Pâine aperitiv umplută cu șuncă (bacon), cașcaval, măsline – cozonac sărat. Cum se face un cozonac aperitiv? Rețeta de pâine pufoasă și moale cu umplutură de cașcaval, bacon etc. Pâine cu cartofi și lapte plină de surprize – coaptă în forma de cozonac. Rețete de pâine. Rețete de pâine cu cartofi. Rețete de cozonac sărat tip aperitiv.
Această pâine aperitiv umplută cu șuncă (bacon), cașcaval, măsline (cozonac sărat) este foarte moale și pufoasă și poate fi servită ca atare sau unsă cu unt. Fiind vorba despre un aluat de pâine cu cartofi fierți și lapte, acest cozonac sărat se păstrează moale și proaspăt zile în șir!
Ultima dată când am făcut pâine cu cartofi și lapte am preparat cu încă jumătate mai mult față de rețetă (vezi aici). Din 2 kg de aluat am copt pâinea cu cartofi iar din restul de 1 kg am făcut acest minunată pâine aperitiv umplută.
Am oprit o parte din aluat ca să o fac acest minunat cozonac sărat umplut cu șuncă sau bacon (kaizer), cașcaval, măsline, semințe, ardei sau gogoșari, ulei cu usturoi, verdețuri etc. Și bine am făcut!
A ieșit o pâine aperitiv umplută, dolofană și super pufoasă, aromată și deosebit de gustoasă!
Priviți ce textură are miezul! Se desface în caiere, fâșii sau pale.
Alternativă: puteți folosi și aluatul pâinii moi de casă cu lapte – exact cantitățile de aici. Dar aluatul cu cartofi este mai savuros și rămâne moale mai mult timp.
Din cantitățile de mai jos rezultă o pâine aperitiv umplută destul de mare pe care am copt-o în tavă de 30 x 10 x 10 cm (tavă mare de cozonac).
- 550 g făină tip 650
- 150 ml lapte
- 150 ml apă călduță
- 12 g drojdie proaspată sau 3,5 g uscată
- ½ linguriță zahăr
- 150 g cartofi fierți în coajă, soiuri făinoase
- 11 g sare
- 150 g bacon afumat cubulețe
- 150 g cașcaval ras (poate fi tip Cheddar, Gouda, Tilsit sau unul afumat)
- 1 ardei roșu tocat cubulețe
- 100 g măsline tocate (opțional)
- 100 g mix de semințe
- 1 linguriță semințe de chimen
- 1 mână de pătrunjel verde tocat
- 80 g unt topit amestecat cu 2 căței de usturoi zdrobiți
- 1 ou pentru uns cozonacul
Cum se face rețeta de pâine aperitiv umplută cu șuncă (bacon), cașcaval, măsline – cozonac sărat?
Cum se face aluatul cu cartofi și lapte pentru pâine aperitiv umplută?
Cartofii fierți si răcoriți se decojesc și se rad pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se lasă deoparte.
Se amestecă drojdia cu zaharul și se adaugă laptele calduț și apa calduța. Se presară cu puțina făină (din cea cântărită). Se lasă 10 minute pana ce drojdia „infloreste”. Se adauga peste drojdie 1/2 din făina rămasă și se amestecă bine cu o lingură de lemn (sau cu robotul), cca. 2-3 minute. După aceasta se adaugă cartofii rași, sarea și apoi, treptat, restul de făină.
Se formează aluatul care este ușor lipicios și destul de moale. Se frămantă 10 minute cu mâna sau cu robotul de bucătărie.
Se alege o tavă de cca. 30 x 40 cm și se unge cu puțin ulei. Cu mâinile unse se răstoarnă aluatul în ea și se aplatizează. Fiind un aluat moale el are nevoie de niște manevre specifice brutărești: plieri și întinderi (stretch and fold). Se aduc treimile laterale (stg și dr) peste cea din mijloc. Apoi se repetă operațiunea și cu treimea de sus și cea de jos.
În final am obținut un dreptunghi mai mic și bine bombat. Toate aceste manevre ajută la formarea rețelei de gluten și la structura finală a pâinii. Un aluat moale și lipicios se va transforma într-unul neted și elastic după aceste manevre – vezi și la cozonacul moldovenesc cu 20 de oua – reteta aici.
Aluatul se lasă la dospit 40-50 de minute în tava unsa și acoperit cu folie de plastic. Eu o bag cu totul într-o pungă mare. Se lasă la dospit până se dublează – timpul depinde și de temperatura ambiantă.
Al meu a crescut grozav de bine in 40 de minute. A umplut tava și s-a și ridicat de-o palma pe înălțime!
I-am mai dat un set de împăturiri (exact ca cele de mai sus) și l-am lăsat să se odihnească 5 minute.
Am obținut cca. 1 kg de aluat cu cartofi pe care l-am împărțit exact în 2 (cu cântarul, nu la ochi).
Umpluturi pentru pâine aperitiv sau cozonac sărat cu cașcaval, bacon, verdețuri etc
Am topit la foc mic 80 g de unt. La final l-am tras de pe foc și l-am amestecat cu 2 căței de usturoi zdrobiți.
Prima sugestie de umplutură este cea cu brânză rasă (Cheddar), bacon cubulețe, măsline și ardei roșu (sau gogoșar) + unt topit amestecat cu usturoi zdrobit.
Eu nu sunt deloc fan măsline așa că am optat pentru a doua variantă de umplutură: cu Cheddar, bacon, mix de semințe, chimen, pătrunjel verde tocat, ardei roșu și unt topit cu usturoi.
Cum se umple și împletește pâinea aperitiv?
Pe masa unsă cu ulei am întins prima jumătate din aluat (cu palmele unse). Foaia a avut cca. 45 cm lungime și vreo 20 lățime. Am presărat 1/2 din umpluturile alese – în cazul meu cele din versiunea a 2-a de mai sus.
Am pus și verdeața tocată și am stropit totul cu 1/2 din untul topit cu usturoi.
Am rulat primul braț al cozonacului sărat și l-am lăsat pe masă.
Am procedat similar și cu al doilea iar apoi am împletit cele două brațe în formă de spirală.
Dospire pâine aperitiv
Am mutat pâinea împletită în tava tapetată cu hârtie de copt.
Am acoperit-o cu folie de plastic și am lăsat-o la dospit până ce a umplut forma (30-60 de minute, depinde de temperatura din casă).
Coacere cozonac sărat – câte minute și la ce temperatură se coace?
Am preîncins cuptorul la 180 C cu ventilație (căldură sus și jos) sau treapta medie spre înaltă la cele cu gaz. Am uns pâinea cu un ou bătut cu puțină sare și am presărat-o cu câteva semințe de chimen.
Am copt această pâine aperitiv umplută timp de 30 de minute la 180 C și alte 30 de minute la 170 C. Dacă se rumenește excesiv trebuie acoperită cu hârtie de copt. Ce bine miroase!! A chimen, cașcaval și, foarte discret, a usturoi.
Cozonacul sărat a ieșit grozav de bine! Este rumen, bine crescut și extrem de aromat. Imediat l-am răsturnat din formă pe un grilaj și i-am îndepărtat hârtia de copt ca să respire. Pâinea și cozonacii se lasă la răcorit liberi, cu aer în jur. NU se înfofolesc în cârpe sau pungi! L-am tot întors la 5 minute de pe o latură pe alta ca să nu se turtească.
Servire pâine aperitiv umplută cu șuncă (bacon), cașcaval, măsline – cozonac sărat
Acest cozonac aperitiv se taie după ce se răcește pe grilaj.
După răcirea completă am feliat pâinea cu un cuțit cu lamă zimțată.
Este ca un fulg! Feliile sunt moi, au coajă subțire și rumenă și miez pufos. Dacă strângi o felie bine de tot în mână ea revine imediat la forma inițială.
Miezul este aromat, potrivit de picant și de sărat. Se topește pur și simplu în gură! Noi am uns feliile de pâine aperitiv cu puțin unt sau cremă de brânză. Ests gustoasă și simplă, ca atare.
Cozonacul sărat se păstrează proaspăt câteva zile dacă este învelit în ștergar gros de in sau bumbac. Este gustos și prajit la toaster.
Dacă sunteți amatori de pâinici sărate-picante atunci vă las o rețetă grozavă de chifle moi cu usturoi, unt și verdețuri – vezi aici.
Multă lume este înnebunită după chec aperitiv cu brânză, măsline etc. Avem și noi o rețetă (fără praf de copt) de chec aperitiv cu ton – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă de pâine aperitiv umplută cu cașcaval și șuncă și că o veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete de pâine de casă, chifle, baghete, cornuri etc.
[…] Din acelasi aluat am facut si un cozonac aperitiv (sarat) cu cascaval, bacon, masline, ardei etc – vezi aici. […]