Cremă caramel din lapte condensat (dulce de leche) cu sare, din 2 ingrediente – fără ouă. Cum se face rețeta de cremă cu caramel sărat? Cremă fină pentru torturi, prăjituri, fursecuri, macarons, foi fragede, rulade etc. Rețete cu lapte condensat caramelizat.
Am făcut recent această cremă caramel din lapte condensat pentru a umple cu ea niște fursecuri delicioase (rețeta lor în curând). Practic am adaptat crema caramel de la Prăjitura Marlenka (rețeta aici), scoțând din ecuație ouăle. Astfel am creat o cremă fină cu doar 2 ingrediente: lapte condensat caramelizat și unt. Bine, sunt 3 dacă luăm în calcul și sarea 🙂
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 700 g de cremă caramel din lapte condensat.
- o conservă de 397 g de lapte condensat caramelizat
- 300 g unt moale cu 82% grăsime
- un praf bun de sare (preferabil sare marină sau fleur de sel)
Cum se face rețeta de cremă caramel din lapte condensat (dulce de leche) cu sare, din 2 ingrediente – fără ouă?
Cum se face lapte condensat caramelizat – dulce de leche sau dulceață de lapte?
Puteți cumpăra lapte condensat îndulcit (alb) din comerț sau puteți să vi-l preparați acasă folosind această rețetă.
Din laptele condensat alb se prepară dulce de leche (dulceață de lapte) sau lapte condensat caramelizat – vezi aici cum se face de la zero.
În unele supermarketuri se găsesc conserve cu lapte condensat caramelizat – așa că ați scăpat de o grijă! Dacă aveți, însă, conserve de lapte condensat alb, atunci acesta se caramelizează ușor dacă puneți conserva (închisă) la fiert într-o oală cu apă și cronometrați 3 ore din momentul în care începe să fiarbă (la foc mic). Mai completați cu apă caldă dacă scade nivelul apei din oală! După răcirea completă puteți deschide conserva și aveți lapte condensat caramelizat.
Iată aici cele 2 conserve de lapte condensat: unul alb și unul fiert 3 ore și caramelizat. Acestea conțin, de obicei, 397 g de lapte condensat. Puteți pregăti această „dulceață de lapte” sau dulce de leche cu câteva zile în avans dar deschideți conserva doar când vă apucați de crema caramel.
Am desfăcut conserva răcită (la temperatura camerei, NU de la frigider) cu lapte condensat caramelizat și am pregătit untul, scos și el de la rece cu câteva ore în avans. Am avut nevoie de 300 g de unt gras, nu doar de un pachet.
Chestia e că, prin caramelizare, laptele condensat din conservă devine ca o budincă gelatinoasă. El are nevoie de mai mult unt decât laptele condensat alb, necaramelizat. Vă spun din experiență! Am făcut zilele acestea o super cremă de cafea din lapte condensat alb și am pus mult mai puțin unt în ea (1/2 față de laptele condensat) – vezi aici rețeta.
În cazul de față am început tot cu 200 g de unt dar, nici după câteva ore la frigider, crema caramel nu s-a întărit cum trebuie: era moale și cleioasă. Așa că am completat cu alte 100 g de unt moale și am ajuns la consistența și textura potrivite.
Mod de preparare cremă fină cu lapte condensat caramelizat, unt și sare
Așa că pornim direct cu 300 g de unt moale, pus într-un castron potrivit. Am pregătit și laptele condensat caramelizat sau dulce de leche precum și sarea (fleur de sel).
Mai întâi am bătut untul, cu mixerul de mână, vreo 2 minute. Apoi am pus treptat câte 2 linguri din laptele condensat și am mixat scurt după fiecare tură.
Am pus și fulgii de sare și am continuat mixarea până ce am încorporat tot laptele condensat caramelizat.
Gata! Am curățat cu spatula bordura bolului și am dat această cremă caramel cu lapte condensat și sare la frigideri (acoperită). Trebuie să stea măcar 2-3 ore la rece ca să devină onctuoasă și să se poată lucra cu ea.
Utilizare și păstrare cremă caramel din lapte condensat (dulce de leche) cu sare, din 2 ingrediente – fără ouă
Nu vă pot descrie cât de gustoasă este această cremă caramel din lapte condensat! Durere! După ce-a stat la rece s-a și întărit cum trebuie și are consistență perfectă! Crema poate fi folosită la umplere fursecurilor, torturilor, ruladelor, foilor de prăjituri etc. Ea se poate păstra la frigider și 2 săptămâni deoarece nu are ouă, nu este ușor perisabilă.
Dacă sunteți amatori de caramel atunci vă mai las câteva rețete. Prima este rețeta sosului caramel sărat – vezi aici.
A doua este o altă rețetă de cremă cu zahăr ars și unt, pe care o făcea și străbunica mea Buia din Sibiu – vezi aici.
Nu pot să nu vă recomand și clasica cremă de zahăr ars – vezi aici.
Sau prăjitura răsturnată cu mere caramelizate – vezi aici.
Cuiburile de viespi au și ele crustă de caramel iar rețeta lor este aici.
Aici găsiți aproape 50 de rețete cu caramel.
Daca sa taiat crema de caramel(lapte condensat caramelizat cu unt) ce as putea face.
ar trebui mixata mai departe chiar si 15 minute! isi va reveni.