Gogosi unguresti umplute cu gem pentru carnaval

13

Gogosi unguresti umplute cu gem pentru carnaval Savori UrbaneGogosi unguresti umplute cu gem pentru carnaval – Farsangi fánk. O reteta veche de gogosi pufoase si aromate, umplute cu gem de caise. Gemul se pune intr-o adancitura creata in fiecare gogoasa. Aceste gogosi se fac in special in perioada carnavalului care precede postul Pastelui sau… ori de cate ori ne este pofta.

Am facut aceste gogosi unguresti umplute cu gem pentru colegii de clasa ai baiatului meu, cu ocazia carnavalului traditional care are loc in fiecare an inainte de Postul Pastelui. In lumea catolica, evanghelica, reformata etc se serbeaza Carnavalul timp de aproape 2 saptamani. E o traditie care dainuieste de secole iar originile ei par a fi precrestine (deci de peste 2000 de ani). In general are loc in luna februarie. La maghiari se numeste farsang, la nemti Fasching. Cred ca stiti de celebrele carnavaluri de la Venetia, Rio de Janeiro, New Orleans (Mardi Gras) sau Köln (Karneval cu salutul Kölle alaaf).

In aceasta perioada se mananca multe produse de patiserie prajite in ulei: gogosi, minicunele, cirighele, uscatele.

Asadar, m-am pus pe treaba si am facut nu mai putin de 100 de gogosi super pufoase, pudrate cu zahar vanilat. Iata si un video cu aceste mici minuni aurii 🙂

 

Am fugit repede cu gogosile calde la scoala. Dupa prezentarea mastilor, am adus in clasa tavile cu gogosi. Ce ochi au facut copiii! S-a format imediat coada la gogosi si fiecare copil si-a ales umplutura preferata: gem de caise, de zmeura, de prune sau… nutella. Numai fetisoare zambitoare am avut in jur si nasucuri pudrate cu zahar. De-abia mancau o gogoasa ca se si asezau iar la rand pentru a doua si a treia 🙂

gogosi pufoase simple sau cu gem savori urbane

Gogosile unguresti pentru carnaval seamana oarecum cu gogosile berlineze, dar arata un pic altfel. Specificul gogosilor berlineze este „inelul auriu” de la margine. Specificul gogosilor unguresti este gaurica din mijloc, pentru gem. Daca nu am fi facut gaurica de la mijloc, gogosile noastre ar fi fost aproape sferice.

gogosi pufoase si aromate savori urbane

In poze veti vedea o cantitate mai mare de gogosi insa eu voi scrie reteta adaptata la 500 g de faina, adica un sfert din portia pe care o vedeti, rezultand 25 de gogosi cu diametrul de circa 10 cm.

5.0 from 9 reviews
Gogosi unguresti umplute cu gem pentru carnaval
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 25 buc
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
  • 50 g unt cu min 80% grasime
  • 25 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • vanilie ( 1 lingurita extract sau 1 plic zahar vanilat)
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • un praf de sare
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra vanilat pentru decor

 

Cum se fac aceste gogosi unguresti umplute cu gem pentru carnaval?

Aluat dospit pentru gogosi

Intr-un bol se pun: laptele caldut, zaharul si drojdia. Deasupra se presara un pic de faina si se lasa pe masa 10 minute. Aceasta este plamadeala.

Intre timp topim untul si ne asiguram ca acesta nu se infierbanta prea tare.

In bolul cu plamadeala se adauga untul topit, galbenusurile, vanilia, coaja rasa de lamaie. Se omogenizeaza totul cu ajutorul unui tel. Se adauga apoi treptat faina, putin cate putin. Cand nu mai putem lucra cu telul, continuam cu mana sau cu un aparat de framantat. Eu am facut totul cu mana pentru ca la cantitatile mele (din 2 kg de faina) as fi avut nevoie de un aparat industrial 🙂 Nu trebuie framantat mai mult de 1-2  minute.

Gogosi unguresti pentru carnaval (30)

Aluatul este perfect! Il lasam la dospit 20 de minute, acoperind bolul cu o folie de plastic sau bagandu-l cu totul intr-o punga. Dupa cele 20 de minute a crescut frumos. Ne apucam si mai framantam odata cu miscari hotarate 4-5 minute. Din nou, e recomandabil sa folositi robotul de bucatarie.

Dupa aceea se acopera aluatul din nou cu o punga si se lasa la dospiit 40-50 de minute. De data aceasta a crescut extraordinar de mult.

Cum se decupeaza gogosile unguresti pentru carnaval?

Aluatul se intinde pe masa usor infainata. Foaia de aluat trebuie sa aiba o grosime de circa 0,8-1 cm. Gogosile se decupeaza cu o forma rotunda cu cca. 10 cm diametru. Se gasesc peste tot inele metalice pentru decupat gogosi (de 8, 10 sau 12 cm).

Si iata „armata” de gogosi unguresti care isi asteapta randul la prajire 🙂

Daca faceti mai multe gogosi este indicat sa le acoperiti cu o punga pentru ca acestea sa nu se usuce. Inainte de coacere apasam fiecare gogoasa cu degetul indoit exact in mijloc. Nu trebuie perforate! Se apasa cu simt. Apasarea se face chiar inainte de a plonja gogosile in uleiul incins! Daca le apasam mai repede, ele vor dospi din nou pe masa de lucru si li se va pierde adancitura.

Prajire gogosi unguresti cu gem pentru carnaval

Gogosile acestea, dar si orice alt tip de gogosi sau langosi, se prajesc in baie de ulei. Stratul de ulei din tigaie sau cratita trebuie sa fie generos, astfel incat gogosile sa pluteasca in el, fara a atinge fundul, chiar daca se umfla la prajit.

Uleiul trebuie sa fie incins insa sa nu fumege! Faceti o proba cu o mica bucatica de aluat si vedeti cat de repede se rumeneste. Daca uleiul e prea incins, se trage cratita sau tigaia deoparte si se lasa un pic la racorit. Invers, daca uleiul nu este incins suficient, acesta se mai lasa pe foc. Gogosile prajite in ulei care nu  este incins cum trebuie, ele ies foarte uleioase deoarece il absorb.

Gogosile unguresti se pun la prajit cu adancitura in jos. Astfel ele se vor bomba frumos pe partea cealalta.

IMPORTANT! Cand prajim orice fel de gogosi trebuie evitat contactul uleiului incins cu partea de sus (cea cruda). De ce? Pentru ca el va forma prematur o crusta de aluat si gogosile nu mai au cum sa creasca! Atata timp cat aluatul este moale, gazele acumulate prin dospire vor umfla frumos aceasta parte a gogosilor. Deci, NU le stropim cu ulei incins! Ele se vor coace si pe verso dupa ce vor fi intoarse in tigaie.

Dupa ce s-au rumenit pe o parte, se intorc si se prajesc si pe partea cealalta. Focul de sub tigaie trebuie sa fie mediu, nu prea puternic. Vrem gogosi rumene si cu mijlocul copt.

cum se prajesc gogosile

Imediat dupa prajire gogosile se scot din tigaie cu o spatula perforata, se scurg de ulei si se aseaza pe gratare metalice sau pe servetele absorbante.

Umplerea cu gem si servirea gogosilor

Cat sunt inca fierbinti, gogosile se aseaza intr-o tava si se pudreaza din abundenta cu zahar pudra. Fiind calde, zaharul se lipeste mult mai bine de ele decat dupa ce s-au racit.

Aceste gogosi unguresti cu gem pentru carnaval se potrivesc de minune cu gemul de caise. In fiecare adancitura incape cate o lingura generoasa de marmelada. Gogosile se umplu pe masura ce se mananca. Cel mai bine e sa le asezam pe un platou si sa oferim mesenilor mai multe optiuni: gemuri, dulceturi, marmelade sau chiar nutella.

gogosi pufoase cu gem savori urbane

Nu va puteti imagina cat de grozave sunt aceste gogosi unguresti cu gem! O nebunie 🙂 Trebuie neaparat sa le incercati!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de gogosi, langosi, minciunele, cirighele, bucte etc.

Bucte cu gem si nuca - Buchteln savori urbane

 

13 COMENTARII

  1. Exceptionale ! Am facut o compozitie si jumatate , o parte de forma clasica rotunde si o parte ca in reteta si cu toate ca nu am reusit sa fac aceea gaurica perfect central cu degetul au un frumos aspect ! Am modificat cantitatea de zahar , ne plac mai dulci , in rest PERFECT.

  2. Exceptionale ! Am facut o compozitie si jumatate , o parte de forma clasica rotunde si o parte ca in reteta , desi nu am reusit sa fac aceea gaurica perfect central cu degetul au un frumos aspect si un gust extraordinar ! Am modificat cantitatea de zahar pentru ca ne plac mai dulci , in rest PERFECT !

  3. Buna, acum am făcut aluatul, e la crescut, dar mi-a ieșit foarte moale. Am mai adăugat doua linguri de făina și m-am mai ajutat cu puțin ulei sa îl pot frământa. Eu nu găsesc aici in Belgia făina tip 000.
    Cum trebuie sa fie de fapt aluatul ca și consistentă?

  4. arata delicios, voi incerca si eu…dar am o rugaminte unde gasesc reteta pentr…ARANY GALUSKA..este ceva ce am mancat in copilarie, in Cluj, acum am 59 de ani si nu cunosc reteta pentru ca nu mai am pe nimeni sa mi-o zica, tare as dori sa stiu, ca denumire doar atat mi-a ramas…ARANY GALUSKA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: