Chec aperitiv cu măsline, șuncă sau ton și cașcaval – rețeta de chec sărat

9

Chec aperitiv cu măsline, șuncă sau ton și cașcaval – rețeta de chec sărat. Cum se face chec aperitiv pufos fără praf de copt? Ce se poate pune într-un chec sărat? Chec picant cu ton sau șuncă, roșii deshidratate, măsline, brânză etc. Rețete de aperitive. Rețete de chec.

Chec aperitiv cu măsline, șuncă sau ton și cașcaval rețeta de chec sărat savori urbane 1

Draga noastră prietenă și cititoare Cristina Tara ne-a oferit această rețetă de chec aperitiv cu măsline, ton, roșii deshidratate și cașcava. Tot ea ne-a spus că tonul se poate înlocui cu cubulețe de șuncă presată (dacă nu sunteți amatori de pește).

Cristina a preparat și documentat întreaga rețetă de chec aperitiv și ne-a oferit minunatele poze. Îți mulțumim, draga noastră!

Deoarece nici ei nu-i place să folosească praf de copt în checuri, blaturi sau prăjituri (datorită gustului leșios pe care-l are acesta) s-a decis să creeze o rețetă de chec aperitiv la care să separe ouăle și să bată albușurile spumă. Se știe că cel mai bun agent natural de creștere este chiar aerul acumulat în spumă. În plus, iaurtul grecesc are fermenți care contribuie și ei la creșterea aluatului. Rezultatul a fost wow! Un chec sărat pufos și fraged, bine crescut și plin de „surprize” în interior.

reteta chec aperitiv pufos si gustos pas cu pasCe se poate pune într-un chec sărat?

În compoziția unui chec aperitiv se pot pune cubulețe de șuncă, salam sau bacon, ton în ulei sau în suc propriu, măsline negre sau verzi, cubulețe de ardei kapia sau gogoșar (murați sau proaspeți), roșii deshidratate, 1-2 tipuri de cașcaval ras (nu telemea!), ciuperci sotate sau din conservă, boabe de porumb sau de mazăre etc.

Dacă nu vă place un ingredient din cele enumerate mai sus pur și simplu nu îl puneți sau îl înlocuiți cu altul. De exemplu daca nu vreți roșii deshidratate puteți pune ardei gras roșu sau gogoșar, dacă nu vă plac măslinele atunci puneți ciuperci din conservă etc.

Se mai pot pune ierburi aromatice proaspete sau uscate (oregano, busuioc, rozmarin) sau verdețuri tocate (pătrunjel sau mărar verde). Grăsimea din chec poate fi ulei de floarea soarelui, de măsline sau chiar unt topit.

Puteți coace compoziția de chec aperitiv și in forme mici de brioșe (trebuie redus timpul de coacere). Găsiți aici o rețetă de brioșe cu dovlecel și brânzeturi.

servire briose aperitiv cu dovlecei

Sau o rețetă de brioșe cu 4 brânzeturi și ceapă verde – vezi aici.

Brioșe aperitiv cu brânză sărată și ceapă verde - muffins quattro formaggi reteta savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă 1 chec aperitiv copt în formă de silicon de 22 x 8 x 6  cm din care ies cca. 15-16 felii. Dacă-l coaceți în forma „stas” de tablă pentru cozonac (30 x 10 x 8 cm) atunci checul va ieși mai lung și ceva mai plat.

4.7 from 3 reviews
Chec aperitiv cu măsline, șuncă sau ton și cașcaval - rețeta de chec sărat
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 chec aperitiv
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 3 oua mari
  • 150 ml lapte
  • 110 grame iaurt gras (tip grecesc cu 10% grăsime)
  • 200 g făină albă tip 000
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 80 g roșii uscate la borcan (scurse de ulei )
  • 80 g măsline fără sâmburi (kalamata)
  • 275 g ton mărunțit scurs bine de ulei sau suc (cca. 2 cutii) sau șuncă presată
  • 30 g parmezan ras fin
  • 80 g cașcaval ras mare
  • 20 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • ½ legătură pătrunjel verde tocat

 

Cum se face chec aperitiv cu măsline, șuncă sau ton și cașcaval – rețeta de chec sărat?

Ingrediente pentru chec aperitiv

Se pregătesc și cântăresc toate ingredientele: ouăle, făina, laptele, iaurtul grecesc, măslinele, tonul (sau șunca), roșiile deshidratate, cașcavalul, verdețurile și condimentele. Roșiile au fost în ulei și au trebuit scurse. La fel se scurge și tonul din conservă.

ingrediente pentru chec aperitiv

Puteți face roșii deshidratate în casă dacă urmați această rețetă.

Rosii uscate deshidratate simple sau aromate (7)

Preparare chec sărat cu măsline, ton sau șuncă, cașcaval și roșii deshidratate

Se preîncinge cuptorul (180° C cu ventilație respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz).

Se toacă măslinele, roșiile deshidratate si pătrunjelul. Cașcavalul se rade pe răzătoarea mare. Tonul se desface în bucățele mai mici (dacă e prea mare). Se separă ouăle. Galbenușurile se freacă cu 1/2 linguriță de sare. Peste ele se adaugă iaurtul, laptele rece, făina și restul ingredientelor și se mixează totul câteva secunde.

Albușurile se bat separat spumă tare cu 1/2 linguriță sare.

cum se face chec sarat fara praf de copt cu albusuri batute

Apoi se incorporeaza delicat în mixul de mai sus amestecând manual cu o spatulă de silicon sau o lingura de lemn. Vom obține o compoziție cu consistență pufoasă, aerată. Nu amestecăm nebunește ca să nu se piardă aerul din albușuri!

cum se incorporeaza albusurile spuma in aluatul de chec aperitiv fara praf de copt

Coacere chec aperitiv – câte minute se coace și la ce temperatură?

Aluatul obținut se toarnă intr-o tavă de chec sau de cozonac. Dacă e de silicon atunci nu trebuie unsă sau așternută cu hârtie dar dacă e metalică aceasta va trebui tapetată cu hârtie de copt. Se introduce tava în cuptorul bine încins la 180° C și se coace 40 -45 min. Se face testul cu scobitoarea iar aceasta va ieși umeda dar nu lipicioasă.

După coacere se scoate forma din cuptor. Se lasă checul 5 min la odihnit apoi se răstoarnă pe un grătar. Va trebui să se răcească încet și să se ventileze – nu se lasă în forma pentru că face condens!

reteta chec aperitiv cu masline ton sunca cascaval

Apoi se mută pe un platou și poate fi servit.

cum se face chec aperitiv cea mai buna reteta

De-abia după răcire se poate felia. Se taie foarte ușor cu un cuțit cu lama zimțată (pentru pâine). Acest chec aperitiv este foarte fraged, pufos și aromat, fiind bine copt și în interior.

felii de chec aperitiv sarat savori urbane Spun asta pentru că de multe ori checurile acestea rămân crude și lipicioase…

cum facem chec sarat aperitiv cu masline cascaval sunca sau tonAcest minunat chec aperitiv se păstreaza 1-2 zile la cămară, reașezat în forma de copt (după răcire) și învelit în hârtie. Se recomandă totuși a se consuma în aceeași zi pentru că este mult mai savuros.

chec aperitiv pufos cu sunca ton cascaval masline gogosari retetaCristina este din Bechet și ne-a încântat recent cu două rețete tradiționale oltenești: ciorba de raci (vezi aici) și saramura de pui cu usturoi (vezi aici). Îi mulțumim din suflet pentru contribuțiile ei de valoare aduse conținutului blogului nostru!

Sper că v-a făcut plăcere să citiți această rețetă simplă de chec aperitiv cu măsline, șuncă sau ton și cașcaval și că o veți testa în curând. Sunt curioasă ce ingrediente veți alege pentru umplutură 🙂

9 COMENTARII

  1. Buna ziua,am încercat acest chec cu ton și nu să copt in interior,deși am cântări toate ingredientele cu cântar de bucătărie, am cuptor electric,l-am setat la 180 pe ventilație și am ținut chec-ul 50 de minute in cuptor,l-am făcut seara și l-am tăiat a 2 a zi…l-am scos din tavă și ouăle erau de casă. UNDE am greșit??va mulțumesc. 😘🤗 gătesc cu drag rețetele dvs.tocmai pentru că toate mi-au ieșit foarte bine,este primul eșec:)) bineînțeles că nu l-am aruncat,l-am prăjit felii in tigaie și l-am păpat așa 😊

  2. Buna ziua! Mulțumesc pt rețetă! Checul trebuie să iasă uscat ca un pandispan? Sau umed? Mie mi a ieșit umed..nu pare necopt..dar nu e ca un pandispan..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.