Cum se face urda de casa? (branza ricotta)

23

Cum se face urda de casa branza dulce ricotta savori urbane

Cum se face urda de casa? (branza ricotta). Ce este urda? Din ce se face urda? Cum se face branza de casa? Din ce lapte se face urda sau ricotta? Ce facem cu zerul ramas de la branza? Branza dulce de casa pentru placinte, scovergi, prajituri.

Urda sau ricotta este un subprodus lactat preparat prin re-fierberea zerului ramas de la branza (branza de vaci, de oi, cas etc). Sursa aici si aici. Cum se prepara urda de casa? Cel mai frecvent urda se prepara din lapte de oaie dar se poate face si din lapte de vaca (mai gras). Ricotta nu este ce numim noi branza de vaci asa ca NU o putem recomanda la prepararea papanasilor sau a altor feluri care cer branza de vaci! Ricotta este urda, mai slaba, cu alta textura si deloc acida (acrisoara). Multa lume din diaspora confunda aceste branzeturi si se mira apoi ca nu le ies retetele.

Zerul se prelucreaza termic ceea ce duce la coagularea proteinelor care formeaza urda. Urda se va consuma in 1-2 zile si se tine la frigider.

Am facut recent branza de vaci de casa –  reteta aici. 

In urma prepararii am ramas cu 3 l buni de zer. Unii folosesc zerul la fiertul mamaligii. As fi putut coace o paine cu zer dar aveam deja o paine facuta in casa asa ca am hotarat sa-mi incerc norocul cu urda.

Spun „sa-mi incerc norocul” pentru ca laptele nu a fost excesiv de gras si era si de vaca. Cu cat laptele este mai gras cu atat va reusi mai bine si urda. Asadar, putem folosi orice fel de zer rezultat in urma prepararii branzei sau a casului. Poate fi din lapte de vaca, de oaie sau chiar de capra.

Urda de casa obtinuta este moale si se poate folosi la diverse preparate: placinte, clatite, prajituri.

La cannelloni cu ricotta si spanac – reteta aici.

Cannelloni cu ricotta si spanac reteta clasica Savori Urbane

Puteti face si o crema aperitiv cu ricotta, parmezan si cas afumat (reteta aici).

Crema aperitiv cu ricotta, parmezan si cas afumat savori urbane

Randamentul este unul destul de scazut. Din lapte de oaie mai gras se poate obtine 1 kg de urda din 10-12 litri de zer. Din lapte de vaca randamentul este mai redus.

Eu am obtinut aproape 130 g de urda de casa din 3 L de zer. Decat sa-l arunc la chiuveta… mai bine am facut urda din el.

5.0 from 2 reviews
Cum se face urda de casa? (branza dulce, ricotta)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 130 g de urda
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 3 L de zer

 

Cum se face urda de casa?

Cum se obtine zerul?

Zerul se obtine din prepararea branzei de vaci de casa sau a casului. Eu am facut branza de vaci de casa din 4 l de lapte si am obtinut 730 g branza si circa 3 l de zer. Reteta branzei de vaci de casa (fara adaosuri) o gasiti aici.

Dupa ce am adunat zerul scurs m-am si apucat de urda.

Cum se incalzeste zerul?

Zerul trebuie prelucrat termic, la o temperatura constanta de 85-90° C, fara sa ajunga la fierbere. Datorita acestui motiv am hotarat sa fac urda in bain-marie. Am luat doua oale care se potrivesc. In prima am pus apa la fiert pana la o treime si deasupra ei am asezat oala mai mica cu zer. Am fost atenta ca fundul oalei de sus sa nu atinga apa.

Am pus totul pe foc si am asteptat sa fiarba apa din oala mare, apoi am redus focul la jumatate si am amestecat destul de des. Astfel am obtinut exact temperatura dorita si nu am riscat sa ajunga la fierbere. Puteti folosi si un termometru. Incet, incet proteinele se coaguleaza si ajung sa inoate la suprafata.

cum se fierbe zerul pentru urda

Intreg procedeul dureaza cam 50 de minute. Am si verificat temperatura cu termometrul. Am ramas la 90° C. Este perfect!

reteta urda de casa din zer de la branza

Cum se strecoara compozitia pentru urda?

Avem nevoie de un vas incapator (3 l), de o strecuratoare mare si de un tifon de ca. 50×50 cm.

cum se strecoara urda de casa prin tifon panza (1)

Strecuram incet compozitia prin tifon, polonic cu polonic. Cam asa arata.

cum se strecoara urda de casa prin tifon panza (2)

Se strecoara totul cu grija luand cu un polonic de la suprafata proteinele coagulate. Daca nu aveti rabdare puteti sa turnati totul si sa asteptati pana se scurge.

urda strecurata prin tifon

Va curge destul de greu dar avem si timp si rabdare. Dupa ce am strecurat toata compozitia, in tifon a ramas urda. Lichidul scurs a ramas aproape transparent. Nu mai are nicio valoare nutritiva si poate fi aruncat (sau dat la animale).

Am luat capetele tifonului si am legat totul cu sfoara (ca o desaga sau bocceluta). Sus am facut o bucla innodata de care sa pot agata tifonul la scurs.

Lasam urda la scurs cateva ore sau peste noapte. La inceput curge destul de tare, apoi va picura tot mai rar.

Iata cum arata urda de casa a doua zi: o punguta mica, mica 🙂

Consistenta e perfecta, gustul este de urda.

Pastrare urda de casa

Iata ca dintr-un zer, aparent nefolositor, am obtinut aproape 130 de grame de urda de casa.

Nu degeaba este scumpa urda la magazin!

cea mai buna urda de casa reteta pas cu pas

Nu ne ramane decat sa folosim aceasta urda la umplut clatite, placinte sau sa o mancam proaspata, ca atare. Merge cu niste ceapa si sare. Urda se poate pastra cateva zile la frigider, inchisa in cutii de plastic. Puteti sa o si sarati usor si sa o framantati. Italienii matureaza ricotta sarata (se face mai tare, cu o coaja la suprafata).

urda de casa reteta veche

Vedeti cum fac si lapte prins sau chisleag de casa – natural, dupa reteta traditionala – reteta aici.

Cum se face lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag savori urbane 1

Sau cascaval de casa ca pe vremuri – reteta aici.

Merita sa incercati si voi aceasta reteta veche de urda preparata din zer! Acum stiti cum se face urda de casa (ricotta).

Aici gasiti mai multe retete cu branza

placinte cu branza la tigaie reteta fara drojdie savori urbane

23 COMENTARII

  1. Daca am zer obtinut de la branza de casa facuta cu suc de lamaie pe foc, se poate folosi pt a face urda dupa reteta dumneavoastra? Sau deja zerul acesta nu mai are nimic in el? Va multumesc anticipat.

  2. Desi sunt o mare iubitoare de urda, nici n-am realizat ultima daca cand am facut branza ca as putea folosi zerul. Si vad ca e si foarte usor sa faci urda :D. Next time!

  3. Nu mai aruncați zerul: acesta este foarte bogat in calciu! Puneti-l în sticle la temperatura camerei având grijă să lăsați să iasă aerul de fermentație măcar o dată pe zi. După câteva zile se poate utiliza pentru prepararea borșului de cartofi sau fasole.

  4. Am făcut astăzi brânză dulce după rețeta dumneavoastră si acum am încercat sa fac si urda din zerul lăsat….dar nu a ieșit nimic…am lăsat zerul mai bine de 50 min pe baie de aburi dar nu s-a schimbat apoi l-am pus direct pe plită la foc mediu amestecând continuu…oarecum și-a schimbat puțin textura dar cand l-am strecurat nu a rămas nimic in tifon.oare unde am greșit?

  5. Buna ziua.
    Multumesc mult pentru Rețetele dumneavoastră. As vrea doar sa fac o precizare. Lichidul rămas după facerea urdei are o mare valoare bacteriana. Este foarte bogat in bacterii probiotice si va contribui la o flora intestinală sănătoasă.

    Cine are grădină poate sa folosească 1 cana de lichid la 4 litrii de apa de ploaie si sa sprayeze pământul lângă plante, direct. Bacteriile din acest zer vor ajuta plantele la asimilarea diverselor nutrimente. In principiu, aceste bacterii consuma componente organice din sol si le transforma in nutrienți consumabili de către plante.

    Eu îl folosesc des la smoothiuri sau il beau rece, in fiecare dimineață. Se păstrează 3-4 zile la frigider.

    Mulțumesc pentru Rețete încă o data!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.