Gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară – rețeta de gogoșele sau donut holes

1

Gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară – rețeta de gogoșele sau donut holes. Cum se fac gogoși pufoase și aromate? Ce facem cu aluatul decupat din mijlocul donuts-urilor? Rețete de gogoși de casă. Rețete de dulciuri de casă.

Gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară - rețeta de gogoșele sau donut holes savori urbane

Gogoșile sunt un dulce simplu de casă și sunt iubite de mulți dintre noi. Se prepară ușor și sunt relativ ieftine. Sunt câteva aspecte de care trebuie ținut cont dacă ne dorim niște gogoși cu adevărat pufoase, cu textură aerată și cu camere de aer (găuri) în interior.

Spun asta pentru că unii au impresia că o gogoasă reușită ar trebui să aibă miezul dens ca o chiflă prăjită în ulei. Să le fie de bine dacă se mulțumesc cu așa ceva! Noi facem gogoși sau croafne așa cum ne-au învățat bunicile și străbunicile din Arad și Sibiu: gogoși pufoase cu găuri în mijloc, gogoși care se topesc efectiv în gură!

cele mai bune gogosi de casa pufoase si gustoase

Vă las aici rețeta testată de sute de mii de cititori – gogoși ca la bunica pudrate cu zahăr vanilat.

Gogosi pufoase reteta de la bunica Savori Urbane (3)

De data aceasta am făcut niște gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară care au ieșit extraordinar de gustoase și de aromate. De pufoase… nu mai zic că vedeți singuri din poză!

sectiune gogosi pufoase tavalite prin zahar si scortisoara

De fapt am folosit mijlocul decupat din donuts – gogoșile americane circulare glazurate – rețeta aici.

reteta donuts gogosi americane cu glazura savori urbane

În America se vând separat „donut holes” – adică gogoșelele rezultate prin decuparea mijlocului de la donuts. Dacă nu aveți în plan să faceți donuts vă ofer direct rețeta pentru gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară. Din aluat se pot decupa gogoșele mici (de 10 g/bucata – ies cca. 45 buc) sau gogoși medii (de 20 g/bucata – ies cca. 22 buc). Eu am făcut de ambele dimensiuni așa cum vedeți în poze.

Gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară - rețeta de gogoșele sau donut holes
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: un castron de gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 225 g făină tip 000
 • 1 ou întreg
 • 100 ml lapte călduț
 • 25 g unt topit cu min 80% grăsime
 • 10 g drojdie proaspată sau 3 g uscată
 • 10 g zahăr
 • 4 g sare
 • ½ plic zahăr vanilat
 • coaja rasă de la ½ lămâie
În plus:
 • ulei pentru prăjit
Pentru tăvălit
 • 2-3 linguri de zahăr tos (cristal)
 • ½ de linguriță de pudră de scorțișoară

 

Cum se fac gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară – rețeta de gogoșele sau donut holes?

Aluat pentru gogoși pufoase

Aluatul dospit pentru gogoși este unul ușor de preparat. Am pus toate ingredientele în bolul robotului și le-am mixat timp de 5 minute (cu cârligul pentru frământat). Aluatul este unul moale și vă rog să rezistați tentației de a mai pune făină în el! Aici e greșeala fundamentală pe care o fac multe gospodine: adăugarea de făină cu nemiluita duce la un aluat tare din care numai gogoși pufoase nu vor mai ieși.

Am acoperit bolul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la dospit pentru 40-45 de minute sau până și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că dacă aveți o bucătărie mai răcoroasă el se poate prelungi (ajunge și la peste 60-75 de minute).

Cum se decupează gogoșelele? Câți centrimetri și câte grame are o gogoașă mică?

Am înfăinat lejer blatul de lucru și am răsturnat aluatul pe el. Este moale, pufos, plin de bule de gaze (CO2 produs de drojdie). În prima fază l-am aplatizat delicat cu palmele apoi am continuat cu sucitorul înfăinat și el. Foaia de aluat a avut cca. 2,5 cm grosime. Apoi am decupat gogoșile cu un cerc metalic de cca. 5,5 cm (acestea vor avea cca. 20 g/buc).

Le puteți decupa și cu un păhărel de țuică de 3,5 cm diametru (acestea au 10 g/buc) – așa cum am făcut la donuts.

Ideea este să le decupăm cât mai aproape unele de altele ca să avem pierderi cât mai mici de aluat. Marginile rămase se refrământă, se lasă la odihnă 15 minute (sub folie de plastic) și se întind și se decupează din nou. Cu cât sunt manevrate mai mult cu atâta le scade gradul de pufoșenie… în niciun caz nu modelăm gogoșile decupate prin rulare în palme – NU facem sfere din ele – ci le mutăm cu grijă pe o tavă lejer înfăinată, cu distanță între ele. Prin rularea în palme le distrugem textura pufoasă, aerată și obținem exact ce nu ne dorim: gogoși îndesate cu textură pâinoasă! Obligatoriu acoperim gogoșelele cu folie de plastic ca să nu facă crustă!

Le-am lăsat să mai dospească vreo 15-20 de minute sub folia de plastic.

Cum se pregătește zahărul cu scorțișoară pentru gogoși tăvălite?

Din bună vreme mi-am pregătit un castron mai adânc în care am pus zahărul cristal amestecat cu pudra de scorțișoară.

Am preparat mixul înainte de a mă apuca de prăjit gogoșile.

Cum se prăjesc corect gogoșile?

Gogoașa este un produs prăjit în ulei, nu copt la cuptor! Nu există gogoși la cuptor ci doar buhte (sau bucte) – vezi aici despre ce este vorba.

Bucte cu gem si nuca - Buchteln savori urbane

Gogoșile se prăjesc în baie de ulei, adică stratul de ulei din cratiță trebuie să fie de măcar 2-3 degete înălțime astfel încât acestea să plutească în el fără să atingă fundul cratiței! Temperatura optimă de prăjire este de cca. 175 C. Eu am folosit ulei de floarea soarelui și o friteuză. Dacă uleiul nu este bine încins atunci gogoșile se vor îmbiba cu acesta iar dacă este prea încins ele se vor arde la suprafață și vor rămâne crude la mijloc.

Am pus rând pe rând gogoșelele la prăjit în uleiul încins. Pont: întotdeauna gogoșile se pun în ulei cu fața în jos, respectiv cu partea care a stat pe tavă în sus! De ce? Pentru că aluatul de la bază este mai umed și va crește mai mult în volum decât fața! Veți vedea cum gogoșile se umflă ca niște baloane! Nu se aglomerează cratița sau friteuza deoarece gogoșile cresc mult la coacere și au nevoie de spațiu. Gogoșile pufoase se întorc singure în ulei, fără să le atingem dar le putem ajuta și cu o spatulă. În niciun caz nu lucrăm cu furculițe și NU înțepăm gogoșile deoarece prin acele orificii intră uleiul în ele!

Prăjirea gogoșelelor durează între 2-4 minute, în funcție de dimensiuni. Când au fost rumene pe ambele părți le-am scurs de grăsime cu coșulețul friteuzei. Dacă lucrați cu cratiță cu ulei atunci folosiți o spumieră (paletă perforată).

Cum se tăvălesc gogoșile prin zahăr cu scorțișoară?

Fiecare șarjă de gogoșele fierbinți a aterizat (după scurgerea de ulei) direct în castronul cu zahăr și scorțișoară.

Am scuturat castronul astfel încât gogoșile să se rostogolească singure și să se acopere bine cu zahărul aromat. Este important ca ele să fie fierbinți deoarece după răcire zahărul nu mai aderă la suprafața lor!

Am continuat similar și cu restul gogoșilor iar pe cele deja tăvălite le-am scos pe un platou.

cum se face reteta de gogosele cu zahar si scortisoara (3)

Servire gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară – rețeta de gogoșele sau donut holes

Ce arome faine! Ce gogoși frumoase!

servire gogosele cu zahar si scortisoara

Sunt rotunde, fără muchii, deși nu le-am rotunjit în palme. Semn că au fost preparate cum trebuie. Vă arăt din nou și secțiunea acestor gogoși pufoase. Miezul este aerat, plin cu camere de aer (găurele).

reteta gogosele pufoase cu gaurele cu aer

Sunt delicioase atât calde cât și reci, a doua zi.

cum se fac gogosile pufoase cu scortisoara si zahar

Dacă sunteți amatori de gogoși de casă atunci vă recomand și tradiționalele croafne bănățene – niște gogoși uriașe, pufoase, bine pudrate cu zahăr – rețeta aici.

Croafne pufoase reteta de gogosi banatene (crofne) savori urbane

Sau gogoșile berlineze – o rețetă tradițională germană de Berliner Krapfen – vezi aici.

Gogosi berlineze reteta germana savori urbane

Sau gogoșile răsucite (împletite) – vezi aici.

Gogosi rasucite impletite spiralate reteta simpla savori urbane

Cred că v-am convins și că veți face în curând aceste gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară 🙂

Aici găsiți mai multe rețete de gogoși (inclusiv de post sau gogosele rapide cu iaurt, turnate cu lingura).

Gogosi de post pufoase si aromate reteta simpla savori urbane

1 COMENTARIU

 1. […] Aceste donuts (doughnuts – se pronunță „donaț” cu accent pe prima silabă) sau gogoși americane au forma specifică de inel fiind decupate la mijloc dar există și donuts care arată ca gogoșile noastre. Mijlocul decupat al acestor gogoși se numește „doughnut hole” și se prăjește separat sub formă de mici gogoșele rotunde. Vezi aici cum se fac acestea (tăvălite prin zahăr și scorțișoară) – rețeta aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.