Cheesecake zebră sau rețeta de pască fără aluat în două culori. Cum se face pască în dungi cu cacao? Rețeta de cheesecake zebrat cu brânză de vaci. Cum se face modelul zebră? Cât se coace un cheesecake sau o pască? Rețete de pască. Rețete de cheesecake. Rețete fără gluten.
Tare mi-a fost poftă de o pască fără aluat și m-am gândit ca anul acesta (de Paști) să fac ceva deosebit: o pască zebră. Practic este un cheesecake marmorat în două culori: alb și negru (maro). Veți vedea că nu este greu deloc să realizați acest model zebră.
A ieșit ceva grozav de fin, de aromat și de gustos! O pască fără gram de făină sau amidon, cremoasă, lejeră și foarte aspectuoasă. Bordura este decorată cu fulgi de migdale care sunt lipiți de ea cu un strat fin de marmeladă de caise amestecată cu Cointreau (lichior de portocale, Triple Sec, Grand Marnier sau Marie Brizard). În plus, această pască este un desert fără gluten care poate fi consumat de celiaci.
În anii trecuți am făcut și pasca simplă fără aluat (foarte gustoasă și ea!) – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă un cheesacake zebră sau o pască fără aluat de 22 cm diametru.
- 1 kg brânză de vaci (brânză dulce)
- 250 g zahăr
- 125 g unt gras cu min 80% (moale, la temperatura camerei)
- 5 ouă
- 1 vârf de cuțit sare
- 2 lingurițe extract de vanilie sau 3 plicuri zahăr vanilat bourbon
- 25 g cacao
- 25 ml lapte rece
- opțional: câte 1 linguriță de coajă rasă de lămâie și de portocală
- 25 g unt pentru uns forma
- 25 g unt pentru pus deasupra
- 100 g marmeladă de caise
- 25 ml lichior de portocale (Cointreau, Grand Marnier, Triple Sec, Marie Brizard etc)
- 50 g fulgi de migdale
Cum se face cheesecake zebră sau rețeta de pască fără aluat în două culori?
Ingrediente pentru pască zebră sau cheesecake marmorat cu cacao și vanilie
Am ales o brânză dulce de vaci bine scursă și grasă. Puteți folosi și brânză la găletușă. Dacă nu găsiți brânză de vaci (în străinătate) atunci vă puteți prepara acasă – rețeta aici. Nu încercați să o înlocuiți cu ricotta (urdă) deoarece pasca va ieși făinoasă și fadă. Ricotta nu are grăsime destulă și nici aciditate (vezi aici ce e ricotta).
Am scos untul din frigider ca să se înmoaie un pic. Am pregătit ouăle, extractul de vanilie și am cântărit zahărul.
Mod de preparare cheesecake zebră
În vasul robotului am pus untul, zahărul și un vârf de cuțit de sare. Am mixat totul cca. 3-4 minute. Am adăugat vanilia și ouăle (unul câte unul). Am mixat alte 2-3 minute.
Am pus brânza de vaci – a mea a fost destul de uscată (cu cocoloașe). Am mixat 2 minute.
Ca să scap de cocoloașele brânzei am procesat compoziția de cheesecake zebră cu un blender de mână. Acum este fină și cremoasă. Am obținut cca. 1700 g de compoziție.
Am împărțit-o în două (cca. 850 g fiecare porție) în 2 castroane. În partea care va rămâne albă am adăugat un pic de coajă rasă de lămâie. În cealaltă parte am pus 25 g cacao cernută și coajă rasă de portocală. Am amestecat bine cu telul de mână. Deoarece această parte e mai densă am pus cca. 25 ml (1 lingură) de lapte rece și am mixat iar.
Cele două compoziții trebuie să aibă consistențe asemănătoare pentru a se așeza frumos în formă. Nu trebuie să curgă dar să fie totuși moi.
Cum se face modelul zebră cu două feluri de compoziție (simplă și cu cacao)?
Am ales o formă de 22 cm diametru (cu inel detașabil). I-am acoperit baza cu hârtie de copt și am uns-o bine cu unt moale (atât baza cât și peretele circular). Am folosit două polonice de supă cu capacitate identică: unul pentru compoziția albă, altul pentru cea cu cacao. Dacă nu aveți așa ceva atunci lucrați cu linguri mari. La fiecare pas am pus câte 2 polonice de compoziție alternând culorile. Dacă folosiți linguri de supă atunci porția va fi de câte 4 linguri din fiecare culoare. Am început cu 2 polonice (sau 4 linguri) cu mix cu cacao așezate fix în centrul formei. Deasupra am venit cu 2 polonice cu mix alb. Am încercat să păstrez forma de cerc și să nu mânjesc straturile de mai jos. Și iar am pus 2 polonice de mix cu cacao urmate de alte 2 cu mix alb. Tot timpul punem compoziția în centru iar aceasta se duce singură spre lateralele formei sub greutatea tot mai mare care o împinge.
Am continuat așa până am terminat ambele compoziții.
Cum se face decorul cu model „pânză e păianjen” sau tip Eszterhazy?
Nu e urâtă pasca zebră nici cu modelul de cercuri concentrice (vezi ultima poză de mai sus) dar parcă aș decora-o cumva mai fain. Mi-a venit ideea modelului „pânză de păianjen” așa că am trasat cu o frigăruie linii dinspre și înspre centru (doar la suprafață, nu ne băgăm în profunzime!). Fain a ieșit! Este modelul consacrat al celebrului Tort Eszterhazy (rețeta aici).
Am pus cuptorul la încins la 160 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Pe suprafața prăjiturii am distribuit 25 g de unt sub formă de fulgi.
Coacere pască zebră fără aluat sau cheesecake marmorat în două culori
Am copt această pască zebră sau cheesecake timp de 1 oră la 160 C. S-a umflat ca un sufleu și s-a ridicat cu 2 degete deasupra buzei formei. De arome nici nu vă mai povestesc!
Am scos forma din cuptor și am uns suprafața prăjiturii cu untul topit care s-a adunat la mijloc. Cu o pensulă moale l-am distribuit peste tot.
Pasca începe să se dezumfle (se răcorește) și am ajutat-o un pic la margini ca să revină în limitele formei (să nu rămână marginea peste formă). De-acum trebuie răbdare… durează peste 3 ore până ce acest cheesecake zebră se răcorește și poate fi pus la frigider. Trebuie să stea măcar alte 4-5 ore și la rece (acoperit cu folie de plastic) înainte de a fi scos din formă și servit.
Decorare cheesecake marmorat sau pască zebră
După cele câteva ore petrecute la frigider am scos pasca cu grijă din formă. Mai întâi i-am dezlipit marginile cu un cuțit și am îndepărtat cercul metalic. Mi-am pregătit un platou adecvat pe care am așezat 4 fâșii late de hârtie de copt (cu scopul de a-l proteja). Apoi am răsturnat pasca în palma stângă și cu mâna dreaptă i-am dat jos fundul metalic și hârtia de copt. Puteți folosi o farfurie dacă vă e frică cu mâna.
Am răsturnat-o din nou pe platou (e din nou cu fața în sus). Mi-am pregătit marmelada de caise, lichiorul de portocale (Cointreau) și fulgii de migdale. Am încălzit gemul de caise la foc mic și l-am trecut printr-o strecurătoare. L-am diluat cu vreo 25 ml de Cointreau. Dacă nu aveți așa ceva puteți pune 25 ml de apă.
Cu ajutorul unei pensule am uns bine laterala prăjiturii cu marmeladă caldă și apoi am barotat-o din abundență cu fulgii de migdale.
În final am tras, cu mișcări hotărâte, fiecare bucată de hârtie de sub pască sau cheesecake. Astfel am obținut margini frumoase și un platou curat.
Servire cheesecake zebră sau pască fără aluat în două culori (marmorată)
Gata! Pasca zebră sau cheesecake-ul marmorat poate fi servit. Este un desert rafinat și elegant, demn de o masă de Sărbătoare. O pască fără aluat care nu conține gluten.
Pasca zebră fără aluat se feliază cu ușurință cu ajutorul unui cuțit cu lama lungă și subțire care trebuie ștearsă după fiecare tăietură. Feliile se ies frumos, nu se sfărâmă.
Nu vă pot descrie cât de gustos este acest cheesecake zebră! Are textură moale, aerată și arome subtile de vanilie, portocală și lămâie. Bordura de migdale cu gem de caise și Cointreau aduce un plus de textură și savoare. O pască de lux!
Bineînțeles că avem rețete de pască tradițională cu aluat de cozonac: cu brânză dulce și stafide (vezi aici) sau cu smântână (vezi aici).
Vă recomand și rețeta de pască sau cheesecake ultra cremos cu ciocolată – vezi aici.
Sau rețeta de cheesecake (pască) cu aluat fraged – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acest cheesecake zebră sau pască fără aluat cu model în dungi și că veți testa rețeta cât mai curând 🙂
Vă dorim un Paște Fericit alături de cei dragi și multă sănătate!
Oana & Diana
Aici găsiți mai multe rețete de cheesecake cu sau fără coacere
Dacă adaug și câteva stafide se vor lăsa?
Foarte frumoasă și cred că este și gustoasă.Felicitări.
Buna ziua,
Nu se pune deloc faina?
Aluatul meu a iesit cam lichid, desi branza era fara zer. Multumesc!
nu trebuie faina
Minunata!!!!
[…] Va mai las o reteta de pasca fara aluat cu branza in 2 culori (zebra) – reteta aici. […]
Daca nu am lichior de portocale, pot folosi whisky sau bacardi rom? Mulțumesc
sigu ca da
Buna ziua si multumesc PT acest blog minunat. Toate retetele incercare aici au fost un succès. Locuiesc in strainatate si nu am branza de vaci. Stiti cumva cu ce o pot inlocui va rog ? Ricotta de ex ? Multumesc anticipat si inca o data bravo PT acest blog cu Arome de acasa
Va multumesc PT acest blog minunat. Sunt in strainatate si nu am urda sau branza dulce, se poate inlocui cu ricotta ? Sau alt produs aasemanator ? Multumesc mult si bravo PT acest blog.
ricotta iese fainoasa daca o coci. poti sa-ti faci branza de vaci acasa – https://savoriurbane.com/cum-se-face-branza-de-vaci-de-casa-reteta-veche/
Tentantă,
Se poate păstra mai multe zile? La frigider?
fiind vorba despre brânză procesată termic (coaptă) o poti pastra si 7 zile la frigider (bine infoliata ca sa nu ia miros)
Daca as pune si stafide (dorinta celorlalti din familie) cum ar trebui sa le adaug? La ce pas al montarii?
Multumesc 🙂
se pot pune stafide in cele doua compozitii inainte de ale turna in tava
As vrea sa o fac, dar intr-o forma mai mare, 26 sau 28cm diametru.
Va trebui sa dublez cantitatile?
Multumesc anticipat!
Buna ziua!
Am încercat-o și mia ieșit untul din ea după ce sa racit și am vrut sa o bag la frigider…. Se va intarii dacă o bag la frigider câteva ore? Sau e stricata?
Mulțumesc ☺️
sigur ca se intareste la rece!