Cum se umple borsul de casa reteta traditionala veche

39

Cum se umple borsul de casa Savori Urbane

Cum se umple borsul de casa reteta traditionala, veche, moldoveneasca. Cum se umple borsul de putina? Cum se face bors natural in casa de la zero, fara huste? Cum se face bors de casa cu huste? Din ce se face borsul pentru acrirea ciorbelor? Ce este borsul si cum se pregateste el in Moldova?

Reteta aceasta provine tot de la draga noastra Mya Benea (din Galati), fana devotata a blogului-ului nostru si ajutor de nadejde in Grupul Savori Urbane de pe Facebook (in care va invitam sa va inscrieti AICI). Mya ne-a incantat cu mai multe retete grozave preparate si fotografiate de ea – le gasiti aici.

De data aceasta Mya s-a oferit sa ne arate cum se face borsul moldovenesc, asa cum a invatat de la mama si bunica ei. Adica direct de la sursa. Un bors natural si sanatos.

Aici vedeți cum se face un delicios borș de găină de casă cu tăiței.

Borș de găină cu tăieței de casă rețeta moldovenească tradițională savori urbane

Pentru ca la noi (in Ardeal si Banat) ciorbele in mod traditional nu se acresc cu bors ci cu smantana si/sau lamaie, eventual cu rosii sau cu moare de varza (sau zeama de la alte muraturi), am primit de la Mya sfaturile necesare prepararii unui veritabil bors moldovenesc. Totul este explicat pas cu pas si ilustrat cu multe imagini intermediare – asa cum sunteti obisnuiti.

Mya este o gospodina desvarsita care gateste zilnic bunatati pentru familia ei. Bineinteles ca si borsul si-l prepara acasa, nefiind interesata de chimicalele „la plic” sau de borsul din supermarketuri. Ea ne arata in cele ce urmeaza cum se face bors adevarat de casa, doar din malai si tarate (fara drojdie), adica „cum se umple borsul” – aceasta fiind exprimarea impamantenita in Moldova.

Varianta de la zero prevede o fermentare lenta pe cand cea cu huste (starter) va fi una mai rapida. Dupa ce aveti hustile treaba va merge ca pe roate si veti putea umple bors de casa cat de des doriti.

Ea va va arata cum se prepara de la zero bors de casa (fara husti sau huste – adica fara „starter”) si cum puteti pastra din ele huste pentru viitoarele sarje de bors.

Iata reteta transmisa de ea. Rezulta cca. 3,5 L de bors de casa, acru si parfumat. Veti regasi atat varianta de la zero cat si pe cea cu huste.

5.0 from 9 reviews
Cum se umple borsul de casa reteta traditionala veche
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3,5 L de bors de casa
Ingrediente - savoriurbane.com
Bors de casa FARA huste (de la zero)
  • 150 g tarate de grau
  • 150 g malai de porumb (de la tarani nu grisat)
  • 15 g zahar tos (optional - pentru accelerarea fermentatiei)
  • cateva crengute de cimbru uscat
  • 1 felie mare sau 2 mai mici de paine prajita (putin mai arsa) - in loc de drojdie
  • o crenguta de visin
  • o crenguta doua de leustean
  • cca 5 l de apa
Bors de casa cu huste sau husti
  • 200 g huste (pastrate de la borsul anterior)
  • 100 g malai de porumb
  • 100 g tarate
  • cateva crengute de cimbru uscat
  • 1 felie mare sau 2 mai mici de paine prajita (putin mai arsa) - in loc de drojdie
  • o crenguta de visin
  • o crenguta doua de leustean
  • cca 5 l de apa

 

Cum se umple borsul de casa reteta traditionala veche?

Cum se pregateste baga borsului?

Ingredientele folosite le am de la tara. Mi-a dat mama tarate si malai. Malaiul (faina de porumb sau de papusoi, cum ii zice pe la noi) trebuie sa fie din boabe intregi, de la tarani, nu grisat.

Ingredientele cantarite (taratele, malaiul si zaharul) se pun intr-un bol si se umezesc usor cu 500 ml apa calduta (la circa 40° C). Zaharul ajuta la accelerarea fermentatiei iar daca nu-l puneti va dura mai multe zile acrirea borsului.

Se amesteca bine pana se omogenizeaza apoi se acopera cu o folie ca sa nu se usuce si se lasa deoparte. Intre timp se pun la fiert circa 5 l apa.

Alegem vasul in care dorim sa facem borsul. Eu am folosit un borcan mare de 5 l. Pentru acest borcan de 5 L am si scris cantitatile. Borsul traditional se face in putina de lemn sau in vase ceramice cu gatul mai inalt (ca niste ulcioare).

Am mutat amestecul de tarate cu malai in borcanul mare. Am adaugat si crengutele de cimbru uscat care dau o aroma grozava borsului. Peste cimbru se pun si doua felii de paine prajita (usor arse). Adaugam si cimbrul proaspat, leusteanul, crengutele de visin. In loc de paine unele gospodine pun drojdie dar la noi in casa nu se face asa.

Cand apa a fiert se stinge focul si se lasa 5 minute la racorit – sa aiba cca. 95° C. Borcanul se aseaza pe o tava metalica sau pe un suport metalic pentru ca aceasta sa preia caldura si sa nu permita borcanului sa crape. Se toarna treptat (in 2-3 transe) apa fierbinte in borcan cu ajutorul unei palnii.

Apa pe care o vom folosi trebuie sa fie fierbinte dar sa nu fiarba. Ideal este sa aiba 95°. Eu am masurat temperatura cu un termometru.

Asa arata dupa ce am turnat o parte din apa.

Se amesteca bine cu o lingura de lemn sau cu un facalet.

Imi aduc aminte ca dupa operatiunea asta ma alerga mama cu facalețul sa-mi dea pe buze (sub nas zicea ea) ca sa se acreasca borșul repede 🙂 Bineinteles ca nu-mi placea treaba asta, dar daca asa era obiceiul….

Se acopera borcanul (vasul) cu o farfurie sau un bol, se inveleste intr-o patura groasa si se lasa la un loc caldut cam 1-3 zile. Mama umplea borsul in mod special cand aprindea focul in soba ca sa puna putina cu bors in gura cuptorului, chiar si vara, ca sa se acreasca cat mai repede borsul.

Procesul de fermentatie al borsului este direct proportional cu temperatura ambianta. Daca este mai racoare acesta poate dura si 4-5 zile. Treaba sta ca la castravetii covasiti (murati la soare, de vara) – reteta aici.

Deci… aveti putintica rabdare! 🙂

Cum se filtreaza si pastreaza borsul de putina?

Dupa ce s-a acrit, borsul se strecoara cu grija intr-un bol sau o oala. Practic borsul nostru este gata.

Dupa acrire, borsul trebuie scurs si pus in sticle la frigider. Dupa ce lichidul strecurat s-a decantat (limpezit) se poate trece la umplerea sticlelor. Borsul se pastreaza in frigider, in sticle inchise.

Ce facem cu hustile ramase de la umplerea borsului de casa?

Din hustile ramase se mai poate face o a doua tura de bors, adaugand si a doua oara apa peste ele ca sa mai iasa inca o tura de bors acru.

Se adauga din nou zahar (optional), cimbru, leustean, frunze de visin. Dupa ce se acreste si de aceasta data se procedeaza ca mai sus (adica se filtreaza si se imbuteliaza), jumatate din husti se trec intr-un borcan si se tin la frigider. Cei care au beciuri, pivnite reci, pot tine hustile si acolo.

Asa arata tura a doua de bors:

Cum se umple borsul cu huste?

De acum aveti baza pentru un bors acru si sanatos de casa. De cate ori doriti sa umpleti bors nu mai trebuie s-o luati de la capat cu toate operatiunile, ci aveti aceste huste care va ajuta sa aveti un lichid acru si gustos pentru a va acri ciorbele. Hustile sunt un fel de „starter” sau o „plamadeala” pentru noile ture de bors.

In caseta cu ingrediente de mai sus aveti si cantitatile necesare prepararii borsului cu husti. Pasii sunt aceiasi insa timpul de fermentare este mult, mult mai scurt.

Mai intai se amesteca taratele cu malaiul si zaharul, cimbrul, leusteanul, feliile de paine prajita si se oparesc cu apa fierbinte la 95 C), se amesteca si se lasa la racorit. De-abia acum se adauga hustile pastrate la rece si se amesteca bine.  Hustile NU trebuie oparite pentru ca isi pierd proprietatile (fermentii naturali).  Mai departe: se acopera borcanul cu o farfurie si se asteapta fermentarea naturala. La final borsul se strecoara si se trage in sticle.

Astfel va veti bucura de bors proaspat de casa in 24-48 de ore.

Ce mai putem face cu borsul de casa?

Pai putem acri niste ciorbe faine cu bors!

retete de ciorba cu bors de casa savori urbane

Sa va zic de o bautura racoritoare pe care mi-o preparam din bors cand eram mica. Stateam toata noaptea cu gandul ca a doua zi, dupa ce umplea mama borsul, o sa beau
aceasta bautura care seamana cu limonada. Cum ma trezeam fugeam la bucatarie, luam o cana, puneam putin zahar in ea si apoi imi puneam borsul peste zahar, amestecam totul si iesea un deliciu dulce-acrisor. Ce buna e mai ales cand borsul e rece, de la frigider!

 

Multumim, Mya draga, pentru reteta pe care ne-ai transmis-o! Sunt convinsa ca vei face fericiti multi cititori Savori Urbane, atat din tara dar mai ales din strainatate, care nu gasesc bors de cumparat in magazine.

Merita sa incercati si voi aceasta reteta explicata pas cu pas mai ales ca aveti toate detaliile cu privire la cum se umple borsul de casa dupa metoda moldoveneasca traditionala, veche. 

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de ciorbe, supe sau supe-crema.

 

39 COMENTARII

  1. […] Toata lumea e nerabdatoare sa guste ciorba de burta! Am desfacut un borcan de gogosari in otet (reteta aici), am pregatit ardeii iuti, smantana si otetul. Fiecare si-o drege suplimentar dupa gust, direct in farfurie. Unii isi pun zeama de la muraturi pe post de acreala, in cazul de fata chiar otetul aromat de la gogosari. Altii acresc ciorba cu bors (vezi aici cum se umple borsul de casa). […]

  2. Borsul meu are 24 de ore si deja s- a umflat, de parca a fiert. Insa l-am gustat, si are un gust ciudat, nu e deloc acru. E normal sa se umfle asa? Sa il mai las?

  3. Eu sunt o începătoare in ale bucătăriei și mai locuiesc și in străinătate…Puteți va rog sa îmi explicați ce îndeamnă mălai care sa nu fie grisat? Nu prea știu ce sa cumpăr in SUA care sa fie echivalent. Mulțumesc in avans!

  4. Si eu am o nelămurire și nu știu ce sa fac cu tărâțele. Locuim in străinătate, tocmai în Africa de sus și habar n-am ce sa caut. Mălaiul l-am lămurit mai sus. Dar tărâțele? Va rog să mă lămuriți dacă este posibil

  5. Aveaţi noroc cu făcăleţul. Tradiţia spune că, pentru a ieşi borşul acru trebuie să te baţi înainte de a „umple borşul”. adică să iei o palmă zdravănă peste faţă. De aici şi expresia „l-a umplut borşul” dacă sângerezi din nas sau din gură fie din cauza unei bătăi fie din cauze medicale. Obiceiul s-a mai atenuat şi eu, în copilărie, luam ori una peste ceafă ori eram tras de ciuf. Ideea era să doară puţin. Tărâţele de grâu care, în vremea copilăriei mele erau un produs inferior, foarte ieftin, care mergea în hrana animalelor, le-am găsit la un magazin naturist la pungi de 500g pe bani grei. Am făcut un borş minunat (crenguţa de vişin face toate paralele) şi când l-am folosit la un borş de găină m-a prins aşa o nostalgie… Cum zicea Creangă: „Când îmi amintesc de vremea copilăriei mele, de Ozana cea limpede şi frumos curgătoare…” şi Labiş „Mâncam şi plângeam, plângeam şi mâncam”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.