba cu ulei! Ele trebuie să plutească în această baie de ulei, nu să stea pe fundul tigăii. Acest aspect este valabil atât la gogoși cât și la șnițele sau legume pane, tempura, langoși sau alte produse prăjite de patiserie (minciunele, cirighele, reteșe etc). Uleiul insuficient cantitativ sau neîncins cum trebuie este cel responsabil de îmbibarea produselor prăjite cu el. De aceea vă recomand să folosiți o friteuză de calitate echipată cu termostat, cuvă suficient de încăpătoare și coșulet pentru manevrarea și scurgerea de ulei a preparatelor prăjite.

Nu a spus nimeni că trebuie să mâncăm prăjeli zilnic, mai ales dulciuri prăjite! Cumpătarea este cea mai bună cale dar dacă vă este vreodată poftă de gogoși sau donuts atunci faceți-le ca la carte! Chiar nu merită să vă bateți joc de ele încercând să le coaceți la cuptor. Savoarea lor nu va fi aceeași.

donut de casa cu glazura roz de fondant si ciocolata

 

Din cantitățile de mai jos rezultă 10 donuts sau gogoși americane glazurate cu diametrul exterior de 9 cm și cel interior de 3,5 cm. Biluțele decupate din centru precum și marginile rămase de la decupat (refrământate) se prăjesc și ele ca atare și rezultă niște gogoșele foarte faine (cca. 16-20 buc). Cantitatea de zahăr din aluat este foarte mică (cca. o lingură) – asta în caz că vă întrebați dacă nu am greșit lista de ingrediente.

5.0 from 3 reviews
Donuts rețeta de gogoși americane glazurate sau doughnuts de casă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10 donuts
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 450 g făină tip 000
  • 2 ouă întregi
  • 200 ml lapte călduț
  • 50 g unt topit cu min 80% grăsime
  • 20 g drojdie proaspată sau 6 g uscată
  • 25 g zahăr
  • 8 g sare
  • 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
În plus:
  • ulei pentru prăjit
Glazuri și decoruri:
  • ciocolată amăruie
  • ciocolată albă
  • fondant sau șerbet de vanilie (alb) sau roz (cu colorant natural) + aromă de rom
  • sprinkles, paiete colorate de decor etc.

 

Cum se fac donuts rețeta de gogoși americane glazurate sau doughnuts de casă?

Cum se face aluatul pentru donuts pufoase și aromate?

Aluatul dospit pentru donuts este unul simplu de preparat. Am pus toate ingredientele în bolul robotului și le-am mixat timp de 5 minute (cu cârligul pentru frământat). Aluatul este unul moale și vă rog să rezistați tentației de a mai pune făină în el! Aici e greșeala fundamentală pe care o fac multe gospodine: adăugarea de făină cu nemiluita duce la un aluat tare din care numai gogoși pufoase nu vor mai ieși.

Am acoperit bolul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la dospit pentru 40-45 de minute sau până și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că dacă aveți o bucătărie mai răcoroasă el se poate prelungi (ajunge și la peste 60-75 de minute).

Cum se decupează donuts de casă?

Am înfăinat lejer blatul de lucru și am răsturnat aluatul pe el. Este moale, pufos, plin de bule de gaze (CO2 produs de drojdie).

În prima fază l-am aplatizat delicat cu palmele apoi am continuat cu sucitorul înfăinat și el. Foaia de aluat a avut cca. 2,5 cm grosime. Aluatul nu trebuie întins prea subțire deoarece aceste gogoși inelare sunt greu de manevrat și se deformează ușor când le mutăm de ici colo.

Am decupat rondele cu un decupator cu diametrul de 9 cm. Bineînțeles că gogoșile se decupează cât mai aproape una de alta ca să nu avem pierderi mari de aluat. Da, aluatul din jur se recuperează însă el devine mai tare prin refrământare și prin faptul că, vrând nevrând, el înglobează din făina de pe masa de lucru.

decupare aluat donuts

Acum urmează un aspect important. Deoarece aceste donuts sunt extrem de moi și de pufoase am decis să le mut așa cum sunt pe o tavă înfăinată ușor și de-abia apoi să le decupez mijlocul. Este mult mai ușor să muți un disc de aluat decât un inel fragil. De-abia acum am decupat și centrul gogoșilor folosind un păhărel de țuică cu gura de 3,5 cm diametru (ștampăl îi zice la noi). Buza paharului trebuie bine înfăinată înainte de fiecare tăietură.

Cu mare grijă am scos aceste rondele de aluat și le-am pus și pe ele în tavă. Din ele voi face mici gogoșele. Din resturile de aluat rămase pe masa de lucru am mai făcut 6 gogoșele ceva mai mari (nu au încăput aici în tavă așa că le-am pus separat).

Am acoperit bine tava cu folie de plastic și am lăsat gogoșile la dospit vreo 20 de minute. Nu se lasă descoperite pentru că se usucă la suprafață.

Cum se prăjesc donuts sau gogoșile americane în baie de ulei – în friteuză sau în cratiță?

Am pomenit în introducere despre benefiicile folosirii unei friteuze de calitate pentru prăjirea diferitelor preparate. Eu folosesc de peste 2 ani o friteuză Heinner HDF-1850XMC și-mi place, în primul rand, datorită formei ergonomice: este paralelipipedică, îngusta și practică. Nu ocupă spațiu mult!

Capacul din dotare este echipat cu filtru (ca la hota) iar cosul pentru prajire este suficient de incapator.

Are un panou cu afișaj electronic (pentru start, stop și programarea timpilor de prăjire) precum și un selector de temperatură a uleiului.

Ce ma interesează în mod special la o friteuză? Cum o curăț! Ani de zile nu mi-am folosit vechea friteuza pentru că spălarea ei era un coșmar. De ce? Nu avea cuvă detașabilă. Ei bine, friteuza de la Heinner se desface toată în bucăți! Panoul electronic și elementul de încălzire se detașează printr-o simplă glisare iar cuva de ulei, coșulețul și cuva exterioară de inox se pot spăla la mașina de vase sau în chiuvetă! Genial!

In cuva acestei friteuze mi-au intrat 3 L de ulei. Am setat temperatura la 175 C și am așteptat ca beculețul de pe panou să-mi semnalizeze momentul în care uleiul s-a incins. Nu a durat mai mult de 8 minute încingerea uleiului!

Rând pe rând am prăjit aceste donuts în baia de ulei încins la 175 C. Cu mare grijă le-am luat de pe tava în care au dospit și le-am așezat în uleiul încins care a început imediat să sfârâie. De la bun început gogoșile mele au plutit la suprafață, nu s-au dus la fund: adică uleiul a fost bine încins (fără să fumege) iar aluatul a fost unul aerat, bine dospit. Prăjirea pe o parte durează cca. 1 minut, poate 1 minut și jumătate. Am întors gogoșile și pe verso folosind o spatulă (nu le înțepăm cu furculița pentru că prin acele orificii intră uleiul în ele!).

prajire donuts sau gogosi la friteuza

Când au fost frumos rumenite le-am ridicat din baia de ulei cu ajutorul coșulețului friteuzei și le-am scurs bine.

Apoi le-am răsturnat pe o tavă tapetată cu hârtie absorbantă, le-am aranjat ca să stea în picioare (nu se pun claie grămadă ca să nu se turtească) și am continuat prăjirea celorlalte gogoși. Acestea trebuie să stea acoperite cu folia de plastic până ce le vine rândul la prăjit.

După cum vedeți, aceste donuts au crescut enorm la prăjit! De la 9 cm diametru s-au făcut de 13-14 cm! Sunt pufoase și cu crustă aurie, sunt rumenite frumos și uniform. Dacă doriți le puteți umple cu gem, cremă de vanilie sau de ciocolată. Umplerea se face prin injectare cu seringi speciale. Sinceră să fiu, având în vedere că gogoșile vor fi glasate cu ciocolată sau fondant consider că nu este cazul să le suplimentăm conținutul caloric.

donuts pufoase de casa reteta

Dacă le prăjiți în mod clasic (cratiță mai adâncă cu strat de ulei de măcar 4-5 cm) trebuie să fiți atenți mereu la puterea flăcării deoarece uleiul se poate supraîncălzi și arde (fumegă). Acest incovenient este eliminat în cazul friteuzei care este echipată cu termostat care reglează automat temperatura setată.

În final am prăjit și micile gogoșele de care am pomenit mai sus – cele decupate din mijlocul inelelor și din aluatul refrământat. Foarte faine au ieșit și ele! Sunt foarte gustoase pudrate cu zahăr.

Cum se decorează donuts cu glazură de ciocolată sau fondant + bombonele colorate?

Am decis să „mă joc” cu 3 glazuri și 2 feluri de decoruri mărunte (sprinkles și paiete colorate). Va trebui să pregătiți mai multă glazură decât cea de care aveți nevoie efectiv urmând ca ce rămâne să fie refolosit la o dată ulterioară (deci nu se aruncă!).

Am topit pe abur (în 3 crăticioare diferite) câte 200 g de ciocolată amăruie, ciocolată albă și fondant. Fondantul este preparat de mine după rețeta de cofetărie (vezi aici).

Cu el se face glazura și crema Amandinelor adevărate, a bomboanelor fondante sau a altor prăjituri românești de cofetărie (vezi aici întreaga colecție). În fondantul topit pe baie de abur am pus câțiva stropi de colorant roșu alimentar (natural) și un pic de rom. Această glazură se numește punci (Punsch) și se folosește la mai multe prăjituri sau torturi.

Mi-am făcut mise-en-place cu cele trebuincioase: tava cu donuts, glazurile și decorurile.

Am ales în mod special recipiente mai largi în care să-mi bine gogoșile. Am cufundat câte un donut pe jumătate în glazură.

Apoi l-am scos cu grijă, l-am scurs de glazura în exces și l-am pus pe un platou sau pe un grătar pentru prăjituri.

Am continuat similar cu restul gogoșilor. Pe unele dintre ele le-am presărat imediat cu decoruri mărunte colorate.

donut cu glazura de ciocolata

Restul de ciocolată topită albă și neagră l-am pus în două poșuri mici cărora le-am tăiat un orificiu de 1-2 mm.

Pe unele dintre gogoși le-am decorat cu linii subțiri de ciocolată topită – în contrast.

Ce spuneți? Nu-i așa că sunt grozave? 🙂

cele mai frumoase donuts decorate si glazurate

Le-am lăsat vreo 15 minute la zvântat pe masa de bucătărie. Nu se dau la rece deoarece ciocolata răcită brusc devine mată iar frigul nu face bine deloc aluatului dospit copt. Cum să mănânci gogoși sleite de la frigider? Gogoșile se mănâncă imediat! Care este donutul vostru preferat?

Toate sunt grozav de gustoase! Trebuie să vă arăt și o secțiune ca să vedeți cât de pufos este aluatul din interior. Plin de găurele, aerat, aromat si ușor ca un fulg!

Aceste gogoși americane sau donuts (doughnuts) sunt bune și a doua zi deoarece glazura le protejează (parțial) împotriva uscării. Sfatul meu este să le mâncați proaspete, ca pe oricare alte gogoși.

reteta donuts pufosi cu glazura de ciocolata pas cu pas

Sper că v-am făcut poftă cu aceste donuts sau gogoși americane glazurate și că veți testa rețeta în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de gogoși: clasice, berlineze, turnate cu lingura, spiralate, însiropate etc.

Croafne pufoase reteta de gogosi banatene (crofne) savori urbane

5 COMENTARII

  1. Sunt delicioși și mult mai sănătoși ca cei Alsina comerț. Eu am lăsat copilași sa ii decoreze așa ca sau distrat și ei un pic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.