Ruladă buturugă verticală cu ciuperci din bezea – rețeta de tort trunchi de copac sau Buche de Noel

4

Ruladă buturugă verticală cu ciuperci din bezea - rețeta de tort trunchi de copac sau Buche de Noel savori urbane

Ruladă buturugă verticală cu ciuperci din bezea – rețeta de tort trunchi de copac sau Buche de Noel. Cum se face tortul buturugă pentru Crăciun, așezat în picioare? Tort spirală cu blaturi verticale cu cacao și 3 creme: de castane, de caramel sărat și de cafea. Rețeta de Bûche de Noël în poziție verticală. 

Sunt sigură că v-a impresionat aspectul acestui Tort Trunchi de copac sau Ruladă Buturugă verticală! Arată senzațional și vă asigur că și gustul este pe măsură! Da, așa arată un tort pentru masa de Crăciun! Nu degeaba îi zice „Bûche de Noël” (buturugă de Crăciun)!

tort buturuga pus in picioare rulada trunchi de copac cu ciocolata caramel si castane

Ca să se poată numi „Bûche de Noël” (en français) el trebuie să conțină, în mod tradițional, cremă de castane și ciocolată! (sursa) Așa se face tortul franțuzesc clasic de Crăciun! Bûche de Noël aux marrons et chocolat. Bine, de obicei el este prezentat culcat, ca o ruladă obișnuită, cu ramuri laterale și decoruri „forestiere”: ciupercuțe din bezea, mușchi verde din fistic sau nucă colorată etc. Rulada mea verticală are nu una ci 3 creme fine: de castane, de caramel sărat și de cafea! Scoarța trunchiului este modelată din ganache de ciocolată amăruie.

sectiune rulada verticala buturuga tort trunchi de copac cu crema caramel castane cafea ganache de ciocolata

Decorul consacrat al tortului ruladă buturugă este compus din bezele modelate în formă de ciuperci (lipite cu ciocolată). Rețeta lor o găsiți aici.

cele mai frumoase ciuperci bezele lipite cu ciocolata savori

Din cantitățile de mai jos rezultă o ruladă buturugă verticală de cca. 2,7 kg. Din ea se pot tăia 25-30 de felii.

5.0 from 1 reviews
Ruladă buturugă verticală cu ciuperci din bezea - rețeta de tort trunchi de copac sau Buche de Noel
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 ruladă buturugă verticală sau Buche de Noel
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru foile ruladă cu cacao
 • 9 ouă
 • 225 g zahăr
 • 45 g cacao
 • 180 g făină
 • sare
 • vanilie
Pentru blatul rotund de la bază
 • 2 ouă
 • 60 g zahăr
 • 10 g cacao
 • 40 g făină
 • un praf de sare
 • vanilie
Umplutura și învelire - cca. 1,4 kg creme la alegere sau
 • 600 g cremă de castane
 • 500 g cremă caramel sărat
 • 300 g cremă cafea cu lapte condensat
Glazura (scoarța buturugii)
 • 400 g ciocolată amăruie de calitate (cu min. 45% cacao)
 • 400 g smântână dulce pentru frișcă (naturală, cu min. 30% grăsime)
 • 30 g unt gras cu 82%
Decor
 • ciupercuțe din bezea
 • 1-2 lingurițe fistic tocat (verde)
 • crenguțe de brad, măceșe, frunze uscate etc
 • o linguriță de zahăr pudră

 

Cum se face ruladă buturugă verticală cu ciuperci din bezea – rețeta de tort trunchi de copac sau Buche de Noel?

Cum se fac foile de ruladă cu cacao (din ouă întregi, neseparate)

Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Am așternut cu hârtie de copt tava mare a cuptorului (a mea are 33×42 cm).

Apoi am împărțit ingredientele foilor în 3 porții (câte una pentru fiecare foaie). 3 ouă, 75 g zahăr, 15 g cacao, 60 g făină, un praf de sare și 1/3 de plic de zahăr vanilat. Practic am repetat de 3x ceea ce vedeți mai jos. Ouăle nu trebuiesc separate ci se folosesc întregi. Într-un castron am pus 3 ouă, 75 g de zahăr, vanilie și un praf de sare. Le-am bătut 3-4 minute cu mixerul de mână, până ce compoziția s-a albit un pic și a crescut în volum. Am cernut 15 g de cacao cu 60 g de făină și le-am încorporat cu spatula de mână, cu mișcări delicate.

preparare aluat pufos pentru foi rulada cu cacao din oua intregi

Compoziția foilor ruladă cu cacao este mai fluidă decât pandișpanul.

compozitie foi rulada cacao cu oua intregi

Coacere foi pentru ruladă buturugă verticală

Am turnat compoziția primei foi în tava pregătită anterior și am copt-o 10 minute la 180 C (cuptor preîncins). Am scos tava, am tras foaia ruladă cu tot cu hârtia de copt din ea și am pus-o pe un grilaj la răcorit (nu i-am desprins hârtia).

Coacere foi pentru ruladă buturugă verticală

Am clătit repede castronul pentru aluat și am repetat încă de 2 x pașii de mai sus și am obținut 3 foi ruladă cu cacao, extra pufoase și aromate.

3 foi rulada cu cacao pentru buturuga rulada trunchi de copac buche de noel

După răcire le-am desprins hârtiile de copt de pe verso și le-am ajustat marginile. Apoi le-am măsurat și le-am tăiat în 2 pe lat.

Am obținut 6 foi de cca. 17 cm x 30 cm. Înălțimea ruladei buturugă va fi de 17 cm (cât lățimea foii) la care se adaugă încă vrei 3 cm de la baza rotundă.

taiere foi rulada buturuga

Preparare și coacere foaie rotundă pentru baza tortului trunchi de copac vertical

Baza tortului spirală verticală buturugă se prepară similar cu foile, doar că ingredientele sunt mai puține. Am bătut 2 ouă cu 50 g zahăr, sare și vanilie, am adăugat apoi 40 g de făină cernută cu 10 g cacao și am amestecat totul delicat. Am turnat mixul în formă rotundă de 19-20 cm diametru și am copt blatul 8-9 minute la 180 C. Gata și baza tortului!

Preparare și coacere foaie rotundă pentru baza tortului trunchi de copac vertical

După răcorire am dezlipit hârtia de pe verso și am întors baza buturugii cu fundul în sus. Este perfectă!

foaie de baza pentru tort rulada buturuga pusa in picioare

Cremă pentru tort buturugă sau ruladă trunchi de copac – Buche de Noel

Pentru a umple această ruladă buturugă am folosit cca. 1,4 kg de cremă. Eu am decis să pun 600 g de cremă de castane, 500 g de cremă caramel cu sare și 300 g de cremă de cafea cu lapte condensat. Toate 3 sunt creme pe bază de unt! Așa se face Tortul trunchi de copac tradițional! Puteți folosi doar cremă de castane sau să o combinați doar cu cremă de cafea sau doar cu cea caramel. Ideea este să aveți 1,4 kg de cremă și aceasta să fie la temperatura camerei pentru a fi unsă ușor pe blaturile ruladă cu cacao. Dacă ați făcut cremele în avans, acestea se scot de la frigider cu 3-4 ore înainte de utilizare!

3 creme pentru trunchi de copac rulada buche de noel crema de castane caramel sarat si de cafea

Pentru crema de castane am făcut 1/2 de porție din rețeta de aici. Am obținut 600 g.

Cremă de castane pentru tort, prăjituri, fursecuri sau alte deserturi reteta savori urbane

Pentru crema de caramel sărat cu lapte condensat am făcut 0,7x din rețeta de aici. Am obținut cca. 500 g cremă.

Cremă caramel din lapte condensat cu sare (dulce de leche) din 2 ingrediente - fără ouă reteta savori urbane

Am făcut și 0,8x din porția de cremă de cafea cu lapte condensat după rețeta de aici. Am obținut cca. 300 g de cremă.

Cremă de cafea cu lapte condensat - rețeta rapidă, fără fierbere (la rece) savori urbane

Cum se umple o ruladă buturugă care stă în picioare? 

Am așezat foaia rotundă pe o hârtie de copt curată, tăiată la margini, ca să nu ma încurce. Am uns-o cu cca. 80 g de cremă de castane.

Am grupat cele 6 foi ruladă în „echipe” de câte 2 și le-am uns cu cele 3 creme: 3 au fost unse cu castane, 2 cu caramel și 1 cu cafea. Pe o asemenea foaie de 17x 30 cm intră cam 175 g de cremă.

Miezul ruladei buturugă l-am făcut din castane așa că am început să rulez una dintre foile unse cu cremă de castane.

Am continuat rularea cu o foaie unsă cu cremă caramel. Deja buturuga rulată începe să prindă contur! Rulada se face tot mai groasă!

Pe urmă am continuat iar cu o foaie cu castane, apoi una cu cafea, iar castane și iar caramel. Chiar nu contează ordinea pentru că nici inelele de vârstă ale buturugilor din natură nu sunt perfecte și nu au culori bine delimitate! Ideea este să faceți o ruladă imensă folosind toate cele 6 foi umplute cu cremă.

Am ridicat, cu grijă, rulada în picioare și am așezat-o peste baza rotundă, unsă cu cremă. E clar că baza e un pic mai mare decât diametrul ruladei dar o voi ajusta mai târziu. Deoarece nu am inel de tort atât de strâmt (de cca. 18 cm diametru) am decis să leg rulada buturugă cu panglică. Am tras o pungă curată peste trunchiul de copac și l-am dat la frigider 2-3 ore ca să să întărească cremele. Puteți să-l lăsați și peste noapte și să continuați a doua zis cu ornarea.

Deci, în rulada buturugă intră cam 6×175 g de cremă (adică 1050 g). Pe baza rotundă am pus 80 g și am rămas cu cca. 270 g (din totalul de 1400 g) pentru uns exteriorul tortului. Am consumat toată crema de castane așa că, pentru exterior, am avut rămășițe din cremele caramel și de cafea. Nu contează că sunt 2 tipuri de cremă pentru că, peste stratul subțire de la exterior, va veni scoarța din ganache de ciocolată. Am lăsat cremele pentru ornat afară, să rămână moi. Nu e greșit dacă le amestecați și ați scăpat de-o grijă! Merge tare bine caramelul cu cafeaua!

Cum se face scoarța buturugii din ganache de ciocolată?

Am preparat rapid un ganache clasic din smântână naturală pentru frișcă și ciocolată amăruie. Pe scurt: am pus smântâna la înfierbântat într-o crăticioară. Înainte de a ajunge la fierbere am stins focul și am tras cratița deoparte. Am pus ciocolata (pastile sau ruptă în bucățele) și am lăsat totul nemișcat 5 minute. Apoi am amestecat puternic cu un tel de mână și am adăugat untul. Am obținut un ganache omogen, lucios și gros pe care l-am dat la frigider 2-3 ore sau peste noapte.

Așa arată ganașul de ciocolată rece, bine întărit. NU trebuie bătut ci doar amestecat un pic cu lingura. Eu l-am scos de la rece și l-am lăsat 1 oră să se înmoaie un pic înainte de a-l amesteca.

preparare ganache de ciocolata pentru scoarta ruladei buturuga (2)

Cum se face scoarța din ganache de ciocolată a ruladei buturugă sau Buche de Noel?

Mai întâi am scos tortul din frigider. Era tare, cum trebuie! Sfat: culcați acum buturuga pe o laterală și tăiați o felie subțire de 1 cm de la capătul liber (ca la un parizer). Astfel veți expune spiralele frumoase care vor constitui fața liberă a tortului! Eu am făcut asta mai târziu și nu a fost ok! (vedeți mai jos).

L-am uns la exterior cu restul de 270 g de cremă moale. Acest strat subțire va fi o barieră între firimiturile din blat și scoarța din ganache. Am dat iar buturuga la frigider (fără pungă) pentru 30 de minute sau până ce se întărește și crema de la exterior.

Am ajustat foaia rotundă de la bază, tăind-o cu cuțitul de jur împrejur. S-a mâncat imediat! Pe urmă am făcut o prostie: am culcat buturuga (unsă cu cremă) și am tăiat felia de care pomeneam mai sus (voi tăiați-o înainte de a pune crema de la exterior!). Eu am tăiat felia oblic ca să se vadă mai bine, în poză, spirala din centru. Mi s-a lipit o parte din cremă de hârtia de copt și, când am ridicat trunchiul, era cam chel în spate. Bine, am remediat problema lipind înapoi ce-a rămas pe hârtie dar, mai bine nu treceam prin asta.

Vă dați seama că și felia tăiată s-a evaporat 🙂 Ce finețe de tort!

Gata! Montăm scoarța buturugii! Am pus ganache-ul într-un poș solid, din pânză cauciucată, cu dui cu deschidere de 2 cm, și am trasat cu el linii verticale de jur împrejurul buturugii.Nu trebuie să fie lipite unele de altele, pot avea spații între ele.

Cu o spatulă mică (sau cu un cuțit pentru uns untul pe pâine, cu vârf rotunjit) am început să modelez scoarța. Cu grijă să nu dezlipesc ganache-ul de pe tort! În principiu am tras ușor în sus cu spatula și am mișcat-o ușor stânga-dreapta ca să creez mici valuri sau denivelări.

Cum se face scoarța buturugii din ganache de ciocolată savori (3)

Am terminat și cu scoarța! Tortul merge la frigider 2 ore (descoperit) după care poate fi învelit lejer cu pungă până în momentul servirii.

Ornare și servire ruladă buturugă verticală cu ciuperci din bezea – rețeta de tort trunchi de copac sau Buche de Noel

Această ruladă buturugă verticală poate fi preparată cu 3-4 zile în avans și se păstrează la frigider, în pungă închisă. Am transferat-o pe un platou de servire (mic, rotund) și am așezat-o pe o tavă mai mare. Acum începe nebunia decorului „forestier”! Am lipit cu ciocolată topită câteva ciupercuțe din bezea direct pe ruladă: pe unele le-am pus culcate, așa cum stau în natură. Din grădină am adus măceșe, frunze uscate și rămurele de cetină de brad din bradul cumpărat pentru Crăciun (pe care-l decorez în 24 decembrie, de când mă știu).

cum se decoreaza tortul rulada buturuga pentru craciun buche de noel cu ciuperci din bezea muschi din fistic verde

Am aranjat câteva crenguțe de brad pe tavă și, printre ele, am pus mai multe ciuperci din bezele. Sus, pe tăietură, am presărat un pic de fistic tocat, la fel și în dreapta, la bază. Acesta imită mușchiul verde care se formează pe trunchiurile din pădure.

Ornare și servire ruladă buturugă verticală cu ciuperci din bezea - rețeta de tort trunchi de copac sau Buche de Noel savori

Am fixat și frunze uscate, rămurele de trandafir cu măceșe și am pudrat parțial această ruladă buturugă verticală cu zahăr care să imite zăpada.

reteta buche de noel frantuzesc cu crema de piure de castane si ciocolata ciupercute din bezea savori

Am mai pus frunze uscate și printre ciupercile din jur. Dacă acestea nu stau în picioare, le puteți lipi de tavă cu un pic de ciocolată topită.

ornare rulada buturuga verticala buche de noel cu ciuperci bezele de casa

Iată și o felie din magnifica ruladă buturugă verticală! Asta ar fi pentru 2 porții bune. Cel mai bine tăiați asemenea felii pe care le înjumătățiți transversal. Blatul ruladă de cacao este extra pufos iar cele 3 creme sunt de o finețe ieșită din comun! Nu mai zic de glazura-scoarța din ganache cu frișcă naturală! Toate elementele se potrivesc perfect unele cu altele, iar ciupercuțele crocante din bezea aduc un plus de textură.

felie de tort rulada trunchi de copac sau buturuga verticala cu ciocolata castane caramel cafea savori

Sper că v-a făcut plăcere să descoperiți această ruladă buturugă verticală sau Bûche de Noël cu scoarță din ganache de ciocolată și 3 creme: de castane, de caramel sărat și de cafea!

cea mai buna rulada buturuga buche de noel savori cu 3 creme spirala verticala

În Ardeal și Banat se face un altfel de Tort Trunchi de copac: cu griliaș de nucă! Adică are blat cu nucă și cremă de cacao cu unt și nuci caramelizate. Rețeta lui este aici.

Tort buturuga reteta de tort trunchi de copac cu crema de ciocolata si grilias (krantz) cu nuci caramelizate savori urbane

În sezonul estival facem Tort Spirală cu mascarpone, frișcă naturală și fructe – rețeta aici.

reteta tort spirala cu blaturi verticale reteta pas cu pas

Aici găsiți mai multe rețete de tort de casă. 

Tort Richard cu foi de bezea cu nucă, alune și cremă de ciocolată - rețeta veche de familie savori urbane

4 COMENTARII

 1. Cautam o reteta de tort sau prajitura si am dat peste minunatia asta! Atat de frumos decorat, sunt convinsa ca gustul e pe masura! Daca aveam la indemana ingredientele necesare ma apucam acum de el.Multumesc pentru toate retetele pe care le postati si care ies de fiecare data!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: