Prăjitura Regina Elisabeta cu nuci, curmale, caramel și cocos – rețeta de Queen Elizabeth cake. Prăjitură pufoasă și fragedă cu pastă de curmale, nucă și glazură cu zahăr ars și nucă de cocos. Rețete de prăjituri de casă. Rețete cu curmale. Rețete de prăjituri cu nucă.
Am văzut de mai multă vreme Queen Elizabeth Cake sau Prăjitura Regina Elisabeta pe blogurile culinare britanice și canadiene. Sunt mare amatoare de curmale și mi-a surâs ideea unei prăjituri cu pastă de curmale și nucă de cocos, glazurată cu caramel. Originea prăjiturii este incertă: fie datează din 1953 de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, fie din 1937, de la încoronarea Regelui George VI și a Reginei Mamă Elizabeth. (sursa)
Am fost foarte plăcut suprinsă de gustul, aromele și textura acestei prăjituri cu blat fraged-umed glazurat cu sos caramel și decorat cu fulgi de cocos. O minunăție de prăjitură simplă, nepretențioasă dar extrem de savuroasă. Sunt multe variante ale acestei prăjituri (variază ușor proporțiile ingredientelor) iar majoritatea folosesc fulgi mari de cocos (shredded coconut) care la noi nu se prea găsesc. Deci nu chipsuri de cocos ci răzătură mare! Update: între timp am găsit online așa ceva aici.
Avem în magazine răzătură fină de cocos și cam atât. Puteți apela la nuci de cocos proaspete pe care să le spargeți acasă, să le curățați miezul de pielița maro și să le răzuiți mare la un robot performant.
Priviți cât de faine sunt bucățile de Queen Elizabeth Cake sau Prăjitură Regina Elisabeta! Cum să nu vrei să muști dintr-o asemenea felie fragedă cu nucă, curmale, unt și glazură de sos caramel cu cocos? O nebunie! Chair insist asupra faptului că dincolo de aspectul banal această prăjitură este de un rafinament ieșit din comun!
Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă de 25×20 cm (sau o tavă rotundă cu diametrul de 24-26 cm) cu prăjitură cu curmale, nucă, zahăr ars și cocos. Eu m-am ghidat (în linii mari) după rețeta de aici.
- 200 g curmale fără sâmburi
- 250 g apă clocotită
- 130 g unt moale (cu 82% grăsime)
- 200 g zahăr brun sau 150 g zahăr tos alb (sau echivalentul de îndulcitor pudră/granule tip stevia, eritritol etc)
- 2 ouă
- un praf de sare
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon sau 1 linguriță extract/pastă de vanilie
- 100 g nucă prăjită și tocată mare
- 200 g făină
- 1 linguriță rasă praf de copt
- 75 g zahăr brun sau 50 g zahăr tos alb
- 30 g unt gras (82%)
- 200 ml smântână pentru frișcă (neîndulcită) cu min. 30% grăsime
- un praf de sare
- 30 g fulgi de nucă de cocos
- 50 g fulgi de nucă de cocos
Cum se face Prăjitura Regina Elisabeta cu nuci, curmale, caramel și cocos – rețeta de Queen Elizabeth cake?
Ingrediente pentru prăjitura pufoasă cu curmale, nucă, sos caramel și fulgi de cocos
Am pregătit o parte din ingrediente: untul moale, curmalele, ouăle, zahărul brun, fulgii de nucă de cocos și nucile. Ar fi fain ca fulgii de cocos să fie mari, nu răzătură fină… dar la noi nu se prea găsesc. Eventual dacă îi preparați voi acasă din nucă proaspătă de cocos răzuită mare.
Am avut curmale faine și cărnoase (fără sâmburi). Dacă aveți curmale cu sâmburi atunci le cântăriți după ce i-ați îndepărtat.
Mod de preparare Queen Elizabeth cake cu curmale, nucă, cocos și caramel
Cum se prăjesc și toacă nucile pentru prăjitură
Am prăjit ușor nuca într-o tigaie pusă pe foc mic după care am tocat-o din cuțit. Prin prăjire nucile sau alunele își intensifică aromele naturale.
Cum se face pasta de curmale pentru blat
Am tocat curmalele în bucăți mai mici și le-am pus într-un recipient înalt (paharul blenderului de mână). Am turnat peste ele 250 ml de apă clocotită și le-am lăsat 30 de minute la hidratat. Ele vor absorbi o mare parte din lichid.
Apoi le-am pasat fin cu blenderul de mână și am obținut o pastă asemănatoare marmeladei.
Deoarece pasta de curmale era încă fierbinte am decis să o răcoresc accelerat pe o farfurie întinsă. Având suprafață mai mare ea se va răci mult mai repede decât dacă o lăsam în recipientul cilindric.
Preparare aluat pentru prăjitura cu curmale și caramel
Într-un bol am pus untul și zahărul brun (sau alt îndulcitor pudră/granule) și le-am mixat 1 minut (cu mixerul de mână echipat cu paletele pentru spumă). Am adăugat sarea, vanilia, cele 2 ouă întregi și am continuat mixarea vreo 3-4 minute. Am obținut un amestec spumos, lejer.
Am adăugat pasta de curmale (răcorită, nu caldă!) și nucile prăjite și tocate. Ce arome faine! Am amestecat totul bine și am cernut în vas făina și praful de copt. Le-am mixat și pe acestea 1 minut. Gata!
Am obținut un aluat moale, spumos, cremos.
Coacere prăjitura Regina Elisabeta cu curmale, nucă, sos caramel și cocos
Am pus cuptorul la preîncins la 175 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.
Am ales o tavă de 25×20 cm (poate fi și rotundă cu diametrul de 24-26 cm) pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Am turnat în ea aluatul de prăjitură cu curmale și l-am nivelat cu spatula.
Am dat tava în cuptorul preîncins și am copt Prăjitura Regina Elisabeta cca. 30 de minute la 175 C sau până ce s-a rumenit frumos. Tare bine miroase în bucătărie! Nu am oprit cuptorul deoarece Prăjitura Regina Elisabeta se mai coace câteva minute după aplicarea glazurii de caramel cu fulgi de cocos!
Cum se face sosul caramel cu cocos pentru glazură?
Până s-a copt prăjitura am pregătit glazura caramel. Practic am făcut un sos caramel din zahăr ars, unt și frișcă în care am pus la final sare și nucă rasă de cocos. Pe scurt: într-o crăticioară am caramelizat zahărul brun. Caramelul trebuie să aibă culoare roșcată dar să nu se ardă! Am redus flacăra la minimum și am adăugat untul. Acesta se va topi imediat și va face spume. Am turnat smântâna pentru frișcă și am pus sarea. Sarea echilibrează gustul dulce și intensifică aromele de caramel. Nu vă speriați dacă se formează aglomerări de zahăr ars deoarece ele se vor topi în câteva minute!
Am tot amestecat în crăticioara cu sos caramel până am scăpat de cocoloașele de zahăr ars și am obținut un sos omogen. În final am pus nuca rasă de cocos și am mai lăsat cratița pe foc 30 de secunde. Gata! Am stins focul și am tras crăticioara deoparte. Ce bunătate de sos caramel cu cocos! Îți vine să-l mănânci așa, gol!
Glazurarea prăjiturii Regina Elisabeta
Am turnat glazura de caramel cu cocos peste prăjitura Queen Elizabeth fierbinte, abia scoasă din cuptor.
Am nivelat totul cu o spatulă. Unele surse zic că prăjitura poate fi lăsată ca atare, altele zic că ar trebui dată din nou la cuptor.
Eu am ales a doua variantă și am introdus prăjitura pe șina cea mai de sus și am rumenit-o 2 minute direct sub grillul cuptorului setat la 200 C. Aveți grijă să nu o faceți scrum! Fiecare cuptor cu grill funcționează altfel așa că stați cu ochii pe prăjitură și verificați-o la 30 de secunde! S-ar putea ca rumenirea să dureze și 5 minute… depinde de cuptor.
Gata! Am scos tava cu prăjitură din cuptor și am presărat-o din abundență cu nucă de cocos rasă. Astfel fulgii de cocos aderă la suprafața fierbinte de sos caramel.
Am lăsat prăjitura la răcorit în tavă apoi am dat-o la cămară.
Servire și păstrare Prăjitura Regina Elisabeta cu nuci, curmale, caramel și cocos – rețeta de Queen Elizabeth cake
A venit și momentul degustării! Prăjitura Regina Elisabeta se feliază ușor cu un cuțit cu lamă lungă și subțire. Cât de bine arată în secțiune!!! Un blat pufos, fraged, umed dar bine copt, cu bucățele de nucă și arome de vanilie și curmale. Glazura de sos caramel cu cocos este fabuloasă! Ea a fost parțial absorbită de blat dar a rămas și un strat distinct la suprafața prăjiturii.
Eu am porționat această Queen Elizabeth Cake în bucățele de cca. 2,5×5 cm dar puteți să o tăiați în felii cât de mari sau de mici doriți pentru că nu se sfărâmă.
Aici vedeți și miezul fraged și umed. Untul dă frăgezimea iar pasta de curmale dă umiditatea – ambele fiind esențiale la această prăjitură. Eu am păstrat 4 zile Prăjitura Elisabeta la cămară (învelită în hârtie de copt și pungă de plastic) și a fost perfectă până în ultima zi. A devenit parcă mai aromată și mai gustoasă după acest răstimp de maturare.
O altă prăjitură cu nume regal este Regina Maria – rețeta aici. Aceasta are blaturi din bezea cu nucă, cremă fină de ciocolată cu unt etc. Este ceva de vis!
Un alt desert imperial celebru este Tortul Cupolă Victoria von Eberbach (Regina Victoria) – rețeta aici.
Sau celebrul Prinsesstårta – Tortul Prințeselor suedeze – vezi aici.
Dacă sunteți amatori de prăjituri cu nucă de cocos atunci vă las rețeta autentică de Tăvălită cu ciocolată și cocos sau prăjitura Lamington – vezi aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu Prăjitura Regina Elisabeta sau Queen Elizabeth Cake și că veți testa rețeta noastră de prăjitură cu curmale, nucă, sos caramel și cocos!
Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri de casă.
Pare a fi o prajitura aromata si gustoasa, sper sa o incerc in curand. O mentiune insa, fulgi mari de cocos sau chips de cocos se gasesc peste tot online si in plafare, dati o cautare si veti vedea.
Delicata si aromata! Am folosit jumatate din cantitatea de zahar brun si am inlocuit o parte din apa fiarta cu rom, de minune merge combinatia de arome. Si am adaugat de la mine putere coaja rasa de portocale, ca nu am avut lamaie. De trecut pe curat! 🤗
Foarte bună. Aromele sunt echilibrate, se simte nuca, smantana, cocos, curmalele. Am bagat la cuptor din nou prajitura dupa ce am pus glazura si a fost foarte bine. Nu se simte praful de copt. ( pe cat posibil eu evit sa folosesc praf de copt).
Exact! Nu se simte deloc praful de copt pentru că e pus în cantitate mică. Nici noi nu-l folosim decât în mod excepțional.